[DIY] Połaczenie 2 zbiorników
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Witam, mam taki pomysl aby łatwiej bylo mi nawozic oraz aby zbiorniki stanowiły jedność. Chcę połaczyć dwa zbiorniki. Plan jest taki. 2x akwarium: 240 L o wymiarach 120/40/50 2x takie same filtry 800l/h o tych samych mediach filtracyjnych Akwaria stoją kolo siebie - 2cm od siebie ,na tej samej wysokosci. filtry wysysaja wode z akwariów i wypuszcza ją do przeciwnego Pytanie do Was jak to się sprawdzi? jak zauważyliście w czerwonych "rurkach" są białe kropki - czyli tzw zawór bezpieczeństwa - poprostu wywiercona dziura 0,5 do 1cm pod poziomem wody ktora działa w taki sposób ze w przypadku wyssania wiekszej ilosci wody przez przeciwny filtr - zapowietrzy się sytuacja 1: filtr 2 pracuje wolniej. Czyli ze zbiornika 2 ubywa wiecej wody poniewaz filtr 1 pracuje na pełnych obrotach. Poziom wody obnizy się do poziomu dziurki w zbiorniku nr 2 po czym filtr 1 zapowietrzy sie az poziom wody wyrówna filtr 2. sytuacja 2: podobnie... filtr 2 zepsuł się i nie pompuje wody. Czyli ze zbiornika 2 ubywa wiecej wody poniewaz filtr 1 pracuje wciąz na pełnych obrotach. Poziom wody obnizy się do poziomu dziurki w zbiorniku nr 2 po czym filtr 1 zapowietrzy sie i w tym przypadku bedzie caly czas zapowietrzony az do momentu interwencji uzytkownika... Jedyny problem to taki ze dziurka gdy się zapcha (liść, zdechła ryba itp) nie ma systemu awaryjnego... w zadnej sytuacji dziurka nie bedzie dziurką czekam na Wasze opinie 
-
krisppl
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: Mysłowice
mnie tylko interesuje jedno. Po co to?
-
michualex
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: Widziszewo
-
No wlasnie po to aby woda w obu zbiornikach byla dokladnie taka sama , nawozenie chyba jest wtedy prostsze...
-
krisppl
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Chyba trudniejsze bo będziesz miał ciągłe skoki parametrów tym bardziej jeśli obsada roślinna jak i rybna będzie się różniła.
Przypuśćmy, że w jednym zbiorniku coś pójdzie nie tak i cykl azotowy się nie domknie.
Wtedy zniszczysz oba zbiorniki.
Poza tym jaką masz pewność, że te zawory bezpieczeństwa zadziałają w odpowiednim momencie?
-
Anonim 22456
●
Hej, co masz na mysli ze sie nie domknie ? caly czas woda miesza się....
Nie mam 100% pewnosci, dlatego tak sobie wymyslilem, moze to nie jest dobry pomysł moze jest, dlatego opisuje tutaj pomysl, byc moze ktos juz cos takiego zrobil...
gdzies widzialem zdjecie 2 zbiornikow polaczonych na sztywno lecz jeden byl wyzej o 10cm...
taka kaskada leciala z 1 do 2.
-
krisppl
●
A nie prościej byłoby je połączyć czymś w rodzaju pudełka przelewowego? Zwykła u rurka o odpowiedniej średnicy.
Wtedy wodę pobierasz z jednego akwa i pchasz do drugiego. Trzeba tylko zostawić zapas miejsca na wodę (jak przy zastosowaniu sumpa) lub zrobić zabezpieczenie jakimś czujnikiem poziomu.
-
don_Vall
●
- Miasto: Warszawa
tak tez myslalem ale to sie chyba wiaze z 2 niezaleznymi pompami ? dodatkowo...
1 w jedna strone a 2 w drugą tak ?
-
krisppl
●
Usunięto użytkownika 14432
krisppl napisał(a):No wlasnie po to aby woda w obu zbiornikach byla dokladnie taka sama , nawozenie chyba jest wtedy prostsze...
w jednym zbiorniku będziesz miał masę roślinną np. na 35% powierzchni podłoża, w drugim np. na 65% i w jednym będziesz miał nadmiar nawozów, a w drugim niedobory.
to się nie sprawdzi.
możesz mieć w domu 5 zbiorników i w każdym będzie inna równowaga.
