Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Witam,mam pytanie ,czy ma jakies znaczenie codzienna podmiana odstalej przez 24 godziny wody,podmiana 20%,
AKWARIUM roslinne ,chcialem tak zrobic przez tydzien pozbywajac sie glonow zielenic,no i nie wiem czy to bedzie mialo jakies znaczenie ,bez nawożenia ,dla roslin
romo
-
romo27
●
- Ranga: Początkujący
- Miasto: brak
-
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
A jakie parametry ma ta woda?
-

mirek5566
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Miasto: okolice Lublina
no własnie tego nie wiem
romo
-
romo27
●
-
dobra,powiedzcie moze ktos wie ile woda z kranu musi odstac ,zeby wlac mozna by bylo ja do akwarium
romo
-
romo27
●
-
Ja odstawiam np wieczorem i używam jej na drugi dzień rano. Ma się ulotnić chlor reszta co w niej jest i tak zostaje.
no własnie tego nie wiem
Może na stronie swoich wodociągów znajdziesz.
-
kowcio77
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: Dublin
-
Pół roku temu postanowiłem zrobić eksperyment i leję prosto z kranu. Co prawda nie robie podmiany 25% raz w tygodniu (akwarium 160L, tygodniowa podmiana 40L) tylko 2x po 20L niedziela-środa. Nie zaobserwowałem jakichś drastycznych zmian. Parametrów wody nie znam, wodociągi dysponują tylko badaniem pod kątem bakteriologicznym.
-
medork
●
- Ranga: Poznaje temat
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
medork napisał(a):Pół roku temu postanowiłem zrobić eksperyment i leję prosto z kranu. Co prawda nie robie podmiany 25% raz w tygodniu (akwarium 160L, tygodniowa podmiana 40L) tylko 2x po 20L niedziela-środa. Nie zaobserwowałem jakichś drastycznych zmian. Parametrów wody nie znam, wodociągi dysponują tylko badaniem pod kątem bakteriologicznym.
Wodociągi muszą dysponować nie tylko badaniami bakteriologicznymi ale podstawowymi chemicznymi i fizycznymi. Tego wymaga prawo. Wodociągi zawsze badają zapach, mętność, barwę, GH, ph, indeks nadmanganianowy, przewodność, amoniak, azotany, azotyny i część makro i mikropierwiastków. Jeśli raport pełny nie jest dostępny na stronie wodociągów to napewno można uzyskać info dzwoniąc. Jeśli nie chcą udzielić takich informacji to kwalifikuje się to co najmniej do rzecznika praw konsumenta (bo jako konsument produktu "woda wodociagowa" powinienem mieć informacje dotyczącą jej parametrów udzielonych przez producenta czyli Wodociągi)
112l arka noego czyli towarzyskie i 15l krewetkarium nano kostka. W przygotowaniu 30l dla stadka Boraras Brigittae.
-

derfalon
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: Konin
Powiązane tematy
Zapraszam do obejrzenia.
Przypominam o możliwości automatycznego tłumaczenia napisów na j.polski.
Cześć
Ciekawostka dlaczego woda różni się parametrami od tych podanych w wodociągach. To ma też przełożenie dla naszych zbiorników.
Witam chciałbym przejść z wody Ro do wody kranowej czy takie parametry odpowiadały by roślina ma być to HT
Dodam ze kiedyś lalem ta wodę i był wysyp zielenic na szybach i kamieniach jeżeliby się nadaw...
Witam chce sie zapytac jak nawozic akwarium z ca 83 ppm zeby to roslo. Wiem ze chodza akwarium z taka woda bez ro. Chce dowiedziec sie wszystkiego co bedzie potrzebne aby to dobrze chulalo.... na razi...
Witam
Pisze do Was liczac na pomoc spolecznosci. Bez Was grozi mi likwidacja akwarium...Zona juz traci cierpliwosc ;)
a wiec do rzeczy:
PO przeczytaniu kilku watkow nt uzywania paleczek nawozowych z...
Witam serdecznie. Proszę o pomoc na tym forum po raz pierwszy chociaż czytam i korzystam z porad od kilkunastu lat. Miałem przerwę w akwarystyce ok 10 lat w tym czasie nastąpił postęp i praktycznie uc...
Witam , pytanie odnośnie montażu filtra RO , mam zastosowany zmiękczacz i zamontować filtr przed zmiekczaczem czy za?
Witam, chciałbym się dowiedzieć czy odparowaną wodę w akwarium (UF UPAŁY :D) dolewkę wody RO, uzupełniać czystą czy zmineralizowaną
Zapraszam do udziału w ankiecie
Jak w temacie mam już około roku filtr kupiłem nowe wkłady i membranę. TDS 21 a ph 8,2 i tu lekkie zdziwienie. Czy coś należy już wymienić? Czytałem że mebrana 2 lata srednio trzyma i jak nie ma TDS 5...
|
|