|
|
czego brakuje? dziury w liściach
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Witam,
Tydzień temu pierwszy raz zastosowałem wodę z RO. Na 200L zbiornik dałem 45L RO. Całość poprzedzona porządkami w tym odmulaniem i przesadzaniem roślin. dziś zobaczyłem dziury w liściach anubiasa i mikrozorium. Czy przyczyną jest woda z RO i brak jakiś minerałów?
Po dodaniu RO w zbiorniku jest PH-6,8; KH-6; GH-14; NO2 i NO3 w okolicach 0; CL2-0. Test paskowy niestety.
Oświetlenie 2x 30W Flora Osram i Powerglo Hagen
Co2 z butli całą dobę
Napowietrzanie słabe całą dobę
Filtr zewnętrzny Fluval 205
Podłoże żwirek 0,2-0,5mm
Odżywka AQUA GAINER 6ml na dobę.
Będę wdzięczny za pomoc.
Ostatnio edytowano 02 sty 2013, 23:56 przez m.wasilyszyn, łącznie edytowano 1 raz
-
m.wasilyszyn
●
- Ranga: Początkujący
Lepsze byłoby zdjęcie całego akwa.
Jak i czym nawozisz?
Po podmianie na RO trzeba by dodać jakiegoś mineralizatora.
Kiepskie masz światło jak na CO2.
Przydałyby się dokładniejsze testy wody (NO3, PO4, Fe).
-

mirek5566
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Miasto: okolice Lublina
Nawożenie:
Co2 z butli całą dobę i odżywka AQUA GAINER 6ml na dobę.
Światło faktycznie ubogie ale przy większym glon się rzucał nie miłośiernie (nie wiem czemu).
O dodatkowych testach na chwilę obecną nie ma mowy z braku środków.
-
m.wasilyszyn
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
No trudno coś będzie powiedzieć po samych objawach bez testów, tym bardziej, że podajesz jakiś gotowy nawóz o nieznanej zawartości jonów.
Proponuję dokupić jakiś nawóz mikro i spróbować podawać na początek połowę zalecanej przez producenta dawki i obserwować wyniki przez minimum 2 tygodnie.
A przy podmianach podaj np. Hydromineral aquaartu albo inny mineralizator.
Nawiasem mówiąc ładna paletka tam pływa w Twoim akwa
m.wasilyszyn napisał(a):Światło faktycznie ubogie ale przy większym glon się rzucał nie miłośiernie (nie wiem czemu).
Słaba cyrkulacja wody i złe rozprowadzanie CO2 po zbiorniku.
-

mirek5566
●
m.wasilyszyn napisał(a):odżywka AQUA GAINER 6ml na dobę.
czyzby od sprzedawcy aqua-plast?
-

czupurny
●
aqua-plast - tak już od dłuższego czasu.
co z cyrkulacją bo nie bardzo wiem, prąd wody dosyć duży, a i natlenianie zmniejszyłem?
-
m.wasilyszyn
●
m.wasilyszyn napisał(a):aqua-plast - tak już od dłuższego czasu.
pisalem do Pana Zbigniewa w sprawie składników Aqua-Gainera.
w skład wchodzą: MgO, Fe, Cu (bardzo mała ilość, nie zagrażająca krewetkom),Zn, Mn, B, K, Co, Mo, S, K2SO4, Mgso4, sorbinian potasu jakokonserwant przeciwko pleśni
natomiast proporcje składników są ściśle tajne 
-

czupurny
●
no tak, ale czego brakuje w wodzie?
-
m.wasilyszyn
●
Nikt nie jest wróżką. Bez testów można tylko próbować różnych możliwości, ale ponieważ nie podajesz pojedynczych soli, tylko gotowy nawóz, więc dodawanie tego nawozu zlikwiduje braki czegoś przy jednoczesnym podwyższaniu innych jonów.
Proponuję zakup oddzielnych soli i przejście na metodę EI.
-

