Pumex jako wklad biologiczny - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Pumex jako wklad biologiczny

Liczba wyświetleń: 1160·Odpowiedzi: 2
Dobór filtra do wymiarów akwarium, opinie o sprzęcie i sposoby na wydajne wkłady.
Zaloguj się, aby zmienić widok

07 lis 2012, 17:50 Pumex jako wklad biologiczny  (#1)  

Jak w temacie ,
Szukałem w miarę taniego wypełnienia do kubełka.
Przeglądając strony o Bonsai natknąłem sie na pumex gradacji 1/16.
W atrakcyjnej cenie . Czy uważacie ze to dobry materiał do filtracji biologicznej?
Jest to dość porowaty materiał .

zawiasc

07 lis 2012, 20:58   (#2)  

Hm nie wiem czy potocznie nie nazywa się to perlit, ma różnorakie zastosowania. Nie powinien nic toksycznego wydzielać bo to "rodzaj szkliwa" :) Używa się m.in do uprawy roślin w szklarniach.

kaboom
Ranga: Aktywny użytkownik

Kadazan Toruń / Bydgoszcz
zawiasc napisał(a):Jak w temacie ,
Szukałem w miarę taniego wypełnienia do kubełka.
Przeglądając strony o Bonsai natknąłem sie na pumex gradacji 1/16.
W atrakcyjnej cenie . Czy uważacie ze to dobry materiał do filtracji biologicznej?
Jest to dość porowaty materiał .

Tak, pumeks to dobry materiał do filtracji biologicznej. Na przykład wkład ADA Bio Rio to właśnie pumeks.
Bakterie osiadają tam gdzie mają do tego miejsce, my możemy tylko zapewnić im więcej miejsca stosując bardziej porowaty materiał. Zwykły żwir też jest dobrym medium do filtracji biologicznej.
"Nie zgadzam się z Twoimi poglądami, ale po kres moich dni będę bronił Twego prawa do ich głoszenia." - Voltaire

Kadazan
Ranga: Z dużym doświadczeniem

Miasto: Toruń / Bydgoszcz

Powrót do Filtracja

Powiązane tematy

pumeks.jpeg

Wkład biologiczny, tani nie wpływający na parametry wody

marlowe w Filtracja · Odpowiedzi: 13 · Wyświetlenia: 6942
Szukam w miarę taniego, bo chodzi o duże ilości (do sumpa) wkładu biologicznego. Mam duże ilości ceramiki, ale mierzyłem GH i podwyższa, chciałem plastikowych biobali użyć, ale jakoś tak ciężko widzę ...

Wklad weglowy z KDF na metale ciezkie

wojtekszuminski w Filtracja · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 2980
Witam chce sie zapytac czy ktos juz to stosowal. Bo korzystam tylko z wkladu weglowego na chlor. A sie dowiaduje ze jest jakis wklad z KDF ktory ogranicza metale ciezkie w tym fe ktore moga babrac mi ...

Który jako mechanik do 450l

zbirr w Filtracja · Odpowiedzi: 11 · Wyświetlenia: 4860
Cześć, który byście wybrali na mechanika do 450l. Ryby raczej małe takie jak bustrzyk amandy, prystelka, danio, neon kilka otosków i 2 kosiarki + sporo krewetek. łącznie około 60-70 sztuk ryb i nie wi...

Jaki model Eheim Classic jako filtr mechaniczny

Dejv85 w Filtracja · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 2648
Witam serdecznie. Chciałbym Was ogromnie poprosić o poradę co do wyboru modelu kubełka Eheim. Mianowicie posiadam akwarium ogólne 130l netto z mieczykami i molinezjami. W akwarium pracuje filtr Ikola ...

Multikani 800 jako prefiltr

leczyk10 w Filtracja · Odpowiedzi: 10 · Wyświetlenia: 4435
Czesc Jakie sa Wasze opinie na temat tego filtra? Czy ktos probowal uzyc go jako do prefiltra? Da rade podlaczyc do niego weze 12/16? Dziekuje Pozdrawiam

hw 603a jako mechanik dla aqua nova ncf 1500

gizmo3131 w Filtracja · Odpowiedzi: 15 · Wyświetlenia: 4701
Witam, Mam pytanko chciałbym zamontować szeregowo jako mechanika hw603a, a jako biologa ncf 1500 tutaj do was pytanie, obecnie mam w ncf licząc od kierunku wody 1 kosz -gąbka włoknina, 2 kosz- zeo...

Zbicie no3 i wklad do filtra

pbar2 w Filtracja · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1221
Witam. Mam akwarium na ziemi ogrodowej i następujacy problem. NO3 utrzymuje się na poziomie 50 mg/l pomimo podmian wody , zasadzeniu rogatka itd. Po4 ok. 1 mg/l Chciałbym obniżyć poziom azotanów stos...

Pumex jako wkład do filtra

qqrq w Filtracja · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 2171
Dostałem w gratisie wkład do filtra o nazwie Pumix24, 3 dni już pływa we wiadrze i nie tonie, tzn zatonęło może z 20% wkładu. Miał ktoś ten wkład?

Eheim Skim 350 jako cyrkulator

marikfox w Filtracja · Odpowiedzi: 17 · Wyświetlenia: 5118
Czy Eheim Skim 350 moze pracowac jako cyrkulator? Chce wywalic z akwarium 112l filtr wewnetrzny eheim pick up 160 ktory w zasadzie teraz robi za cyrkulator. Powod: gabaryty. Mam jeszcze skimmer ktory ...

Węgiel aktywny jako wkład biologiczny

BB w Filtracja · Odpowiedzi: 15 · Wyświetlenia: 4799
Od kilku lat posiadam filtr EHEIM 2213 z oryginalnymi wkładami, czyli rurki, gąbka, kulki. W tej chwili filtruje akwarium o pojemności 20 litrów. Naczytałem się trochę o węglu jako złożu biologicznym ...

Statystyki

Ten temat przegląda 186 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 571008
 •  Liczba wątków: 48808
 •  Użytkownicy: 36936

•  Najnowszy użytkownik: m_d

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 186 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.