Problem z unimax 500 - ciągłe zapowietrzenie
Dobór filtra do wymiarów akwarium, opinie o sprzęcie i sposoby na wydajne wkłady.
Od paru dni działa u mnie w akwarium unimax 500. Broblem jest w tym, że cały czas jest zapowietrzony i w żaden sposób nie mogę go ogarnąć. Filtr wyrzuca rurami wylotowymi (zwłaszcza jedną z nich) bardzo duże ilości powietrza. W całym baniaku mam mgiełkę bąbelków co działa mi na nerwy. Druga sprawa, że zapowietrzony filtr jest dużo głośniejszy. Narazie moja diagnoza jest taka, że filtr zaciąga gdzieś lewe powietrze, ale nie mam pojęcia w którym miejscu. Mam do niego założone zielone węże eheima i prześwietłałem je latarką. Widać, że wężami wlotowymi nie dostaje się do niego powietrze. Od czasu do czasu jakiś mały pęcherzyk przepłynie, ale to raczej z tego co wciągnie z akwarium. Za to wężami odpływowymi zaiwania cała masa powietrza. Węże wlotowe mam wciśnięte na króćce i dociśnięte na maksa. Nie widać, żeby tamtędy dostawało się powietrze. Uszczelkę pod pokrywą filtra raczej wykluczam bo wtedy wystąpiłby przeciek, ale filtr nie cieknie. Chyba, że się mylę w tym miejscu?
Spotkał się ktoś z takim problemem lub wie o co może chodzić?
Pozdrawiam
apper
-

apper
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
radze sprawdzic uszczelke i wąż dolotowy przy kolanku w akwarium i kubełku bo może puszcza i ciągnie powietrze przy filtrze nasadka co naklada się wąż przy wlocie filtra albo przy zakładaniu weża ta nasadka ma pękniecie którego nie widac w obudowie sprawdził bym to miejsce
-

krystez
●
- Miasto: Okolice Tczewa
Na poczatek pomoglbym filtrowi pozbyc sie powietrza zalegajacego po starcie. Przechyl go kilka razy na rozne strony podczas pracy i porzadnie potrzasnij. Zostaw na kilka minut i powtorz operacje. I tak kilka razy. Bez takiego zabiegu pelne odpowietrzenie Unimaxa moze trwac wieki (w koncu to 18 l pojemnosci).
Jakub
-
JakubS
●
Stary temat, ale mam podobny problem z UNIMAXEM 500 - czy założyciel tematu jest wciąz aktywny i rozwiązał swój problem? JAK?
-

ArturI
●
- Ranga: Zaawansowany użytkownik
- Miasto: Cegłów
Węże były w szafce za bardzo przygięte do filtra. Po ich poluźnieniu problem ustąpił.
-

apper
●
Powiązane tematy
Szukam rurek przelewowych jak na dołączonym zdjęciu ? Kilka dni temu kupiłem Aquael Ultramax 1500 lecz dla mnie te standardowe rurki to porażka, chcę zastosować sprawdzone z Unimax'a lecz jeśli znajdę...
Hej, piszę tutaj ponieważ nie mogę sobie poradzić z mleczną wodą w moim zbiorniku, powoli tracę cierpliwość już, a więc kilka słów o moim zbiorku.
Gdy wleje Tetra Crystal Water woda klaruję się na 1 d...
Witam,
W związku z podaniem leku CFM przy którym napisane jest żeby silnie na powietrzac, odłączyłem deszczownie i uruchomiłem bąbelki. Czy tak to powinno wyglądać? W toni pływa pełno mikrobabelkow. ...
witam,
Mam taki problem, mianowicie co jakiś czas zaczyna mi buczeć pompa w filtrze RO, tak sądze, że to ona, bo dźwięk sie niesie, pomimo, że wyciągnę wtykę z gniazda ona i tak buczy, nie rozumiem ja...
skimmer-aquael-1.jpg
O ostatnim roku Aquael zakupił w naszym sklepie wszystkie dostępne skimmery powierzchni wody...wiedzieliśmy, że szykują coś nowego...i o to jest :)
Niebawem pierwsze testy, pók...
Cześć,
Moja 60-tka jest obsługiwana przez filtr kubełkowy Sunsun HW-604B. Od niedawna (po 8 miesiącach od zakupu) filtr zaczął głośniej pracować - tak jakby terkotał. Po odłączeniu filtra od zasilania...
Ponieważ na wiosnę zamierzam kupić akwarium Aquael Glossy 100, czyli pojemność 215 l wcześniej chcę zakupić filtr kubełkowy Unimax 500.
Aktualnie mam Unimax 150, który filtruje akwarium 112 l, kolega ...
Witam,
Mam sporo pylkow w wodzie, zwłaszcza jak dotknę roślin to się tego dużo wydobywa z podloza. Mam aktywne a na nim żwirek choć przez dosadzanie to wylazł aktywny trochę na zewnątrz.
Mam filtr A...
Filtr unimax 500 mam od jakiś ośmiu lat, jednak od dobrych 5 lat nieużywany. Jak wiadomo model ten ma dwa wloty i dwa wyloty.
Dziś w wannie próbowałem go reanimować, woda szybko przepływa tylko z jedn...
Dzisiaj otrzymałem paczkę bio ceramiki z pewnego znanego sklepu akwarystycznego. Problem polega na tym po przepłukaniu wodą RO i włożeniu do filtra w ciągu 12h pH podskoczyło mi z 5,8 na 7,5. Jest sza...
|
|