|
|
Ryby w akwarium roślinnym - dobór obsady, metody karmnienia, profilaktyka i leczenie.
Witam wszystkich, posiadam akwarium 112l akwarium mieszka w nim :
Neon Czerwony 4 sztuki
Neon Czarny 4 sztuki
Zwinnik jarzeniec 4
Glonojad (Zbrojnik kolumbijski)x1
Cierniooczek Myersa - (Piskorek Myersa) x1
Sprawa wyglada tak, wczoraj wpuściłem 15 krewetek red cherry i 2 Amano siedziałem przed akwarium z 3 godzinki i wszystko było w porządku potem sprawdzalem chyba co 5 min i było ok ale przez noc zostalo mi z 6 red cherry w mchu i 1 anamo. Moje pytanie wyglada tak czy któraś z ryb je zjada.
Dzięki wszystkim za wszelkie informacje.
-

Hiro20
●
- Ranga: Poznaje temat
Istnieje możliwość że wciągnął je filtr. Masz założone prefiltry na wloty ?
-
kuba1025
●
Masz racje sprawdzałem filtr i siedziała tam 1 anamo ale gdzie pozostałe Red cherry, robilem dzisz podmiane wody 50% i doliczylem sie 6 z 15
-

Hiro20
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
mam to samo ....
z 20 zostały 3
mam szklany wylot i nie wiem czy wciągnąłby moje krewcie bo były dosyć duże...
-

Robert Babicz
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
Witam, jak na koszu zasysającym nie ma gąbki to tak zawsze będzie, a krewecia potrafi przejść nawet do górnych złóż w filtrze
-
vater411
●
Ale Ryby które mam nie zagrażają krewetkom ?
-

Hiro20
●
A ja wiem co jest przyczyną znikających RC po prostu Amano sobie robią z nich robią u mnie było to samo RC zniknęły po kilku dniach 
112l -roślinne
54l
12l
-

micuch11
●
micuch11 napisał(a):A ja wiem co jest przyczyną znikających RC po prostu Amano sobie robią z nich robią u mnie było to samo RC zniknęły po kilku dniach 
co robią?
-
gsa
●
- Ranga: Początkujący
- Miasto: Warszawa
gsa napisał(a):micuch11 napisał(a):A ja wiem co jest przyczyną znikających RC po prostu Amano sobie robią z nich robią u mnie było to samo RC zniknęły po kilku dniach 
co robią?
Wyżerkę,posiłek,obiad czy jak to ktoś chce określić.
-
maarek72
●
Neonki też jedzą krewetki
-
lukilak1994
●
- Ranga: Zaawansowany użytkownik
- Miasto: Gliwice
jesli w zbiorniku jest duzo roslin i korzeni to nic wiekszości populacji krewetek nie grozi. czasami jakaś mniejsza padnie ofiarą (jak na focie powyżej). pierwszy raz jak kupilem krewetki to zniknęły na dwa tygodnie . okazało się, że sa ukryte w gąszczu - podejrzewałem cierniooczka 
-
cezar d
●
- Ranga: Znający temat
- Miasto: kołobrzeg
-
ok dzieki wam wszystkim za wypowiedzi na ten temat ;D
-

Hiro20
●
Mam propozycję, spróbuj poobserwować zbiornik godzinę, dwie po zgaszenie oświetlenia, przy latarce. Krewetki jak są w zbiorniku z rybami to chętnie się chowają a wychodzą dopiero po zmroku. U mnie wpuściłem 3 amano i po tygodniu ani widu ani słychu. Jak w nocy poobserwowałem przy diodzie led z komórki to okazało się ze wszystkie mają się dobrze.
-
kaboom
●
- Ranga: Aktywny użytkownik
Ja ze swojego doświadczenie już wiem żeby się nie przejmować.Jak wpuściłeś 10 szt a widać tylko np.3 szt to znaczy że się pochowały i wyjdą dopiero w nocy ja ryby będą spały.Chyba że ma się złe parametry wody.Za wysoką twardość GH,KH lub za wysokie Ph Większość krewetek nie lubi takich parametrów i wychodzą za kostkę i zdychają.Gdy zaczynałem z krewetkami na początku zacząłem od Crystal Red bez jakiejkolwiek wiedzy i z wpuszczonych 20szł zostało mi 15 a po paru dniach 10,8 itd.Teraz ja już poczytałem trochę.Pokupowałem testy itd.I nabrałem trochę wiedzy o wymaganiach krewetek które chciałem hodować.Mam u siebie Blue tigery i Black Taigery i wszystko jest ok.
-

