Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Witam wszystkim,
Jestem tu od niedawna - czytam i czytam, ale jest tego tak dużo, że trudno ogarnąć,
Postanowiłem założyć akwarium roślinne z bardzo skąpą obsadą,
Tylko nie wiem, czy to co mam jest wystarczające do prawidłowego funkcjonowania,
Posiadam:
Akwarium juwel rio 240
Oświtlenie T5 - 2 x 54W
Butle CO2 - 5kg oraz 0,5kg
Ogrzewanie podłogowe ( chyba dobrze się wyraziłem?)
Duomat sterujący ogrzewaniem z regulatorem pH, musze tylko wymienić elektrodę bo stara
Eheim profesional 2 filtr zewnętrzny
Fluval filtr zewnętrzny 205
Eheim Aquaball filtr wewnętrzny
Urządzenia czyszczące oraz test do wody,
Kolejny mój problemik to podłoże, jest tak dużo informacji na forum i tak dużo produktów, że nie wiem na jaki mam się zdecydować,
Napisze w wielkim skrócie, że nigdy mi rośliny nie chciały rosnąć, zawsze padały, albo lichociny takie były,
Zatem jestem gotowy ponieść koszty, nauczyć się wiele - aby osiągnąć wymarzony efekt!
Pozdrawiam.
-
mathias37
●
- Ranga: Początkujący
Osprzęt masz OK. Tych filtrów chyba o 1 za dużo
Co do podłoża to pewnie ADA najlepsze.
-

mirek5566
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Miasto: okolice Lublina
bardzo dziekuje za odpowiedź,
mówisz ADA? ale jaka?
http://www.garnelenhaus.de/45_57_61/ada ... owder.html
I jakie dodatki do tego podłoża?
power sand?
bacter 100?
tourmaline BC?
clear super?
nie mam pojęcia?
-
mathias37
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
-

mirek5566
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Miasto: okolice Lublina
Skierowałem się tutaj z przeświadczeniem, ze bardziej doświadczeni poradzą mi jakie podłoże zakupić, następnie jakie nawożenie można zastosować przy takiej roślinności,
Dlaczego mam popełnić szereg błędów?
pozdrawiam
-
mathias37
●
To zapraszam do czytania tematów z tymi rzeczami związanych. Napewno sam wywnioskujesz co i jak uzywac. ; )
-
Maciek Bielsko-biała
●
- Ranga: Poznaje temat
Dziekuje za Twoje rady, ale poczekam na bardziej doświadczonych...
-
mathias37
●
Witam. Skoro już postanowiłeś zabrać się porządnie za akwarium roślinne to jak każdy napisał wcześniej lektura, lektura i ... trafnie zadawane pytania.
Na początek powinno Ci się odradzić ogrzewanie jak to nazwałeś podłogowe. Nie nadaję się ono do granulatów i substratów pod żwirowych. Jest tak ponieważ zgodnie z zasadami konwekcji ciepła woda unosiła by się do góry co w przypadku żyznych podłoży wiązało by się z wymywaniem do toni wodnej ogromnych ilości "nawozów" co wiąże się z murowaną plagą glonów. W twoim przypadku gdzie akwarium ma pokrywę można zrezygnować ze spokojem z ogrzewania, świetlówki wystarczająco podgrzeją wodę.
Co do sterowania CO2 za pomocą ph-metru to można wyczytać że jest spory problem z jego ustawieniem (nie mam nie używałem więc piszę co wyczytałem wcześniej) Łatwiej jest sterować CO2 za pomocą elektrozaworu bądź dozować 24h. Więcej o dozowaniu i badaniu poziomu można wyczytać na forum, szukaj "pomiar i dystrybucja CO2 w akwarium"
Co do filtrów to pewnie wystarczą w zupełności 2 zewnętrzne (typ eheima należało by uzupełnić  )
Co do głównego pytania to wybór jest spory. Ja osobiści bym polecił gotowy granulat bez żadnych podsypek itp. Do wyboru trochę tego jest jak poczytasz o podłożach można zauważyć że najpopularniejsze to Aquatic-Nature Pro Soil, ADA Amazonia New, Aqua Art AquaSubstrate II+.
Pozdrawiam.
Edit. Co do nawożenia temat rzeka. Musisz się zdecydować czy będziesz nawozy robił sam czy zastosujesz jakiś firmowy system.
-

