Efekt - jak uniknąć bladych roślin? - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Efekt - jak uniknąć bladych roślin?

Liczba wyświetleń: 1254·Odpowiedzi: 3
Utrzymanie czystości i opieka nad akwarium. Rutynowe czynności serwisowe i sposoby radzenia sobie z nimi.
Zaloguj się, aby zmienić widok
Witam mam takie jedno pytanie chodzi m innymi o rośliny bo u każdego znajomego co byłem i patrzałem na akwa to nie mieli aż takich zielonych roślin wyblakłe i nie wiem dlaczego z resztą oni też.. :? Jak nawozić żeby nie mieć takich wyblakłych roślinek ? Z góry dzięki za odp :wink: I proszę też o wyrozumienie bo jestem świeży w tym temacie..

pablos12
Ranga: Początkujący

Mregal Pruszków (pod stolicą :)

13 sty 2013, 18:07   (#2)  

żeby mieć ładne rośliny potrzebne jest nawożenie nawozami MIKRO i MAKRO, odpowiednią ilością światła i także dwutlenkiem węgla. Oczywiście składa się jeszcze do tego podmiana wody, filtracja itd,

Musisz poczytać trochę na forum róznych poradników, bo bez wiedzy ciężko mieć ładne rośliny.

Jest pare sposobów prowadzenia zbiornika, rozne szkoły, różne wady i zalety.
Napewno jak wpiszesz poradnik akwarystyczny i podobne hasła zarówno jak na forum jak i w googlach to wyskoczą Ci zarówno poradniki jak i tematy w których ludzie poruszają rózne kwestie typu "jakie powinienem mieć oświetlenie" , "jakiego nawozu użyć", "czego brakuję roślinom".

Na początku jest dużo informacji naraz jednak później one wszystkie tworzą całość i nie martw się, bo nie kiedy doświadczony akwarysta ma problemy z roślinkami ;)

Czyli niestety sporo czytać, żeby mieć pojęcie o co wogóle chodzi i z czym mamy do czynienia. Wtedy ewentualnie przmyśleć i zadać jakies konkretne pytania... bo teraz zadałeś pytanie wstylu. "samochód dziwnie pracuję, co powinienem zrobić ?"
Jak już ogarniesz podstawową wiedzę robisz zdjęcie, podajesz jak najwięcej informacji o akwarium i pytasz.

Powodzenia
Pozdrawiam
Marcin

Mregal
Ranga: Zainteresowany tematem

Miasto: Pruszków (pod stolicą :)

13 sty 2013, 18:56   (#3)  

Dokładnie tak , dodałbym do tego jeszcze że każde akwarium rządzi się swoimi prawami i nie ma gotowej recepty na sukces . :wink: bo gdyby tak było wystarczyłoby kopiować gotowe dobrze prowadzone akwaria a zapewniam Cię że tak nie jest .
Dużo czytania nauki i wyciągania wniosków ...
pozdrawiam i powodzenia .

pagu
Ranga: Znający temat

Polecamy zakupy w sklepie forumowym

14 sty 2013, 00:30   (#4)  

Pytanie czy kolor ich roślin świadczył o ewentualnych brakach w nawożeniu czy też była to kwestia oświetlenia które w zależności od koloru światła w różny sposób wpływa na barwę roślin.

kaboom
Ranga: Aktywny użytkownik

Powrót do Sprzątanie

Powiązane tematy

YouTube

Film- Jak dbać o akwarium według poleceń japońskiego mistrza

Jacek Pawłowski w Sprzątanie · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1717
Hej Film pokazujący jak dbać o akwarium według poleceń japońskiego mistrza aquascaping'u.
YouTube

Film Jak dbać o " starą aranżacje".

Jacek Pawłowski w Sprzątanie · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1582
Hej Film Liquid nature. ?si=sgfPHclIDXHl4pLq
YouTube

Film - Dwie ważne porady przy przycinaniu roślin

Jacek Pawłowski w Sprzątanie · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 2657
Hej Film po niemiecku. Pachi omawia zagadnienie jak przycinać rośliny w akwarium. ?si=IWYDhJdsmvKhOg3L
YouTube

Film Jak pielęgnować akwarium

Jacek Pawłowski w Sprzątanie · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 3386
Hej Film po niemiecku. Pielęgnacja akwarium omówiona przez Stefana z Liquid nature. ?si=yt3L3MqrPMjfnN9G
las2.jpg

Grzyb jak malowany

blixa w Sprzątanie · Odpowiedzi: 17 · Wyświetlenia: 19054
Cześć, Ciekawy jestem czy komuś wyrosły grzyby nad akwarium ;) Ja narazie dorobiłem się jednego i mam dylemat, czy go zostawić. Wyrósł w korzeniu, nad taflą wody.
IMG_20240907_152757.jpg

Słaby wzrost roślin

Grzegorzm w Sprzątanie · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 7516
Cześć, mam takie wyzwanie. Zacząłem rok temu akwarium bez ryb, nie miałem czasu i słabo o nie dbałem, żyło swoim życiem, dolewałem wody. 3 miesiące temu zrobiłem restart, ale zostawiłem stary filtr,...
YouTube

Jak mocno mozna nacisnac szybe w akwarium.

aureum w Sprzątanie · Odpowiedzi: 20 · Wyświetlenia: 18274
Witam, Mam głupie pytanie. Jak mocno mozna naciskać szybę w akwarium 6mm (przed edycja napisałem 4mm co było błędne) i 72l? Mam troche nitek zawsze na szybie wiec je ścieram karta bankomatowa i zaw...
20240428_175807.jpg

Jak prowadzić akwarium, żeby ciągle nie testowac wody.

aureum w Sprzątanie · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 7794
Witam, Mam od 14/11/23 akwarium 72l. 3 rodzaje roślin. Moczarkę, kryptokoryny i anubiasy. Czy da się prowadzić jakos akwarium zeby ciagle nie testować wody co tydzień? Obecnie co niedziele robie p...

Pływacz jak usunąć?

Jacek Pawłowski w Sprzątanie · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 6090
Cześć Jak się pozbyć tej rośliny z akwarium? Czy tylko ręcznie czy można np. carbo polać, testował ktoś ten sposób z carbo?

Jak zasadzić prawidłowo bulwe lotosa?

Anonim 59529 w Sprzątanie · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 6364
Witam Kupiłem i odebrałem dziś ze sklepu roslinyakwariowe.pl bulwe lotosa zielonego. Bulwa jest już w akwarium i widać że wypuszcza ze 2 albo 3 liscie. Ale nigdy nie miałem do czynienia z bulwami, ta...

Statystyki

Ten temat przegląda 78 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570984
 •  Liczba wątków: 48800
 •  Użytkownicy: 36931

•  Najnowszy użytkownik: grzegorz_gąsior

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 78 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.