Korzeń Z Drzewa Pomarańczowego - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Korzeń Z Drzewa Pomarańczowego

Liczba wyświetleń: 1289·Odpowiedzi: 3
Znalezione w sieci inspiracje, tutoriale, ciekawostki oraz informacje o konkursach.
Witam Wszystkich jestem nowy na Forum i zaczynam przygodę z Akwarystyką.
I mam Takie pytanko, mieszkam w Hiszpaniii i mam problem bo nie mam tu drzew Lisciastych wyłącznie drzewo Oliwne i Pomarańcz czy któreś sie nadaje do spreparowania i użytkowania w Akwarium. Będę wdzięczny za wszelkie udzielone informacje.

Hiro20
Ranga: Poznaje temat

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Usunięto użytkownika 24960

30 lis 2012, 21:19   (#2)  

Pomarańcza na pewno się nie nada z uwagi na wysoką zawartość olejków eterycznych, co do oliwki europejskiej nie będę się wypowiadać, w życiu nie spotkałem się z zastosowaniem tego drzewa w akwarium, ale raczej bym nie ryzykował. Nawet preparowanie przyjaznych akwarystyce gatunków, takich jak Quercus robur, Quercus petraea, Alnus sp. jest procesem dość trudnym i czasochłonnym, a co dopiero taka egzotyka. Najlepiej będzie iść do sklepu akwarystycznego i kupić sobie korzeń z importu. W ostateczności, gdy byłem w Hiszpanii, zaobserwowałem ogólnoeuropejskie gatunki topól, Populus sp., idąc tym tropem może nad zbiornikiem ze słodką wodą znajdziesz wierzby, one by się nadały (zwłaszcza gałęzie). Możesz też poszukać uprawy dębu korkowego i tam coś pozyskać :wink:

Usunięto użytkownika 24960

derfalon Konin

30 lis 2012, 21:26   (#3)  

Witamy kolegę. Co do wymienionych drzew to problem jest taki że zazwyczaj preparuje się nie drewno z gałęzi a korzenie a poza tym zalecane jest aby taki korzeń był martwy od jakiegoś czasu. Ja nie widzę prostego sposobu preparacji żywego drewna bo miałem kilka podejść i zazwyczaj przy gotowaniu w solance wypływała albo "żywica" albo wręcz takie smoliste jakieś dziwactwa. Jeśli masz dostęp do martwych korzeni wymienionych drzew to spróbuj je wyczyścić z kory i gotować kilka godzin w nasyconym roztworze soli kuchennej. Później możesz wygotować w czystej wodzie zmieniając ją kilka razy albo zostawić w czystej wodzie na 2 tygodnie zmieniając ja czasem. Jeśli podejmiesz się zadania i coś z tego fajnego wyjdzie pochwal się na forum wynikami.
112l arka noego czyli towarzyskie i 15l krewetkarium nano kostka. W przygotowaniu 30l dla stadka Boraras Brigittae.

derfalon
Ranga: Stały bywalec

Miasto: Konin

30 lis 2012, 21:38   (#4)  

Tak Zrobie dzieki sliczne za wypowiedz .

Hiro20
Ranga: Poznaje temat

Powrót do Aranżacja akwarium - aquascaping

Powiązane tematy

1 bursztyn.JPG

Korzeń do akwarium

xxkajetan w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 32 · Wyświetlenia: 30931
Witam , jak przygotować korzeń do akwarium, czy trzeba go oskórować , czy niekoniecznie ? Mam świeżo wykopane 3 korzenie i nie wiem czy trzeba je oskórować czy nie , ponieważ po oskórowaniu korzeń będ...
drzewko.jpg

Jak przygotować efekt konarów drzewa w akwarium

roslinyakwariowe.pl w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 16 · Wyświetlenia: 37117
http://www.roslinyakwariowe.pl/images/stories/artykuly/aranzacja/drzewko-w-akwarium/drzewko-z-mchu-w-akwarium.jpg Fot: © Aqua Design Amano    Żródło: ADA Polska W niniejszym artykule zaprezentujemy ...
1251724828.jpeg

Bardzo duży korzeń.

Pifpaf w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 15 · Wyświetlenia: 5384
Witajcie. Dziś poszedłem na spacer nad rzekę. Jestem na wyjeździe w górach. Nad rzeką zacząłem rozglądać się za jakimiś korzonkami. Tego nigdy za wiele.... Zawsze jeden lepszy od drugiego.... No i tra...
11028872_804166559621244_80718513_o.jpeg

P22 [96] Korzeń

pet22 w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 17 · Wyświetlenia: 4645
60x40x40 Korzeń do przodu :)

Jak wyczyścić stary korzeń z glonów?

Wawzy w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 30 · Wyświetlenia: 20577
witam, wzbogaciłem się o korzeń z drzewa tekowego sporych rozmiarów waga około 8kg korzeń był już akwarium i jest tonący, jednak na jego powierzchni zauwazyłem glony, i tu moje pytanie jak go odkazić...

Korzeń do akwarium z drzewa iglastego.

astar w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 4136
Znalazłem w lesie na spacerze fajny korzeń. IMG_20161008_142641.jpg Na zdjęciu jest już po oczyszczeniu. Wyglądał mi na jakieś iglaste drzewo, ale zapachu żywicy nie wyczułem. Korzeń jest duży więc z...

Korzeń

bisio134 w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 2067
Mam pytanie wie ktoś jak zatopić korzen kupilem i nie chce zatonąć pozdrawiam

Korzeń iglasty

theszakal w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 1826
Wiem, że po tytule niektórzy już od razu wydają osąd "nie nadaje się do akwarium", ale jak widomo zdania i opinie są podzielone, każdy ma jakieś swoje zdanie poparte lub nie doświadczeniem. ...

Korzeń róży jadalnej

vox166 w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 773
Mam korzeń róży jadalnej , leży od 6-7 miesiecy . Nie jest spróchniały , nie ma pleśni . Wręcz świetny stan. Jeżeli go odpowiednio spreparuje to moge go wrzucić do swojego akwa ?

Zbutwiały korzeń.

Evanthas w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 2756
Witam dzisiaj udało mi się znaleźć fenomenalny korzeń jednak jest jeden problem. Jest on dosyć mocno zbutwiały. Czy da się go jakoś wykorzystać ? Chciałbym użyć go w biotopie czarnych wód. W ogrodzie ...

Statystyki

Ten temat przegląda 863 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571600
 •  Liczba wątków: 49479
 •  Użytkownicy: 36913

•  Najnowszy użytkownik: veronika_lot

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 863 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.