Anubias barterii - problem biały nalot - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Anubias barterii - problem biały nalot

Liczba wyświetleń: 2084·Odpowiedzi: 5
Utrzymanie czystości i opieka nad akwarium. Rutynowe czynności serwisowe i sposoby radzenia sobie z nimi.
Zaloguj się, aby zmienić widok
Witajcie,

to mój pierwszy post na tym forum i od razu z prośbą o rozwiązanie problemu.
Dwa dni temu założyłem akwarium. Dziś zauważyłem dziwny nalot na kwiecie anubiasa.
Zdjęcia w załączeniu. Co to może być? Jak to zwalczyć?

Akwarium 240l, oświetlenie na razie jeszcze standardowe 2x30W włączone przez 5h w pierwszym dniu i 6h w drugim dniu.

Pozdrawiam

marchewka
Ranga: Początkujący

krystez Okolice Tczewa

05 sty 2013, 15:42   (#2)  

To mi wygląda na świeże akwarium. Poczekaj aż akwarium dojrzeje i problem ci zniknie. To jest grzyb czy pleśń - tak to mogę nazwać. Czy to może zniknąć same ? Myślę że tak ale możesz usunąć to ręka bo kwiat anubiasa jest dość twardy i nic mu nie zrobisz. Świeć po 10 godzin i postaraj się z czasem dorzucić więcej światła. Daj co2 chociaż z bimbrowni albo kup zestaw . Nawozy też ale bez przesady. Woda jakaś taka dziwna więc musisz być cierpliwy aż dojrzeje. U mnie też mialem ten nalot. występował w zaciemionym miejscu i gdzie byla stara woda. Tak więc postaraj sie zeby woda z filtra docierała do każdego miejsca w akwarium.

krystez
Ranga: Zainteresowany tematem

Miasto: Okolice Tczewa

krystez Okolice Tczewa

05 sty 2013, 15:55   (#3)  

A w ogóle dajesz co2 i nawozy ? Roślinki długo ci nie pożyją w takich warunkach tak więc musisz też dać więcej światła. Też kiedyś miałem roślinki w takim samych jak ty warunkach i po prostu zdychały 0,25 W/L to za malo. Przynajmniej dołuż 60-80 wat jeśli chcesz żeby rosły ładnie albo kupuj rośliny co nie wymagają duzego światła jak anubiasy i kryptokoryny . one nie potrzebują tyle światła co większość roślin ale nie wiem czy tyle im starczy co masz.powodzenia :D

krystez

Polecamy zakupy w sklepie forumowym

05 sty 2013, 16:04   (#4)  

Spokojnie, dziś trzeci dzień funkcjonowania akwarium. Wszystko w drodze.
Docelowo (w ciągu kilku dni) będzie 2x45W + 2x30W = 150 W, czyli ok. 0,63 W/l za sprawą zestawu 4aqua do modernizacji pokrywy i dodatkowych śwetlówek.

System CO2 powstanie w ciągu tygodnia. Szukam jakiegoś dobrego zestawu w przystępnej cenie i póki co wybór pada na zestaw w belio_pl p12868,zestaw-co2-pro-z-wloskim-elektrozaworem-acl-3-5w-i-butla-1-5kg.html
Dziś / jutro wybiorę ostateczny zestaw i zamówię.

M.

marchewka

krystez Okolice Tczewa

05 sty 2013, 16:09   (#5)  

No to sobie poradzisz ;) i nie ma co się martwić. A ten nalot to zetrzyj ręcznie i po problemie. pozdrawiam i powodzenia.

krystez

05 sty 2013, 16:30   (#6)  

krystez napisał(a):Czy to może zniknąć same ? Myślę że tak ale możesz usunąć to ręka bo kwiat anubiasa jest dość twardy i nic mu nie zrobisz.