kamil_waw
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: Warszawa/Błonie
Usunięto użytkownika 31012
Każda ryba karmiona żywym pokarmem skusi się na krewetkę, nawet dorosłą osłabioną po wylince. Krewety kochają mchy i jeśli mają dużo kryjówek to spokojnie się rozmnożą. Wiesz, ja je trzymam np. z phenacogrammus interruptusami i mam ich setki w zbiorniku. 
-
Usunięto użytkownika 31012
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Ja Ci proponuje tak jak kolega wyżej, żeby zrobić im więcej kryjówek np. wrzuć do akwa pałeczki cynamonu, wrzuć mchy lub gęsto rosnące trawy  Na pewno będzie im lepiej się chować od twoich neonków zabójców ;p
Interesuję się akwarystyką roślinną.
-

czarnulka71
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: Białystok
-
Krewetki powinno się wpuszczać do akwarium nocą w przeciwnym razie ryby mogą potraktować je jako pokarm. Krewetki smakują też ślimakom.
-
ArkadiooWWL
●
To teraz już wiem dlaczego mi znikały...;/
-
MICHALE2088
●
Pamiętaj proszę o jeszcze jednej sprawie. Krewetka zaproszona do nowego zbiornika a co za tym idzie często innych parametrów wody i może większej ilości miejsca zmienia szybko pancerz. Nie zawsze go zauważysz a krewetki nima, bo się kryje najlepiej jak umie aż pancerz odbuduje.
-
KeeD
●
Trampoliksa napisał(a):proszę mi powiedzieć ja miałem krewetki i niestety mi zdechły wszystkie woda była w porządku. Proszę mi powiedzieć, co mogło się stać
Mogły zdechnąć ze starości Inna opcja, to ta woda nie była w porządku,skoro zdechły. Jak długo miałeś, te krewetki ? Jakie krewetki ? Kiedy wystartował zbiornik ? Jaka temperatura wody? Jakie parametry wody:KH,GH,NO3
-

slawek64
●
Powiązane tematy
Dzień dobry,
witam wszystkich na forum, to mój pierwszy post. W akwarystyce również początkujący.
Generalnie mam taka sprawę z krewetkami Red Cherry. A więc kilka tygodni temu ( podajrze początkiem s...
Witam serdecznie, piszę informacyjnie i równocześnie pytam. Czy ktoś spotkał się z agresją wśród Amano do ryb? Dzisiaj właśnie odłowiłem 5 dorosłych Amano (trzy samice coś koło 4 cm i dwa samce 2,5-3 ...
Cześć,
wiecie może co dopadło moją krewetkę? Od wczoraj problem został zauważony - mimo tego, jak martwo wygląda, żyje. Rusza wąsikami i co jakiś czas próbuje zmienić pozycje. Niestety pływać nie pot...
Cześć jeśli mój wątek się gdzieś dubluje to z góry przepraszam. Mam pytanie moja krewetka neocardina red cherry zaciążyła i ma tak dużą ilość jajeczek pod ogonem że mam wrażenie, iż te wypadną. Czy je...
Witam, od trzech miesiecy mam akwarium 20L i od jakiegos czasu krewetki neocaridiny padają srednio dwie/trzy na dzien
NO2 0
NO3 20
KH 6
pH 7,5
Gh 8
cl2 0
Dodam ze krewetki po jakims czasie robia sie...
Cześć,
w moim akwarium prawie na pewno zawitały pasożyty. Póki co u jednej z rybek gupika endlera (samicy) są widoczne objawy - wychudzenie, mimo apetytu, czerwone skrzela i glutowate odchody. Parame...
Witam wszystkich :)
Mam dwa pytania odnośnie krewetek filtrujących (Atyopsis moluccensis), bo w necie znajduję sprzeczne informacje (lub żadne ;). Mianowicie - 1) czy można je trzymać pojedynczo, czy...
Witam, niedawno zakupiłem rybki do mojego akwarium z krewetkami red cherry.
Zakupiłem ok. 18 krewetek i dwa dni później 6 neonów, 4 gupiki i 4 danio.
Nie jestem pewien, ale czuję że danio mogą podja...
Witam wszystkich. Postanowiłem zacząć bawić się w hodowlę krewetek i jestemw tym kompletnie zielony.Na start chciałbym jakieś w miarę łatwe w hodowli krewetki tylko właśnie nie wiem jakie.Moje pH wody...
Witam wczoraj wpuściłem krewetki do swojego nowo założonego zbiornika ,wszystko było ok zachowywały się normalnie zerowany na dnie zapoznawały się z nowym otoczeniem dzis rano wszystkie są u góry tuż ...
|
|