Co pod AS II+ ? - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Co pod AS II+ ?

Liczba wyświetleń: 1306·Odpowiedzi: 6
Podłoża aktywne, żwiry, piaski, substraty i podsypki pod korzenie.
Zaloguj się, aby zmienić widok

02 lis 2012, 16:22 Co pod AS II+ ?  (#1)  

Witam

Planuje restart 54 L na tym podlozu, co polecicie jak podsypke pod podloze ? Z roslin beda glownie microsoria, glosia, Eleocharis Parvula, rotala red, Hydrocotyle i galezatki.

Pozdrawiam
Xiant

Xiant
Ranga: Zainteresowany tematem

Usunięto użytkownika 24960

02 lis 2012, 17:57   (#2)  

A co jest przyczyną dla której chcesz jeszcze coś dodawać pod spód? AS II+ to świetny substrart, ja na nim właśnie rozpoczynam hodowlę trawnika z Sagittarii i jestem zadowolony, Hygrophila, która ma wielkie korzenie też sobie pięknie rośnie. Warto by było napisać coś więcej dlaczego chcesz coś dodawać pod spód, bo inaczej można postępować, w zależności co jest powodem takiej idei. Może Kolega napisał by coś więcej na temat swoich zamiarów ? :wink: . Jeżeli chodzi Ci o długoterminowe nawożenie, to do tego celu po wyczerpaniu zapasów w AS II+ służą nawozy stosowane do słupa wody lub kulki gliniano-torfowe. Natomiast jeśli chodzi o oszczędzenie pieniędzy na podłożu (w końcu do 54 L trzeba ze 3 worki), to zastanów się nad keramzytem i na jego powierzchnię AS II+. Odradzam bazalt, keramzyt jest świetnym siedliskiem dla bakterii, ponadto ma dużą granulację, więc nie trzeba bać się stref beztlenowych nawet, gdy usypujemy coś naprawdę wysokiego. Tu masz link do filmu z ciekawostką dotyczącą wkładania różnych materiałów pod podłoże, może coś Ci się spodoba - http://www.youtube.com/watch?v=tzcqTEzJ ... ure=relmfu :wink:

02 lis 2012, 18:09   (#3)  

@bartoszp89
dlaczego odradzasz bazalt w ramach oszczędności? stref beztlenowych tam nie uświadczysz bo to nie piach ani kamyczki o mikro granulacji. Choć z drugiej strony kermazyt i AS mają podobną barwę, i nie będzie tak rzucała się w oczy linia łączenia sie podłoża.
Ja do bazaltu nigdy nic nie miałam, i aktualnie urodzinową kostke dla kreweci też na nim postawie.

steelgirl90
Ranga: Początkujący

Polecamy zakupy w sklepie forumowym

02 lis 2012, 18:27   (#4)  

AS II+jest bardzo jałowy, trochę mniej niż bazalt :wink: proponuję pod spód Ferka Aquabase na prawdę substrat wart swojej cen

vater411

02 lis 2012, 20:08   (#5)  

bartoszp89 napisał(a):A co jest przyczyną dla której chcesz jeszcze coś dodawać pod spód? AS II+ to świetny substrart, ja na nim właśnie rozpoczynam hodowlę trawnika z Sagittarii i jestem zadowolony, Hygrophila, która ma wielkie korzenie też sobie pięknie rośnie. Warto by było napisać coś więcej dlaczego chcesz coś dodawać pod spód, bo inaczej można postępować, w zależności co jest powodem takiej idei. Może Kolega napisał by coś więcej na temat swoich zamiarów ? :wink: . Jeżeli chodzi Ci o długoterminowe nawożenie, to do tego celu po wyczerpaniu zapasów w AS II+ służą nawozy stosowane do słupa wody lub kulki gliniano-torfowe. Natomiast jeśli chodzi o oszczędzenie pieniędzy na podłożu (w końcu do 54 L trzeba ze 3 worki), to zastanów się nad keramzytem i na jego powierzchnię AS II+. Odradzam bazalt, keramzyt jest świetnym siedliskiem dla bakterii, ponadto ma dużą granulację, więc nie trzeba bać się stref beztlenowych nawet, gdy usypujemy coś naprawdę wysokiego. Tu masz link do filmu z ciekawostką dotyczącą wkładania różnych materiałów pod podłoże, może coś Ci się spodoba - http://www.youtube.com/watch?v=tzcqTEzJ ... ure=relmfu :wink:

