Początki początkującego - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Początki początkującego

Liczba wyświetleń: 2786·Odpowiedzi: 11
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Zaloguj się, aby zmienić widok

23 gru 2012, 02:48 Początki początkującego  (#1)  

Witam wszystkich na forum,pozdrawiam serdecznie i proszę o poradę bo jestem zielony w temacie a chciałbym cieszyć się zbiornikiem z dużą ilością roślin bez plag glonów itd. Krytyka mile wskazana ale i fachowe porady.Akwarium dostałem od rodzinki a , że w dzieciństwie też miałem akwa więc przyjąłem ten podarunek. Poprzednik poniósł klęskę. Zobaczymy jak będzie ze mną. I tyle :D
Akwarium założone 19 grudnia2012r.

Akwarium 54l 60x30x30
Oświetlenie 2x15w t8 865
Podłoż manado 10l
Filtr wewnętrzny Aquela sama gąbka
Grzałka 75w
Temperatura wody 24C
Rośliny:??? muszę identyfikować bo wszystko dostałem
Zwierzaki 8xmolinezja(7 x czarna +1złota),2 kosiarki,1gupik endlera,3mieczyki
Akwarium zalałem wodą kranówką o parametrach: ph7,5, kh12, gh13,no3-5(kranówa w moim mieście)testy też odziedziczyłem od poprzedników.
Filtr pracuje 24 godziny na dobę
Oświetlenie 10h/doba

Przy starcie dodałem do wody jakiś uzdatniacz do wody Tetry wg zaleceń producentai bakterie do wody i trochę na gąbkę w filtrze.
Podłoże wypłukałam pod gorącą wodą(zalecenie na opakowaniu). Nie dawałem substratu.Posadziłem rośliny które miałem część dostałem i wystartowałem.Dodam jeszcze że człowiek od którego to odziedziczyłem powiedział że mogę wpuszczać rybki po dodaniu uzdatniacza. Wczoraj i dzisiaj 2 godziny przed zapaleniem lamp dałem C płynny. Oprócz tego dzisiaj zalecana dawkę nawozu tej samej firmy.Rośliny reagują różnie. Jutro załączę fotki z zalewania i po 5 dniach. Dzisiaj też Zmierzyłem parametry wody tymi testami które posiadam.

ph-8,0
kh-15
gh-18
NO3-40 :shock:

Nie bardzo wiem co z tym wszystkim robić.Jestem osobą ambitną i jeżeli chwytam się czegoś to zawsze jakoś daję radę. Wszelkie sugestie mile widziane. Jutro napewno podmianka wody i dodanie fotek pozdrawiam.

misiogen
Ranga: Początkujący

tao

23 gru 2012, 08:46   (#2)  

Ładny prezencik,szkoda tylko że nie dostałeś zestawu Co2 do tego i lepszego filtra.Akwarium ma przerobione oświetlenie i dlatego poprzednik poległ, bez CO2 z takim oświetleniem nie da rady ustrzec się kłopotów.Nie podawaj nawozów nie wiedząc co daje takie podanie,podawanie bez Co2 to zapraszanie glonów na ucztę.Wodę powinieneś podmienić dopiero po 2 tygodniach od startu,pozwoli to zasiedlić się biologi.Z uwagi na to że napsikałeś czegoś tam (jakiś nawozów)Podmiana jest wskazana ,ale tylko dlatego że masz NO3=40 a nie 0.
Mam nadzieje że zbyt mocno nie zasmuciłem Ciebie ta wiadomością i podołasz temu wyzwaniu .Jesteś na dobrej drodze.

tao
Ranga: Znający temat

24 gru 2012, 01:06 Aktualizacja 23.12.2012  (#3)  

Na początku dziękuję koledze za wpis i słowa pocieszenia. :D .Oraz życzę wszystkim czytającym Wesołych Świąt i Szczęśliwego Nowego roku.
Dzisiaj dokonałem podmiany wody w akwarium. Wymieniłem 20 litrów wody w akwarium (50%kran i 50 procent woda zdemineralizowana). Po podmianie parametry wody uległy zmianie:
ph-7.5
gh-11'n
kh-10'n
no3-10mg/l
Inne testy jutro dokupię i pomierzę. Nawozu nie będę już wlewał dopóki nie pojawi się jakaś tam forma co2. Nie wiem czy zrezygnować też z dolewania carbon+.I czy oprócz tego coś dolewać. Niektórzy na forum sugerują potas?. Nie wiem jak to z tym jest. Filterek też zmienię tylko już po nowym roku narazie kasa jest zasysana przez "świąteczną gorączkę". Poniżej zamieszczam kilka fotek ze startu i dnia dzisiejszego.Tło badziewiarskie ale żonka się uparła później to zmienię.

