|
|
ADA Amazonia New - pylenie
Podłoża aktywne, żwiry, piaski, substraty i podsypki pod korzenie.
Witam
Dwa dni temu otrzymałem nowe akwarium 128l wraz z podłożem Amazonia New. Mój problem polega na tym że woda jest totalnie brązowa szukałem już chyba wszędzie ale nigdzie nie mogę znaleźć jasnej odpowiedzi:
 Czy tą amazonie jakoś przepłukać czy tylko podmieniać wodę co 3 dni, jak filtrować i ogrzewać?
Powiem tylko jeszcze że jest to 2 akwarium i posiadam filtr kubełkowy jbl e 900(dojrzały pracuje w 2 akwarium), który mogę w każdej chwili załączyć i wewnętrzny FAN 2 plus, jak się tego brudu pozbyć czy on minie z podmiankami i czy pęcherzyki powietrza z dna jakoś usuwać? Bo czytałem że roślinom korzenie gniją od powierza w podłożu, grzałka tylko jedna. Z szybko rosnących mam tylko rogatka śladowe ilości nie świecę niczym mam 2x18+2x24w w pokrywie na 2 akwarium (takim samym). Pomocy
Podłoże przed zalaniem:

Ostatnio edytowano 28 paź 2012, 17:33 przez Zielony Skrobak, łącznie edytowano 1 raz
-

Zielony Skrobak
●
- Ranga: Początkujący
- Miasto: Bytów
Witaj. Z tego co czytałem, to tego podłoża się nie płuka... A ty piszesz, że masz taką wodę... teraz pytanie, czy na pewno było to podłoże Amazonia... ja nie jestem zwolennikiem tych wszystkich żyznych podłóż. Dlaczego? Ponieważ są dwa powody... Pierwszy jest taki, że tylko niewielka ilość roślin pobiera substancję odżywcze, przez korzenie... Owszem, podobno uwalnia, również te substancję do kolumny wody, ale nie wiem w jakim stopniu. a po drugie... I to jest najgorsze:( Nigdy nie spotkałem się, w żadnym sklepie z informacją, że zastosowanie takie podłoża jak Amazonia, wymaga... BARDZO MOCNEGO OŚWIETLENIA:( Gdy go nie mamy, to... Możemy śmiało wziąść udział w konkursie, na najlepsze glony. Pozdrawiam.
-
Lukas123
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: Łodygowice
Tak jest to podłoże Amazonia new na 100%
Wodę wlewałem po talerzu że by się nie zmąciła a tu taka niespodzianka przykra wiem że może być woda np biała tzw. mleko ale brązowa od ziemi pierwszy raz tak mam może filtr rozwiąże problem zaraz go podłącze.
Glony mi raczej nie wyskoczą bo akwarium zacieniam a glony też potrzebują światła do wzrostu.
Plan na razie jest taki żeby uzyskać w miarę klarowną wodę żeby móc sadzić rośliny i tu też pytanie czy wsadzić wszystkie docelowe czy tylko docelowe szybko rosnące. w planach jest heniek i elocharis a to w starcie mi raczej nie pomoże.
Ostatnio edytowano 28 paź 2012, 17:47 przez Zielony Skrobak, łącznie edytowano 1 raz
-

Zielony Skrobak
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Lukas123 napisał(a):[...] tylko niewielka ilość roślin pobiera substancję odżywcze, przez korzenie...
Coś pomieszałeś, w ten sposób powstają historie typu "rośliny oddychają dwutlenkiem węgla"  Chodziło Ci zapewne o to, że wiele roślin wodnych jest przystosowana do pobierania substancji mineralnych rozpuszczonych w wodzie całą powierzchnią ciała. Musimy jednak pamiętać iż nie oznacza to, że nie są w stanie pobierać substancji odżywczych przez korzenie. Np. gatunki z rodzaju Echinodorus i Cryptocoryne bardzo sprawnie pobierają substancje mineralne z podłoża za pomocą rozbudowanych systemów korzeniowych. A są to dwie najliczniejsze grupy spotykane w akwarystyce.Lukas123 napisał(a):a po drugie... I to jest najgorsze:( Nigdy nie spotkałem się, w żadnym sklepie z informacją, że zastosowanie takie podłoża jak Amazonia, wymaga... BARDZO MOCNEGO OŚWIETLENIA:( Gdy go nie mamy, to...
Nie wiem co rozumiesz konkretnie przez "bardzo mocne oświetlenie" jednak nawet przy słabym świetle granulaty (nie tylko Amazonia) sprawdzają się. Dowodzi tego zarówno praktyka jak i eksperymenty kolegów z forum.
Jeśli chodzi o zmętnienie wody - tą sprawą powinny zając się wkłady filtracyjne oraz podmiany, zobacz jak to wyglądało na żywo w tutorialiach:
https://roslinyakwariowe.pl/galerie/ ... z28wKPnr2M
Załóż akwarium od razu z roślinami jak na filmach, bez niepotrzebnego kombinowania z zacienianiem itp. które tylko niepotrzebnie wprowadzają zamieszanie i dodają Ci pracy.
Pęcherzykami powietrza po zalaniu akwarium nie przejmowałbym się (być może za szybko nalano wodę),
rozpuszczą się. Nie są też szkodliwe dla korzeni roślin w przeciwieństwie do np. siarczku wodoru, który jest gazem produkowanym przez bakterie gnilne. W nowo założonym akwarium jednak go nie będzie.
mgr biologii - botanik, specjalista z zakresu fizjologii roślin wodnych
-

