Zakładanie krewetkarium 30L
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Chce założyć krewetkarium i zastanawiam się jakie szkło wybrać, myślałem o zakupie zestawy aquael set 30 ale nie wiem czy to dobry wybór czy nie lepiej kupić samo akwarium i do tego dokupić filtr, grzałkę, lampę i pokrywę.
Litraż to nie więcej jak 30l. W zestawie już wszystko jest a tak muszę kompletować wiem że i tak filtr wew.wyleci i zastąpi go kaskada ale to nie są jakieś koszty.
Lepiej wybrać kostkę czy może akwa które jest szersze.
Co polecacie wybrać ?
-
akwarystyk
●
- Ranga: Początkujący
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
miałem ten sam dylemat chcąc stworzyć coś małego i dobrze ze wybrałem kompletowanie zestawu od Podstaw.Lepiej kup sobie szklo OW 30x30x30 do tego jakaś kaskadę(FZN Aquaela ) oświetlenie ok 20 w Tylko nie Aquaela bo podobno się często przepalają
I w tedy przy takim oświetleniu można kombinować z roślinnością i wystrojem .
-
Anonim 21963
●
Kompletuj. Dla krewetek proporcje akwarium nie mają znaczenia więc bierz to co Ci się podoba.
-

mprusek
●
- Ranga: Zaawansowany użytkownik
- Miasto: Kraków
zolownia napisał(a):miałem ten sam dylemat chcąc stworzyć coś małego i dobrze ze wybrałem kompletowanie zestawu od Podstaw.Lepiej kup sobie szklo OW 30x30x30 do tego jakaś kaskadę(FZN Aquaela ) oświetlenie ok 20 w Tylko nie Aquaela bo podobno się często przepalają
I w tedy przy takim oświetleniu można kombinować z roślinnością i wystrojem .
Tak myślałem żeby zrobić bo z doświadczenia wiem że gotowe zestawy zregóły wychodzą drożej.
To ma być dość budżetowy projekt, dlatego kaskada to chińska i szkło to chyba zwykłe bo za OW trzeba trochę zapłacić.
Ostatnio edytowano 05 lis 2012, 17:29 przez akwarystyk, łącznie edytowano 2 razy
-
akwarystyk
●
mprusek napisał(a):Kompletuj. Dla krewetek proporcje akwarium nie mają znaczenia więc bierz to co Ci się podoba.
Myślałem o kostki bo to ładnie wygląda ale nie wiem czy nie lepiej wybrać czegoś dłuższego a węższego.
-
akwarystyk
●
Miałem ten sam dylemat
Wybrałem kompletowanie bo grzałka, filtr są bezużyteczne
Filtr wewnętrzny w tak małym akwa porażka
A dodatkowo oświetlenie przy 30L tylko 11W tokolejna porażka..przy 20L może by dało radę
-
neo6969
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
mprusek napisał(a):Kompletuj. Dla krewetek proporcje akwarium nie mają znaczenia więc bierz to co Ci się podoba.
Dokładnie, nie ma to większego znaczenia, tylko estetyka tutaj wchodzi w grę.
-
wojtek_nl
●
-
Z racji że to ma być budżetowy projekt to powiedzcie jakie oświetlenie powinno być aby dało radę tam coś urosnąć ?
-
akwarystyk
●
Właśnie nie wiem czy będzie to kostka czy zbiornik o wymiarach 40x25x30. Ale na pewno 30L może nawet 25l. Butli CO2 nie wykluczam
Chce tam hodować krewetki.
-
akwarystyk
●
Powiązane tematy
Cześć,
Miesiąc temu po dłuższej przerwie założyłem swoją mała kostkę na podłożu Yokuchi.
W akwarium rosną rotale, bucki, mchy, anubiasy, microsorium, trochę salvini na tafli wody, lobelia, cryptocory...
akwa.jpg
Zakładanie akwarium o długości 180cm w galerii ADA w Japonii.
Zapraszam do obejrzenia filmu: &t=
Pełny opis znajdziecie tutaj:
https://roslinyakwariowe.pl/galerie/tutoriale/5374-akwari...
Witam, przymierzamy się do założenia akwarium 29l 30x30x30 cm. Proszę o plecenie filtra i oświetlenia, jakie nawozy, rośliny, jakie rybki do takiego akwarium. Chcemy dużo roślin mało wymagających, bez...
Dzień dobry,
Planuję założyć akwarium 30L. Najważniejszy jest dla mnie trawnik do którego planuję wykorzystać monte carlo. Później planuję wpuścić krewetki i ewentualnie otoski, jeżeli będzie taka moż...
Hej!
W przypływie nagłego olśnienia zamówiłem sobie po latach małe akwarium 40x25x30.
Wydawało mi się, że postawię je na regale i wszystko będzie cacy. Ale posprawdzałem "maksymalny udźwig"...
Witam, mam akwa 25l które tylko stoi i się kurzy , więc zatem moje pytanie czy dało by radę zrobić z tego krewetkarium tylko bez filtra. Czy obsadzenie gęsto zbiornika da radę go napowietrzyć?
Widział...
Hej wszystkim 🤗
Jak stosujecie CO2 w akwarium z krewetkami i dużą ilością roślin ? Czy wyłączacie CO2 na noc, czy jednak chodzi całą dobę ? I jak robicie z napowietrzaniem ? Włączać tylko na noc ? Są ...
Cześć akwaryści,
Zakładam właśnie nowe akwarium. Nie jest to już moje pierwsze podejście, jednak poprzednie próby kończyły się z różnym skutkiem, nie zawsze pożądanym (inwazje glonów, brak wzrostu ro...
|
|