Pare pytań odnośnie akwa na bazie ziemi. - Forum roslinyakwariowe.pl P1 Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Pare pytań odnośnie akwa na bazie ziemi.

Liczba wyświetleń: 3413·Odpowiedzi: 22
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Zaloguj się, aby zmienić widok
Witam

Właśnie zakładam akwarium na bazie ziemi ogrodowej. Zdecydowałem się na ziemię, ponieważ nie mam pieniędzy na specjalistyczne podłoże akwarystyczne.
Obecnie w akwarium znajdują się kamienie wapienne, a cała aranżacja przypomina iwagumi (kilka zdjęć wrzucam poniżej). Całość jeszcze nie zalana i bez obsady roślinnej.

Problem w tym, że nie chcę prowadzić typowego Low-Techa. Chciałbym, by akwarium wyglądało schludnie bez zalegającego na żwirku mułu. Nie podoba mi się żadka podmiana wody w tego typu akwariach. Chciałbym też stosować nawozy w płynie i założyć swoją pierwszą "bimbrownię".

Na tym etapie pojawia się kilka pytań:
1) Czy da się prowadzić takie akwarium regularnie podmieniając wodę i oczyszczając kamyczki z mułu?
2) Czy mogę stosować nawozy sztuczne? Jeśli tak, to jakie polecacie?
3) Czy mogę założyć w akwarium "bimbrownię", czy może lepiej dostarczać CO2 w płynie?
4) Jakie roślinki doradzacie dla takiej aranżacji?

Z góry dziękuję za wszelką pomoc i proszę o cierpliwość dla początkującego akwarysty :|

Pozdrawiam

Mateo
Ranga: Początkujący

pondito Piaseczno

05 sty 2013, 23:56   (#2)  

1) Czy da się prowadzić takie akwarium regularnie podmieniając wodę i oczyszczając kamyczki z mułu?
2) Czy mogę stosować nawozy sztuczne? Jeśli tak, to jakie polecacie?
3) Czy mogę założyć w akwarium "bimbrownię", czy może lepiej dostarczać CO2 w płynie?
4) Jakie roślinki doradzacie dla takiej aranżacji?

1)Tak
2)Możesz stosować. Poczytaj o EI
3)Możesz korzystać z bimbrowni i CO2 w płynie na raz. (Ale mimo wszystko lepsza jest jednak butla)
4)Dobieraj rośliny o rozbudowanym systemie korzeniowym i szybko rosnące. Zwartki Echinodorusy, Rotale. Ważne jest by na stacie było dużo roślin które szybko wyskoczą ku górze.
Warto jest podmieniać wodę w pierwszym tygodniu 20% co drugi dzień, gdyż z ziemi wypływa sporo nawozów. No i w miarę możliwości finansowych dodaj jakieś bakterie

pondito
Ranga: Poznaje temat

Miasto: Piaseczno

06 sty 2013, 00:07   (#3)  

Witam.
Posiadam akwarium na bazie ziemi ogrodowej od roku. Po około 8 miesiącach zacząłem podawać nawozy (z powodu braku wzrostu roślin) takie jak PROFITO, EASYCARBO i FERKE podmianę robię raz w tygodniu, osobiście nie odmulam bo nie bardzo jest co przy podmianie zasysam niewielkie ilości z dna wężykiem, co2 nie podaję ale szykuje się do takiej opcji bimbrownia ok. ale po przeczytaniu sporej ilości informacji na necie chyba jednak butla będzie lepsza. Rośliny dobierałem metodą prób nie wszystkie się przyjmowały.
Pozdrawiam.

Lysy8122

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
kowcio77 Dublin

06 sty 2013, 00:10   (#4)  

Skałki wapienne będą ci zatwardzały wodę. pomyśl o czymś innym.

Odnośnie roślin to daj info czym będziesz świecił. wtedy łatwiej dobierać.

kowcio77
Ranga: Stały bywalec

Miasto: Dublin

06 sty 2013, 00:29   (#5)  

kowcio77 napisał(a):Skałki wapienne będą ci zatwardzały wodę. pomyśl o czymś innym.

Odnośnie roślin to daj info czym będziesz świecił. wtedy łatwiej dobierać.

Ostatnio czytałem ,że ziemia obniża twardość wody. Może się ustabilizuje z kamieniami?

Jeśli chodzi o świetlówkę, to posiadam pokrywę akwariową z jedną świetlówką T8 SYLVANIA GRO-LUX 15W (roślinna)

Mateo

06 sty 2013, 00:36   (#6)  

No i w miarę możliwości finansowych dodaj jakieś bakterie. Warto jest podmieniać wodę w pierwszym tygodniu 20% co drugi dzień, gdyż z ziemi wypływa sporo nawozów

Co dokładnie ma Pan na myśli jeśli chodzi o bakterie? Warto jest lać wodę destylowaną czy może zwykłą kranówę?