misiogen

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
derfalon Konin

30 gru 2012, 00:14   (#4)  

Moje spostrzeżenia na szybko.
1. Jak na start to mało zielska i dużo zwierza a to zwiastuje kłopoty.
2. Brak planu w kompozycji roślin ale moje wrażenie może wynikać z bardzo małej ilości roślin
3. Nie lej nawozów jeśli nie wiesz ile już masz czego w wodzie (wyjątkiem jest Carbo i Potas bo węgiel nie zaszkodzi a potas wcale nie jest łatwo przedawkować)
4. Tapeta bardzo odwraca uwagę od prawdziwego zielska (ja wiem że żona itd ale jakiś mały może sabotaż że się odkleja i trzeba wymienić albo coś :) )

Poza tym jeśli nie wystąpi wysyp glonów to czeka cie długa droga z zagęszczaniem roślin (przycinki i dosadzanie). Co do podłoża to Manado jest fajne ale całkiem jałowe, więc jeśli w podłożu nie ma jedzonka dla zielska to trzeba wodę nawozić ale to dopiero jak przetestujesz czego brakuje.
112l arka noego czyli towarzyskie i 15l krewetkarium nano kostka. W przygotowaniu 30l dla stadka Boraras Brigittae.

derfalon
Ranga: Stały bywalec

Miasto: Konin

30 gru 2012, 01:12 Aktualizacja 30-12-2012  (#5)  

Na początek dzięki panowie Derfalon i Tao za zainteresowanie się tematem. Wiem że obsada roślinna jest uboga na początku zato zwierzęca ciut przesadzona. Ale jak wcześniej wspomniałem to taki spadek po poprzedniku. Kompozycja i aranż całego zbiornika napewno się zmieni. Jakiś korzonek jakieś kamyki i więcej zielska. Nawozów narazie nie leję jak doradzał Tao tylko potas 1ml Aqua artu i carbo+ firmy azoo taki mieli w zoologiku w moim mieście. Akwarium ma już 10 dni wzdaszystko jest chyba w porządku poza rotalką która chyba zamiera. Wypuszcza co prawda boczne odnogi ale są ona jasno zielone i bardzo małe listki. Stare listki odpadają. Reszta roślin zaczęła rosnąć bez żadnych oznak chorobowych. Nawet bąbelkują bez co2.Szczególnie crypto balanse i hygrophila. Glostia też ruszyła tylko że wydaje mi sie że ma też nieco mniejsze listki. Jutro wrzucę fotki.
A tak poza tym jak pisałem wyżej po wspomnianej podmianie wody 50% (wysoki stan azotanów wg testu 40) wczoraj zaszczepiłem kulki nawozowe do podłoża. I muszę wam powiedzieć że to był dopiero kop. W przeciągu 1 dnia przyrosty niektórych roślin były większe niż przez poprzedni tydzień. Jutro też planuję wystartować z bimbrownią kapsle poklejone i zasylikonowane jutro ,,bitwa pod grunwaldem,, :D .
Tak pokrótce to wszystko dodam tylko że glonów jak narazie brak może nie na wszystkich się znam ale wydaje mi sie że narazie jest ok.
Testy na ph (sera) 7-7,5 mierzone co drugi dzień
Reszta to zoolek
No3 10-15mg/l
Kh 11-12'n
Gh 12-13'n
Wszystko mierzone co dwa dni. Po nowym roku kupię kolejne testy i właśnie to jest pytanie jakie są niezbędne.Proszę o porady.
Sabotaż jutro przed sesją zdjęciową pewny bo i ja już mam dosyć. Dzięki i narazie.

misiogen

GFR Olsztyn

30 gru 2012, 01:53   (#6)  

Światło jest dość mocne, na początek powinno wystarczyć 7-8h. Po 2 tygodniach możesz przejść do 10h. Proponuję też nie pędzić roślin węglem w płynie - to środek dezynfekujący i na starcie na pewno nie sprzyja biologii. Niby ilości małe ale przy takiej masie roślinnej może w całości nie być wchłonięty. Daj akwarium dojrzeć w pełni i dopiero wtedy zacznij zabawę z węglem w płynie.

