|
|
Utrzymanie czystości i opieka nad akwarium. Rutynowe czynności serwisowe i sposoby radzenia sobie z nimi.
Witam !
Ostatnio mam straszne problemy z anubiasem. Rósł sobie zdrowo ale od jakiegoś czasu pokrywa go brązowy nalot. Młode liście są ladne, zielone ale potem zaczynają zmieniać kolor na brązowy. Jaka może być przyczyna takiego stanu rzeczy?
Parametry wody:
PH - 6,5
NO2 - 0,05
NO3 - 5
Kh - 3
Fe - 0,05
PO4 - 0,8
Zbiornik 300 litrów, oświetlenie 0,3 W/l. Podmiany robię regularnie, co tydzień, około 30%. Baniak nawożony jest znanym i lubianym nawozem zakupionym na popularnym serwisie aukcyjnym  CO2 podaję z butli ciśnieniowej.
-

faraon
●
- Ranga: Początkujący
Easy carbo, strzykawa z igłą, przedawkowanie 6x bezpośrednio na porażone liście.
Ale ta metodą szybko pozbędziesz się skutku, ale nie przyczyny...
Patrząc na no2 można zauważyć iż cykl azotowy nie jest do końca zamknięty, czyli masz jeszcze młode akwarium. Na początku miałem takie samo z anubiasem, bezpośrednio na porażone liście przez tydzień, nawoź zgodnie z zaleceniami na etykiecie i czekaj aż akwarium się ustabilizuje.
Jaki to jest ten znany i lubiany nawóz?(łatwiej będzie nam określić jak będziemy wiedzieli co lejesz)
Masz mało światła...
Pozdrawiam Michał Grzeszczak.
-

michal322
●
- Ranga: Znający temat
- Miasto: Wrocław
Nawozy zostały kupiione na tej aukcji :
http://allegro.pl/nawozy-w-zestawie-tan ... 25114.html
Baniaczek ma około roku. Wszystko rosło bardzo pięknie ale od jakiegoś czasu mam z moim akwa straszne problem. Roiśliny zaczęły gnić, przeżyłem napaść sinic, poradziłem sobie z nimi za pomocą Femangi. Zawartość NO2 to sprawka wody wodociągowej, ostatnimi czasami w kranówce mamy podwyższony poziom tego związku( pisałem o tym kiedyś w odrębym temacie)
-

faraon
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Spróbuj z easy carbo.
U mnie zadziałało, też wszystko było dobrze aż tu nagle...
...Dopadło mnie cholerstwo, ale teraz jest sielanka na rataju
Pozdrawiam Michał Grzeszczak.
-

michal322
●
- Ranga: Znający temat
- Miasto: Wrocław
Ok, spróbujemy więc Easy Carbo. Dzięki za pomoc !!!
-

faraon
●
Powiązane tematy
Witam, we wtorek wystartowałem swoje pierwsze akwarium i mam kilka problemów.
#1 Pierwszym z nich była silna reakcja alergiczna po kontakcie z wodą (jak poparzenie pokrzywą, bardzo mocne i rozległe, ...
Troszkę danych o baniaku:
start: 01-07-2016
Akwarium: 60x30x35 OW
Filtr: minikani80
Zestaw CO2: z elektrozaworem ACL - podaję 3-5 b/s zaczynam 30 min przed świeceniem i kończę podawać na 30 min przed ...
Mam Bylyxe 3 miesiąc mimo tego ma tylko 2 krótkie nitki korzenia i w ogóle nie chce się ukorzenić,blade ma liście podłoże jałowe ale co2,światło i nawożenie są na wystarczającym poziomie,jakieś rady d...
Witam wszystkich, chyba trochę pogubiłem się ze swoim akwarium :cry: proszę o pomoc kolegów doświadczonych w sprawie roślinek, które marnieją mi z dnia na dzień, oprócz tego pojawiły się glony nitki ....
Dzień dobry,
Mam problem w moim dojrzewającym akwarium.
Parametry:
A kwarium założone 29.01.
P ojemność 54l (60x30x30)
F iltr: Aquael Fan1 (do 100l)
G rzałka: Eheim 50W (do 60l)
T emperatura: 25...
Byłbym wdzięczny za określenie co brakuje moim roślinom.
Witam!
To mój pierwszy post na tym forum, z racji czego pragnę się przywitać i przedstawić. Jestem Piotr z Lublin, witam wszystkich :)
Do rzeczy. Od około miesiąca - półtorej mam spory problem ze sw...
Witam mam od pewnego czasu poważny problem z Vallisneria a mianowicie zaczynaja mi gnić pędy przy korzeniach co powoduje odpadanie całych "liści" nawet jeszcze w pełni zielonych ;/ moze wiecie czym to...
Witam, potrzebuję porady bardziej doświadczonych.
Na początek parametry akwarium:
Pojemność: 60 litrów.
Oświetlenie: świetlówka 15W 765 plus około 15 W w modułach led (barwa 6700 wszystkie LED razem ...
Witam ! Tydzień temu wystartowałem na nowo moją kostkę 30x30x35. Od około 3 dni zaczął pojawiać się problem z pogestemonem helferi a dziś zauważyłem to samo na pogestemonie erectusie. Roślinom liście ...
|
|