Eheim Classic - uszczelnienie wlotu (zapowietrzony) - Forum Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Eheim Classic - uszczelnienie wlotu (zapowietrzony)

Liczba wyświetleń: 636·Odpowiedzi: 2
Dobór filtra do wymiarów akwarium, opinie o sprzęcie i sposoby na wydajne wkłady.
Zaloguj się, aby zmienić widok
Filtr nigdy nie sprawiał problemów, ale przez jakiś czas stał suchy. Od tygodnia jest zalany i brzęczy bo zapowietrzony, ale że ten typ tak ma to po prostu trząchałem i czekałem aż całe powietrze zniknie. Przedwczoraj nie wytrzymałem, wypiąłem go i przesmarowałem uszczelkę główną wazeliną - nie pomogło, ma dziś więcej powietrza niż miał na starcie. Winowajcą jest na 99% wlot do filtra, jak zacząłem nim kręcić i delikatnie ruszać na boki pojawiła się kropelka wody. Podejrzewam, że nieszczelność jest na tyle nieduża, a podciśnienie na tyle duże, że normalnie woda nie wycieka a jedynie zasysa powietrze do środka.

Czy wlot można zdemontować i przesmarować uszczelkę ? Jeżeli tak to jak się to robi w classikach ? Wolałbym to wiedzieć zanim się do niego dobiorę wieczorem.

pin54
Ranga: Stały bywalec

Piotr Baszucki Nowa Ruda

19 lis 2012, 18:40   (#2)  

Ja bym najpierw upewnił się, czy zaklejenie tego miejsca zmniejszy efekt zapowietrzania się.
mgr biologii - botanik, specjalista z zakresu fizjologii roślin wodnych

Piotr Baszucki
Ranga: roslinyakwariowe.pl

Miasto: Nowa Ruda

Wspieram stronę kontem Premium
Akwaria

19 lis 2012, 18:52   (#3)  

Ale ja nie chcę tego miejsca zakleić :) Ja chciałbym tylko uszczelkę wazeliną nasmarować.

Test trwa, filtr stoi w kuwecie z wodą. Być może do wieczora wszystko będzie jasne, jeżeli nie to poczekam kilka dni, ale raczej problem jest właśnie w tamtym miejscu. Z tym, że jak pierwszy raz wziąłem classika do ręki to se pomyślałem, że to, to się musi kiedyś rozwalić :)...no i dlatego wolałbym tego bez instrukcji nie rozbierać, bo może się okazać, że zostanie mi już tylko serwis :)

EDIT: hmmmm...problem może się okazać trudniejszy do wyeliminowania niż myślałem... Jak przyświeciłem latarką to dopiero zobaczyłem ile mikrobąbelków leci z akwa do filtra. No nic, poczekamy zobaczymy, ale jak ktoś wie jak rozebrać wlot to i tak piszcie.

EDIT2: to chyba jednak nie jest wlot. Trzącham filtrem aż przestaje lecieć powietrze w dużych ilościach, czekam 30 min i znowu trzącham i znowu leci go tyle że potrafi nawet wstrzymać obieg. Bąble z akwa też wyeliminowałem mocując wlot w akwa tuż nad dnem - teraz leci ich bardzo mało, poza tym mam prześwit pomiędzy lawą a gąbką i nie widać żeby powietrze leciało od strony dna. Wygląda na to że ssie gdzieś górą. Świeciłem dookoła uszczelki głównej, ale też nie widać żadnego ruchu. Czy jest możliwość żeby przepuszczała głowica gdzieś w okolicach kabla ?

EDIT3: rozłożyłem całą głowicę na części pierwsze, uszczelkę zapaćkałem wazeliną, testowałem w wiadrze itp. Po pierwszym odpaleniu już się tak nie zapowietrzał, ale dalej terkotał jak traktor, a w czasie odpalania słychać było dźwięk jak by kamyczek wpadł w wirnik. Rozłożyłem jeszcze raz, wyczyściłem dokładnie oś i wirnik (tak w ogóle żadnych widocznych uszkodzeń, pęknięć itp). Zalałem wodą - bez zmian. Rozłożyłem, odpaliłem kilkadziesiąt razy na sucho w nadziei że się dowiem o co chodzi i gdzie ociera, ale niestety nie jest to chyba możliwe. Rozkładałem i składałem wirnik wielokrotnie, zamieniałem oś stronami, próbowalem wkładać jakieś dodatkowe podkładki żeby wirnik był głębiej/płycej i.... nie doszedłem do żadnych wniosków :) Złożyłem wszystko do kupy tak jak było, zalałem wodą i miłe zaskoczenie, bo się nie zapowietrza, a na dodatek jest duuuużo duuuużo ciszej :) Trochę się boję go wyłączać teraz :) ale jak go znam za jakiś miesiąc, jak oblepi się syfem będzie prawie niesłyszalny, a przynajmniej mam taką nadzieję.
Także jak by wam terkotał i nie chciał przestać to potraktować jak windowsa: grzebać w nim, grzebać, niekoniecznie cokolwiek zmieniać, przy odrobinie szczęścia zacznie działać ;)

pin54
Ranga: Stały bywalec

Powrót do Filtracja

Powiązane tematy

eheim5.jpg

Eheim 5e z WIFI - hit czy kit?