Piotr Baszucki
●
- Ranga: roslinyakwariowe.pl
- Miasto: Nowa Ruda
- Wspieram stronę kontem Premium
-
Akwaria
O tych... kolegach, co maja to podłoże, przy mniejszej mocy oświetlenia, niestety nie słyszałem. Ja tylko napisałem to, czego doświadczyłem osobiście. Teraz posiadam zupełnie jałowe podłoże i nie mogę nadążyć z przycińką roślin. Owszem, trapią mnie niewielkie ilości glonów, ale już prawie ich nie ma. A z żyznym podłożem... Przy oświetleniu 2x30W w 170litrowym akwarium... Masakra. Szkoda, że nie zrobiłem zdjęć.
-
Lukas123
●
- Miasto: Łodygowice
Dziękuję za odpowiedzi
Głównie obawiałem się huśtawki ph, która mogła by zaszkodzić roślinom a jest ona stałym elementem przy tym podłożu, niektórzy piszą że ustępuje ona dopiero po 3 tygodniach ale skoro każdy sadzi rośliny od razu to też zaryzykuję ;]
-

Zielony Skrobak
●
Kluczem są regularne podmiany wody, szczególnie w pierwszych dniach.
mgr biologii - botanik, specjalista z zakresu fizjologii roślin wodnych
-

Piotr Baszucki
●
- Ranga: roslinyakwariowe.pl
- Miasto: Nowa Ruda
-
Akwaria
Sprawa już wyjaśniona.
Nie potrzebnie panikowałem wszystko jest już ok wystarczyło że dojrzały kubełek popracował 2-3 godziny.
Dla tych którzy mają/będą mieli podobny problem to radze baaardzo powoli lać wodę i o tej samej temperaturze, filtrować od razu i nie ruszać podłoża pod żadnym pozorem. Wszystko musi się "uleżeć".
-

Zielony Skrobak
●
Przede wszystkim pewnie przed zalaniem nie spryskałes "psikaczem do kwiatków" podłoża?
Pod wpływem filtracji i podmian regularnych na starcie amazonii czasem krócej, czasem dłużej problem ten mija.
Pozdrawiam
-
Umbro
●
Tez mam to podłoże... jak zalałem pierwszy raz to było takie bagno, ze spuściłem wodę i zalałem jeszcze raz. Po talerzu, cienkim wężykiem... to było moje najdłuższe zalewanie baniaka  najgorsze, że przy sadzeniu czy przesadzaniu wystarczy troche zruszyc żeby pyliło... aż boje się pomysleć co będzie jak wpuszczę ryby denne...
-
kaczmar52
●
Trzy tygodnie po zalaniu i dalej pyli jak cholera. Podmiany nic nie dają wystarczy, że ryba zbliży się do podłoża i za nią już chmura pyłu. Rośliny w dolnej warstwie przybrały kolor podłoża...
-
gierek
●
Jednak po około 5 tygodniach od zalania sytuacja polepsza się i pylenie jest już dużo mniejsze.
-
gierek
●
To jak to jest z ta AMAZONIA? jedni pisza pyli drodzy nie pyli,mam stara ma juz 4-lata robilem restart 4-miesiace temu i dalej pyli,lecz na drugi dzien woda krysztal gorzej z roslinnoscia i dekoracjami wszystko w pyle, trzeba czekac jakis tydzien zanim wszystkao dojdzie do normy.Jak dla Mnie produkt numer jeden,bede musial z czasem wymienic podloze na nowe,a ludzie pisza ze tu takie cyrki.Chyba trzeba bedzie poszukac innego zamiennika,prosze o odpowiedz co do tego podloza 
-

