woda jak mleko.... - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

woda jak mleko....

Liczba wyświetleń: 1149·Odpowiedzi: 5
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.

11 gru 2012, 21:52 woda jak mleko....  (#1)  

Witam
Mam takie pytanie zbiornik wystartowal 15 listopada i po kilkunastu dniach woda zaczela robic sie metna jak by ktos mleka do niej dolal, podmiany robie dwa razy w tygodniu ok 40% wody w zbiorniku. Podaje mikro i makro sole plus easy carbo i co2 z butli, swiatlo swieci sie od godziny 10 do 20 dwie swietlowki 24w drugie dwie ok 4 godzin w ciagu dnia.

PROSZE o rade i sugestie w celu poprawy klarownosci wody i dalszym prowadzeniu zbiornika :D

jasiej25
Ranga: Początkujący

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
BrownAngel Zakliczyn/Nad Dunajcem

11 gru 2012, 22:03 Re: woda jak mleko....  (#2)  

mialem to samo do wczoraj, ale zrobilem duza podmiane wody, i dzisiaj jest git:) na poczatku zakladania akwarium, robilem podmiany wody codziennie, pozniej coraz rzadziej. przez pierwsze trzy tyg woda byla czysciutka, ale ostatni tydzien zrobilo sie mleko, wiec znow zaczalem podmiany, chwile bylo dobrze, ale na drugi dzien bylo to samo mleko co przed podmianą, napisalem do kolegi z forum z zapytaniem co sie moze dziac i odpisal mi, pozwole sobie zacytowac "Brak bakterii, proces azotowy i nitryfikacyjny nie ruszył. Pisałem, by przedawkowywać bakterie, nawet jeśli przez pół dnia miałoby z tego powodu być mleko."
co prawda podawlalem bakterie ale widac za malo.

mam nadzieje ze "duszek" sie nie obrazi ze przytoczylem jego wiadomosc:)

pozdrawiam:)
z franciszkańskim pozdrowieniem Pokój i Dobro!
fr. Anioł OFM

moja kostka 30+30+30 https://roslinyakwariowe.pl/forum/viewto ... highlight=

BrownAngel
Ranga: Poznaje temat

Miasto: Zakliczyn/Nad Dunajcem

11 gru 2012, 22:08   (#3)  

Dokladnie na pocztku wszystko bylo ok myslalem ze przedawkowalem z solami... rozumiem ze codzienne podmiany usuna ten problem? A swiatlo ograniczyc czy swiecic z taka sama intensywnoscia jak do tej pory?

jasiej25
Ranga: Początkujący

BrownAngel Zakliczyn/Nad Dunajcem

11 gru 2012, 22:18   (#4)  

wiesz, mysle ze swiecic tyle co swieciles, przynajmniej ja tak robilem:p
i podmieniaj wode.
nie chce Cie wprowadzic w blad, zeby pozniej na mnie nie bylo:p wiec moze lepiej poczekac na kogos bardziej znajacego temat:)
z franciszkańskim pozdrowieniem Pokój i Dobro!
fr. Anioł OFM

moja kostka 30+30+30 https://roslinyakwariowe.pl/forum/viewto ... highlight=

BrownAngel
Ranga: Poznaje temat

Miasto: Zakliczyn/Nad Dunajcem

peterbud Słupsk

11 gru 2012, 22:27   (#5)  

Witaj.
Nic nie napisałeś o akwarium, ile ma litrów ? Wydaje mi się za na początku istnienia akwarium powinno się świecić zdecydowanie mniej czasu. Ja na starcie świeciłem pełna mocą czyli 2x24W w akwarium 65l z tym ze 8 godzin dziennie. Podmiany wody robiłem codziennie przez pierwszy tydzień a dopiero w drugim tygodniu co 2 dzien, Jak na dzień dzisiejszy nie mam żadnych problemow a woda jest krystalicznie przejrzysta. Myślę ze jak zmniejszysz czas świecenia i zrobisz duże i częste podmiany wyjdziesz z opresji cało :) Pamiętaj ze sam dopiero zaczynam przygodę wiec poczekaj jeszcze na opinie innych. Pozdrawiam i życzę powodzenia.