steehead
●
- Ranga: Aktywny użytkownik
Dziekuje za odpowiedź,
czyli ogrzewanie podłogowe odpada - nie wiedziałem o tym, ze nie pasuje do tego rodzaju podłoża,
lece czytać dalej o podłożach - strasznie się zestarzeje nim to przeczytam
Chyba zdecyduje się na nową ADĘ, ale strasznie mnie to drogo wyniesie,
bo potrzebuję około 30-35 litrów,
i tutaj moje pytanie:
Czy mógłbym połączyć z czymś ta ADĘ, z jakimś tańszym wypełniaczem np.Manado,a może na spód normalny żwirek o małej granulacji?
-
mathias37
●
taniej wyjdzie aguabasis plus i zwykły żwir ..... 
-
cezar d
●
- Ranga: Znający temat
- Miasto: kołobrzeg
-
Powiązane tematy
Wymiary akwarium + objętość -> 50x30x30 45l.
Oświetlenie -> Chihiros A501 II na 55% mocy, aktualnie 8h z 0,5h świtu i 0,5h zmierzchu.
Nawożenie -> na tą chwilę tylko K z Qual Drop.
CO2 -> ...
Witam.
Oto nowa aranzacja.
Wymiary akwarium 70x40x40 112l
Oświetlenie Sylvania Aquastar, Sylvania Grolux, Philips Master 965 x2. Wszystkie lampy po 18w T8.
Podłoże Floutite dark, amazonia Ver-2 ora...
Hej.
W moim akwarium 540l "skończył się" jbl 1901 zaczął cieknąć i nic nie pomaga.Szukam nowego w rozsądnej cenie i chciałem zapytać o wasze spostrzeżenia i co proponujecie.
Wysłane z Redm...
120x45x45, 243l
Lampa: https://sklep.roslinyakwariowe.pl/oswietlenie/lampy-akwarium/120cm-dlugosci/lampa-chihiros-a1201-120cm-bluetooth-p-42339.html
Docelowo jeszcze:
https://sklep.roslinyakwariowe.p...
Witam
Posadziłem z rana roślinki i mam pytanie zalewać czy trzymać jakiś czas emersyjnie?
Czy mały heniek puści korzenie w takich warunkach?
Moja inspiracja: https://showcase.aquatic-gardeners.org/2...
Cześć
Od razu pisze aby się nie śmiać. Mam 300 litrowe akwarium i mam dozowanie co2 z sodastream. Jest butla sodastream, reduktor aquaartu, licznik bąbelków aqua artu, elektrozawór też aquaartu. Dzia...
Siemka. Jakieś 4 miesiace temu kupiłem filtr ro Arka myaqua 1900. Filtr był polecany przez paru znanych mi ludzi. Ma dużą wydajność, ma fajny wygląd i jest kompaktowy, ale też nie jest tani.Ale do rze...
Witam. Około 7 tygodni temu założyłem pierwsze akwarium. Od pierwszych dni zacząłem świecić pełną mocą 7h dziennie (Chihiros A601), zwiększając co tydzień o 1h aż do 9h w trzecim tygodniu. Przez cały ...
Witam .Posiadam akwarium 450 l standart (póki co tanga)i Juwel lido 120, sprawa dotyczy tego drugiego. Akwarium w założeniu dekoracyjne z nastawieniem na rośliny proste,microsoria,ludwigi anubiasy i b...
Dzisiaj zacząłem układać hardscape w moim nowym baniaku.
Na przedni plan idzie micranthemum monte Carlo natomiast na tył eleocharis acicularis mini.
Dorzucam zdjęcie stanu obecnego.
Porady i krytyka ...
|
|