Mateo

kowcio77 Dublin

06 sty 2013, 01:01   (#7)  

Bakterie nitryfikacyjne. Np sery lub jbl. Poszukaj sobie w google.
Warto je dodawać przed wpuszczeniem ryb do akwa bo cykl azotowy szybciej zaskoczy.

Oświetlenie warto zwiększyć do 3x15w jesli chcesz robić iwagumi.

Jako osobie początkującej proponuję startować z bardzo dużą ilością szybko rosnących roślin tylnego planu.

Tak warto lać destylkę jeśli masz łatwy dostęp i nie wygeneruje to wielkich kosztów. w przeciwnym razie filtr odwróconej osmozy. Jednakże jest wiele osób co jadą na kranówce i jest ok (np ja :lol: )

Polej te kamienie odrobiną octu i powiedz czy się pieni. jeśli tak to nie za dobrze mimo wszystko do akwarium roślinnego. takie kamyki bardziej do malawi pasują.

kowcio77

tao

06 sty 2013, 01:17   (#8)  

Mateo
Ziemia jest dobra jednak akwarium w stylu Iwagumi jako LT nie da rady.
Nawozy mona podawać ale do tego potrzeba doświadczenia i wiedzy aby nie popaść w kłopoty z glonem.Wez pod uwagę ze nie każde kamienie się nadają do akwa roslinnego.

tao
Ranga: Znający temat

06 sty 2013, 01:24   (#9)  

Polej te kamienie odrobiną octu i powiedz czy się pieni. jeśli tak to nie za dobrze mimo wszystko do akwarium roślinnego. takie kamyki bardziej do malawi pasują.

Kamienie się delikatnie pienią :cry: Mam szukać innych? Czy może jest szansa by jakoś powalczyć z twardością wody?

Mateo

korba6 Kraków

06 sty 2013, 01:31   (#10)  

Odpowiem bardzo ogólnie - ziemia upowszechniła się w akwariach (chociaż chyba nie pierwszy raz pojawiła) wraz z metodą Diany ale po jakimś czasie można już było zaobserwować pewną ewolucję tego pomysłu. Gleba zastępuje obecnie u wielu akwarystów substrat podżwirowy ze względu na jej bogaty skład i prowadzą oni akwaria z sukcesami.

Jest jednak inny problem, jaki już został wspomniany. Na ziemi często sadzimy rośliny o mocnych systemach korzeniowych, dzięki którym mogą korzystać z jej zasobów. Planowana przez Ciebie kompozycja wygląda na Iwagumi i tutaj może być kilka problemów z glebą. Uważaj przede wszystkim na strefy beztlenowe - ja np. kiedy zakładałem akwarium na ziemi pod dużym korzeniem nie sypałem jej w ogóle. Jeśli planowałbyś zapełnić szczeliny, np między skałami małym heńkiem, nie będzie on czerpał tak dobrze z podłoża. Nie wiem czy w takiej sytuacji gleba wypuści na tyle składników odżywczych, by zaspokoić potrzeby roślin. Tu rodzi się potrzeba nawożenia kolumny a przy ziemiance to dość złożona sprawa. Niech tu jednak wypowiedzą się eksperci- to nie moja bajka.

I jeszcze jedno - podłoże to nie tylko Amazonia:) Da się znaleźć trochę substratów w naprawdę dobrych cenach a ich niewątpliwym plusem jest stabilizacja parametrów. Dla początkujących to duże ułatwienie.

Pozdrawiam:)

korba6

Miasto: Kraków

kowcio77 Dublin

06 sty 2013, 02:19   (#11)  

Niestety z kamieni będziesz musiał zrezygnować. Nie będziesz przecież ciągle podmieniał wody aby ciągle zbijać twardość przez nie powodowaną.

Jeśli chcesz koniecznie iwagumi na ziemi to:

Zmień kamienie, dołóż oświetlenia, CO2 z bimbrowni z czasem zastąp butlą, Stałe dodawanie węgla w płynie ułatwi ci prowadzenie tego bez glonów. Na tył łodygowce np rotala lub hygrophila polysperma a jako roślinę trawnikową daj glossostigma elatinoides.
No i oczywiście nawożenie słupa wody. Na początek proponuję jakieś markowe nawozy.

To są stosunkowo mniej wymagające rośliny.

