Wybór modelu lampy i konfiguracja ustawień. Pomysły na rozbudowę fabrycznych pokryw.
Co sądzicie o wykorzystaniu świetlówek T-5 o barwie 10.000K ?
Pytam bo właśnie dotarła do mnie świeżutka oprawa 3*24W ze świetlówkami właśnie o takiej barwie  i zastanawiam się czy je wymieniać ?
-

pagu
●
- Ranga: Znający temat
Witaj. Tutaj masz link do filmu gdzie nasz kolega z forum prowadzi swoje akwarium z świetlówkami o których piszesz. Jak widać wszystko rośnie zdrowo i widok tez całkiem fajny.
http://www.youtube.com/watch?v=gkfpoYNaMSo
-
peterbud
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: Słupsk
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Zamontuj i zobacz jak rośliny reagują xd.
To akwarium z linkiem jest moje  już niestety nie ma 2x 10000K tylko została mi jedna bo się stłukła xd
Obecnie w 60x30x36 mam z przodu 10000K i 8500K Sylvania grolux 
-

87Brad87
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Miasto: Ruda Śląska
.
Połączę 10.000K z 6.500K tak opcja najbardziej mi odpowiada , 8.500 K zbyt różowa
Zimne barwy bardziej mi podchodzą .
Zastanawiałem się czy dwie po 10.000K nie będą miały negatywnego wpływu na roślinki ale decydującą rolę odgrywa tu bardziej natężenie a nie barwa ...
-

pagu
●
- Ranga: Znający temat
Najlepsze są żarówki które wspomagają wzrost roslin.
-
aniamak
●
aniamak napisał(a):Najlepsze są żarówki które wspomagają wzrost roslin.
Odważna teza...
-
gsa
●
- Ranga: Początkujący
- Miasto: Warszawa
Usunięto użytkownika 24960
Od dwóch tygodni mam belkę 36 cm 2X8W 10 000K, wisi nad Mini M (20l), kolor jest chłodny, Sagittaria subulata, Hygrophila salicifolia i mchy rosną wzorowo. Kolor jest dobry dla wzrostu roślin, jak również dla estetyki zbiornika, jeśli mieliśmy wcześniej długo w domu 6500K i przejdziemy na 10 000K, to odnosi się wrażenie że mamy morszczyznę zalaną słodką wodą i z roślinami  , ale po pewnym czasie różnica w odczuciu się zaciera i jak wspomniałem, roślinki mają się dobrze 
-
Usunięto użytkownika 24960
●
Powiązane tematy
Witam,
W załączniku wrzuciłem zdjęcie pokazujące jak mocno w górę wyciągnięte są kryptokoryny (zaznaczone na niebiesko). Czy jest to wynikiem zbyt słabego oświetlenia?
Akwarium 45x35x31 oświetlone lam...
Cześć,
Ostatnio natrafiłem na bardzo ciekawy zbiornik który zmusił mnie do ciekawych przemyśleń odnośnie ilości światła, a kondycji roślin. Zima się zbliża i plan na spore szkiełko w głowie... a wiad...
Poszukuje lampy 120cm z funkcja wifi do sterowania światłem plus dodatkowo żeby miała tryb włączenia nocnego-niebieskiego światła, nie bedzie to lampa główna nad zbiornikiem ale dodatkowa (wysoko pod ...
Witam
Mam w metalohalogenie żarnik VENTURE MH-DE 70W/UVS/FS/ 6K
Mam pewne wątpliwości czy to dobra barwa bo słyszałem, że optymalna to 3-4k
Producent sprzedaje również 3 i 4k
W akwa rośl...
Słuchajcie, uroił mi się taki pomysł, żeby w kaskadzie posadzić roślinę. Akwarium 30l
Myślałem, żeby to zrobić w obecnej, ale kiedy korzenie się rozrosną, to będzie problem przy ewentualnym jej czysz...
Witam jestem nowy. Mam pytanko co do oświetlenia mojego akwarium pod rośliny mało wymagające jakaś crypto nie pamiętam jaka
-mały trawniczek znaczy 2 pojedyncze sadzonki
-anubis nana gold
-acorus deco...
Temat może mało akwarystyczny, ale miałem żarówkę elewacyjną, oznaczoną jako 6500k - cold white, wypaliła się kupiłem taką samą tylko innej firmy i światło już nie jest takie samo (dążę do bardzo zimn...
Cześć
Mam świetlówki led aquael leddy tube 10w. Czy jest jakiś sposób, żeby podłączyć je do sterownika światła? Chciałbym imitować wschody, zachody i światło księżyca w nocy...
Cześć, aktualnie w pokrywie 120x40 mam 2xAquael retro Fit Plant pokrywa została przerobiona i w środku są zaczepy jak w zestawach glossy. Mam jeszcze miejsce na dwa retrofity lub coś podobnego. Kiedyś...
Witam, moje akwarium 128l ma ponad miesiąc, do tej pory oświetlałem go 2x24 (10000k i PLANT). Masa roślinna jest raczej średniej wielkości, praktycznie same gatunki epifityczne, cryptocoryny i mchy. C...
|
|