Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Witam
Mam takie pytanie zbiornik wystartowal 15 listopada i po kilkunastu dniach woda zaczela robic sie metna jak by ktos mleka do niej dolal, podmiany robie dwa razy w tygodniu ok 40% wody w zbiorniku. Podaje mikro i makro sole plus easy carbo i co2 z butli, swiatlo swieci sie od godziny 10 do 20 dwie swietlowki 24w drugie dwie ok 4 godzin w ciagu dnia.
PROSZE o rade i sugestie w celu poprawy klarownosci wody i dalszym prowadzeniu zbiornika 
-

jasiej25
●
- Ranga: Początkujący
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
mialem to samo do wczoraj, ale zrobilem duza podmiane wody, i dzisiaj jest git:) na poczatku zakladania akwarium, robilem podmiany wody codziennie, pozniej coraz rzadziej. przez pierwsze trzy tyg woda byla czysciutka, ale ostatni tydzien zrobilo sie mleko, wiec znow zaczalem podmiany, chwile bylo dobrze, ale na drugi dzien bylo to samo mleko co przed podmianą, napisalem do kolegi z forum z zapytaniem co sie moze dziac i odpisal mi, pozwole sobie zacytowac "Brak bakterii, proces azotowy i nitryfikacyjny nie ruszył. Pisałem, by przedawkowywać bakterie, nawet jeśli przez pół dnia miałoby z tego powodu być mleko."
co prawda podawlalem bakterie ale widac za malo.
mam nadzieje ze "duszek" sie nie obrazi ze przytoczylem jego wiadomosc:)
pozdrawiam:)
-

BrownAngel
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: Zakliczyn/Nad Dunajcem
Dokladnie na pocztku wszystko bylo ok myslalem ze przedawkowalem z solami... rozumiem ze codzienne podmiany usuna ten problem? A swiatlo ograniczyc czy swiecic z taka sama intensywnoscia jak do tej pory?
-

jasiej25
●
- Ranga: Początkujący
wiesz, mysle ze swiecic tyle co swieciles, przynajmniej ja tak robilem:p
i podmieniaj wode.
nie chce Cie wprowadzic w blad, zeby pozniej na mnie nie bylo:p wiec moze lepiej poczekac na kogos bardziej znajacego temat:)
-

BrownAngel
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: Zakliczyn/Nad Dunajcem
Witaj.
Nic nie napisałeś o akwarium, ile ma litrów ? Wydaje mi się za na początku istnienia akwarium powinno się świecić zdecydowanie mniej czasu. Ja na starcie świeciłem pełna mocą czyli 2x24W w akwarium 65l z tym ze 8 godzin dziennie. Podmiany wody robiłem codziennie przez pierwszy tydzień a dopiero w drugim tygodniu co 2 dzien, Jak na dzień dzisiejszy nie mam żadnych problemow a woda jest krystalicznie przejrzysta. Myślę ze jak zmniejszysz czas świecenia i zrobisz duże i częste podmiany wyjdziesz z opresji cało  Pamiętaj ze sam dopiero zaczynam przygodę wiec poczekaj jeszcze na opinie innych. Pozdrawiam i życzę powodzenia.
-
peterbud
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: Słupsk
Bardzo często mleczna woda której nie likwidują duże podmiany to wysyp pierwotniaków. Jest na ten temat sporo na forum. Polecam poszukać i poczytać.
112l arka noego czyli towarzyskie i 15l krewetkarium nano kostka. W przygotowaniu 30l dla stadka Boraras Brigittae.
-

derfalon
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: Konin
Powiązane tematy
Zapraszam do obejrzenia wywiadu z pracownikami firmy Tropica.
Dostępne tłumaczenie napisów w języku polskim.
W swoim profilu możemy dodawać akwaria, które chcemy aby wyświetlały się pod naszym awatarem w postach na forum.
Bezpośredni link:
https://roslinyakwariowe.pl/dyskusje/user.html?i=profile&mode=av...
Hej
Stefan wyjaśnia jak prawidłowo nawozić akwarium roślinne. Film po niemiecku.
Hej
Film pokazujący jak dbać o akwarium według poleceń japońskiego mistrza aquascaping'u.
Podłoże wierzchnie to żwirek kwarcowy 2-3 mm. Co chwila muszę formować, przenosić żwirek z przodu do tyły ?
Jakieś metody ?
Hej
Jak tem pokarm podać ? Jak Wy poddajecie u siebie?
Hej
Film Liquid nature. ?si=sgfPHclIDXHl4pLq
Hej
Film po niemiecku. Stefan z Liquid nature omawia i pokazuję czym i jak sklejać aranżacje. ?si=d04rmcLbowIe36gq
Jest zamysł założenia kostki na podłożu aktywnym. Nigdy nie prowadziłem zbiornika na podłożu aktywnym, a wodę ma GH=24. Mogę zejść poprzez dolanie wody RO powiedzmy do GH=18 lecz nie mam ochoty zabawy...
Cześć,
Akwarium na podłożu aktywnym, ma 6 miesięcy. Tu więcej o akwarium.
https://roslinyakwariowe.pl/dyskusje/akwarystyka/galeria/054l-bn-t-przemek-gasior-94333.html
Poziom poszczególnych pierwiast...
|
|