Jak szybko obniżyć poziom potasu (K) w akwarium
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Josh
Nowy Tomyśl, Katowice
Witam.
Kilka dni temu przelałem K2SO4 do swojego akwarium, podmieniłem część wody ale:
- Rotale puszczają coraz mniejsze liście (popalone stożki)
- Micranthemum młode liście są prawie białe
- Pogostemon erectus puszcza coraz mniejsze liście, które są różowe (popalone stożki)
Więc obstawiam, że tego potasu mam nadal za dużo i blokuje mi żelazo i inne mikroelementy.
W jaki sposób szybko obniżyć poziom tego pierwiastka w baniaku??
Szybka podmiana i uzupełnienie mikro do żądanych poziomów, oraz uzupełnienie makro do żądanych poziomów?
Jako źródło azotu mam tylko KNO3, więc podbijając azot tym związkiem do 10 ppm, podbije też potas do ponad 6 ppm (zakładam, że w pozostałej wodzie w baniaku przy podmianie, dość sporo zostanie mi tego K).
Czy jest jakiś łatwy sposób na podbicie azotu, nie podbijając potasu??
Pozdrawiam, Grzegorz
-

Josh
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: Nowy Tomyśl, Katowice
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Zresetuj wodę podmieniając niemal całość a następnie lej nawozy normalnie.
Do podnoszenia azotu bardzo dobrze nadaje się mocznik, chyba najwydajniejszy nawóz azotowy. Można go kupić za grosze w czystości cz.d.a
-

steehead
●
- Ranga: Aktywny użytkownik
Josh
Nowy Tomyśl, Katowice
steehead napisał(a):Zresetuj wodę podmieniając niemal całość a następnie lej nawozy normalnie. Do podnoszenia azotu bardzo dobrze nadaje się mocznik, chyba najwydajniejszy nawóz azotowy. Można go kupić za grosze w czystości cz.d.a
Głupie pytanie, a mocznik z moczu się nadaje?
Dziś tak zrobię, podmienię 70% wody i podbije N do około 5 ppm.
Pozdrawiam, Grzegorz
-

Josh
●
Josh napisał(a):Głupie pytanie, a mocznik z moczu się nadaje?
Jedno jest pewne ciekawie by wyglądało dozowanie tego nawozu 
-

steehead
●
- Ranga: Aktywny użytkownik
steehead napisał(a):Josh napisał(a):Głupie pytanie, a mocznik z moczu się nadaje?
Ktoś to kiedyś sprawdzał (skład moczu, nie sposób dozowania) - okazało się, że jest na tyle zależny od diety i pory dnia, że nie można na nim polegać w roli nawozu. Sorry, ale nie będę tego szukał
Ze swojej strony doradzam jednak poleganie na KNO3 jako źródle azotu. Mocznik bardzo łatwo przedawkować i w określonych warunkach może powodować zakwity.
"Nie zgadzam się z Twoimi poglądami, ale po kres moich dni będę bronił Twego prawa do ich głoszenia." - Voltaire
-

Kadazan
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Miasto: Toruń / Bydgoszcz
-
Josh
Nowy Tomyśl, Katowice
Kadazan napisał(a):steehead napisał(a):Josh napisał(a):Głupie pytanie, a mocznik z moczu się nadaje?
Ktoś to kiedyś sprawdzał (skład moczu, nie sposób dozowania) - okazało się, że jest na tyle zależny od diety i pory dnia, że nie można na nim polegać w roli nawozu. Sorry, ale nie będę tego szukał  Ze swojej strony doradzam jednak poleganie na KNO3 jako źródle azotu. Mocznik bardzo łatwo przedawkować i w określonych warunkach może powodować zakwity.
Ok. Nie ryzykuje z moczem, szkoda się wysilać
Podmieniłem prawie 70% wody, dałem 1/2 dawki mikro, oraz azot podbiłem do 5 ppm.
Podczas podmiany zauważyłem na lotosie kilka dziur w liściach, które są objawem niedoboru K, zaś z drugiej strony popalone stożki. Mam mętlik w głowie.
Czy w związku z powyższym, należy podwyższyć stężenie poziomu Mg i Fe w wodzie?
Pozdrawiam, Grzegorz
-

