Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Pytanie?
Czy podawać dodatkowo potas przy podawaniu Profito, skoro w tym nawozie potas już się znajduje?
-
wojtb4
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: Piekary Śląskie
-
Usunięto użytkownika 14432
TAK, podawać.
Profito to mikro i potasu tam niewystarczające ilości.
-
Usunięto użytkownika 14432
●
Stężenie potasu w Profito wynosi 0,7% (podobno). Czyli w 1 ml nawozu jest 0,007 g jonów K+, czyli 7 ppm.
I teraz zależy jakie masz akwarium i ile dozujesz nawozu.
Przykładowo, jeżeli dajesz 1 ml Profito na 100 l wody w akwarium, to dostarczasz jednorazowo 0,00007 g/l, czyli 0,07 ppm jonów K+. Przy zalecanym dawkowaniu 10 ml/100 l wody wychodzi, że dostarczasz 0,7 ppm K+ - to bardzo mało. Zalecana tygodniowa dawka K+ to 5-30 ppm.
-

mirek5566
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Miasto: okolice Lublina
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
nie za dużo czasem ? 
-
jutka
●
ok. dzięki serdeczne Mirek za wyczerpującą odp. Czyli przed Świętami muszę jeszcze zakupić Potas:) By nie zabrakło bo już tydzień temu się skończył
A akwarium mam mini m czyli 36x22x26. 20l
-
wojtb4
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: Piekary Śląskie
-
Powiązane tematy
Witam założyłem akwarium 2 tygodnie temu na podłożu rotala intens.
Zauważyłem że mam wysoki potas ok 30ppm .
Dodam że przechodzę z wody kranowej na ro i mineralizację produktami qualdrop czy dodawać d...
WITAM . JAK W TEMACIE JAKIEJ FIRMY POTAS NIE PODNOSI KH ?
Witam na początku opiszę troszkę swój zbiornik. Akwarium wielkości 325 litrów o wymiarach 130x50x50. Grzałka 150 wat filtr EHEIM professionel 3 1200XL 2080. Butla co2 sterowana komputerem.Oświetlenie ...
Witam serdecznie.
Od niedawna zabrałem się za nawożenie solami w celu uzupełnienia pierwiastków, których brakuje mi w wodzie kranowej i fosforanów w akwarium bo mam 0.
Woda jaką mam z kranu zmieszan...
Wystartowałem nowe akwarium na podłożu Tropica. Korzenie plus lawa więc nic nie podnosi Kh. Zawsze sugerujecie, żeby na początku nawozić potasem i tu moje pytanie. Czy może zamiast nawozić potasem, le...
Witam. Pytanie czy jest możliwe że Nawóz potasowy Easy-life:
https://sklep.roslinyakwariowe.pl/nawozenie/potas-k/nawoz-easylife-kaliumpotassium-500ml-potas-p-5914.html
podnosi twardości wody (KH i G...
Witajcie.
Po kilkuletniej przygodzie z Vimi All in One przyszedł czas na zmianę nawozu uniwersalnego.
Zmiana najzwyczajniej jest wymuszona bardzo bliskim wyczerpaniem butli z Vimi. Ponadto - mimo, iż...
Panowie, czy możecie wskazać mi sól potasową, która nie podnosi ph? Ewentualnie wskazać nawóz potasowy zawierający taki związek potasu? Qualdrop (mój ulubiony) niestety ph dźwiga. Wiem że jest ADA neu...
Witam, mam taki problem a raczej pytanie do bardziej zaawansowanych
Mam trochę niedoborów potasu ( generalnie nawóz z akwarium-net się skończył.
I teraz pytanie czy mogę poprostu kupić sole k2s04 i ...
Chodzi o akwarium na żwirku
Pierwsza opinia
Dawka 2-3 N tygodniowo jako co tydzień jako proxy z dowolnej mojej receptury Makro
Dawka lub utrzymywanie około 10 ppm Ca, 4 ppm Mg i około 4 ppm K, 8 ppm...
|
|