Witam

Dzieki za linka, chce cos dodac pod AS'a bo sam substrat to troche za malo moim zdaniem, nie ma tu zadnej teorii spisku :) Kupilem CompleteSubstrate Tetry poki co. Ale z tymi 3 workami do 54 litrow to Kolega troche przesadzil ... W aranzacji korzenie, kamienie i jak policzylem to 1,5 worka w zupelnosci wystarczy :) 3 to 15 kilo ...

Pozdrawiam
Xiant

Xiant

02 lis 2012, 20:09   (#6)  

bartoszp89 napisał(a):A co jest przyczyną dla której chcesz jeszcze coś dodawać pod spód? AS II+ to świetny substrart, ja na nim właśnie rozpoczynam hodowlę trawnika z Sagittarii i jestem zadowolony, Hygrophila, która ma wielkie korzenie też sobie pięknie rośnie. Warto by było napisać coś więcej dlaczego chcesz coś dodawać pod spód, bo inaczej można postępować, w zależności co jest powodem takiej idei. Może Kolega napisał by coś więcej na temat swoich zamiarów ? :wink: . Jeżeli chodzi Ci o długoterminowe nawożenie, to do tego celu po wyczerpaniu zapasów w AS II+ służą nawozy stosowane do słupa wody lub kulki gliniano-torfowe. Natomiast jeśli chodzi o oszczędzenie pieniędzy na podłożu (w końcu do 54 L trzeba ze 3 worki), to zastanów się nad keramzytem i na jego powierzchnię AS II+. Odradzam bazalt, keramzyt jest świetnym siedliskiem dla bakterii, ponadto ma dużą granulację, więc nie trzeba bać się stref beztlenowych nawet, gdy usypujemy coś naprawdę wysokiego. Tu masz link do filmu z ciekawostką dotyczącą wkładania różnych materiałów pod podłoże, może coś Ci się spodoba - http://www.youtube.com/watch?v=tzcqTEzJ ... ure=relmfu :wink:

Witam

Dzieki za linka, chce cos dodac pod AS'a bo sam substrat to troche za malo moim zdaniem, nie ma tu zadnej teorii spisku :) Kupilem CompleteSubstrate Tetry poki co. Ale z tymi 3 workami do 54 litrow to Kolega troche przesadzil ... W aranzacji korzenie, kamienie i jak policzylem to 1,5 worka w zupelnosci wystarczy :) 3 to 15 kilo ...

Pozdrawiam
Xiant

Xiant

04 lis 2012, 21:39   (#7)  

Steelgirl90 bazalt jest O.K., ale jest kilka powodów dla których nie wrócę do tego podłoża. Zależnie od tego, co oczekujemy od akwarium, mogą być prozaiczne lub nie :wink: . Rysuje szkło, gdy coś usypujemy wysoko, a za rok, gdy zmienimy aranżację, na pewno uświadczymy ryski na naszym pięknym baniaczku, ja z moim Mini M z Guardiana obchodzę się bardzo delikatnie, a gdybym miał OW, to już w ogóle nie życzyłbym sobie mikrorys. Jestem świeżo po założeniu baniaczka, który miał imitować biotop dla heteropod, wkrótce po założeniu zasypałem bazalt AS II+, bo bazalt jest za duży i zbyt kanciasty. Jego jedyną zaletą jest kolor. Próbowałem go kruszyć w moździerzu, ale sukces był połowiczny, ponieważ był mniejszej granulacji, jednak zachował swój kanciasty kształt, a jak łatwo zauważyć w naturze pod wodą w rzekach praktycznie wszystko jest wyoblone na skutek wzajemnego ścierania. W tej sytuacji o wiele lepiej sprawdziłby się polecony mi Filtus Floran. Jeżeli zaś chodzi o stosowanie bazaltu jako podsypki, to stref beztlenowych nie uświadczymy, ale bazalt jest zwyczajnie strasznie ciężki i trudno go modelować (jako powierzchnię). Tu masz zdjęcia mojego krewetkarium z bazaltem przed:

https://picasaweb.google.com/1061824461 ... 0700495858

i po dosypaniu AS II+

https://picasaweb.google.com/1061824461 ... 0519644322

Które dno zbiornika wygląda lepiej zostawiam do Twojej oceny :wink: . Pozdrawiam.

