[42,5L] Phoenix-owe krewetkarium - Rafał R. - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

[42,5L] Phoenix-owe krewetkarium - Rafał R.

Liczba wyświetleń: 1479·Odpowiedzi: 2
Znalezione w sieci inspiracje, tutoriale, ciekawostki oraz informacje o konkursach.
Jako że to mój pierwszy post na Tym forum, to najpierw chciał bym powitać Szanowne Grono Forumowiczów.

Na początku trochę danych o zbiorniku:

Wymiary 68x25x25 co daje 42,5L (szkło 6mm float)
Oświetlenie: 2x11W moduły Aquael + pasek LED jako nocne.
Filtracja: HBL-501 + Aquael FAN mikro plus
Podłoże: Niewielka warstwa ziemi i do tego drobny żwirek kwarcowy.
Dekoracje: Jak zwykle Red moor wood, dragon stone.
Fauna: xx Red Cherry, 1x Helenka
Flora: Pogestemon helferi, Marsilea hirsuta, Cryptocoryne lucens, Cryptocoryne wendti green, Hydrocotyle sp. Japan, Hydrocotyle leucocephala, vallisneria spiralis, Lotos tygrysi czerwony, Pistia.

Jest to wg. mnie jedna z moich lepszych aranżacji i nie chciał bym jej zepsuć a muszę dosadzić roślin ponieważ niektóre miejsca wydają się puste lub rośliny tam posadzone słabo rosną.
Poniżej dodam zdjęcie z zaznaczonymi miejscami w których pasowało by coś dosadzić lub podmienić rośliny i poproszę Was abyście zaproponowali swoją wizję z zaznaczeniem poszczególnych punktów.
Oczywiście wybrałem już jakieś rośliny które mogły by się tam znaleźć, ale chciałbym zapoznać się również z waszymi pomysłami.

Z góry dziękuję za zainteresowanie i przepraszam za jakość zdjęć.

phoenixLBN
Ranga: Początkujący

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
JamZim K-k

26 lis 2012, 19:06   (#2)  

po pierwsze wypłucz głowice z glonów, (wymyj ja gąbką)
4- Kryptokoryna Wendta brązowa/ludwigia repens
1- ludwigia repens/Blyxa japonica
3- Cladophora aegagropila/Hydrocotyle Japan
2- duży heniek

JamZim
Ranga: Poznaje temat

Miasto: K-k

27 lis 2012, 23:35   (#3)  

Nie zależy mi na tym żeby zakrywać sprzęt roślinami, a podane przez Ciebie propozycje przynajmniej tych skrajnych pustych miejsc 1 i 2 do tego by doprowadziły ale zarazem zniszczyły by bryłę kompozycji. Co do 3 to też myślałem nad japanem ale nie wiem czy już za dużo by go nie było a Cladophora zupełnie odpada, natomiast co do 4 to również myślałem na wendtą ale zieloną tak żeby przedłużyć lewą stronę aranżacji.
Z niecierpliwością czekam na więcej propozycji.

phoenixLBN
Ranga: Początkujący

Powrót do Aranżacja akwarium - aquascaping

Powiązane tematy

YouTube

Inspiracja - krewetkarium Green Aqua

Piotr Baszucki w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 2591
To zbiornik, który zakładały dziewczyny jakiś czas temu.
YouTube

Tutorial NANO krewetkarium (Green Aqua)

Piotr Baszucki w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1362
Zapraszam do obejrzenia, nie zapomnijcie włączyć tłumaczenia napisów na polski.
IMG_2158.JPG

20l - Krewetkarium - Baartuss

Baartuss w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 349 · Wyświetlenia: 86665
Cześć :) Założyłem wyczekiwane przeze mnie krewetkarium 20l .. Zbiornik na wodzie kranowej. Dodałem bakterie Tropical BactoActive na początek. Woda trochę mętna bo wczoraj zalane samo podłoże, a dzisi...
1489081922770.jpeg

Moje drugie akwarium - kostka krewetkarium

akwaneon w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 2351
Witam! To moje drugie akwarium. Mniejsze... Większe ma 50 l Zalane 7.03.2017 całkowicie wodą ze starego akwa, więc woda kryształ. Uznalem także, że skoro woda 100 % gotowa...to wrzuce zwierzątka [SM...
6.JPG

Krewetkarium 25l

weder w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 175 · Wyświetlenia: 63085
Witam postanowiłem założyć sobie mały zbiornik 25l bez gazu ( takie małe LT ) Z założenia ma to być zbiorniki z kilkoma bardzo małymi rybkami oraz krewetki. Zastanawiam się nad podłożem jakie wybrać ...
WP_20160127_06_24_40_Pro.jpg

16l - krewetkarium - looptr000p

looptr000p w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 2686
Jak nawozić, jak podmieniac wode?
aquaair25l120108smallnh6.jpg

Krewetkarium

AnYya w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 1255
Dzień dobry, na wstępie chciałabym napisać, że jestem totalnym laikiem i będę zakładać swoje pierwsze mini akwarium. Nie jestem pewna czy to dobry dział bo mam wiele pytań ale być może znajdzie się kt...

Pierwsze Wabi-Kusa - Rafał Klocek

cyberain w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 16 · Wyświetlenia: 11730
Po przygodzie z Vivarium, postanowiłem stworzyć coś bardziej estetycznego i o wiele mniejszego. I tak oto powstało moje pierwsze Wabi-Kusa :) Rośliny: -Ludwigia Palustris -Staurogyne Repens -Hydroco...

Początek przygody, krewetkarium 20l. Czekam na sugestie.

Istotka95 w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1385
Witam wszystkich którzy postanowili zerknąć na mój wątek. Obecnie jest w trakcie tworzenia drugiego krewetkarium, pierwsze raczej założyłam bez zastanowienia i czytania o tym. Te małe urocze skorupiak...

Mcharium-krewetkarium aranz 63l

BANZAJ w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 20 · Wyświetlenia: 7496
Witam.Baniak 60x35x30 Podloze sam drobny bazalt Filtr gabkowy,jak widac.. Ale moja prosba jest do was , bo jak ciezko znalesc mi koncepcje na duze akwarium to przy takim maluchu jeszcze masakra..Niby ...

Statystyki

Ten temat przegląda 829 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571600
 •  Liczba wątków: 49479
 •  Użytkownicy: 36913

•  Najnowszy użytkownik: veronika_lot

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 829 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.