mirek5566
●
Dziękuję za odpowiedzi, faktycznie bez dodatkowych testów się nie obejdzie.
-
m.wasilyszyn
●
jedno mogę ci powiedzieć z cała pewnością
te 45 litrów RO w niczym nie szkodzi i patrząc na twoje gh i kh dodawanie jakich kolwiek mineralizatorów jest niepotrzebne. ja podmieniam tylko wodę ro i mineralizuje Ca i Mg do gh 6 i kH 3.
Jedna rzecz która myślę nie ma bezpośredniego wpływu na kondycje twoich roślin ale na pewno im nie pomaga to granulacja twojego podłoża i jego ostre krawędzie.
granulacja na pewno nie pomoże im w ukorzenianiu się a ostre krawędzie kaleczą ryby przydenne.
Tak jak kolega Mirek napisał należałoby się zastanowić czy uzasadnione jest na chwilę obecną przy świetle którym masz podawanie CO2
wodę RO stosuje sie głownie w przypadku gdy w wodzie kranowej jest za dużo NO3,PO4,SO4 i metali ciężkich oraz w hodowli ryb które lubia miękką wodę aby ją zmiękczyć.
Widzę że masz jedna paletkę wiec jeśli jest o ryba która lubi takie warunki to myślę że to 45 moze nadal być mało żeby zbić twoje gH i kH
te dziury mogą być wynikiem stresu rośliny na duża dawkę CO2 przy słabym świetle i dodatkowo braku podstawowych makroelementów szczególnie jeśli chodzi o anubiasy które są roślinami wolno rosnącymi, to tak jakbyś żółwiowi kazał biec i to jeszcze w upale
porównaj anubiasy po stronie gdzie podajesz co2 i po przeciwnej , te po stronie co2 wyglądają jak dla mnie mizerniej a to dlatego że za pomocą tego dyfuzora co podajesz i słabym rozprowadzeniu CO2 po przeciwnej stronie jego stężenie moze być diametralnie inne
nie wiem na ile twoje testy są miarodajne ale jeśli podajesz że NO3=0 to znaczy że podając powermakro=CO2 nie masz wcale kolejnego z pierwiastków którego rośliny potrzebują bardzo dużo czyli azotu.
Nie wiem jak stare jest twoje akwarium
-

DTANK
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: Poza krajem
Myślę że dużym błędem wynikającym z niewiedzy jest fakt iż nie uzupełniłem minerałów przy podmianie.
Anubiasy zostały przesadzone z prawej strony na lewą i oczyszczone ze starych liści więc to może mieć dodatkowe znaczenie choć wcześniej nic takiego się nie działo po przesadzaniu. Podłoże wymienię za jakiś czas jak będę przenosił akwarium do innego pokoju, a oświetlenie sprubuję dorzucić jakąś świetlówkę.
-
m.wasilyszyn
●
Powiązane tematy
Witam,
od jakiegoś czasu pojawiają się dziury w roślinach i zatrzymał się wzrost roślin.
Świecę 11h dziennie z czego pierwsze 2 i ostatnie 2 godziny to świt i zmierzch.
Parametry wody:
PH - 7.6
Gh - 1...
Witam ! Posadziłem roślinki i po tygodniu ,czyli dziś zauważyłem dziury na liściach nie wiem jakie jest pH wody ,wodę podmieniam co tydzień ,prosto z kranu , nie wiem co już robić żeby ładnie rosło ma...
1. 120x50x50- 300 litrów
2. Lampa LED SKYLIGHT Hyperspot L, 8 godzin świecenia
3. Co2 butla z elektrozaworem
4. Podłoże Aqua Soil Amazonia ADA , ADA Power Sand Advance
5. Filtr Eheim Professionel 3 12...
Witam,
Jestem początkującym akwarystą, mam problem z zielonymi palmami na liściach np. anubias ale również na roślinach czerwonych. Testuję wodę na no3 ( ok 20) i po4 ( ok 0,5).
Azotu nie mogę zbić f...
Hej. Robiłem restart jakieś 3tyg. temu, rośliny słabo rosną i w niektórych pokazują się brązowe lekko zawinięte liście. Zastanawiam się czego może brakować.
W załączniku opisane parametry wody oraz z...
Dzień dobry
Czy jest w ogólne możliwe aby na starych liściach występowały niedobory mikro na przykład żelaza?
Czy w przypadku niedoboru mikro roślina przestaje raczej rosnąć i niedobory wystąpią jed...
Cześć. Mam akwarium 360l wody jest 300
Podłoże to piasek, ziemia, kulki GT i lignit.
Oświetlenie 4x54w T5
Świeci się od 12 do 22
Nawożenie to KNO3, KH2PO4 i Profito
Dziennie podaje
3ppm azotu
0,2ppm ...
Cześć wszystkim,
potrzebuję pomocy. Dwa tygodnie temu zalałem akwarium:
54 L 60*30*30
podłoże:Tropica Aquarium soil
oświetlenie: Chihiros A601 7 H dziennie 3/7 pełnej mocy
Filtracja: Eheim 2213, filt...
Witam
Od początku
Posiadam akwarium 1080 l nawożę solami, z mniejszymi bądź większymi sukcesami - jak do tej pory :D
Ponieważ zdarzyła się mi przeprowadzka wraz z całym akwa i sprzętem trafiłem na...
Witam,
Czy mógłby mi ktoś pomóc w identyfikacji plamek na roślinach widocznych na zdjęciach?
Co może być tego przyczyną?
Akwarium 168 l
Oświetlenie 92W
Bez nawożenia
Parametry chemiczne wody po zro...
|
|