Piotr Baszucki w Filtracja · Odpowiedzi: 17 · Wyświetlenia: 11301
eheim5.jpg Najnowsza seria filtrów Eheim 5e z wifi - hit czy kit? Zapraszam użytkowników filtra do podzielenia się swoimi spostrzeżeniami.
wkladka.jpg

Skimmer Eheim Skim 350 - zabezpieczenie wlotu

Piotr Baszucki w Filtracja · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 778
wkladka.jpg Czy wiecie, że aktualnie w opakowaniach Skimmerów Eheim Skim 350 producent dodaje do zestawu zabezpieczenie wlotu pływaka? To odpowiedź na zapotrzebowanie akwarystów, którzy szybko dost...
2512101_4011708020418_substrat-Verpackung.jpg

EHEIM SUBSTRATpro+O2xygen - nowość

Piotr Baszucki w Filtracja · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1618
2512101_4011708020418_substrat-Verpackung.jpg Widzieliście - Eheim wypuścił nowy wkład filtracyjny: EHEIM SUBSTRATpro+O2xygen EHEIM SUBSTRATpro+O2xygen – medium filtracyjne, które rewolucjonizuje b...
osie1.jpg

Eheim 2213++ buczy :(

pk77 w Filtracja · Odpowiedzi: 12 · Wyświetlenia: 6762
Cześć. Zwracam się do was o pomoc i radę w następującej sytuacji. Nigdy nie miałem filtra kubełkowego i jakieś 2 lata temu postanowiłem sobie go kupić. Wybór padł na Eheim 2213, w wersji z zaworami i ...
IMG_4957.jpeg

zapowietrzanie eheim 2215

AquaMolitor w Filtracja · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 2404
Hej Panowie! Pytanie taktyczne: Skąd w/w filtr może brać powietrze? Uszczelka pod głowicą jest nowa. Zawory podwójne? Może zaserwować jakieś inne? Te Eheimowskie nie są "erste klasse" ;) ...

Eheim Professional 4+ 600 i kwestia bezpieczeństwa

Łoś w Filtracja · Odpowiedzi: 11 · Wyświetlenia: 4815
Witam Mam akwarium i do niego filtr kubełkowy Eheim Professional 4+ 600. Filtr chodzi od niedawna. Ogólnie jestem zadowolony tylko jedna rzecz mnie martwi. Chodzi mi o mocowanie węży na króćcach przy...

Eheim 2424 zmiana zaworu

rawracer w Filtracja · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 492
Witam. Czy przerabiał ktoś temat ze zmianą zaworów w Eheim experience 250 na zawory z 350 ? Czy wielkosciowo to to samo ? Czy cala głowica jest większa ? W środku średnice ładne jednak dusi go pewni...

EHEIM PROFESSIONEL 4+ 250 - smarowanie na rozruch

pk77 w Filtracja · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 1603
U mnie przygotowania do usprawnienia akwarium ruszyły pełną parą. Właśnie rozpakowałem Eheima (model w temacie), i planuję go jutro podłączyć pod moje akwarium "z robakami" :D Jest jeden pr...

Zatyczka w głowicy filtra Eheim 2228

GP w Filtracja · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1250
Może ktoś podpowie, po co jest ta zatyczka oraz czy musi być włożona? https://sklep.roslinyakwariowe.pl/filtracja/czesci-zamienne/glowice-pompy-pokrywy/zatyczka-wewntrzna-glowice-eheim-professionel-2...

Głośny filtr Eheim 2228

GP w Filtracja · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1003
Mam od lat filtr eheim 2228. To proste niemieckie urządzenie i do tej pory niezawodne. Od pewnego czasu zaczął być bardzo głośny. Wirnik wygląda na idealny, ośka też, żadnych luzów. Próbowałem przesma...

Statystyki

Ten temat przegląda 199 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570984
 •  Liczba wątków: 48800
 •  Użytkownicy: 36930

•  Najnowszy użytkownik: rafał_witecki

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 199 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.