Josh
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
A ile masz tego potasu, że blokuje pobieranie mikro. Przyznaję zresztą, że po raz pierwszy spotykam się z tezą, że zbyt wysoki potas blokuje mikro. Chętnie bym poczytał o tym coś więcej, masz może jakieś źródło?
pozdr
jedrek
-
jedrek1911
●
- Ranga: Zaawansowany użytkownik
- Miasto: Kraków
Josh
Nowy Tomyśl, Katowice
http://www.roslinyakwariowe.pl/forum/viewtopic.php?t=25951
W kilku analogicznych tematach czytałem, że duże stężenie potasu blokuje magnez i wapń oraz żelazo (?).
Testów na K nie posiadam, ale po lekturze forum mogę stwierdzić, że nadmiar potasu też powoduje szkody, choć w kilku tematach spotkałem się, że nie ma przeciwwskazań do przedawkowywania potasu.
Też tak myślałem, aż do teraz, kiedy mam popalone stożki wzrostu.
Pozdrawiam, Grzegorz
-

Josh
●
W wodzie kranowej zwykle potas występuje w małych ilościach rzędu kilku mg/l. Przyjmując takie założenie większość potasu w akwa pochodzi z nawożenia. Może się zdarzyć, że na skutek zanieczyszczeń poziomo potasu w wodach gruntowych będzie znacznie wyższy.
Co do przedawkowania, ja utrzymuję poziom 20 ppm K przy podmianie i w tygodniu dozuję jedynie K w ilości zawartej w Profito (szacuję, że to pokrywa zużycie przez rośliny). Ze źródeł, które ja czytałem wynika, że potas ciężko jest przedawkować, niemniej sam nigdy nie prowadziłem testów z potasem powyżej 20 mg/l.
pozdr
jedrek
-
jedrek1911
●
- Ranga: Zaawansowany użytkownik
- Miasto: Kraków
Josh
Nowy Tomyśl, Katowice
Jeszcze jeden link, na którego natrafiłem dzisiaj:
http://www.roslinyakwariowe.pl/forum/viewtopic.php?t=15482
W sumie to wystarczy mi dodawanie K z soli KNO3 i trzymając azot na poziomie 10-15 ppm, to z tej soli uzyskam stężenie K na poziomie 7-10 ppm a baniaku i to powinno wystarczyć.
Pozdrawiam, Grzegorz
-

Josh
●
Powiązane tematy
Hej
Stefan wyjaśnia jak prawidłowo nawozić akwarium roślinne. Film po niemiecku.
Cześć,
Od dłuższego czasu kompletuję sprzęt aby założyć kostkę 29x29x35 29L. Robię to na spokojnie czytając, edukując się aby wszystko było tak jak trzeba. Doszedłem do nawozów i tu zrobiły się dla m...
Witajcie ponownie.
Dziś mija 5 dzień od zalania zbiornika
IMG20251112171151.jpg
I tak, wiem - akwarium uczy cierpliwości. Ale nie wytrzymałem😝, i po niecałym tygodniu od zalania zrobiłem testy wo...
471269531_10161273820782635_3518008945811850222_n.jpg
Nowo założone akwarium to delikatny ekosystem, który dopiero się kształtuje. Choć z zewnątrz wygląda na gotowe - woda jest klarowna, rośliny pos...
Witam wszystkich forumowiczów .
To mój pierwszy post, potrzebuje pomocy w ustaleniu niedoboru/blokady w swoim akwarium.
Najpierw trochę o akwarium:
Akwarium Juwel 180l panorama(92x42x45)
Oświetle...
Witam
Przez kilka dni przeszukiwałem różne fora i nie znalazłem nigdzie informacji na temat jakie parametry powinny przyjmować poszczególne związki odżywcze w wodzie tak aby były one najlepsze dla ro...
Cześć wszystkim,
zgłaszam się do was z prośbą o pomoc, jak skorygować parametry wody.
Woda w akwarium Low Tech przed co tygodniową podmianą:
PH 7,5
KH 4
GH 6-7
No2 0
Woda w kranie:
PH 8,5
KH 3
GH...
Witam, to mój pierwszy post na forum, proszę wybaczyć jakieś wpadki z mojej strony.
Mam zbiornik 288l (120x40x60), zbiornik zalany 21marca, bakterie na start Stability Seachem, podłoże żwir 2cm+4cm J...
Cześć,
Akwarium na podłożu aktywnym, ma 6 miesięcy. Tu więcej o akwarium.
https://roslinyakwariowe.pl/dyskusje/akwarystyka/galeria/054l-bn-t-przemek-gasior-94333.html
Poziom poszczególnych pierwiast...
Dzień dobry,
Zakupiłem filtr RO i przedemną pierwsze podmianki akwarium wodą RO. Akwarium działające z rybami. Jak podmieniać wodę na początku? Martwię się o zawartość dwutlenku węgla w akwarium. Aktu...
|
|