Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Witam
Poczytałem trochę o cudownych właściwościach purigenu i postanowiłem je wypróbować u siebie w zbiorniku. Ponieważ nie lubię sobie dokładać pracy zamiast zakupić 100ml purigenu(akwa 450l) i czyścić go co miesiąc zakupiłem 500ml i myślałem że będę go musiał czyścić co najmniej co 3-4 miesiące. Jednak ku mojemu zdziwieniu po 3 tygodniach purigen zrobił się brązowy a woda nie jest już taka klarowna jak na początku.
Czy ilość purigenu nie ma wpływu na jego wydajność i okres po jakim trzeba go regenerować?
-
ci3chy
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Przy dużej ilości będzie ciągnął z wody szybciej. Niestety ale na 3 miesiące to bez regneneracji nie da rady. Oczywiście z czasem jak korzenie wypuszczą kolor to purigen bedzie brudził sie wolniej.
-

maslo_82
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Miasto: Poznań
Korzenie maja już 2 lata więc nie puszczają nic do wody jednak bez purigenu moja woda jest jak by troszkę mleczna i to nie przez pierwotniaki ale wygląda to jak by drobny pył w wodzie pływał.
Co znaczy że będzie ciągnął z wody więcej? Czy to oznacza iż niezależnie czy włożę 100ml czy 500 po takim samym czasie muszę go regenerować?
-
ci3chy
●
korzenie, raczej bez względu na wiek będą puszczać zawsze kolor. Może po 10 latach przestaną.
-

maslo_82
●
maslo_82 napisał(a):korzenie, raczej bez względu na wiek będą puszczać zawsze kolor. Może po 10 latach przestaną.
Bzdura. Nie każdy korzeń zabarwia wodę, dębina i owszem ale niektóre egzotyczne praktycznie od poczatku nie puszczają.
-
kaboom
●
- Ranga: Aktywny użytkownik
Gdyby korzenie barwiły wodę to powinna się ona raczej robić herbaciana moim zdaniem.
Ponawiam pytanie, niezależnie od tego czy włożę 100ml czy 500 po takim samym czasie muszę go regenerować?
-
ci3chy
●
ci3chy napisał(a):Gdyby korzenie barwiły wodę to powinna się ona raczej robić herbaciana moim zdaniem.
Ponawiam pytanie, niezależnie od tego czy włożę 100ml czy 500 po takim samym czasie muszę go regenerować?
wg mnie tak
natomiast na pudełku teraz czytam ze 100ml jest przeznaczone do 400l akwarium. Czy 500ml do twojej 450 to nie za dużo?
-
andrju
●
- Ranga: Poznaje temat
Chyba nie można przedawkować z purigenem wiec wydaje mi się że nie jest za dużo ale chcę się upewnić dlatego pytam na forum 
-
ci3chy
●
kaboom napisał(a):maslo_82 napisał(a):korzenie, raczej bez względu na wiek będą puszczać zawsze kolor. Może po 10 latach przestaną.
Bzdura. Nie każdy korzeń zabarwia wodę, dębina i owszem ale niektóre egzotyczne praktycznie od poczatku nie puszczają.
Bardzo chętnie kupię takie tylko powiedz gdzie.
-

