(dziadostwo) midikani 800
Dobór filtra do wymiarów akwarium, opinie o sprzęcie i sposoby na wydajne wkłady.
Witam
Uzywa ktos z Forumowiczow procz mnie tego ... filtra ? Mam dwa pytania:
- warczaca pompa, czasami ni stad ni z owąd wpada w wibracje, terkota, buczy, brzeczy kablem ... niczym tego wyciszyc nie mozna. Czesciowo pomaga owiniecie pompy czyms miekkim, czasami ...
- wylatujace z wylotu pylki, w czasie odpowietrzania, kiedy potrzasam filtrem to procz pecherzykow powietrza wylatuje tez pyl, nie sadze by to byl objaw zlego podlaczenia bo inaczej by nie dzialal ale czym to moze byc spowodowane ?
Wklady to gabka, kulki ceramiczne Eheim'a, zeolit i wata sera.
Pozdrawiam
Xiant
-
Xiant
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
Przy silnym potrząśnięciu w celu odpietrzenia chyba z każdego filtra coś tam wyleci.
-
jar300
●
- Ranga: Początkujący
Czesć! Mam ten filtr rok i dziala bardzo dobrze. Na początku pompa terkotała czasami ale sie dotarla i jest spokoj, 2 przyczyną sa tez pecherzyki powietrza ktore wydostaja sie z filtra i zawieszaja sie gdzies kolo wirnika i wtedy tez terkocze(ja mam pompe na wezu wlotowym do akwa) wystarczy ja popukac i jest spokoj, ciezko jest dobrze odpowietrzyc ten filtr.
Co do pylu to wywal zeolit, tez przez to przechodziłem, nie musiałem nawet potrząsac po prostu pylił a po 2 tygodniach zaczał się rozpadać, dałem ceramikę i po problemie.
-
mati21
●
- Miasto: Zakopane
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
mati21 napisał(a):Czesć! Mam ten filtr rok i dziala bardzo dobrze. Na początku pompa terkotała czasami ale sie dotarla i jest spokoj, 2 przyczyną sa tez pecherzyki powietrza ktore wydostaja sie z filtra i zawieszaja sie gdzies kolo wirnika i wtedy tez terkocze(ja mam pompe na wezu wlotowym do akwa) wystarczy ja popukac i jest spokoj, ciezko jest dobrze odpowietrzyc ten filtr. Co do pylu to wywal zeolit, tez przez to przechodziłem, nie musiałem nawet potrząsac po prostu pylił a po 2 tygodniach zaczał się rozpadać, dałem ceramikę i po problemie.
Dzieki za porady, mam tego dziada od roku i zaluje, ze to kupilem ... Wklady namaczam, filtr zalewam, zasysam, delikatnie potrzasam by odpowietrzyc i caly czas to samo, Wczesniej mialem dwa Eheim'y i po 5 min od wlaczenia byly nieslyszalne. Wlasnie rozlaczylem weze, pompe, pompe wyczyscilem (choc byla czysta) zlozylem calosc, burknela pare razy i ... upragniona cisza.
Oby na dluzej.
Pozdrawiam
Xiant
-
Xiant
●
Tez troche pouzerałem sie z nim ale z czasem poznałem jego niedociagniecia :p Życze ciszy i pozdrawiam.
-
mati21
●
Ja też go mam. Pompkę mam przy samym wlocie w akwarium. Pokichał troszkę podczas podłączania, ale nie buczy. Jedynie jeśli wpadnie w wibracje z pokrywą. Ale to kwestia poprawienia rurek żeby nie stykały się z pokrywą.
Wg mnie większym problemem jest słaba moc pompki. Ale da się przeżyć. W moim baniaku porusza jedynie połowę tafli wody, 50cm.
A jak się sprawuje z pompką przy wylocie?
-
_piotrek_
●
- Miasto: Płońsk
-
_piotrek_ napisał(a):Ja też go mam. Pompkę mam przy samym wlocie w akwarium. Pokichał troszkę podczas podłączania, ale nie buczy. Jedynie jeśli wpadnie w wibracje z pokrywą. Ale to kwestia poprawienia rurek żeby nie stykały się z pokrywą. Wg mnie większym problemem jest słaba moc pompki. Ale da się przeżyć. W moim baniaku porusza jedynie połowę tafli wody, 50cm. A jak się sprawuje z pompką przy wylocie?