-
●
Marek Marzoch napisał(a):krisppl napisał(a):No wlasnie po to aby woda w obu zbiornikach byla dokladnie taka sama , nawozenie chyba jest wtedy prostsze...
w jednym zbiorniku będziesz miał masę roślinną np. na 35% powierzchni podłoża, w drugim np. na 65% i w jednym będziesz miał nadmiar nawozów, a w drugim niedobory. to się nie sprawdzi. możesz mieć w domu 5 zbiorników i w każdym będzie inna równowaga.
ale jak te zbiorniki się połączy powstanie jeden średni zbiornik ważne by parametry oświetlenia nie różniły się ekstremalnie- moim zdaniem najlepszy będzie system przelewowy jak w sumpie plus cyrkulator w zbiorniku "do którego się będzie lało". Wydaje mi się że przy takim połączeniu zawsze silniejszy zbiornik będzie wspierał słabszy a nie odwrotnie. Pozostają rozwiązania techniczne tak by było funkcjonalnie i estetycznie i bezpiecznie.
-

moonrider
●
- Ranga: Znający temat
moonrider napisał(a):... ważne by parametry oświetlenia nie różniły się ekstremalnie ...
dobrze, dobrze, i teraz pytanie jakie style inicjator wątku będzie chciał utrzymywać w obu zbiornikach. jeśli 2 takie same naturale lub 2 takie same iwagumi to się zgodzę, ale jaki jest tego sens ?
gdybym miał możliwość postawienia 2-3 akwariów, z pewnością aranżowałbym różne style i prowadził rośliny o różnych czy wręcz skrajnie odmiennych wymaganiach, w tym oświetlenia. nie wspominając o hodowli różnej fauny, a więc innego stopnia zanieczyszczenia zbiornika.
moim zdaniem pomysł chybiony, tym bardziej, że dochodzi kwestia zabezpieczenia przed zalaniem mieszkania. owszem system dziurek zda egzamin, ale do każdej podmiany wody w akwarium konieczne będzie wyłączanie filtrów, a to się będzie wiązało z zapowietrzeniem rurek i niezłą zabawą co tydzień.
-
●
Masz dwie opcje wg mnie:
- kupno 2 filtrów które mają po 2 wloty/wyloty i wtedy nie ma bólu z tym że któryś jest słabszy/mocniejszy
- kupno rurki z pleksi wygięcia jej w literkę U i połączenia dwóch zbiorników, wtedy zawsze poziom wody w każdym będzie jednakowy, warunkiem jest taka sama wysokość obu zbiorników.
Druga wersja znacznie tańsza 
-
kaboom
●
- Ranga: Aktywny użytkownik
kaboom napisał(a):Masz dwie opcje wg mnie: Druga wersja znacznie tańsza 
Bingo! 
-
maarek72
●
Po przemyśleniach chyba sobie to daruje
ale zastanawia mnie fakt jak to mialo by działac z tą rurką typu U a takze gdzie spotkaliscie sie z takimi filtrami z dwoma wylotami ?
-
krisppl
●
krisppl napisał(a):ale zastanawia mnie fakt jak to mialo by działac z tą rurką typu U
Na zasadzie naczyń połączonych? Rurka U musiałaby być oczywiście odpowietrzona.
-
radeqs
●
krisppl napisał(a): a takze gdzie spotkaliscie sie z takimi filtrami z dwoma wylotami ?
dwa wyloty i wloty ma np. UNIMAX 500
a poza tym na plus połączonych akwa to jest przenoszenie zwierząt z jednego akwa do drugiego bez szoku zmiany warunków
-
lukasz_k
●
- Miasto: lubelskie
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
krisppl napisał(a):Po przemyśleniach chyba sobie to daruje  ale zastanawia mnie fakt jak to mialo by działac z tą rurką typu U a takze gdzie spotkaliscie sie z takimi filtrami z dwoma wylotami ?
