Ryby w akwarium roślinnym - dobór obsady, metody karmnienia, profilaktyka i leczenie.
witam. Od jakiegoś czasu zauważyłem że ryby zjadają mi rośliny, a mianowicie skalary szarpią i wypluwają są też pogryzione. Nie wiem dlaczego zjadają? Mam skalary,glonojady,gurami marmurkowe,razbory,neony,kirysy. Zauważyłem że najwięcej to skalary je jedzą i szarpią. Co z tym zrobić?
-
stówa
●
- Ranga: Początkujący
- Miasto: Krapkowice
Podawaj dodatkowo pokarm roślinny np. bio-vit Tropicala
-

dust
●
- Ranga: Aktywny użytkownik
- Miasto: Konin/Poznań
mam zamiar kopić jakiś roślinny pokarm i zobaczę co z tego wyjdzie.
-
stówa
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Miałem dokładnie ten sam problem ze skalarami zasmakowało im microsorium teraz raz dziennie dostają spirulinę i dały sobie spokój z roślinami 
-
Daniel1982
●
Swoją drogą to masz bardzo fajną zupę rybną, stówa
Brakuje tam tylko karpia i ogończy...
-
Anonim 22456
●
Nie widzę żadnej zupy tylko akwarium wielogatunkowe a ryby,są dobrane odpowiednio.Kolega nie napisał,że ma po 20 szt z wymienionego gatunku.Nie wszyscy muszą chować ławicy np rozbora klinowa bo taka jest obecnie moda.Wszystko dziś musi być pod linijkę,pod wyznaczane trendy dobrym przykładem jest tło za akwarium dawniej obowiązkowe dziś ludzie mają białą ścianę bo na forum piszą mu, że tak jest ok/
-

weder
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Miasto: Gdynia
- Wspieram stronę kontem Premium
Skalar 6szt.
Gurami mozaikowy 3szt.
Gurami marmurkowy 2szt.
Kosiarka 2szt.
Zbrojnik niebieski 3szt.
Kirys pstry 3szt.
Kirys albinos 3szt.
Razbora 10szt.
Neon innesa 6szt.
Krewetka Amano 1szt.
Barwniak 2szt.
...w 160 litrach.
Jeśli Twoim zdaniem to nie jest zupa rybna to nie powinieneś zajmować się akwarystyką.
-
Anonim 22456
●
kolega ma to co lubi no i co z tego ..a ja mam 20 gupik,kirysek ,glonojad,6 platek ,5 kosiarek w 60 litrach wszyscy zyja juz 2 lata i maja sie swietnie
-
loda11
●
W takim razie miłego męczenia ryb... przez kolejne dwa lata.
-
Anonim 22456
●
loda i stówa macie przerybione zbiorniki locdog dobrze mówi...
-

moonrider
●
- Ranga: Znający temat
wiem, wiem jest za dużo ryb, ale nie mam na razie co z nimi zrobić a nie wyrzucę! Podałem dzisiaj spirulę i zobaczę czy dalej będą roślinki nadgryzione.
-
stówa
●
stówa napisał(a):wiem, wiem jest za dużo ryb, ale nie mam na razie co z nimi zrobić a nie wyrzucę! Podałem dzisiaj spirulę i zobaczę czy dalej będą roślinki nadgryzione.
to nie kwestia niedoborów pokarmowych u ryb tylko słabej kondycji roślin! Skalary raczej spiruliną będą pluły
-

moonrider
●
- Ranga: Znający temat
został mi taki pokarm dla pyszczaków z malawi na bazie spiruliny i wszystkie ryby zjadają chętnie go i nie plują!!! Jak mogą to być coś z roślinam skoro widziałem na własne oczy jak skalary mi je szarpią i zjadają, może im zasmakowały to tylko dwie roślinki im smakowały i sa poobgryzane, reszta jest w pożądku i nic im nie jest!
-
stówa
●
W temacie nie ma napisane ile jest ryb,Ty masz to przedstawione obrazowo chyba przez PW .Zgadza się akwarium jest przerybione.
Ps,Bez tych sugesti proszę nie mów mi czym mam się zajmować.
-

weder
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Miasto: Gdynia
- Wspieram stronę kontem Premium
Mimo podania roślinnego pokarmu i spiruliny mój skalar dalej rozszarpuje roślinność i wypluwa. Nie wiem już jak temu zaradzić, wywalić skalary?
-
stówa
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
gurami też będzie tobie jeść rośliny a ogólnie to w naturalnych warunkach ryby sie głównie żywią roślinami, jak dasz im pokarm roślinny to przestaną
-
Norbi85
●
Skalary żyjące w BW też zjadają rośliny?
Fajne bzdury.
-
Anonim 22456
●
Powiązane tematy
Witam! Kupiłem niedawno akwarium, z którym dostałem kilkanascie rybek. Nie bardzo znam sie na pielęgnicach i prosze o pomoc w identyfikacji gatunków
1 http://imageshack.us/f/19/njzs.jpg/
2 http://imag...
Hej
Ryba ma część ogona jakby w białej farbie umazany.Czy ktoś się spotkał z takimi objawami? Ja nie mam pojęcia co to może być.
Cześć,
Proszę o pomoc przy ratowaniu obsady. Nie znam przyczyny padania ryb. Wszystko opisze poniżej. Będę wdzięczna za wsparcie i podpowiedzi.
Akwarium uruchomiłam na początku maja. Od 10 lipca pad...
Dzień dobry,
To mój pierwszy wątek na tym forum. Kiedyś siedziałem na superakwarium lata temu, ale miałem dłuższą przerwę od baniaka. Po latach chcę wrócić, tym razem już z nieco większym zbiornikiem...
Witam
Mam problem z roślinami i podejrzewam wine tutaj kosiarek. Mam świeży zbiornik ,świeżo zasadzone rośliny które są pocięte!!! Mam lotosa, kryptokoryny których liscie są pocięte. Mam w baniaku 2 ...
Akwarium ma kilkanaście dni, 125 l, gęsto obsadzone. Są w nim 4 wyrośnięte krewetki amano i zeżarły już bardzo dużo Staurogyne repens + kilka Rotal green posadzonych z in vitro. Zacząłem dokarmiać tab...
Witam założyłem watek bo nie wiem co się dzieje z rybami a raczej na co chorują. Co jakiś czas wyławiam martwa rybę. Obsada to 30 danio różno kolorowe. 10 neonów innesia, 9 razbora klinowa. 2 kosiarki...
Witam ,prawie dwa miesiące temu założyłam 100l akwa, pływają tam kirysy i krewetki na dniach wpuszczam bojownika i moje pytanie to jakie ryby można tu dać chce jeden gatunek małych ryb ale żeby to boj...
Witam
Posiadam 300 litrowe akwarium a w nim hoduje głównie pielęgnice zebry. Do tej pory karmiłem je 3 razy dziennie jako że mam ich spore stadko. Ale chyba przejde na 2 razy dziennie karmienia. A ja...
Jakie ryby do akwarium z brzankami ktorymi jest 6 i jedna molinezja oraz 2 kryskami chcial bym cos jescze dorzucic zeby ladnie to wygaldalo
|
|