Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Witam, z racji tego iż jestem nowy na tym forum, pragnę wszystkich przywitać.
Około dwa miesiące temu założyłem akwarium roślinne, próbowałem wzorować sie na zbiornikach z galerii tego forum, co z tego wyjdzie to się dopiero okaże, do tej pory nie zarybiłem jeszcze mojego zbiornika, i moje pytanie brzmi, czy zbiornik roślinny może istnieć bez ryb,czy muszę go zarybić, chodzi o to czy brak życia będzie miało zły wpływ na rozrost roślin i ekosystem w zbiorniku.
Z góry dziękuję za odpowiedzi.
-
luis 2
●
- Ranga: Początkujący
- Miasto: bytom
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Witam,
Akwarium holenderskie - dekoracyjne akwarium przeznaczone głównie do hodowli roślin akwariowych. Wyróżniające się niewielką obsadą lub brakiem ryb i staranną kompozycją dobranych roślin akwariowych.
Pierwsze tego typu akwaria zostały szeroko zaprezentowane na wystawach akwarystycznych przez akwarystów holenderskich - stąd pochodzi ich zwyczajowa nazwa.
Wyposażone w wysokiej klasy sprzęt oświetleniowy spełniający wymagania świetlne roślin. Stosuje się dodatkowe nawożenie związkami mineralnymi i wzbogacanie wody w CO2, związku niezbędnego do prawidłowego wzrostu roślin. Jest to konieczne ponieważ nie ma w takim akwarium organizmów wytwarzających większe ilości dwutlenku węgla, jaki i produktów przemian azotowych - takich jak np. ryby.
źródło: http://pl.wikipedia.org/wiki/Akwarium_holenderskie
Pozdrawiam 
-

shiver25
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: Wieliczka
-
mozesz wrzucic zdjecia co ci tam wyszlo?
-

ewelina87
●
luis 2 napisał(a):Witam, z racji tego iż jestem nowy na tym forum, pragnę wszystkich przywitać. Około dwa miesiące temu założyłem akwarium roślinne, próbowałem wzorować sie na zbiornikach z galerii tego forum, co z tego wyjdzie to się dopiero okaże, do tej pory nie zarybiłem jeszcze mojego zbiornika, i moje pytanie brzmi, czy zbiornik roślinny może istnieć bez ryb,czy muszę go zarybić, chodzi o to czy brak życia będzie miało zły wpływ na rozrost roślin i ekosystem w zbiorniku. Z góry dziękuję za odpowiedzi.
akwarium spokojnie może istnieć bez ryb nie są one wymagane i ich brak nie będzie wpływał na funkcjonowanie akwarium- pytanie tylko czy takie akwarium Ci się podoba- jeżeli tak to nie widzę przeszkód.
-

moonrider
●
- Ranga: Znający temat
moonrider napisał(a):luis 2 napisał(a):Witam, z racji tego iż jestem nowy na tym forum, pragnę wszystkich przywitać. Około dwa miesiące temu założyłem akwarium roślinne, próbowałem wzorować sie na zbiornikach z galerii tego forum, co z tego wyjdzie to się dopiero okaże, do tej pory nie zarybiłem jeszcze mojego zbiornika, i moje pytanie brzmi, czy zbiornik roślinny może istnieć bez ryb,czy muszę go zarybić, chodzi o to czy brak życia będzie miało zły wpływ na rozrost roślin i ekosystem w zbiorniku. Z góry dziękuję za odpowiedzi. akwarium spokojnie może istnieć bez ryb nie są one wymagane i ich brak nie będzie wpływał na funkcjonowanie akwarium- pytanie tylko czy takie akwarium Ci się podoba- jeżeli tak to nie widzę przeszkód.
Dzieki za odpowiedzi, nie chodzi o to żeby zbiornik był cały czas bez ryb, pomyślałem że wpuszczę ryby gdy zbiornik będzie już stabilny i aranżacja będzie już rozwinięta.
Zdjęcia zbiornika wstawie dopiero wtedy gdy będzie co pokazać.
napiszę tylko,że zbiornik jest na bazie ziemi, światło o mocy 0,7w na litr, jest podawane co2,narazie podaje sam potas z soli, w przyszłości nawożeni planuję z soli.
-
luis 2
●
Witam, wracam dzis z pracy, patrzę do akwa, a tam woda mleko, prawdopodobnie pierwotniaki, co robić?
-stosować jakąś chemię,
-zaciemnić na parę dni,
-czy po prostu przeczekać aż samo przejdzie,
dodam że akwarium było zaszczepione bakteriami SERA Nitrivec w dniu zalania i tydzień po zalaniu drugi raz, czyli ok.2 miesiące temu.
Jeśli zaciemnić, to czy w tym czasie podawać CO2,czy nie.
-
luis 2
●
Napowietrzanie, zaciemnienie, dodatkowa porcja bakterii (np. Nitrivec).
Powinni samo przeminąć w ciągu kilku dni.
Podmiany wody i lampa UV też nie zaszkodzą.
Na razie nie lej chemii, poczekaj.
Jak nie przejdzie w ciągu 3-5 dni, to wtedy możesz drastyczniejsze środki zastosować
Na czas zaciemnienia raczej wyłącz CO2.
-