U - rurka działa, za starych czasów miałem tak podłączony "filtr kaskadowy" zrobiony z 2l zbiorniczka. Jak chcesz spróbować to weź 2 duże butelki po napojach, kawałek wężyka, napełnij jedną butelkę do pełna druga pusta, zasysasz wodę węzykiem z pełnej butelki i drugi koniec wkładasz do pustej, przy odpowiedniej długości wężyka powinno po jakimś czasie być w obu butelkach po równo wody.
Filtry jak juz wspomniano to wyższe modele Unimaxów ale pewnie są i inne.
-
kaboom
●
- Ranga: Aktywny użytkownik
Dzieki ! Pomogło . Działa
Zastanawiam się czy jednak to zrobie ...
-
krisppl
●
U siebie problem połączenia zbiorników rozwiązałem poprzez sump'a. Mam w ten sposób połączone 3 mniejsze akwaria.
Duża pojemność sumpa pozwala na umieszczenie w nim złoży filtracyjnych, grzałek, napowietrzacza. Wszystko napędza jedna pompa (na razie działa ale szukam czegoś cichego i wydajnego w niskiej cenie  )
Dodatkowo łatwo jest robić podmiany manipulując poziomem wody w sumpie.
-
Totoya
●
- Ranga: Początkujący
- Miasto: Kraków
moglbys wrzucic jakies zdjecie ? albo na priv jesli niechcesz tu ?
-
krisppl
●
lukasz_k napisał(a):krisppl napisał(a): a takze gdzie spotkaliscie sie z takimi filtrami z dwoma wylotami ?
dwa wyloty i wloty ma np. UNIMAX 500  a poza tym na plus połączonych akwa to jest przenoszenie zwierząt z jednego akwa do drugiego bez szoku zmiany warunków
chyba 700 
zajączek155
-
zajączek155
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: DZIAŁDOWO
Powiązane tematy
Cześć,
Od jakiegoś czasu chodził za mną projekt podświetlanego tła z pleksi. Chciałem uzyskać efekt rozjaśnienia od dołu, bez rozświetlania całej powierzchni równomiernie.
Do zbudowania tła użyłem:
...
Zabawię się dzisiaj w Adama Słodowego :wink: Chcę Wam przedstawić projekt wykonanego przeze mnie automatu do nawożenia. Przed wyjazdem na urlop musiałem jakoś rozwiązać problem dokarmiania mojej ziele...
Mając w planie aranżację akwarium 160L dla amerykańskich pielęgniczek postanowiłem zacząć od tła, które wymaga sporo czasu na przygotowanie. Byłem zainspirowany techniką kolegi użytą w wątku:
https:/...
Witam serdecznie
Planuję zmontować belkę na power ledach. Przejrzałem wiele forów, łącznie z tym, w poszukiwaniu inspiracji, jednak chciałbym prosić Was o ocenę i podpowiedzi.
Zacznę od początku, c...
Hej
Nowa lampa od firmy Chihiros. ?si=xftj2hGi6a4MtJzm
Witam Szanowne Grono :)
Noszę się z zamiarem upgradu mojego oświetlenia.
Akwa to high tech o wym 200x40x60
Wtej chwili oświetla go belka na profilu 160 mm długa na 180 cm a na niej 88 power led 3...
Witam,
Planuję powrót do akwarystyki po latach. Najprawdopodobniej wybiorę zbiornik VIV 80x45x45.
Chcę wykonać pokrywę z własnym oświetleniem LED (DIY). Na razie nie chcę rozmawiać o doborze diod / dr...
Cześć
W końcu zdecydowałem się za to zabrać, ale potrzebuję trochę pomocy, bo prąd to dla mnie czarna magia. Ale właśnie po to ten projekt, żeby nadrabiać braki. Teorię czytam, ale dużo tego na start,...
Witam. Wpadłem na pomysł zbudowania belki 120cm.
Diody 1w EPISTAR lub EPILED 45mil 1. 50x 1W biała zimna, 6000-6500K
2. 25x 1W fullspectrum, 380-840nm
3. 15x 1W zielona 520nm
4. 10x 1W ROYAL BLUE, 440...
|