Przytulik w akwarium (robaki)
Ryby w akwarium roślinnym - dobór obsady, metody karmnienia, profilaktyka i leczenie.
Witam. Mam pytanie od jakiegoś czasu moje akwarium zaczęło coś nawiedzać. Być może już kiedyś się na o natknąłem na tym forum ale nie mogę tego odnaleźć. Mianowicie zaczęły nawiedzać moje akwarium Takie małe stworzonka podobne kształtem do pantofelka, przeźroczyste z czarną kropką w środku. Gdy chcę to coś zgnieść palcem jest twarde i się nie da. Przypomina to kształtem małże. Z początku miałem kilka a teraz cała szyba i roślinki są nimi pokryte. I drugie to są takie małe stworzonka takie jak "nicienie" .W podłożu też żyją takie małe coś co jak przyświecę w nicy latarką to skaczą tak szybko że coś, myślałem że to małe krewetki ale nie one. Może komuś z was uda się rozszyfrować co to za "zjawiska":)
Akwarium ma już ponad 2 lata może więcej nie pamiętam dokładnie. Dno nieodmulane wcale nie mam jak. pokryte jest wgłębką wodną na kamieniach reszta to korzenie i gąszcz na 3 planie:) temp około 25 stopni, oświetlenie 2x15W filtracja fan mini plus jedna strona akwa druga kaskada nie pamiętam dokładnie jaka. Podmiana 1x na tydzień około 20%-30% wody. karmienie 2xna dzień tabletki dla krewetek. Nawożenie metoda EI + Easy carbo + Zestaw wysokociśnieniowy. Chyba wszystko podałem. A no jeszcze podłoże to żwirek pod nim ziemia. Chyba obsada roślinek nie ma znaczenia a co do rybek to około 30 krewetek RC i 3 otoski.  A o matko litrażu nie podałem he he 54L i pH tylko mierzę czasem pH 6.8.
Preferencje: krewetki
-

master2322
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: Kolbuszowa
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
małżoraczki??
Tomek lat 30
Pamiętajcie że każdy kiedyś był początkujący
akwarium 63l
-
Tomucio
●
- Miasto: Konin
Przytulik rzeczny 
Preferencje: krewetki
-

master2322
●
- Miasto: Kolbuszowa
master2322 napisał(a):Przytulik rzeczny 
Przyłączam się. Tu masz zdjęcie jak powinno to to wyglądać dla pewności

-

sylwia.mlotek90
●
- Ranga: Początkujący
master2322 napisał(a):Przytulik rzeczny 
Podoba mi się nazwa 
-
ropuch
●
Mi to wygląda na zatoczka chociaż nie jestem pewien . Mogłeś go przytargać z jakaś roślina bądź ryba , maa zdolności do bardzo szybkiego mnożenia się , jeśli to zatoczki , polecam helenki .Mechanicznie ich nie wytępisz.
To drugie to pewnie wypławki , wprowadza się je do akwarium często z żywym pokarmem , są specjalne preparaty na walkę z wypławkami.Sa szczególnie niebezpieczne dla ikr i narybku (zjadaja ).
-

Tomkiewicz89
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: Tomaszow Mazowiecki
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Co do Przytulików: są bardzo powolne i niegroźne, ale niestety spodziewaj się tego,że niedługo będziesz miał sporą gromadkę,jeśli będą miały co jeść.
-

kostek2
●
- Miasto: Gdynia
też mam przytulika, całą plagę - jak z tym walczyć? Ma ktoś sugestie? Hellena tego nie preferuje niestety, a mechaniczne usuwanie jest dość kłopotliwe.
-
Anonim 23494
●
o dobrze, że są odpowiedzi , mam ten sam problem
-
analitka
●
Co prawda parę lat po czasie ale tak dla informacji innym - o plagę ślimaków jest bardzo ciężko (no chyba, że mowa o świderkach i im podobnych) i szczerze mówiąc graniczy to z cudem. Ślimaki są niesamowicie pożyteczne a ponadto stanowią świetny pokarm dla zwierząt żyjących w akwarium. Reasumując, nie ma co zwlaczać ^^
-

Mesjah
●
- Miasto: Strzelce Opolskie
-
Powiązane tematy
Witam
Niedawno zauważyłem w akwarium półcentymetrowe różowe robaki o średnicy około milimetra.Występują one na powierzchni podłoża i roślin trawnikowych. Gdy zostaną porwane przez prąd wody mocno się...
slimaki.jpg
Na zdjęciach:
Clea helena (Anentome helena)
Apple snail (Pomacea diffuse)
Brotia (Brotia pagodula)
Blue turbo snail (Celetaia persculpta)
Nerite snails (Neritina natalensis sp.)
Dusky N...
Mam problem, w akwarium pojawiły się takie robaki. Są bardzo żarłoczne i z dnia na dzień jest ich coraz więcej. Co to może być? Jak je zwalczyć?
Witam!
Zaobserwowałem w akwarium dziwne stworzenia (widoczne na zdjęciach w załączniku). Owe stworzenia są przyklejone do ścianki, lekko falują i się przemieszczają. W akwarium obecnie są tylko dwa oz...
Posiadam akwarium 63l.
Planuję do 5 krewetek Amano dorzucić 8 neonków i 4-5 kirysków. Czy taka obsada będzie odpowiednia (będą ze sobą żyły "w zgodzie"?), czy dodać/odjąć jakąś ilość rybek?...
Witam forumowiczow,
Jak w temacie planuje zalozyc moje perwsze akwarium bardziej naturalne z latwymi rybkami do chodowli dla poczatkujacego oraz z takimi roslinami aby nie bylo duzo przycinania.
Obec...
Witam,
Akwa 72l, 60cm długość, filtracja ultramax 1500.
Obsada:
6 gupikow dorosłych i kilka sztuk narybku
4 danio
6 brzanek wysmuklych
Kilka krewetek
1 zbrojnik pospolity...
No i właśnie... Syn ż...
Czy w zbiorniku 20X20X20 mogę trzymać krewetki? A jeśli tak, to ile? Zastanawiam się nad restartem mojego zbiornika 72L, w którym mam ze 25-35 krewetek i szukam im "tymczasowego domu". Tak s...
Jakie ryby do akwarium z brzankami ktorymi jest 6 i jedna molinezja oraz 2 kryskami chcial bym cos jescze dorzucic zeby ladnie to wygaldalo
|
|