rytcher napisał(a):Kolega w 300 litrowym baniaku dał 3x9l amazonie. Do tego chyba 17litrow keramzytu. Chce mala gorke usypać w srodku akwarium i jedna duża sałe na samym środku tylko ze ta skała to bedzie miała z 20-30kg. Hmm pod nią dam troche styropianu wiec troszke odpadnie podłoża i raczej 3 worki w sam raz starcza. Własnie od dawna (minimum 2 lata) bawie sie z solami ale bez powodzenia. Ale uważam ze to przez wode jaka lałem ze studni ktora byla bardzo twarda jak i azot sie zmieniał. Poniewaz jak raz mierzyłem to było powyżej 20 stopni a raz mniej niz 5. Na ile by mi starczył taki nawóz np rataja 500ml. Jak sie nie myle jest ich 3. Koszt wychodzi 3 nawozow w granicach 100zł. Myśle ze zaczne na solach z tego wzgledu na ekonomie jak i przyzwyczajenie sie. I uważam że raczej będzie łatwiej RO+substrat niż to co miałem.
Z wodą demineralizowaną zawsze będziesz miał łatwiej jeśli oczekujesz efektów po konkretnej dawce pierwiastka, w przeciwnym razie taka zabawa to totolotek o czym sam miałeś okazję się przekonać.
W laboratorium wszystkie płynne pożywki dla roślin wykonuje się z wykorzystaniem soli chemicznych, na wodzie destylowanej (czasem nawet podwójnie) a ich ph doprowadza do przedziału sugerowanego przez autora pożywki (w celu jak najlepszej dostępności pierwiastków).
Pamiętaj aby zwracać uwagę na kwestie takie jak
kolejność rozpuszczania soli,
oraz
wymieniaj regularnie wkłady oraz membranę w filtrze RO, który zakupisz (często się o tym zapomina i znów mogą być niespodzianki).
Jeśli chodzi o gotowe nawozy, wszystko zależy od masy roślin, mocy oświetlenia i podaży CO2 a także od
temperatury wody, która ma bardzo duży wpływ na metabolizm roślin (o tym też często zapominamy a wręcz pomijamy w diagnozie dotyczącej akwarium - to błąd).
Jeśli zbilansujesz te czynniki i będziesz nawoził delikatnie to wystarczą na długo.
Jeśli niecierpliwie będziesz oczekiwał szybkiego wzrostu roślin - naturalną drogą wyczerpią się szybciej.
W dużym uproszeniu można przyjąć, że butelka 2000ml nawozu Rataj przy dziennym dawkowaniu 1ml na 20l wody (przez pierwszy miesiąc lub dwa) wystarczy w Twoim akwarium 300l na około 130 dni, czyli 4 miesiące z kawałkiem.
Gdy rośliny podrosną, zagęszczą się i zachowasz ich większą biomasę możesz zacząć zauważać objawy niedoborów (moje poradniki znajdziesz w dziale nawożenie), wtedy będzie to znak by zwiększyć dawkowanie do 1ml/10l wody lub więcej w zależności od potrzeb.
Wtedy butelka 2000ml wystarczy na 66 dni, czyli około 2 miesięcy.
Podobnie przeliczasz każdy inny nawóz przyjmując iż jest to uproszczony model hipotetyczny.
Na granulacie z nawozami koszt może okazać się niższy, ponieważ nawozy Rataj były opracowywane dla podłoża ubogiego w związki odżywcze, ale za to wody kranowej (nie demineralizowanej), za to są dobrze zbliansowane (otrzymałem wgląd do wyników badań i analiz laboratoryjnych producenta, także z upraw hydroponicznych).
Zatem musisz nastawić się, na to iż co 2 miesiące będziesz musiał zakupić 4-5 nawozów, co da kwotę około 200zł miesięcznie. Do tego dojdzie koszt odpadu wody z filtra RO oraz koszt mineralizatora.
Zdecydowałeś się na spore akwarium roślinne, więc czekają Cię adekwatnie wyższe koszty i to nie tylko w aspekcie nawożenia wody.
Możesz obniżyć je znacznie stosując sole,
musisz przekalkulować, czy więcej jest wart Twój czas i zabawia + ew. preparaty antyglonowe i nowe rośliny, czy jednak gra jest warta świeczki.
Pamiętaj jednak, że
gotowy nawóz również nie jest gwarancją bezproblemowego akwarium, choć dziwnym trafem się składa iż znane mi osoby korzystające z nawozów jednej ze znanych firm takowych problemów nie mają. Nie wykluczam jednak, że powodem powodzenia jest stosowanie pozostałych rad dotyczących prowadzenia i pielęgnacji akwarium i dopiero
całość tworzy udaną receptę na świetne akwarium.
Pamiętaj, stosując porady zawarte w dziale artykułów na stronie głównej możesz poprowadzić ładne akwarium nawet na samych podmianach wody.
Na nic świetne nawozy, jeśli nie wyłapiemy i nie skorygujemy popełnianych błędów w zakładaniu i prowadzeniu akwarium. Być może takowe popełniłeś po drodze nie zdając sobie z tego sprawy.
Będę trzymał kciuki.