|
|
Znalezione w sieci inspiracje, tutoriale, ciekawostki oraz informacje o konkursach.
Witam wszystkich.Proszę o pomoc w odgadnięciu co to jest.pojawia mi się zaraz po podmianie wody to jest po włączeniu filtraPod wpływem prądu wody te nitki przyczepiają się do wszystkiego.Na szczęscie chętnie zjadają to skalary .Używam tylko osmozy już od roku,nigdy tego problemu niemiałem.Mam to coś od miesiąca.Może drodzy forumowicze odgadną co to jest?Dodam kilka fotek.
- Załączniki
-

- 2013-01-02 15.15.16b.jpg (318.48 KiB) Przeglądane 1856 razy
-

- 2013-01-02 15.18.43c.jpg (304.09 KiB) Przeglądane 1856 razy
-
czak1
●
- Ranga: Poznaje temat
hhhaahhah  najpopularniejszy GLON nie przejmuj sie łatwo go zwalczyć pozciągaj go palcami i po temacie 
zajączek155
-
zajączek155
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: DZIAŁDOWO
zajączek155 napisał(a):hhhaahhah  najpopularniejszy GLON nie przejmuj sie łatwo go zwalczyć pozciągaj go palcami i po temacie 
Po pierwsze to kolega zajączek155 mógłby pohamować swój śmiech skoro inny forumowicz ma problem.
Po drugie pierwsze słyszę o glonie o nazwie najpopularniejszy. Co to jest zielenice, krasnorosty, brunatnice, nitkowate, pędzelkowate??? Prosiłbym kolegę o sprecyzowanie.
Jeśli pojawia się tylko po podmianie zaraz po włączeniu filtra to podejrzewałbym osobiście zanieczyszczenia w postaci osadów z filtra które po uruchomieniu filtra dostają się do wody. Pewności nie mam bo u mnie zdarzają się raczej w postaci płatków odrywających się od węży przy starcie filtra a ostatnio i to bardzo rzadko ze względu na znikome osady w wężach.
112l arka noego czyli towarzyskie i 15l krewetkarium nano kostka. W przygotowaniu 30l dla stadka Boraras Brigittae.
-

derfalon
●
- Miasto: Konin
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
to co proponujesz derfalon otworzyć filtr i wypłukać wkłady?Ostatnio to robiłem miesíąc temu i aż tak brudny to on niebył(mam jbl 901e)przepłukałem tylko pierwrsze gąbki.zeolitu i kulek nieruszałem
-
czak1
●
- Ranga: Poznaje temat
czak1 napisał(a):to co proponujesz derfalon otworzyć filtr i wypłukać wkłady?Ostatnio to robiłem miesíąc temu i aż tak brudny to on niebył(mam jbl 901e)przepłukałem tylko pierwrsze gąbki.zeolitu i kulek nieruszałem
Ja sam mam jbl e900 i sam filtr nie stanowi problemu. natomiast w wężach często powstaje warstewka zanieczyszczeń, które sobie tam są do momentu wyłączenia i ponownego rozruchu filtra. U mnie miały postać włóknistych płatków które po starcie filtra wyrzucało do baniaka i osadzało się to na wszystkim. Mi to molinezje wyjadały ale problem taki istniał. Obecnie jak już napisałem problem bardzo ograniczył się bo trochę się w akwa pozmieniało (inne parametry wody i torf w filtrze)
112l arka noego czyli towarzyskie i 15l krewetkarium nano kostka. W przygotowaniu 30l dla stadka Boraras Brigittae.
-

derfalon
●
- Miasto: Konin
z nazwą nie chodziło mi o to to jest glon nitkowaty a po wymianie wkładów w filtrze wylatują drobinki i osadzają się na wszystkim czym sie tylko da  a śmiech był przez to że chyba każdy tak miał ja mam podobnie 
zajączek155
-
zajączek155
●
- Miasto: DZIAŁDOWO
a może miesiąc temu jak płukałeś wkłady to jest wypłukałeś w wodzie kranowej? To by wszystko wyjaśniło.
-

Galibardi
●
- Ranga: Aktywny użytkownik
- Miasto: Warszawa
czak1 napisał(a):Na szczęscie chętnie zjadają to skalary
co to jest? To jest smaczne jedzonko 
-
Norbi85
●
Powiązane tematy
Do założenia tego wątku zachęciło mnie to, iż zauważyłem, że termin akwarium holederskie często używany jest "niewłaściwie" lub wręcz nadużywany. Zdarza się bowiem, że mianem tym określany j...
Drodzy forumowicze,
Od wielu miesięcy staram się uzyskać efekt nature. Takie akwaria podobają mi się najbardziej. Jak oceniacie to co mi wyszło teraz i co ewentualnie można by zmienić wykorzystując to...
Witam.Ile szacunkowo potrzeba kg. korzeni red moor do przygotowania podobnej aranżacji jak ta na zdjęciu? Wymiary mojego akwato 80x35x40 a korzeni mysle ze tak ok 60x25-30 bo boki mam nie doświetlone....
Pewnie zostanę zrugany za ten temat ale powiedzcie mi czy jest sens robić super zdjęcia, wydawać kupę kasy na sprzęt i czekać na to jedyne "cyknięcie", kiedy można to wszytko załatwić kilkoma kliknięc...
Na tym forum już raz wystawiałem moje akwarium ale nie miałem zdjęć więc teraz odnawiam temat. akwarium ma już 3 miesiące , od 2 lat zajmuję sie akwarystyką a od roku aquascapingiem , do tej pory poma...
W wątku:
https://roslinyakwariowe.pl/forum/viewtopic.php?t=32524
powstała ciekawa dyskusja nt. kolorów tła w akwarium roślinnym.
Proponuję kontynuowanie dyskusji w tym wątku oraz wzięcie udziału ...
Nie wiedziałem gdzie napisać wiec napisałem tutaj.. jak by co to proszę o przeniesienie wątku do odpowiedniego działu.
Mianowicie Na wszystkich przyssawkach (czarnych) oraz na silikonowych spoinach...
Chciałbym zmienić podłoże w akrwarium na coś lepszego niż to co mam obecnie. Jest to wydatek jednorazowy, więc zastanawiam się nad czymś porządnym. Chodzi mi po głowie od pewnego czasu ADA Amazonia. N...
Hey.
Chciałbym sobie urządzić mały zbiornik, bo tylko 12L na biurku przy którym spędzam codziennie przynajmniej 2 godziny i napotyka mi się pytanie: czy jest sens robić akwarium bez CO2? . Światło j...
Witam, posiadam wieksza ilość wgłęki i chciałbym ułożyć kompozycje na dnie, natknołe msie na produkt "Riccia Stones " i zastanawiam sie co to jest , jakiś specjalny kamień.
Może mi ktos to wyjaśnić....
|
|