Trochę jednak przy tym usuwaniu oberwał. Miejmy nadzieję, że teraz już będzie ładnie się rozwijał.

marchewka

Powrót do Sprzątanie

Powiązane tematy

Jak czyścić biały osad z szyb akwarium?

roslinyakwariowe.pl w Sprzątanie · Odpowiedzi: 11 · Wyświetlenia: 31790
https://roslinyakwariowe.pl/images/stories/wiadomosci/2015/12592/bialy-osad1.jpg Biały osad na krawędzi szyb akwarium to częsty widok w naszych zbiornikach. Jak sobie z nim radzić i czyścić szyb...
E7xcBE2.jpg

Problem z trawniczkiem

Fatis w Sprzątanie · Odpowiedzi: 21 · Wyświetlenia: 9814
Witam serdecznie, Zbiorniczek zupełnie amatorski założyłem 3 miesiące temu. Na moje potrzeby w zupełności mi odpowiada ale jedno pytanko. Czy mogę jakoś zachęcić ten trawnik żeby się rozrastał nie n...

Żółte plamy na anubias crispus

Deore w Sprzątanie · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 4929
Witam wszystkich posiadam rośliny anubias crispus- druga też chyba jakiś anubias Roślinki posiadam około 3 tygodnie Akwarium posiadam 200 l. Posiadam tylko jedna żarówkę 30 wat. Pali się ona ok. 8-10 ...

Biały wykwit na akwarium

Anonim 4156 w Sprzątanie · Odpowiedzi: 30 · Wyświetlenia: 13521
Po kilkuletniej przerwie wróciłem do akwarystyki. Uruchomiłem swoje akwa, które stało na strychu przez te kilka lat. Po napełnieniu wodą wyszedł na przedniej szybie biały wykwit. Próbowałem usunąć to ...

Problem hydrocotyle brązowy osad

hazard83 w Sprzątanie · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1970
Witam, od pewnego czasu zauważyłem że na moich roślinach pojawia się brązowy osad , co to może być , moje akwa regularnie nawożone micro, macro , potas , co2 ?????????????? Filtracja to filtr pati od ...

Problem z malym henkiem

hazard83 w Sprzątanie · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 2432
Witam, ostanio zauważyłem że henio robi sie ciemny i brązowy , co to może być

Problem z kolorem roslin+dziury+ meszek na lisciach

bendek1x w Sprzątanie · Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 9673
Witajcie mam dziwny problem a mianowicie; Rotala rotundifolia- rosnie jak jakiś mikrus listki maja bardzo malutkie i w ogole nie ma kolorow(zdj) Rotala macrandra - caly czas ma zielone liscie Orzech ...

Problem z roślinami.

boyka1221 w Sprzątanie · Odpowiedzi: 13 · Wyświetlenia: 9176
Witam. Mam taki problem. Ciągle mi giną rośliny w akwarium i nie wiem dlaczego tak się dzieje. Moje akwarium ma ok 40l, Jego wymiary to 50x35. Zbadałem preparatem ph wody i wyszło mi ok. 6,5-7. Poza t...

Problem ze startem nowego akwarium 240l !!!

adrex28 w Sprzątanie · Odpowiedzi: 13 · Wyświetlenia: 8209
Witam. OK 2 tygodnie temu założyłem nowe akwarium. Zestaw który posiadam: - Akwarium 240L - Oświetlenie 2x HiLite T5 54W - Filtracja EHEIM eXperience 250 600l/h - .Podłoże H.E.L.P. Advanced Soil Pl...

Problem z roślinami w Akwarium.

Anonim 54215 w Sprzątanie · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 10628
Witam, prosze o pomoc w sprawie moich roślin w akwarium. Mam akwarium 200l na jakimś tańszym substracie aqua substrate II+ , filtr aqua nova 1000l/h nawoże mikro makro i carbo. Oświetlenie mam 2X39 w...

Statystyki

Ten temat przegląda 117 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 571008
 •  Liczba wątków: 48808
 •  Użytkownicy: 36936

•  Najnowszy użytkownik: m_d

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 117 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.