|
|
Grzałka przepływowa Hydor ETH 200 - zużycie prądu
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Witam!
Zamierzam kupić grzałkę przepływowa Hydor ETH 200, zastanawia mnie jak w tym przypadku wygląda sprawa poboru prądu a dokładniej czy taka grzałka będzie pobierała więcej prądu tzn.dłużej będzie pracowała niż standardowa zamontowana w środku zbiornika tej samej mocy czy fakt, że montujemy ją na wężach poza akwarium ma znaczenie i czas do ogrzania zbiornika będzie dłuższy?
Według obliczeń kolegi, który posiada taką grzałkę po podłączeniu jej na 24h do miernika prądu wyszło, że grzałka do ogrzania 200l zbiornika przy utrzymaniu temperatury 24 stopnie pracowała 4h i zużyła 0,6kw/h czyli jakieś 8zł miesięcznie! Przy obliczeniach na internetowym kalkulatorze poboru prądu gdzie pobór mocy to 200w, praca 4h na dobę wyszło trochę więcej 9zł.
Wiadomo liczą się: temperatura w pomieszczeniu/wysokość żądanej temperatury w zbiorniku i wiele innych czynników ale zakładając, że grzałka zewnętrzna i wewnętrzna pracują w takich samych warunkach w takim samym zbiorniku itp itd, która z nich będzie dokładniejsza, tańsza w eksploatacji?[/b]
Może ktoś już "badał" ten temat jak coś piszcie bo warto pozbyć się kolejnego sprzętu z akwarium!  Pozdrawiam.
-

greg1978
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: Ostrów / Kalisz
Straty ciepła będą takie same, ponieważ woda krąży w zamkniętym obiegu i tak czy siak przepływa przez węże nawet w przypadku grzałki wewnętrznej.
Różnicami tego typu nie przejmował bym się, będą to tak groszowe różnice, że kwestia kilku złotych w przypadku osoby, którą stać na luksus w postaci akwarium nie powinna spędzać snu z powiek  Często wydajemy więcej na inne głupoty
Powiem Ci, że mam akwarium z taką grzałką za plecami i rzadko słyszę aby się włączała.
p.s. jeśli zależy nam na oszczędności korzystniej jest przykryć akwarium pokrywą - będą mniejsze straty ciepła.
mgr biologii - botanik, specjalista z zakresu fizjologii roślin wodnych
-

Piotr Baszucki
●
- Ranga: roslinyakwariowe.pl
- Miasto: Nowa Ruda
- Wspieram stronę kontem Premium
-
Akwaria
Dziękuję za info!
Masz rację straty rzędu 2-3zł miesięcznie nie grają roli.
"Straty ciepła będą takie same, ponieważ woda krąży w zamkniętym obiegu i tak czy siak przepływa przez węże nawet w przypadku grzałki wewnętrznej."
Dokładnie o to pytałem  jeszcze raz dzięki!
-

greg1978
●
- Miasto: Ostrów / Kalisz
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Piotr Baszucki napisał(a):p.s. jeśli zależy nam na oszczędności korzystniej jest przykryć akwarium pokrywą - będą mniejsze straty ciepła.
Mało tego, jak masz dużo światła i różnica miedzy akwa a temp. pokojową jest rzędu 1-2 stopnie, to grzałka będzie działała tylko w nocy, po wychłodzeniu akwa, bo świetlówki podgrzeją wodę...niestety latem oznacza to, że bez chłodzenia temperatura wody bez najmniejszych problemów osiąga 30 stopni i więcej.
Ps. pokrywa podgrzewała mi wodę OIDP o 3 stopnie.
-

pin54
●
Powiązane tematy
Przypadkowo przeprowadziłem test zużycia prądu przez grzałkę. Temperatura w akwarium 22 stopnie. Akwarium 243 litry. Parametry otoczenia na stałym, niezmiennym poziomie.
Filtr kaskadowy FZN-3 + grza...
Cześć,
Na szafce Juwel SBX Lido 200 postawiłem akwarium o wymiarach 70x50x45 8mm. Niestety zaraz po zalaniu zauważyłem, że przód blatu wygiął się do środka. Występuje to tylko z przodu ponieważ z tył...
Prezentujemy nowość w ofercie naszego sklepu - grzałkę, która odtwarza naturalną domową amplitudę temperatury, odwzorowoując efekt występujący w naturalnych ekosystemach wodnych...
Czytaj więcej »...
Dzień dobry
Posiadam podłogę w postaci desek na legarach w odległościach około co 60 cm od siebie na betonowym stropie. Gdy chodzę po podłodze, wyczuwalne są drgania od legarów. Akwarium na szafce wa...
Witam.
Szukam jakiegoś filtra zewnętrznego z wbudowaną grzałką, dla kostki 30L.
Wiem że malutki ale chce zrobić małą kostkę iwagumi - dywan i skały do tego białe tło i nie chce żeby grzałka i filtr ...
Witam serdecznie, na wstępie proszę o wybaczenie za popełnione błędy (np. nie ten dział, głupie pytania itp.). Jest to mój pierwszy post.
Posiadałem akwarium 126 litrów, rośliny anubiasy (różne odmian...
Witam
chciałbym dowiedzieć jaki może być szacunkowy koszt zużycia prądu przez akwa 240l
Chciałbym poradzić się doświadczonych kolegów jaki sprzęt byście zamontowali aby koszt utrzymania był optymalny...
Cześć,
Chciałabym przenieść się ze 125l do większego akwarium. Pod uwagę biorę:
-OASE ScaperLine 100 (100x50x50)
-Aquael Opti Tank 100 (100x40x50).
Od razy mówię że zdroworozsądkowo powinnam wziąć A...
Cześć,
Chciałbym usłyszeć waszych opinii o grzałkach Ultra Heater. Ustawiłem temperaturę 24 stopni C, ale grzałka grzeje do jakiś 22.8 stopni C, 23.3 stopni C przy włączonym oświetleniu LED. Czyli his...
Potzebuje do sumpa grzałki o dużej mocy, minimum 500W, może byc więcej, tylko warunek zeby nie była taka długa jak te które są w ofertach, 30cm to max długości, moze byc gruba ale nie długa, istnieja ...
|
|