Jak chcesz z czymś innym to już lepiej dawać jakiś substrat. Tak jak kolega powyżej pisał nie koniecznie to musi być Ada ;)

kowcio77

06 sty 2013, 12:38   (#12)  

W takim razie kamienie out,
roślinki z rozbudowanym systemem korzeniowym,
ostrożne stosowanie nawozów,
założenie bimbrowni.
Martwie się tylko żeby nie przesadzić z tym co2 z bimbrowni.
Co sądzicie o takim testerze: http://www.roslinyakwariowe.pl/azoo-co2- ... -2506.html

Mateo

kowcio77 Dublin

06 sty 2013, 13:55   (#13)  

Nie wywalaj kasy na żaden tester lepiej zainwestuj tą kasę w butlę. Indykator i tak komplikuje sprawę i u większości akwarystów po czasie wylatuje z akwa jako zbędny gadżet. Tym bardziej przy bimbrowni która działa nie stabilnie a test CO2 działa z opóźnieniem.

Domyślam się że jest to akwa około 60l I domniemam że obawiasz się o przyszłą obsadę w akwarium. Podstawą przy bimbrowni jest tylko odpowiednie zrobienie zacieru najlepiej 1410.

Ja zanim przeskoczyłem na butlę to dla bezpieczeństwa podłączałem butlę z pracującym zacierem po 2 dniach od rozrobienia (robiłem to naprzemiennie) gdyż przez pierwsze 2-3 dni bimbrownia pracuje dość intensywnie.

kowcio77

06 sty 2013, 14:23   (#14)  

kowcio77 napisał(a):Nie wywalaj kasy na żaden tester lepiej zainwestuj tą kasę w butlę. Indykator i tak komplikuje sprawę i u większości akwarystów po czasie wylatuje z akwa jako zbędny gadżet. Tym bardziej przy bimbrowni która działa nie stabilnie a test CO2 działa z opóźnieniem.

Domyślam się że jest to akwa około 60l I domniemam że obawiasz się o przyszłą obsadę w akwarium. Podstawą przy bimbrowni jest tylko odpowiednie zrobienie zacieru najlepiej 1410.

Ja zanim przeskoczyłem na butlę to dla bezpieczeństwa podłączałem butlę z pracującym zacierem po 2 dniach od rozrobienia (robiłem to naprzemiennie) gdyż przez pierwsze 2-3 dni bimbrownia pracuje dość intensywnie.

Litraż akwarium to zaledwie 40l.
Na butlę się chyba nie zdecyduje. To dość spory wydatek jak dla początkującego akwarysty. Może w przyszłości.
Nie ma jakiegoś sposobu by bimbrownia dostarczała mniej CO2?
Jak kontrolować ilość CO2 w akwarium?

Mateo

kowcio77 Dublin

06 sty 2013, 15:22   (#15)  

Rozrabiając standardowo 2 szklanki cukru 1 łyżkę sody i dosłownie kilka gram drożdży. bimbrownia intensywnie pracuje przez pierwsze dwa dni wtedy musisz uważać. Po tym czasie CO2 nie powinno być za wiele w akwarium. W momencie kiedy pierwszy zacier będzie dobiegał ku swojemu wyczerpaniu rozrabiasz w drugiej butelce dwa dni wcześniej i po prostu zmieniasz tylko butelki. To jedyny sposób na stosunkowo stabilną podaż CO2.

kowcio77

Polecamy zakupy w sklepie forumowym

06 sty 2013, 22:02   (#16)  

Co sądzicie o takich roślinkach do tego akwarium? :

1) BACOPA MONNIERI
2) HYGROPHILA POLYSPERMA
3) GLOSSOSTIGMA ELATINOIDES
4) LILAEOPSIS BRASILIENSIS
5) GAŁĘZATKA - CLADOPHORA
6) BACOPA AUSTRALIS. BAKOPA POŁUDNIOWA
7) BACOPA CRENATA. BAKOPA KARBOWANA
8) HEMIANTHUS CALLITRICHOIDES
9) LILAEOPSIS NEW ZELAND
10) BACOPA MONNIERI. BAKOPA DROBNOLISTNA

Mateo

pondito Piaseczno

06 sty 2013, 22:53   (#17)  

Ogółem nie powinno być źle. Aczkolwiek glosia i heniek potrzebują w miarę żyznego podłoża. Ja w ramach eksperymentu w 60L dałem ok 1cm źwiru na ziemię tam gdzie ma być trawnik, co by heniek miał co jeść, bo w żwirze o przepisowej grubości 4-5cm marnieje. Narazie mam go 3 tydzień - są przyrosty i (odpukać) brak glonów. Ja osobiście uważam, że w "przepisowych" akwariach na ziemi ciężko jest wyhodować jakikolwiek trawnik (ale to jest tylko moja opinia).

pondito

07 sty 2013, 16:19   (#18)  

Wielkie dzięki za wszystkie rady.
Teraz pozostało brać się do roboty. :wink:

Mateo

07 sty 2013, 18:32   (#19)  

Mam jeszcze jedno małe pytanko.