Rewelacji nie ma, waz od pompy do wyloty ma nie wiecej jak 60 cm i wielkiem sily nie widze, zewe ida po luku i nie sa zalamane.
Najlepiej ten filtr dzialal z pompa zanurzona w akwarium ale to wymagalo miejsca i czestego czyszczenia pompy bo pracowala na "brudnej" wodzie.
Pozdrawaim
Xiant
-
Xiant
●
Xiant napisał(a):Najlepiej ten filtr dzialal z pompa zanurzona w akwarium ale to wymagalo miejsca i czestego czyszczenia pompy bo pracowala na "brudnej" wodzie.
No właśnie u mnie tak chodzi. Więc nie będę kombinował. Dostałem go za darmo więc pomyślę chyba o jakimś Eheim'ie. Tyle o nich dobrego...
-
_piotrek_
●
-
Z ta wydajnoscia to różnie bywa, przy samej ceramice w kubelku jest o wiele wieksza(500- 550l/h) i nie ma roznicy czy pompka jest w akwarium czy na wezu, sprawdzilem juz wszystkie mozliwe sposoby. Najlepiej to sprawowal sie w 30l akwa bo do takiego go kupilem, lecz po przesiadce na 130l jest za mala wydajnosc. Po miesiacu od czyszczenia 300l/h to max i nie wiem dlaczego bo filtr jest czysty. Jedynym rozwizaniem jest zastosowanie innej pompy np obiegowej, tylko musi byc w akwarium. Mialem chwile starą pompe ok 850l/h i była rewelacja.
-
mati21
●
sprawdzałem w moim przepustowość. 216l/h. Można powiedzieć tragedia. kasy mało więc kupiłem hw 302 no i 477l/h daje. widac roznice.
-
_piotrek_
●
-
Powiązane tematy
Dzień dobry w Nowym Roku!
Mam do Was pytanie odnośnie do czyszczenia filtra kubełkowego SERA lub innego w podobnej konstrukcji. Filtra działa jakieś 1,5 roku. Był czyszczony jakieś 3 razy. Obecnie je...
Dzień dobry.
Czy ktoś z forumowiczów posiada filtr sera Uvc xtreme 800 lub 1200?
Przy czyszczeniu filtra uszkodził się wirnik, a w zasadzie odpiął się pierścień zabezpieczający jego oś. Czy ktoś miał...
Witam,
Czy do mojej 54L nie będzie za duży? Chciałbym za jakiś czas zmienić akwarium na większe, może 100-150L, ale na tą chwilę mam trochę dość mojego SunSuna 602B. Ciężko się czyści i potem odpowiet...
Mam owy filterek i pytanie gdzie lepiej zamontować pompe, w akwarium czy może poza nim?
Najpierw dane o moim zbiorniku: Aquael Optiset 200, filtracja Unimax 250, przed Unimaxem filtr narurowy 10" wypełniony watą.
Chcę się pozbyć narurowca, a w zamian dodatkowo dołożyć Multikani 800 ...
Witajcie . Jestem na etapie odpalania 200l akwarium i waham się przy wyborze filtru. Obecnie posiadam akwarium 63L które filtruje Aquael
Midikani 800. Filtr teoretycznie nadaje sie do 200 ale tak na...
gdzie polecacie wsadzić matrix i purigen w Tex800 ?
Witam prosze o pomoc , w jaki sposob w filtrze multikani 800 jest zaciagana woda z akwarium do filtra chodzi mi o to czy zaciaga przez ta rurke na srodku czy po tej powierzchni bo nie wiem w jaki spos...
Hej.
Mam problem z filtrem, przy zmianie zbiornika wyczyszczeniu pojemników zaczął mi przeciekać po skręceniu przy głowicy sterującej. Zakupiłem nową pokrywę, głowice i uszczelki... Pytanie czy skręc...
Witam wszystkich, to mój pierwszy post na forum :)
Zakupiłem filtr Tetra EX-800 Plus - akwarium 54l.
Będę wdzięczny za wszystkie porady co do eksploatacji filtra aby długo i bezawaryjnie służył.
Poz...
|