Wybór modelu lampy i konfiguracja ustawień. Pomysły na rozbudowę fabrycznych pokryw.
Witam ponownie  to znowu ja,ruszyły już prace z moim nowym akwa i znowu potrzebuję porady.Jestem w trakcie robienia lampy i chciałbym żebyście mi pomogli dobrać świetlówki (o jakiej barwie) i w jakiej kolejności je umiścić tzn. co na przód co na tył itd.Świetlówki będą 4 po 58 W.
-

Sebastian Stopinski
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: Jawor
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Moje propozycje:
1) 2x Philips Aquarelle + 2xPhilips TLD58W/950
2) 2x Philips TLD58W/950 + 2xPhilips TLD58W/965
Oba warianty są sprawdzone.
-
Witold Sławiński
●
Nie wiem czy dopasuje te świetlówki,ponieważ mam oprawki hermetyczne z max średnicą rury 26 mm a z tego co widziałem w sklepie Colisa to Philipsy z serii TLD mają 28mm.Musiałbym kombinować z przeróbką oprawek.Z tego co zdążyłem przeglądnąć to Arcadia, Narva i Sylwania mają średnicę 26mm-może jakiś zestaw z tych świetlówek polecicie.No w najgorszym wypadku przerobie oprawki 
-

Sebastian Stopinski
●
Ja mam na przemian 2 x Aquarelle i 2x TL'D 950, hermetyczne oprawki  , u mnie od lat sa zwykle najzwyklejsze oprawki, a baniak nie jest przykryty szybami. Woda paruje ,ryby chlapia ...woda az kapie z rur!!i nigdy nie przestaly swiecic,nigdy nic sie nie spalilo i nigdy nie bylo zadnego spiecia.
-
Silvius
●
Sebastian napisał(a):Nie wiem czy dopasuje te świetlówki,ponieważ mam oprawki hermetyczne z max średnicą rury 26 mm a z tego co widziałem w sklepie Colisa to Philipsy z serii TLD mają 28mm.
Niemożliwe. To musi być literówka. T8 to T8 i musi mieć 26 mm
-

Tomasz Bauer.
●
- Miasto: Warszawa
Niestety philips podaje 28 mm (ciekawostka), a może niech ktoś, kto je ma, zmierzy średnicę.
Dodam jeszcze że jest to max. średnica. W katalogu który zamieściłem jest dla TL-D 90..
26 mm a dla aquarella 28 mm.
-
labeo
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Miałem kiedyś philipsa TL'D i Aquarelle. Podłączone były do oprawy arkadii, która ma takie gumowe kołnierze które się nakłada na świetlówkę. Nie zauważyłem, żeby któraś wchodziła ciaśniej. IMHO to raczej niemożliwe żeby świetlówki miały inną średnicę, to w końcu jest standard, IMHO różnice mogą być najwyżej rzędu dziesiątych części milimetra.
-

Marcin Baranowski
●
- Ranga: Moderator
- Miasto: Białystok
Opierałem się na danych ze sklepu "Colisa" w moim mieście można pomarzyć żeby taką świetlówkę zobaczyć  na zamówienie raczej by się dało ale muszę mieć pewność co do średnicy.Sprawdzałem swoje oprawki i oczywiście mają 28mm ale bez uszczelek.
-

Sebastian Stopinski
●
Rzeczywiście katalogi Philipsa podają fi max 28mm. Natomiast zgodnie ze standardem T8 ma 26mm...
Dormio
PS
Wychodzi, że Philips się zabezpiecza przed niedokładnością wykonania 
-
Dormio
●
- Miasto: Warszawa
-
Wolałbym nie przerabiać oprawek,co zproponowalibyście zamiast Philipsa?
-

Sebastian Stopinski
●
Sebastian napisał(a):Wolałbym nie przerabiać oprawek,co zproponowalibyście zamiast Philipsa?
Philipsa oczywiscie
Aby zakończyć akademicką dyskusję na temat ile mucha ma nóg - 6 czy 8, złapałem muchę czyli suwmiarkę i zmierzyłem średnicę moich świetlówek Philips TLD36W/950 i TLD36W/965. Pomiar wykazał że posiadane przeze mnie świetlówki maja średnicę 25,9 mm - mierzyłem średnicę szklanej rury, tam gdzie przychodzi uszczelka.
-
Witold Sławiński
●
Powiązane tematy
Zapraszam do obejrzenia poradnika np. lamp Chihiros: https://sklep.roslinyakwariowe.pl/oswietlenie-c-24.html?cPath=24&only_recommended=0&only_bundles=0&page=oswietlenie&filter_id=211
...
Witam. Po długiej przerwie planuje odpalić baniak od nowa. Zastanawiam się nad kupnem nowego oświetlenia. Posiadam 2 lampy Chichiros a1200 120 cm jak dobrze pamiętam. Chciałbym kupić teraz sinkor LED ...
Drodzy,
bardzo proszę o doradzenie w kwestii oświetlenia, akwarium 100x55x55
Skylight Hyperbar FXL.75 WIFI [80W] czy 2x Fluval Plant LED 3.0 BT [46W] czy Aquael Ultra Slim BT 90 [90W] ??
z góry dzi...
Witam.
Chcę wymienić świetlówki w mojej pokrywie i zastanawiam się czy lepiej włożyć standardowe świetlówki t8 czy zamienniki LED. Które rozwiązanie jest lepsze dla roślin?
Chce zakupić Smart gniazdko pod akwarium aby monitorować sobie zużycie prądu.
Interesuje mnie tylko opcja watomierza (wiarygodna) i mały rozmiar na jeden w tyk.
Zastanawiam się nad gniazdkiem gosund ...
Witam, mam pytanie do wszystkich jakie oświetlenie do zbiornika 126-50-90 akwarium będzie wysokie stąd moje pytanie? Chciałbym uprawiać rośliny też wymagające dużą ilość światła. Pozdrawiam
Wysłane...
Witam.Czy ktoś polecił by konkretne świetlówki LED pod pokrywę akwarium 240l.Nie interesują mnie lampy led. Rośliny planuję mieć średnio wymagające.
Witam mam problem z wyborem odpowiedniego oświetlenia do mojego akwarium. Aktualnie mam belkę 17W i ok 1500Lm, robią mi się cały czas glony, jak nie zielone na szybach to brązowe. Osobiście nie wiem c...
Witam w zbiorniku 125 l aquell glossy jakie oświetlenie lepsze dla roślin bedzie ?
1. 5x 14watt Led Tube Retrofit Plant = 5000 lumenow
2. 3x 14 watt Sunny + 2x plant = 5800 lumenow
co bedzię leps...
Witam,
zastanawiam się czy są jakieś warte uwagi świetlówki LED które będą pasować do belki oświetleniowej z zestawu JUWEL RIO 180L. Aktualnie posiadam Juwel MultiLux Nature LED 895mm 23W 2250 lumenów...
|
|