pobór mocy urządeń akwarystycznych - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

pobór mocy urządeń akwarystycznych

Liczba wyświetleń: 1773·Odpowiedzi: 11
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Zaloguj się, aby zmienić widok
lukasz_k lubelskie
witam
mam elektroniczny miernik do poboru mocy w WATACH. po zmierzeniu niektórych urządeń akwarystycznych mam pewne zastrzeżenia np.
grzałka aquael 100W z termostatem ciągnie 99W
grzałka aquael 50W ciągnie 50W
grzałka aquael 25W ciągnie 25W
czyli z grzałka mi wszystko OK.

filtr aquael FAT-1 3W ciągnie ok. 11 W
filtr aquael FAT-3 2,9W ciągnie ok. 9 W
JBL Cristal Profi 500 25W a ciągnie ok.80W
EHEIM 2213 8W a ciągnie 12W tutaj już było blisko.
i właśnie przy filtrach jest jakoś znacznie wiecej niż podają producenci.

żarówka energooszczędna Osram 21W ciągnie jak zimna 25W a później 20W
świetlówki T8 2x30W z statecznikiem zwykłym (magnetycznym) ciągną ok 100W
świetlówki 2x30W z statecznikiem elektronicznym ciągną 60W

urządzenia RTV i AGD też pokazuje dobrze to dlaczego z filtrami tak nie jest?

lukasz_k
Ranga: Poznaje temat

Miasto: lubelskie

Tiger_m Bytom

10 sty 2013, 16:03   (#2)  

Jedyne co mi przychodzi do głowy to to że to może opór wody itd. zwiększa pobór. No chyba że sprawdzales na sucho;-)

Tiger_m
Ranga: Zainteresowany tematem

Miasto: Bytom

lukasz_k napisał(a):witam
mam elektroniczny miernik do poboru mocy w WATACH. po zmierzeniu niektórych urządeń akwarystycznych mam pewne zastrzeżenia np.
grzałka aquael 100W z termostatem ciągnie 99W
grzałka aquael 50W ciągnie 50W
grzałka aquael 25W ciągnie 25W
czyli z grzałka mi wszystko OK.

filtr aquael FAT-1 3W ciągnie ok. 11 W
filtr aquael FAT-3 2,9W ciągnie ok. 9 W
JBL Cristal Profi 500 25W a ciągnie ok.80W
EHEIM 2213 8W a ciągnie 12W tutaj już było blisko.
i właśnie przy filtrach jest jakoś znacznie wiecej niż podają producenci.

żarówka energooszczędna Osram 21W ciągnie jak zimna 25W a później 20W
świetlówki T8 2x30W z statecznikiem zwykłym (magnetycznym) ciągną ok 100W
świetlówki 2x30W z statecznikiem elektronicznym ciągną 60W

urządzenia RTV i AGD też pokazuje dobrze to dlaczego z filtrami tak nie jest?

Czym sprawdzasz ? Roznice byc moga i zawsze sa, po pierwsze marketing po drugie sposob pomiaru. Ale to co podajesz przy filtrach to jakies nierealne wartosci i o ile dwie pierwsze bym przypisal to malo dokladnego watomierza (wartosc za mala i urzadzenie podaje inna, tez wg niego niska ale nieprawdziwa), szczegolnie cos chinskiego, to ten trzeci filtr pokazuje, ze cos nie teges ... z urzadzeniami lub sposobem pomiaru.

Pozdrawiam
Xiant

Xiant

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
pondito Piaseczno

10 sty 2013, 17:36   (#4)  

Tetra Tec Ex 700 Producent: 13W Pomiar 11,6W

Osobiście mierzę takim watomierzem

Obrazek

pondito

Miasto: Piaseczno

10 sty 2013, 18:21   (#5)  

Witam. Taki pomiar jest obarczony sporym błędem, taki miernik nie nadaje się zbytnio do pomiarów przebiegów odkształconych.
Grzałka jako odbiornik niemal że czysto rezystancyjny nie powoduje zakłóceń w sieci i nie odkształca przebiegu prądu i dlatego też pomiary pokrywają się z danymi producentów. Jeżeli chodzi o pozostałem urządzenia to już nie jest tak kolorowo są to już odbiorniki o innej charakterystyce i wykres prądu nie jest już sinusoidą więc miernik pokazać może bardzo różne wyniki. Inna sprawa jest że ostatnio jakość energii pozostawia wiele do życzenia. Dla zainteresowanych można poczytać jakie zakłócenia wprowadzają stateczniki elektroniczne do sieci, a te są w każdym domu w świetlówkach kompaktowych.
Wracając do tematu, żeby pomiar był miarodajny należało by to wykonać miernikiem true rms.
Pozdrawiam.