peterbud
Ranga: Zainteresowany tematem

Miasto: Słupsk

derfalon Konin

11 gru 2012, 22:58   (#6)  

Bardzo często mleczna woda której nie likwidują duże podmiany to wysyp pierwotniaków. Jest na ten temat sporo na forum. Polecam poszukać i poczytać.
112l arka noego czyli towarzyskie i 15l krewetkarium nano kostka. W przygotowaniu 30l dla stadka Boraras Brigittae.

derfalon
Ranga: Stały bywalec

Miasto: Konin

Powrót do Forum ogólne

Powiązane tematy

YouTube

Jak produkowane są rośliny Tropica

Piotr Baszucki w Rośliny · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 95
Zapraszam do obejrzenia wywiadu z pracownikami firmy Tropica. Dostępne tłumaczenie napisów w języku polskim.
YouTube

Jak zaprezentować swoje akwarium w profilu użytkownika

Piotr Baszucki w Akwaria · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1620
W swoim profilu możemy dodawać akwaria, które chcemy aby wyświetlały się pod naszym awatarem w postach na forum. Bezpośredni link: https://roslinyakwariowe.pl/dyskusje/user.html?i=profile&mode=av...
YouTube

Film Jak prawidłowo nawozić akwarium.

Jacek Pawłowski w Nawożenie · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 934
Hej Stefan wyjaśnia jak prawidłowo nawozić akwarium roślinne. Film po niemiecku.
YouTube

Film- Jak dbać o akwarium według poleceń japońskiego mistrza

Jacek Pawłowski w Sprzątanie · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1619
Hej Film pokazujący jak dbać o akwarium według poleceń japońskiego mistrza aquascaping'u.
PXL_20260106_123037076.jpg

Jak zachować wzniesienia ?

Badman w Podłoże · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 5864
Podłoże wierzchnie to żwirek kwarcowy 2-3 mm. Co chwila muszę formować, przenosić żwirek z przodu do tyły ? Jakieś metody ?
YouTube

Jak karmicie pokarmem mrożonym?

Jacek Pawłowski w Zwierzęta · Odpowiedzi: 11 · Wyświetlenia: 5641
Hej Jak tem pokarm podać ? Jak Wy poddajecie u siebie?
YouTube

Film Jak dbać o " starą aranżacje".

Jacek Pawłowski w Sprzątanie · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1536
Hej Film Liquid nature. ?si=sgfPHclIDXHl4pLq
YouTube

Film Czym i jak sklejać aranżacje.

Jacek Pawłowski w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1791
Hej Film po niemiecku. Stefan z Liquid nature omawia i pokazuję czym i jak sklejać aranżacje. ?si=d04rmcLbowIe36gq

Podłoże aktywne i twarda woda

Badman w Podłoże · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 9073
Jest zamysł założenia kostki na podłożu aktywnym. Nigdy nie prowadziłem zbiornika na podłożu aktywnym, a wodę ma GH=24. Mogę zejść poprzez dolanie wody RO powiedzmy do GH=18 lecz nie mam ochoty zabawy...

Fosfor - jak zacząć bezpiecznie podawać

przemogasior w Nawożenie · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 4228
Cześć, Akwarium na podłożu aktywnym, ma 6 miesięcy. Tu więcej o akwarium. https://roslinyakwariowe.pl/dyskusje/akwarystyka/galeria/054l-bn-t-przemek-gasior-94333.html Poziom poszczególnych pierwiast...

Statystyki

Ten temat przegląda 583 użytkowników w tym 1 zalogowany
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571614
 •  Liczba wątków: 49481
 •  Użytkownicy: 36915

•  Najnowszy użytkownik: lupus1

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 582 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.