maslo_82
●
maslo_82 napisał(a):kaboom napisał(a):maslo_82 napisał(a):korzenie, raczej bez względu na wiek będą puszczać zawsze kolor. Może po 10 latach przestaną.
Bardzo chętnie kupię takie tylko powiedz gdzie.
A w Łodzi na giełdzie (na Starcie , nie na Równej)
Pan Henryk ma stoisko ...i są to nasze rodzime korzenie.
Dębina nadaje się do BW , bo to drewno najbardziej barwi, ale są inne gatunki które nie barwią
-
pabian1
●
- Ranga: Początkujący
Moje korzenie to Drift Wood i nie widzę żeby barwiły wodę.
-
ci3chy
●
ci3chy napisał(a):Moje korzenie to Drift Wood i nie widzę żeby barwiły wodę.
Zrób doświadczenie,do dwu długich rur (mogą być po świetlówkach)
nalej świeżej wody do jednej a do drugiej takiej z akwarium po miesięcznym użytkowaniu.Z dołu rur w ciemnym pomieszczeniu (może być łazienka z wygaszonym światłem) połóż latarkę o silnym strumieniu światła i patrz na górny koniec tych świetlówek.Zapewniam ,że zauważysz istotną różnicę.Takie samo doświadczenie możesz wykonać dla akwarium w którym po wyciągnięciu na miesiąc korzeni zrobiłeś masywną podmianę wody.Miłej komparacji i istotnych wniosków życzę.
Świetlówki należy dobrze wymyć z luminoforu i wskazane jak najdłuższe. 
-
maarek72
●
maarek72 napisał(a):ci3chy napisał(a):Moje korzenie to Drift Wood i nie widzę żeby barwiły wodę.
Zrób doświadczenie,do dwu długich rur (mogą być po świetlówkach) nalej świeżej wody do jednej a do drugiej takiej z akwarium po miesięcznym użytkowaniu.Z dołu rur w ciemnym pomieszczeniu (może być łazienka z wygaszonym światłem) połóż latarkę o silnym strumieniu światła i patrz na górny koniec tych świetlówek.Zapewniam ,że zauważysz istotną różnicę.Takie samo doświadczenie możesz wykonać dla akwarium w którym po wyciągnięciu na miesiąc korzeni zrobiłeś masywną podmianę wody.Miłej komparacji i istotnych wniosków życzę. Świetlówki należy dobrze wymyć z luminoforu i wskazane jak najdłuższe. 
Zdaję się na Twoje doświadczenie że jednak korzenie barwią. Jednak nie to jest tematem tego wątku a pytanie które wciąż pozostaje bez odpowiedzi. Czy większa ilość purigenu pozwoli naj ego rzadszą regenerację czy nie ma to zupełnie wpływu i tak co miesiąc będę musiał go regenerować?
-
ci3chy
●
ci3chy napisał(a):maarek72 napisał(a):ci3chy napisał(a):Moje korzenie to Drift Wood i nie widzę żeby barwiły wodę.
Zrób doświadczenie,do dwu długich rur (mogą być po świetlówkach) nalej świeżej wody do jednej a do drugiej takiej z akwarium po miesięcznym użytkowaniu.Z dołu rur w ciemnym pomieszczeniu (może być łazienka z wygaszonym światłem) połóż latarkę o silnym strumieniu światła i patrz na górny koniec tych świetlówek.Zapewniam ,że zauważysz istotną różnicę.Takie samo doświadczenie możesz wykonać dla akwarium w którym po wyciągnięciu na miesiąc korzeni zrobiłeś masywną podmianę wody.Miłej komparacji i istotnych wniosków życzę. Świetlówki należy dobrze wymyć z luminoforu i wskazane jak najdłuższe. 
Zdaję się na Twoje doświadczenie że jednak korzenie barwią. Jednak nie to jest tematem tego wątku a pytanie które wciąż pozostaje bez odpowiedzi. Czy większa ilość purigenu pozwoli naj ego rzadszą regenerację czy nie ma to zupełnie wpływu i tak co miesiąc będę musiał go regenerować?
Niestety, nie jestem w stanie odpowiedzieć na tak postawione pytanie.Po pierwsze nie stosuję pirugenu, po drugie wydaje mi się iż sprawność "filtrowania" jest jedynie pochodną od masy początkowej pirugenu i "wydajności brudzenia korzeni w funkcji wykładniczej czasu", eeee, po ludzku - korzeń nie musi w każdej jednostce czasu wytwarzać takiej samej ilości "brudu" a sprawność przechwytywania zabrudzeń nie jest liniowa (początkowo może być 1000 jednostek "brudu" na jednostkę czasu, po 1/2 czasu "użyteczność do regeneracji" może wynosić jedynie 100 jednostek "brudu" na jednostkę czasu, a po 3/4 czasu do regeneracji jedynie 2 jednostki "brudu"). Takie dwie krzywe nie muszą być bezpośredni zależne od masy żywicy a mogą być bardziej zależne od sumarycznej powierzchni ziaren żywicy (pirugenu).
Ale badania nad tym to zajęcie dla jakiegoś docenta wraz z odpowiednim zapleczem badawczym i "stadem studentów do ujeżdżania"
Mam krewetki filtrujące i one są wdzięczne za "śmieci i brudy" w wodzie - tym się żywią.
-
maarek72
●
Powiązane tematy
Cześć.
Posiadam filtr RO jak na zdjęciu poniżej:
filtr RO.jpg
Woda zasilana przez metalowy wężyk przepływa przez 4 prefiltry, następnie cienkim wężykiem wpada do pompy, z której zasila pierwszy f...
Miałem purigen 100ml w woreczku firmowym
Kupiłem ostatnio duże opakowanie 500ml i pojawił się problem zakupu worka (siatki) na media filtracyjne
Co polecacie konkretnie do purigenu?
Jest to drobne med...
Mam pytanie do użytkowników żelowych zestawów do wytwarzania CO2 (Neo, Tropica): jak mocno zmienia się ich wydajność wraz ze zmianą temperatury?
W szczególności interesuje mnie:
1) czy w temperaturz...
hexnews1.jpg
hexpure3.jpg
Na rynku pojawiła się kolejna altarnywa dla popularnego Purigenu - wkładu polimerowego o świetnej skuteczności krystalizacji wody. Jest nią wkład HexPure marki Qualdrop....
Witam użytkowników akwarium. Jak pisałem już wcześniej na innym temacie jestem początkującym właścicielem akwarium. Razem z akwarium ( 112 l ) dostałem filtr CristalProfi CP120. Po zainstalowaniu prze...
Właśnie uruchomiłem moj filtr RO. Membrana jaka posiadam ma 150 gpd. Po uprzednim przefiltrowaniu prefiltrow przyszedł czas na włożenie membrany. Po kilku minutach czas na test wydajności.
RO/odpad 1...
Cześć ! :D
Co sądzicie o wymianie wirnika w Eheim'ie 2215 na ten z 2217? Wizualnie różnica jest dość spora - wirnik z mniejszego brata ma 3 łopatki, a z większego aż 6.
Czy taka zmiana może spowod...
Witam wszystkich, jesten nowy na tym forum i sorki jezeli temat powtarzam, ale mam filtr zewnetrzny IKOLA 600 maxx i prefiltr HW 603A i chcialem was prosic o rade, gdzie umiejscowic purigen?
Panowie temat banalny ale ciężko coś znaleźć konkretnego.
A pytanie dotyczy przepływu przez załadowany filter by woda osiągnęła poziom "kryształ"
Wiele osób posługuje się modelami i ich teor...
Cześć,
Muszę wymienić pompę w sumpie ze względu na hałas i wydajność. Mam teraz eheim ecocompact 1000, wydajność ok 420l/h na wysokości ok 1.2m. Jest zdecydowanie za głośna jak dla mnie, ciągłe buczen...
|
|