steehead
Ranga: Aktywny użytkownik

lukasz_k lubelskie
Xiant napisał(a):wartość za mala i urządzenie podaje inna, tez wg niego niska ale nieprawdziwa

Xiant

jeśli urządzenie nie pobiera więcej niż 4 W to miernik pokazuje pobór 0W

miernik mam niemieckiej firmy
http://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=stromkostenmessger%C3%A4t%20gt1379&source=web&cd=2&cad=rja&ved=0CD8QFjAB&url=http%3A%2F%2Fwww.gt-support.de%2Ffiles%2FIM_GT1379_D.pdf&ei=t-vuUOTvKsngtQaDsoDwDQ&usg=AFQjCNEni-lYfqDCKkJUuESo2Ae5erzuIA&bvm=bv.1357700187,d.Yms

lukasz_k

Miasto: lubelskie

pondito Piaseczno

10 sty 2013, 18:36   (#7)  

steehead napisał(a):Witam. Taki pomiar jest obarczony sporym błędem, taki miernik nie nadaje się zbytnio do pomiarów przebiegów odkształconych.
Grzałka jako odbiornik niemal że czysto rezystancyjny nie powoduje zakłóceń w sieci i nie odkształca przebiegu prądu i dlatego też pomiary pokrywają się z danymi producentów. Jeżeli chodzi o pozostałem urządzenia to już nie jest tak kolorowo są to już odbiorniki o innej charakterystyce i wykres prądu nie jest już sinusoidą więc miernik pokazać może bardzo różne wyniki. Inna sprawa jest że ostatnio jakość energii pozostawia wiele do życzenia. Dla zainteresowanych można poczytać jakie zakłócenia wprowadzają stateczniki elektroniczne do sieci, a te są w każdym domu w świetlówkach kompaktowych.
Wracając do tematu, żeby pomiar był miarodajny należało by to wykonać miernikiem true rms.
Pozdrawiam.

Zgadzam się z tym w pełni.
A co do zakłóceń:
Ot prosty przykład: nie mogę grać na wiośle przy włączonym świetle w akwarium. Stateczniki tak mocno zakłócają, że piec wydaje z głośnika dźwięk podobny do pracującego transformatora. Ehhh ile ja się naszukałem uwalonego uziemienienia w nim, kiedy nagle w akwa automatycznie światło zgasło i przestał buczeć.

Aż mi się kawał przypomniał :D
Podczas zajęć laboratoryjnych studentka pyta pana profesora:
- Panie profesorze, a dlaczego transformator buczy?
Pan profesor po zastanowieniu odpowiada:
- Jakby pani miała 50 okresów na sekundę to tez by pani buczała.

pondito

Miasto: Piaseczno

10 sty 2013, 19:01   (#8)  

pondito ja znam wersje z piszczącym transformatorem :)
Rozwijając dalej myśl o zakłóceniach w sieci jakiś czas temu założyłem wątek o poziomie głośności filtrów i po lekturze postów wywnioskować można że jak się trafi jest cichy(nawet te same modele) i tyle. Ale jakoś później mnie olśniło że istnieje coś takiego wyższe harmoniczne i to może one powodują słyszalną pracę filtra. No i tak mija już 3 bądź 4 miesiąc jak postanowiłem kupić filtr przeciw zakłóceniowy coś takiego do wyboru http://www.tme.eu/pl/katalog/?search=filtr+przeciw+zak%B3uceniowy&x=0&y=0&utm_source=elektroda.pl&utm_medium=banner&utm_campaign=wyszukiwarka#id_category=112932&page=1&s_field=artykul&s_order=ASC
Jeszcze nie dokopałem się do zasady doboru takiego urządzonka ale pewnie minie 2 tyle jak zamówię to do tego czasu się dowiem jak dobrać.
Pozdrawiam.

steehead

11 sty 2013, 12:52   (#9)  

Tym miernikiem nie zmierzysz poboru pompy, do takich zastosowań potrzebny jest chyba miernik drm (?)

a_rek

Kansol Bydgoszcz

11 sty 2013, 14:52   (#10)  

Moje stateczniki elektroniczne w plastikowej obudowie, zakłócają pracę radia z anteną teleskopową. W momencie wyłączenia oświetlenia, radio zaczyna normalnie działać natomiast gdy włączam statecznik w metalowej obudowie z ciepłym startem (niestety droższy od plastikowego) nie ma żadnych zakłóceń.