Znacie może jakieś gatunki rybek które by dawały radę w małym akwarium?
Im mniejsze tym lepiej.

Mateo

pondito Piaseczno

07 sty 2013, 19:00   (#20)  

Jak ma być małe to może Paracheirodon simulans.

pondito

Powrót do Forum ogólne

Powiązane tematy

1. Przód.jpg

SPIROGYRA w akwa - sposoby zwalczenia

sigmar w Glony · Odpowiedzi: 35 · Wyświetlenia: 20308
Dawno mnie z wami nie było - ale wrócił syn marnotrawny :) więc wg prawidła Akwa 200l światło: 1x Hagen Power GLO, 1x Hagen Flora GLO ( w środku ), 1 x Hagen Sun GLO ( 10 godzin ) Filtracja - Eh...
2002.jpg

420 l Akwa ściana holenderska

kt65c453 w Akwaria · Odpowiedzi: 49 · Wyświetlenia: 22165
Wracam po 15 latach (albo dalej ) Zamieszczam fotki akwa z około 2003 i 2010 . Juz w 2010 miałem co2 sterowane komputerem ph, system ciągłą podmiany wody z mieszaniem z RO ( miałem bardzo twardą wodę...
IMG_20250513_002649.jpg

Start akwa - rośliny padają, woda twarda, gloniszcze atakuje

kinga tajmer w Glony · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 9082
Cześć, Wątek będzie trochę o glonach, trochę o parametrach i o roślinach, które bardzo chciałabym uratować. Akwarium zalałam 11 maja, posadziłam wszystko na raz. Czyli dzisiaj mija 2 tygodnie od sta...
akwa1.png

Zielenice / krótkie nitki i parametry w akwa

pearman w Glony · Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 6670
Cześć. To mój pierwszy post tutaj. Moja przygoda z akwarystyką zaczęła się 1.5 roku temu, od początku starałem się edukować i nadrabiać braki wiedzy testując w praktyce. Pierwsza próba z roślinkami za...
YouTube

Krok po kroku akwa 60P film (j.angielski)

Jacek Pawłowski w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1341
Cześć Poniżej film z założenia krok po kroku 60P akwarium.

Pytanie odnosnie Hypermaxa

Essa1987 w Filtracja · Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 3825
Witam, Mieszkam w Belgii i ostatnio kupiem okazyjnie uzywane akwarium 450L marki Aquatlantis z filtem biobox. Teraz okazyjnie kupuje nowego hypermaxa i mam pytanie jakie media do niego polecacie ??? ...

Bezpieczna bimbrownia kilka pytań do zaawansowanych

PanPanek w Technika CO2 · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 3349
Witam jestem że tak powiem początkujący mam kilka pytań do osób które już sporo siedzą w temacie będę wdzięczny za pomoc. Jeśli chodzi o podawanie co2 z bimbrowni: Zdławienie przepływu gazu powoduje ...

Start nowego akwa + Saechem Stability + Purigen

kinga tajmer w Nawożenie · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 4983
Hej, cześć i czołem! To mój pierwszy post także witam Was serdecznie :) Na wstępie dodam, że szukałam odpowiedzi na forum ale nie znalazłam. Sprzedający w sklepie stacjonarnym (ponoć z wielkim doświ...

Koszt zużycia prądu - akwa 240l

grasza84 w Szkło i meble · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 13514
Witam chciałbym dowiedzieć jaki może być szacunkowy koszt zużycia prądu przez akwa 240l Chciałbym poradzić się doświadczonych kolegów jaki sprzęt byście zamontowali aby koszt utrzymania był optymalny...

Odmulanie zarsonietego dna akwa...

Marcini1987 w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 61 · Wyświetlenia: 52995
witam. Zawsze mnie zastanawialo jak dbac o czystosc w tak pieknie porosnietych roslinami akwariach jakie niektorzy posiadaja....ja w swoim akwarium gdzie roslin nie mam za duzo odmulam dno co tydzien ...

Statystyki

Ten temat przegląda 302 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570966
 •  Liczba wątków: 48800
 •  Użytkownicy: 36927

•  Najnowszy użytkownik: owltheory_highlights

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 302 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.