Nawozy z AA możesz dawkować ale nie przekraczaj raczej 25% zalecanych dawek.
Sam potas możesz odstawić. Lepiej dawać kompleksowo pełną paletę składników makro i mikro. Masz tam trochę łodygowców więc sam potas może je przyblokować przy braku innych odżywek.

..aa i te microzorium z prawej koniecznie zamocuj do kamienia, korzenia. Sadzenie w podłożu raczej nic dobrego mu nie wróży.

GFR
Ranga: Stały bywalec

Miasto: Olsztyn

11 sty 2013, 00:08 Aktualizacja 10-01-2013  (#7)  

Witam wszystkich serdecznie po Swietach.
Mam pytanie do bardziej wtajemniczonych z tego forum odnośnie nawożenia. Akwarium istnieje już 3 tygodnie. W międzyczasie były dwie podmiany wody50%.Parametry wody w akwarium są nasępujące.
Ph-7,5
KH-12'n
GH-12'n
NO2-0
NO3-20mg/l
PO4-1mg/l
Fe-wartość zbliżona do zera
Roślin przybyło i to sporo jutro wrzucę jakieś fotki. Od tygodnia też śmiga bimberek przez korek z lipy. Przybyły też krewetki amano w liczbie 2. Żyją już tydzień i moim zdaniem czują się dobrze.
Moje pytanie dotyczy tego czy akwa już w miarę dojrzał skoro no2 jest nie wykrywalny od ok tygodnia. I czy można zacząć podawać już jakieś nawozy dla roślinek.No i oczywiście jakie. Z góry dziękuję za wszystkie rady.

misiogen

10 lut 2013, 00:19   (#8)  

Witam po miesięcznej przerwie. Z powodu wyjazdu za kasą akwarium zostawiłem pod opieką połóweczki. Wczoraj wróciłem i zastałem dżunglę. Niestety zielenice też pojawiły się nie jest ich może dużo( głównie dół przedniej szyby )ale są. Żonka ograniczała się do podmian wody co tydzień. Dodawała tylko carbo, potas i mikro. Parametry wody zmierzyłem dzisiaj i są następujące:
No2 0
No3 5-10mg/l
Fe 0,1mg/l
Po4 1mg/l
Ph 7
Gh 11
Gh 12
Swiatło 30W 9h/dobę
Akwa 54l
Podłoże manado z kulkami pod roślinami.
Moje pytanko do zainteresowanych tematem czym zwalczyć to cholerstwo. I po drugie czeka mnie przycinka nie wiem czy łodygowcą zostawiać część łodygi z korzeniami czy ciąć przy samej ziemi i wsadzać odciętą część obok. Pozostawiona łodyga wiem wypuści nowe łodygi ale dopóki tego nie zrobi wygląda raczej miernie. Bardzo proszę o komentarze.

misiogen

cezar d kołobrzeg

10 lut 2013, 00:26   (#9)  

no Ty chyba klęski nie poniesiesz :wink:

cezar d
Ranga: Znający temat

Miasto: kołobrzeg

11 lut 2013, 00:11   (#10)  

Dzieki Cezar. Ja też tak myślę choć pewnie jeszcze czekaja mnie upadki i wzloty jak to w akwarystyce. :) Dzisiaj było koszenie i podmiana wody zobaczymy jak to dalej się potoczy.

misiogen

waisss Oświęcim

11 lut 2013, 12:37   (#11)  

Na początek zmień sobie tło, np. na czarne matowe (do kupienia w każdym papierniczym). Może to być zwykły bristol gdzieś tam za akwarium lub folia samoprzylepna (to polecam) przyklejona na tylnej szybie od strony zewnętrznej. Wskazówki jak to przykleić znajdziesz na forum.
Metody przycinania: KLIK.
Wątek o zielenicach: KLIK.

waisss

Miasto: Oświęcim

24 lut 2013, 00:14   (#12)  

Witam ponownie . Po przeczytaniu chyba całego tego forum stanąłem w kropce i nie wiem co dalej. Chodzi głównie o nawożenie akwa. Czy wogóle coś trzeba w moim akwa.
Przypomnę parametry:
Akwarium 54litry
Oświetlenie 2x15w 6500
Podłoże manado z kulkami gliniano- torfowymi
No2-0
No3-10
Po4-1
Fe-0,1
PH-6,9
Kh-9
Co2 z bimbrowni razem z czasem świecenia. 9h/24h
Nawożenie tylko clasic PG 1ml dziennnie, K+-1ml dziennie, Carbo+ 1ml dziennie makro robią rybki. Przez cały tydzień parametry te z wyników testów niezmienne.Rośliny bąbelkują. Czy w moim przypadku makro jest konieczne czy można się wstrzymać. Makro chciałem dać z soli (już zakupione). Nie chcę zepsuć czegoś co udało mi się stworzyć przez dwa miesiące. Pozdro. I jeszcze jedno rotala niby red jest red ale w dolnych partiach a w górnych raczej green. Jakieś sugestie .