Pomiar mocy obciążenia indukcyjnego a takim właśnie jest filtr najlepiej wykonać za pomocą voltomierza i amperomierza, czyli pomiar napięcia i prądu. Wyniki podstawić do odpowiedniego wzoru i obliczyć pobór mocy. Niestety jest z tym trochę zabawy i problem z pomiarem prądu przy małych obciążeniach.

Kansol

Miasto: Bydgoszcz

alarmowiec Poznań

13 sty 2013, 02:24   (#11)  

Analizując pomiary kolegi lukasz_k widać że jego miernik zupełnie nie radzi sobie z pomiarami poboru mocy urządzeń indukcyjnych a więc wprowadzających przesunięcie fazowe .
To wydaje się być głównym powodem błędu pomiaru choć odkształcenia prądu też nie są bez znaczenia i których ten miernik już na pewno nie uwzględnia .
To tyle co do pomiaru natomiast wartość mocy pobieranej przez filtr nie jest taka jednoznaczna .
Temat parokrotnie poruszany na naszym wielkopolskim forum.
Problem w tym że żaden producent nie podaje warunków w jakich ten pomiar był wykonany. Silnik elektryczny jest urządzeniem którego moc pobierana zależy od obciążenia .
W zależności od typu silnika może się bardzo zmieniać . Jeśli zatem większość producentów europejskich ( jak wnioskuję z wielkości ) podają ją dla filtra bez wkładów filtracyjnych przy maksymalnej wydajności tak większość producentów ze wschodu podaje maksymalną moc pracy silnika . Co to jednak jest moc maksymalna i jak wyznaczana nie wiadomo . Dość niejednoznaczny jest również parametr Hmax czyli maksymalna wysokość wznoszenia . Czy jest to wysokość przy której przepływ ustaje całkowicie czy też zmniejsza się o jakiś procent . Ponieważ w typowej pracy filtra zewnętrznego główny opór stanowi materiał filtracyjny ( tak przy okazji wbrew powszechnej opinii nie ma żadnego znaczenia czy filtr stoi na podłodze czy na wysokości akwarium ) być może moc maksymalna to moc pobierana przez filtr przy spadku wydajności o połowę (to tylko domysły ) .
W dzisiejszych czasach wykonanie silnika do napędzania filtra w akwarium nie wymaga wyszukanej technologi a co za tym idzie różnice nie powinny być zbyt duże . Jeżeli są
w parametrach podawanych przez producenta to wynikają głownie ze sposobu pomiaru .
Gdyby te filtry pobierały tak dużo "nie potrzebnego" prądu wtedy strasznie by się grzały co nie występuje . Silnik o dwukrotnie lub nawet trzykrotnie większej mocy przy takim samym obciążeniu (wykonywanej pracy ) będzie pobierał bardzo podobną moc .
Różnica będzie wtedy gdy filtry się zapchają . Wydajność tego "ekonomiczniejszego"
(sugeruje się często że znacznie nowocześniejszego ) po prostu wyraźnie spadnie podczas gdy ten mocniejszy sobie z tym poradzi :) pobierając niestety więcej energii .
W skrócie takie są wnioski z naszej dyskusji . W planach była realizacja pomiarów dla różnych filtrów w trzech stanach pracy - biegu jałowego, obciążeniu przy spadku wydajności do połowy i całkowitego zatkania filtra . Temat częściowo zaczęty z baraku czasu niestety nie został dokończony .
alarmowiec

alarmowiec

Miasto: Poznań

Norbert Sabat Deep In Underground

13 sty 2013, 11:11   (#12)  

Ja od kilku miesięcy mam podpięty watomierz pod listwę główną z której zasilam baniak 360l. Listwa ma w sobie jakieś filtry przeciwzakłóceniowe/antyprzepieciowe czy coś w tym stylu ;) - może to poprawia odczyt na watomierzu a może to tylko marketingowy bełkot.

Pod listwę mam podpięte:

4x54W w oświetleniu
200W z grzałki
2x25W z filtrów
2.5W elektrozawór
jakiś pewnie mały pobór z programatorów czasowych mechanicznych

Razem wychodzi około 468-470W teoretycznego maksymalnego poboru.

