Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Witam w związku z przeprowadzka muszę niestety zawiesić akwarystyke i moje pytanie dotyczy w jaki sposób zabezpieczyć amazonie i bio rio na około 15 mięsiey czy macie jakieś sprawdzone sposoby .
Pozdrawiam
Krzysiek
-
slowinski3
●
- Ranga: Poznaje temat
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
wysuszyć i do worka wtedy jej nic nie bedzie.
-
kowcio77
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: Dublin
-
Niektórzy tak pozostawiają jak wspomniał kowcio77 i potem z sukcesem stosowali, jednak bardzo się kruszy i robi się pył; zaleca się trzymanie jej w worku ale wilgotną.
-

Godween
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
-
Ale wilgotna w worku nie wytrzyma ponad roku  będzie zgniła i spleśniała
Najlepiej na taki długi okres czasu lekko wysuszyć, włożyć do worków z kilkoma dziurkam i do piwnicy aby nadmiernie nie wyschła, a przy zakładaniu akwarium na nowo przykryć przynajmniej 1cm warstwą świerzej amazoni.
-
lukilak1994
●
- Ranga: Zaawansowany użytkownik
- Miasto: Gliwice
Nie zgnije. Ma być wilgotna, a nie mokra! Tak jak ziemia sprzedawana w kwiaciarni do kwiatów - nie jest sucha.
A worek rzeczywiście można przedziórawić.
ANew to jest ziemia tylko poddana obróbce termicznej.
-

Godween
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
-
Dlatego proponuję aby wysuszyć. kiedyś trzymałem Amazonię i mokra zaczęła śmierdzieć i gnić po kilku tyg. wilgotna myślę że wytrzyma.
-
kowcio77
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: Dublin
-
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Godween napisał(a):Nie zgnije. Ma być wilgotna, a nie mokra! Tak jak ziemia sprzedawana w kwiaciarni do kwiatów - nie jest sucha.
Zwróć uwage na to że ziemia sprzedawana w kwiaciarniach i innych sklepach jest "nowa", przeważnie nie posiada żadnego robactwa, ma dodatki pleśniobójcze itp. Zaś używana amazonia przeważnie w sobie posiada małżoraczki, cyjanobakterie, pleśń(np. z korzeni służących do dekoracji).
Jak kupujesz nową amazonie też nie jest wilgotna, jedynie rozgniatając granulke można jakomś wilgoć wyczuć.
-
lukilak1994
●
- Ranga: Zaawansowany użytkownik
- Miasto: Gliwice
Powiązane tematy
Witam.
Intryguje mnie pewna sprawa. Chciałbym przechować wodę z dojrzałego zbiornika, aby ją wykorzystać przy starcie nowego zbiornika.
Mój pomysł jest taki: zlać wodę do baniek 20l, zakręcić szcze...
Witam
Akwarium 125L zalane około 2 miesiące temu
Oświetlenie led Razzor 120w 8000k
6h dziennie połową mocy
Filtr Fluval 205
Co2 koło 4 bąbli na sek bimbrownia .
Podłoże Ada Amazonia
Nawożenie Eas...
Witam
Mam takie pytanie. Kupiłem sobie bakterie do akwarium tak aby je dolewać po każdej podmianie wody, i czy po pierwszym otwarciu butelki z tychże bakteriami, to czy powinno się je przechowywać w ...
Witam
Dzisiaj odebrałem z paczkomatu filtr RO o wydajności 100 galonów. I mam takie pytanie. Na temat przechowywania wody ro a bardziej mówiąc jej magazynowanie. No bo wody z kranu takiej do picia ni...
Cześć,
Zrobiłem wywar z liści dębu (gotowałem przez 5 min) zrobiłem go za dużo, całego nie wleje do akwa a wylać go szkoda. Jak go przechowywać czy sie nie zepsuje.
Pozdrawiam.
Witam,
mam dwa pytania do użytkowników filtrów RO:
1. Jak przechowujecie uzyskaną wodę RO? Pojemniki szczelnie zamknięte, czy otwarte. Wyczytałem, że w otwartych pojemnikach odczyn dąży do obojętnego...
Witam, dziś doczekałem się roślin i w końcu po miesiącu oczekiwań zrobiłem restar, kilka danych:
zbiornik 112l
oswietlenie 2x39w , pierwszy tydz 7 godz
nawozenie cała linia ferka
butla co2 , co2 r...
Jle czasu mogę przechowywać wodę z filtra RO?
Chciałbym dla wygody kupować jednorazowo 60litrów (3 kanistry po 20l) co by mi wystarczyło na 4 podmiany po 15l. Czy woda w szczelnie zamkniętym kanistrz...
Witam,
Wystartowałem 9 dni temu mój zbiornik 112l na podłożu ADA Amazonia New. Wszystko jest ładnie pięknie, rośliny widać ukorzeniają się, zaczęły bąbelkować, przyrost dzienny rotali aż trudno uwier...
Rok temu założyłem kostkę na Amazoni New, została 1/3 worka. Chciałbym zmienić trochę aranżację i przy okazji wymienić część podłoża. Problem w tym, że worek był otwarty i w związku z tym mam pytanie ...
|
|