Paweł Kubiak napisał(a):planuje założenie akwarium (kostki 35x35) czyli ok 42 litrów moje pytanie brzmi czy mogę zastosować do tego zbiornika Filtr Tetratec EX 700 (NOWY TYP) ? Czy ten filtr ma możliwość regulacji przepływu wody odpowiadający takiemu małemu zbiornikowi? Wybór większego filtra już teraz związany jest z tym że w przyszłości nie wykluczam większego zbiornika.
Możesz go użyć, zwróć uwagę na mój zbiornik i na jego
filtrację https://roslinyakwariowe.pl/forum/viewtopic.php?t=50271Duży filtr daje większe możliwości względem wkładów i ich ilości co z kolei zwiększa powierzchnię filtracyjną. Jeżeli boisz się o efekt "pralki" przez wzgląd na moc filtra a wielkość zbiornika, to zamiast przykręcać go na zaworach część z mediów filtracyjnych umieść w pończochach

Może wydawać się to śmieszne, ale jest to stary sposób na separację poszczególnych materiałów ( dawniej nie było koszyków czy też wygodnych woreczków na wkłady) a dodatkowo obniża to przepływ wody.
Paweł Kubiak napisał(a):chciałbym również do tego filtra zastosować grzałkę przepływową Hydora. Pytanie czy do tak małego zbiornika mogę ją zastosować a jeśli tak to który dokładnie model wybrać do tego filtra.
z góry dziękuje za pomoc
Tak możesz ją zastosować, to że jej moc jest znacznie większa w ogóle tu nie przeszkadza bo temperaturą zarządza jej termostat. Grzałka zwyczajnie w tym przypadku będzie włączać się rzadziej.
Wybierz taką jaka będzie pasować do średnicy węża wylotowego w Twoim filtrze, rozmiary węży masz podane przy opisach poszczególnych filtrów na stronie sklepu RA.
mam nadzieję że rozwiałem Twoje obawy,
pozdrawiam