Watomierz podaje 470W maksymalnego poboru (jak wszystko pracuje) i 48W minimalnego (prawdopodobnie w nocy gdy pracują same filtry bez załączonej grzałki) więc pomiary wydają się wiarygodne.
Nie mierzyłem poboru dla pojedynczych urządzeń bo mnie to nie interesuje, dla mnie dużo ważniejsze jest ile wszystko razem pobiera w ciągu doby a nie chwilowo bo to przekłada się na rachunki :wink:
Pozdrawiam, Norbert

Norbert Sabat
Ranga: Znający temat

Miasto: Deep In Underground

Powrót do Forum ogólne

Powiązane tematy

bio.jpg

Pobór prądu

coolfon1988 w Oświetlenie · Odpowiedzi: 35 · Wyświetlenia: 12045
Cześć , Belka 4x39W - 156 W Belka LED 110 W , 12v DC , pobór prądu 8A Jaki jest pobór prądu T5 ? Stoję przed zmianą oświetlenia ale zastanawia Mnie ta oszczędność ? Ona wynika tylko z tych watów ? ...

Ustawienie mocy na kubłach w 3 tyg akwarium

radziu1313 w Filtracja · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1386
Witam koleżanki i kolegów! Mam do Was pytanie dotyczące cyrkulacji w moim świeżo założonym akwarium. Zbiornik ma 200 litrów, stoi w nim spory korzeń, a tył obsadzony jest szybko rosnącymi roślinami....

Serwis filtrów akwarystycznych

Gargi21 w Filtracja · Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 4985
Witam serdecznie czy macie jakieś namiary na serwisy filtrów akwarystycznych potrzebuje naprawić filtr hydor profesional 250 bo mi cieknie już wymieniałem oringi w głowicy i dalej jest wyciek. Serdecz...

Grzałka, pobór mocy

akwaAmator w Filtracja · Odpowiedzi: 14 · Wyświetlenia: 6432
Hej Takie pytanie i rozkminka. Mam grzałkę 300w aquael platinum Ustawiona na 23C akwarium 300l netto. Grzałka ma wbudowany elektryczny termostat i pokazuje aktualna temp wody. Co mnie zastanawia t...

Nawożenie i glony - lista kluczowych pytań akwarystycznych

Agamemnon w Nawożenie · Odpowiedzi: 11 · Wyświetlenia: 4923
Witam, prowadzę zbiornik 25l, a w nim zmagam się z szeregiem problemów: glony nitki, "futerko" na liściach Ludwigii, żółknące stare liście, gnicie starych liści od brzegów, odpadanie liści,...

UPS w celach akwarystycznych.

Krzysztof Radziszewski w Szkło i meble · Odpowiedzi: 21 · Wyświetlenia: 4993
Witam wszystkich maniaków i maniaczki szeroko pojętej akwarystki. Chciałbym prosić o pomoc oraz podpowiedzi w wyborze UPS, na co zwrócić uwagę? Ewentualnie jeśli możecie podesłać polecane, przykładowe...

Zwiększenie mocy pokrywy

On1223 w Oświetlenie · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 1548
Witam Zakupiłem akwarium o pojemności 240l i oświetleniu ledowym 20 W o barwie 6500 K i 1500 lm. Uważam że jest to za mało i mam pytanie ile muszę dodać led i jakich aby rosły tam roślinny (średnio w...

Lampa na listwach akwarystycznych LED - pełna wodoszczelność

prezes_jelonek w Oświetlenie · Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 3141
WItam koleków. Zastanawiam sięod jakiegoś czasu nad zmianą oświetlenia z T5 na LED. Mój zbiorniczek to JUWEL RIO 180. W chwili obecnej zbiornik działa na 2xT5 od Juwela, są to świetlówki 1xCOLOR i 1xD...

Ranking testów akwarystycznych

Luk w Nawożenie · Odpowiedzi: 47 · Wyświetlenia: 39861
Witam, może cieawe byłoby prowadzić ranking testów akwarystycznych? Jest ich trochę i to różnych firm, jedne sprawują się lepiej inne gorzej. Takie zestawienie na pewno by pomogło w wyborze odpowiedn...

DIY oświetlenie o łącznej mocy 230 W

kuubaw w Oświetlenie · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 3242
taśma led biała zimna.jpg taśma led kolor.jpg zasilacz.jpg profil aluminiowy.jpg IMG_20170920_141704.jpg IMG_20170920_141624.jpg IMG_20170920_141558.jpg ściemniacz led.jpg chciał bym się pochwalić i z...

Statystyki

Ten temat przegląda 426 użytkowników w tym 1 zalogowany
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 571007
 •  Liczba wątków: 48808
 •  Użytkownicy: 36935

•  Najnowszy użytkownik: marcin stuglik

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 425 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.