mirek5566
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Miasto: okolice Lublina
Już trzeci dzień zaciemnienia, podane sera nitrivic, i dalej woda biała, co robić???
-
luis 2
●
czekać...
Żadnej zauważalnej poprawy nie ma?
Podmieniasz wodę codziennie?
-

mirek5566
●
mirek5566 napisał(a):czekać...  Żadnej zauważalnej poprawy nie ma? Podmieniasz wodę codziennie?
Może troszeczkę poprawy jest, lecz wody nie podmieniam, z tego co wiem to powinno być zaciemnione bez przerwy minimum 3 dni bez podmieniania, a podmianę powinno sie robić po odkryciu, czyżbym się mylił????
-
luis 2
●
Różne są szkoły.
Ja u siebie zwalczyłem bez zaciemniania (zmniejszyłem tylko oświetlenie do połowy wcześniejszego) a samymi codziennymi podmianami wody.
Trwało to ok. 10 dni.
-

mirek5566
●
mirek5566 napisał(a):Różne są szkoły. Ja u siebie zwalczyłem bez zaciemniania (zmniejszyłem tylko oświetlenie do połowy wcześniejszego) a samymi codziennymi podmianami wody. Trwało to ok. 10 dni.
Jutro odkrywam i zrobie podmianę, zobaczę co z tego wyjdzie.
-
luis 2
●
Powiązane tematy
Witam
Niedawno zauważyłem w akwarium półcentymetrowe różowe robaki o średnicy około milimetra.Występują one na powierzchni podłoża i roślin trawnikowych. Gdy zostaną porwane przez prąd wody mocno się...
Cześć, szukam informacji na temat oświetlenia roślin nad akwarium (filodendron itp) czy ktoś może się podzielić zdjęciem, nazwa lampy info gdzie mogę coś takiego zakupić? Dziękuję i pozdrawiam serdecz...
Witam szanowne grono tego forum.
Jako że to mój pierwszy post więc się przedstawię.
Jestem Mirosław i mieszkam w Radomiu.
Pierwsze rybki do domu przyniosłem w wieku 13 lat w słoiku po ogórkach kiszon...
Akwarium wymaga jakiś przycinek i poprawek ale powiem szczerze nie przeszkadza mi to
Wodę podmieniam tylko wtedy jak skończą mi się zapasy wody RO na dolewki
CO2 - podaje ale nie mierzę ile tego jest...
Witam, w rogu akwarium zauważyłem dziwne pęknięcie. Nie wiem co to może być i czy to groźne i może nagle skończyć się tym że wszystko wyląduje na podłodze, czy może mi od ma to wpływu na nic... Nie wi...
20260606_164644.jpg Czy ktoś z Szanownych próbował prowadzić akwarium Juwela jako otwarte?
Mam na myśli zdjęcie klapek oraz oryginalnej belki i zamontowanie mocniejszej belki. Np Skylight Entriq.
Czy ...
Witam mam dylemat do akwarium 96l 60x40x40 ktory filtr byście mi doradzili czy kupić aquael ultramax 1500 czy aquael ultramax 1000. Z góry dziękuję za pomoc
Witam ,powoli nadchodzi czas wymiany mojej szafki pod akwarium 270l kiepsko wykonanej i już z trochę zawilgoconym blatem .Wymyśliłem że najlepiej stelaż lub szafka z stelażem i koniecznie nóżki bo pod...
Jak tam wrażenia z przeczytania ebooka „Masz glony w akwarium? To nie jest przypadek” od Pana od Ryb - Podwodne światy Aqua Test? Czy może nikt nie kupił?
|
|