Zestawy dozujące dwutlenek węgla oraz akcesoria. Metody dyfuzji i pomiar stężenia w wodzie.
Witam!
Czy ktoś z Was ma doświadczenia z takim reduktorem?
http://www.ebay.pl/itm/UP-Co2-Plant-Aqu ... 3a6d9f41bc
Zastanawiam się nad zakupem do nano akwarium czegoś co będzie przynajmniej ładnie wyglądało 
-

wichura8
●
- Ranga: Poznaje temat
Chcesz go podłączyć pod butlę 0.5kg z europejskim zaworem?
mgr biologii - botanik, specjalista z zakresu fizjologii roślin wodnych
-

Piotr Baszucki
●
- Ranga: roslinyakwariowe.pl
- Miasto: Nowa Ruda
- Wspieram stronę kontem Premium
-
Akwaria
Zgadza się.
Martwi mnie tylko czy taka malizna wytrzyma przy ciśnieniu jakie jest w butli
-

wichura8
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Reduktor bardzo podobny do tego z zestawu aqua nova do nano akwariów, jeżeli nie ten sam. Ja podłączyłem taki reduktorek do butli 0,5 kg, tylko w moim przypadku przez redukcje. Za pierwszym razem wszystko było ok, ale za drugim jak mi nabili za dużo CO2 do butli to wskazówka obróciła się dwa razy  . A poza tym ciężko było to wyregulować. Oczywiście próbowałem stosować zaworek precyzyjny, ale nie wiem dlaczego, zawsze po jakimś czasie, odcinek wężyka łączący zaworek i reduktorek nadymał się i wybuchał. Na sztywno nie da rady bo gwint w reduktorku, w miejscu króćca jest bardzo nietypowy i nie ma możliwości wkręcenia złączki
-
korben28
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: Rzeszów
No i ciągle pokutuje ten brak wiedzy .
To nie jest reduktor tylko regulator co wyraźnie sprzedający napisał . Różnica polega na tym że z reduktora wychodzi ustawione ciśnienie nawet jak zatkamy wylot np. elektrozaworem . W regulatorze ciśnienie na wylocie redukuje się tylko na zasadzie rozprężania się gazu wylatującego z bardzo małego otworka do rury o znacznie większej od niego średnicy . Jeśli jednak wylot tej rury zatkamy to ciśnienia się wyrównają i będzie takie samo jak w butli co grozi uszkodzeniem instalacji .
Podsumowując regulatory nadają się tylko do układów swobodnie otwartych o ustalonym przepływie a więc i ciśnieniu ustawionym regulatorem .
UWAGA !!
Wszędzie tam gdzie używamy elektrozaworu lub zwykłego zaworu na wyjściu należy bezwzględnie zastosować reduktor .
Tobie kolego nie nabili butli zbyt wysokim ciśnieniem tylko zdławiłeś wylot gazu i ciśnienie w układzie znacznie wzrosło 
alarmowiec
-

alarmowiec
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: Poznań
Na jednym z zagranicznych portali typu ebay znalazłem coś takiego:
"1. UP co2 regulator designed to easily connect. Simply tighten the regulator clockwise direction by hand, without the need of any tool.
2. To release simple regulator from the CO2 bottle, to be sure the valve of the bottle is close, then release remnant gas pressure from the regulator, then unscrew from the bottle.
3. Do not unscrew the regulator before remnant gas pressure released, that cause damage of the regulator 0-rig.
1 bar = 1.02 kg/cm2 / 1 bar = 14.5 psi / 1 Mpa = 10 bars
All kind of CO2 CYLINDER as a high pressure CYLINDER, contain with 3-4 kg/ cm2 liquid state CO2, UP co2 regulator specially design for use in high pressure system."
-

wichura8
●
Powiązane tematy
Dostałem używany reduktor CO2 (na zdjęciu), zaworek precyzyjny Camozzi i elektrozawór AquaArt.
Nie miałem wiele kontaktu z techniką CO2 do tej pory. Mam jeszcze wężyki 6mm (te twardsze), zaworek zwro...
sodastream1.jpg
Zapraszam do zapoznania się z nowością w sklepie:
https://sklep.roslinyakwariowe.pl/reduktor-butli-sodasystem-p-49196.html
Kto z Was używa systemu SodaStream z butlą 500g?
Jesteści...
Witam, mam butle SODASTREAM, podłączoną pod reduktor od ISTA CO2-foto 1. przez przejściówke TR 21*4, 5/8-18UNF, foto 2. I teraz pytanie?
1- co byście mi za reduktor polecili jakiś inny do tej butli.
2...
Całkiem zgrabnie to wygląda.
Zapraszam do podzielenia się opiniami.
Mam reduktor z elektrozaworem firmy Aquario. Coś tam się chyba przepaliło, bo elektrozawór przestał się otwierać. Chciałbym uniknąć wydatków i zastanawiam się, czy można coś przestawić w elektrozaworz...
Jakie są rodzaje gwintów łączących zawór na butli CO2 z reduktorem ciśnienia ( manometrami )? Wygrzebałem z szuflady ze szpargałami ze trzy zestawy do CO2 i w każdym są inne gwinty.
Szczęśliwie gwint ...
Witam,
czy warto kupić reduktor firmy AQUA NOVA?
Czy ktoś posiada i może coś napisać?
Czy może jest coś lepszego uwagi w podobnej cenie około 140 PLN?
https://sklep.roslinyakwariowe.pl/...
Witam
Mam reduktor Chihiros - 2 manometry, który przepuszcza gaz spod nakrętki mocującej do butli.
Reduktor pracował prawie rok, potem butla była zakręcona na trzy miesiące i po ponownym odkręceniu po...
Witam
Od razu domyślam się jakie będą komentarze że ładuje silnik Ferrari do malucha ale no nie mam gdzie nabić butli takiej z prawdziwego zdarzenia gazem co2 więc musze korzystać z bio co2. Mam taki...
|
|