Filtr Eheim 2224 cieknie gdy tylko jest wyłączony.
Dobór filtra do wymiarów akwarium, opinie o sprzęcie i sposoby na wydajne wkłady.
Witam
Mam problem z kilkuletnim filtr Eheim 2224 , podczas normalnej pracy nie mam mu nic do zarzucenia, działa ok .
Natomiast poważny problem ponieważ cieknie gdy tylko jest wyłączony (ostatnio przez zimowe przerwy w dostawie prądu).
Miejscem nieszczelności jest połączenie kubełka z głowicą.
Co może być problemem ? Brak odpowietrzenia ? Uszczelka nie trzyma ? (tylko dlaczego trzyma przy włączonym pracującym filtrze ?
Zalewany jest standardowo , najpierw wlewam 3/4 objętości kubełka, zamykam zatrzaski, wkładam wlot do akwarium, następnie zasysam ustami wylot, gdy słyszę, że kubełek się napełnia włączam wtyczkę i filtr pracuje.
-
azoh
●
- Ranga: Początkujący
azoh napisał(a):Uszczelka nie trzyma ?
Tak azoh napisał(a):(tylko dlaczego trzyma przy włączonym pracującym filtrze ?
Bo występuje w nim podciśnienie
-

kier
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: Toruń
kier napisał(a):azoh napisał(a):Uszczelka nie trzyma ?
Tak azoh napisał(a):(tylko dlaczego trzyma przy włączonym pracującym filtrze ?
Bo występuje w nim podciśnienie
Sory że zapytam .Czy to częste zjawisko w tym modelu( zastanawiam sie nad zakupem a tu taka niepodzianka)
-

tao
●
- Ranga: Znający temat
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
U mnie działa dobrze, nic mu nie dolega. Może zmęczenie materiału lub uszczelka była źle dociśnięta i się odkształciła.
-
kaboom
●
- Ranga: Aktywny użytkownik
Mam dwa filtry 2224. Jeden działa normalnie, można wyłączyć i nie cieknie. Drugi po wyłączeniu lekko przeciekał. Nie miałem czasu czekać aż dojdzie uszczelka przesyłką, tylko delikatnie na starą uszczelkę dałem na obwodzie czarnego silikonu "ściągając" nadmiar palcem.
Pomogło i nie cieknie.
Objaw cieknącego filtra jest zauważalny co jakieś pół roku, czyli tylko w momencie czyszczenia. Jeżeli cieknie pracując, wtedy zachodzi konieczność wymiany uszczelki.
tao uszczelka jest elementem wymiennym i ma prawo się zużyć. Jeżeli kupisz nowy, to na raczej na 100% problemu nie będziesz miał, jak używany, to możesz się z nim spotkać.
-

kier
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: Toruń
kier napisał(a):Drugi po wyłączeniu lekko przeciekał. Nie miałem czasu czekać aż dojdzie uszczelka przesyłką, tylko delikatnie na starą uszczelkę dałem na obwodzie czarnego silikonu "ściągając" nadmiar palcem. Pomogło i nie cieknie. Objaw cieknącego filtra jest zauważalny co jakieś pół roku, czyli tylko w momencie czyszczenia. Jeżeli cieknie pracując, wtedy zachodzi konieczność wymiany uszczelki. tao uszczelka jest elementem wymiennym i ma prawo się zużyć. Jeżeli kupisz nowy, to na raczej na 100% problemu nie będziesz miał, jak używany, to możesz się z nim spotkać.
Obecnie mam JBL 901 za parę dni będzie miał rok kopiłem nowy jednak nie tak dawno przy czyszczeniu odkleiła mi się uszczelka z głowicy.Problemu nie widać, jednak ostatnio remontują mi elektrykę w bloku zmieniają liczniki z klatki do piwnicy przenoszą i w skutek tego często wyłączany jest prąd.Zalałem już szafę z tego powodu,chcąc uniknąć takiego zjawiska zastanawiałem się nad nowym E -2224.Teraz filtr nie przecieka bo zrobiłem tak samo jak ty.ale co będzie jak przyjdzie pora czyszczenia nie wiem.Dzięki temu tematowi widze że zakup nowego filtra niesie również ryzyko więc nie wiem sam co robić.
-

tao
●
- Ranga: Znający temat
Panowie dziwicie się, że po kilku latach bez żadnej konserwacji uszczelki filtrów ciekną?
Po każdym czyszczeniu filtra warto przesmarować uszczelkę smarem do tego przeznaczonym (robi takie Eheim, czy Fluval) a dla świętego spokoju wymienić raz na rok/dwa (im tańszy filtr tym częściej warto wymienić).
To kilka minut roboty, koszt niewielki i zawsze niższy niż wymiana paneli lub mebli.
--
Tomek
-
Tomasz
●
- Ranga: Konto firmowe (sponsor forum)
- Miasto: Opolskie
-
Problem z cieknącym filtrem już rozwiązany.
Uszczelki zostały przesmarowane silikonem, rzeczywiście po 5 latach można się było tego spodziewać.
-
azoh
●
- Ranga: Początkujący
Powiązane tematy
Hej
Film Szopena o najnowszych filtrze Aquael. ?si=gcUSCUMpNdiAPdlJ
1989621318449463499_0_011_dystrybucja_-1631278597.jpg
Modułowy filtr kanistrowy nowej generacji. Marka Aquael wprowadziła do oferty filtr Multikani 1000, kanistrowy filtr zewnętrzny o nietypowej, mo...
eheim5.jpg
Najnowsza seria filtrów Eheim 5e z wifi - hit czy kit?
Zapraszam użytkowników filtra do podzielenia się swoimi spostrzeżeniami.
hypermax.jpg
Wątek w którym będziemy zbierać informacje o nowym modelu filtra: Aquael Hypermax.
Link do sklepu:
https://sklep.roslinyakwariowe.pl/filtr-aquael-hypermax-4500-przedsprzedaz-p-47006....
Witam
Mam akwarium i do niego filtr kubełkowy Eheim Professional 4+ 600. Filtr chodzi od niedawna. Ogólnie jestem zadowolony tylko jedna rzecz mnie martwi. Chodzi mi o mocowanie węży na króćcach przy...
Witam mam dylemat do akwarium 96l 60x40x40 ktory filtr byście mi doradzili czy kupić aquael ultramax 1500 czy aquael ultramax 1000. Z góry dziękuję za pomoc
Witam.
Czy przerabiał ktoś temat ze zmianą zaworów w Eheim experience 250 na zawory z 350 ?
Czy wielkosciowo to to samo ? Czy cala głowica jest większa ?
W środku średnice ładne jednak dusi go pewni...
Witam wszystkich !
Posiadam akwarium 240L, typowy roślinniak na substracie i delikatnym co2. Obsada gupiki, kirysy, neony.
Od 10 lat używam jako biologa eheima classic 2217 przez którego trafia mn...
U mnie przygotowania do usprawnienia akwarium ruszyły pełną parą. Właśnie rozpakowałem Eheima (model w temacie), i planuję go jutro podłączyć pod moje akwarium "z robakami" :D
Jest jeden pr...
Cześć
Zastanawiam się nad drugim filtrem do moich 300 litrów jako biolog i znalazłem takie coś SUNSUN HW-704A ,z oczywistych względów zainteresowała mnie wersja bez UV i ogólnie nie najgorzej one wyg...
|
|