misiogen

Powrót do Forum ogólne

Powiązane tematy

YouTube

Film Green Aqua poradnik początkującego Aquascarpera

Jacek Pawłowski w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1052
Hej Pokazane jest na filmie jak założyć fajny aranż. Warto włączyć napisy ( jest po polsku). ?si=KsAHp7w6qJLJfCQl
EMERSY.jpg

Hodowla emersyjna roślin - początki

marlowe w Rośliny · Odpowiedzi: 18 · Wyświetlenia: 8992
Chciałbym pobawić sie nieco w hodowlę emersyjną roślin, zamierzam do tego celu kupić kilka gatunków roślin invitro. I tu pierwsze pytanie czy rośliny invitro nadaja sie na emersy, robił tak ktoś? Drug...
IMG_20220206_163334.jpg

063l - Początki - Mari_06

Mari_06 w Akwaria · Odpowiedzi: 14 · Wyświetlenia: 9335
Witam..po kilku latach pasja wraca😊nie za duże ale cieszy oko...po MSC odpukać narazie bez problemów..bez nawozów póki co..tylko CO2.....około 30 neonki...rozbory..i sporo skorupiaków 😊 Światła około ...
IMG_20210425_174852.jpg

240l pytania początkującego

Jekis w Szkło i meble · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 6624
Witam, w najbliższym czasie mam zamiar założyć akwarium, miejsca mam na 240l. Obecnie w domu mam krewetkarium 30l z RC, więc moje doświadczenie nie jest za duże. Chciałbym kupić gotowy zestaw z szafką...

Sondy do mierzenia ph-pytania początkującego w temacie

Łoś w Technika CO2 · Odpowiedzi: 27 · Wyświetlenia: 9817
Witam Do tej pory używałem do mierzenia ph w wodzie testów kropelkowych jbla. Mam akwarium 300 litrów i mam instalacje co2(wprawdzie sodastream ale jest, gaz leci z dyfuzora). Chciałbym iść z duchem ...

Problem początkującego z podawaniem co2

sebastian grzymski w Technika CO2 · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 3375
Witajcie mam problem, a mianowicie chodzi tutaj o podawanie co2 , mam założony elektrozawór i zegar czasowy. Problem jest taki że co2 załącza mi się w dzień i w nocy. Czy można jakąś zaprogramowac sam...

Początki akwarium na podłożu aktywnym

szkot w Podłoże · Odpowiedzi: 11 · Wyświetlenia: 6049
Dzień dobry Ostatnio zdawałem już kilka pytań odnośnie mojego akwarium. Czy akwarium na podłożu aktywnym przez pierwsze miesiące może sprawiać trudności w hodowli epifitow? Czy istnieje w ogóle tak...

Glony, marniejące rośliny - pomoc dla początkującego

Lukkey w Nawożenie · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 3161
Witam wszystkich, na początku zaznaczę, że jestem bardzo początkujący jeśli chodzi o akwarystykę i robię co mogę ;) Akwarium: 30l 29x29x35h Oświetlenie: Lampka Aquael Leddy Smart 2 Plant 6W (7,5h/dzi...

054l - Początki amatora - Natalia

Janaski w Akwaria · Odpowiedzi: 59 · Wyświetlenia: 22651
Zbiornik 54l 60x30x30 Oświetlenie NuniQ M60 LED Light WRGB (10h ze zmiennym natężeniem światła) Nawożenie Mikro, Makro Planta Gainer codziennie jedna dawka + Aqua Art kapsułki nawozowe w podłożu Plan...

Początki z co2, potrzebna pomoc

Mateoo95 w Technika CO2 · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 3490
Witam, chcialbym wystartować z co2, akwarium 112l, oświetlenie RETRO-FIT 2 x 16 W LED (SUNNY 6500k), ph-7,6-7, kh 11 gh 15, chciałbym zejść z twardością tak do 7,2 ile babelkow na sek podawac? I czy m...

Statystyki

Ten temat przegląda 390 użytkowników w tym 1 zalogowany
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570997
 •  Liczba wątków: 48803
 •  Użytkownicy: 36934

•  Najnowszy użytkownik: Laura

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 389 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.