Powrót do Podłoże

Powiązane tematy

YouTube

Ceramika czy lawa pod podłoże

Adagrande w Podłoże · Odpowiedzi: 11 · Wyświetlenia: 8953
Zakładam akwarium w stylu iwagumi. Będę używał podłoża aktywnego. Chcę miejscami podnieść podłoże używając innego materiału żeby oszczędzić podłoże aktywne. Tak jak na filmiku Tylko jako wypełnienie ...
YouTube

Tropica soil jako podłoże. Co dać pod spod?

dzidek8989 w Podłoże · Odpowiedzi: 25 · Wyświetlenia: 17230
Chce użyć do 125 litrowego akwa podłoże tropica soil i zastanawiam się co dać pod żeby zaoszczędzić troche.
YouTube

Keramzyt pod Pro Soil by zaoszczędzić na substracie

Falafel w Podłoże · Odpowiedzi: 19 · Wyświetlenia: 19480
Witam, Chciałbym zapytać jak ułożyć taki hardscape w akwarium? http://imagizer.imageshack.us/v2/800x600q90/835/2ki8.jpg Moje akwarium to 100x45x45 OW. Posiadam 3 x 8l Pro Soil or...
baniaczek.jpg

[DIY] Baza PS pod granulat z bimsem i KETO

Qubson w Podłoże · Odpowiedzi: 79 · Wyświetlenia: 40155
Witam, W związku z coraz to większym zainteresowaniem działu DIY postanowiłem wrzucić przepis na przygotowanie PS domowej roboty. Składniki: KETO 1L Japoński BIMS gruby 4L Japoński BIMS drobny 2L A...

Restart zbiornika - dobór podłoża pod żwirek.

bpjl w Podłoże · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1721
Cześć. Nadszedł czas restartu mojego zbiornika. Właściwie to można powiedzieć, że zaczynam od początku, ponieważ akwarium stoi puste od blisko roku. W związku z tym, tym razem, postanowiłem rozpocząć...

Podsypka pod podłoże aktywne?

pk77 w Podłoże · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 3921
Kupiłem sobie nowe akwarium o wymiarach 60X35X35. Niestety chyba coś mnie zamroczyło przy zakupie podłoża aktywnego (NEO Soil Plant Brown 8l) i kupiłem go za mało :( Wg kalkulatora wychodzi mi, że będ...

Co sypać pod podłoże aktywne?

Wojo09 w Podłoże · Odpowiedzi: 20 · Wyświetlenia: 13091
Hej, zakupiłem podłoże Dark Soil z tego co czytałem proponuje się dać na spód podsypkę, żeby podłoże dłużej funkcjonowało. Ktoś coś może polecić?

Seachem Flourite Black - co pod spód ew. jakaś alternatywa

biju w Podłoże · Odpowiedzi: 52 · Wyświetlenia: 20340
Witam To moja pierwsza przygoda z roślinniakiem. do tej pory funkcjonowały u mnie biotopy Tanganika. Akwa spore bo bo powierzchnia dna to 200x40 cm Szukam podłoża które będzie najmniej problematyczne...

Co pod piasek?

farello w Podłoże · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 2318
Planuję w nowym baniaku biały piasek, pod który myślałem żeby dać trochę pokruszonej lawy obsypanej/polanej bakteriami, na to plastikową siatkę (czy konieczna?) i na to piasek. W jednym z tylnych rogó...

Mata korkowa pod kamienie?

Qbi-Wan w Podłoże · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 2727
Pytanie jak wyżej. Czy to ma sens? ;P

Statystyki

Ten temat przegląda 291 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570991
 •  Liczba wątków: 48802
 •  Użytkownicy: 36934

•  Najnowszy użytkownik: Laura

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 291 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.