karol1974
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
Ja swoje 25l zalewałem wężykiem 6mm i pyliło. Dziś już wiem, że zalać trzeba 5 cm i spuścić wodę i dopiero zalewać. Do zbiornika można dać filterek z watą na trzpieniu. Też sceptycznie podchodzę do częstych podmian to nie ta amazonie co dawniej była. W pierwszym tygodniu robię 2 podmiany a potem już regularnie raz na tydzień. W kostce robię podmiany raz na 3 tyg i oświetlenie mam mizerne. Bo świetlówki 2x8w na 25l szału nie robią. Więc jak czytam takie bajki o mocnym oświetleniu to patrzę na to z przymrużeniem oka. Oświetlenie dobiera się pod rodzaj nawożenia, roślin ale nie pod podłoże. Co do teorii o pobieraniu składników przez rośliny z słupa wody też do końca się nie zgodzę. W granulacie znacznie lepiej się wszystko ukorzenia i rośnie lepiej. Prosty przykład posadź sobie Bakope w granulacie a na żwirku i wyciągnij wnioski. Można też opierać nawożenie zbiornika o podłoże z podawanym do słupa wody tylko potas i łodygowce też będą pięknie rosły.
-

weder
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Miasto: Gdynia
Nie miałem z Amazonią nigdy problemów jeśli chodzi o pylenie. Może ten konkretny worek granulatu pochodził z partii, która była niedbale transportowana, może się zbił, może pokruszył, był źle przechowywany, w nieodpowiedniej temperaturze, tych "może" jest zbyt wiele, by odpowiedzieć jednoznacznie na problem. Ważne, że po pewnym czasie się uspokoiło, a co do grzebania w podłożu, to w żadnym podłożu nie powinno się już przeprowadzać manewrów po starcie  i nie dotyczy to już tylko problemów pylenie następującego, ale całej bomby kalorycznej, która tkwi w świeżym podłożu, a w starszym DOC itp.
-

Godween
●
-
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Panowie podłoża typu soil polecam przez sadzeniem i zalaniem potraktować mgiełką wody czy to ze spryskiwacza czy węża ogrodowego z odpowiednią dyszą. Sadzi się w nich w ten sposób że zalewa się wodę mniej więcej do poziomu sadzenia +/- 1 cm, jak mamy spadek podłoża w kierunku przedniej szyby to sadzimy od przodu i dolewamy delikatnie wodę. Zamiast talerza sprawdza sie dobrze folia śniadaniowa którą przykrywamy podłoże i rośliny. Soile to nic innego jak podłoże robione na bazie ziemi i ono musi "brudzić" jak się je poruszy. Nie jest to podłoże dla osób niecierpliwych które robią demolkę w baniaku jak tylko im coś nie pasuje. Z podmianami też róznie bywa, ja wogóle nie podmieniałem wody przez pierwszy tydzień, parametry były OK. Do dnia dzisiejszego a baniak ma drugi miesiąc NO3 jest na poziomie 5-10 jednostek.
-
kaboom
●
- Ranga: Aktywny użytkownik
Teoria co do pylenia nie sprawdza się w przypadku wszystkich tego typu produktów. Na pro soli można było ( bo jest niedostępne ) zalewać w dowolny sposób i woda po zalaniu była klarowna a po paru godzinach był kryształ.Podłoże to ma bardzo dobre właściwości krystalizujące wodę w przeciwności do amazoni.
Moje HT na Pro soli godzinę po zalaniu oraz LT godzinę po zalaniu na amazoni.
Różnicę w klarowności widać gołym okiem. Amazonia była zalana wodą do poziomu podłoża przy sadzeniu a dopełniane było wężykiem 6mm.
- Załączniki
-
-
-
-
-

weder
●
- Miasto: Gdynia
Powiązane tematy
Kiedyś Amazonia, potem Amazonia II, Amazonia Light a teraz PRO czyli nowość w portfolio firmy ADA.
56068-1203316759.jpg
Zachęcam chętnych do wzięcia udziału w ankiecie. Przeznaczona jest ona dla osób które stosowały dane podłoże przez minimum rok czasu . Osoby, które stosowały dane podłoże krócej...
Czy wiecie jaka jest różnica między tymi podłożami i w "jakiej kolejności" pojawiały się na rynku.
wstawiam zdjęcia produktów...
https://roslinyakwariowe.pl/images/stories/wiadomosci/2010/pazdziernik-akwarium/galeria-ada-tychy.jpg
ADA przenosi Nature Aquarium Gallery do Polski! Nowa siedziba ma stanąć w Tychach pod koniec t...
Często padają pytanie o różnice między tymi podłożami, powyższy film fajnie to wyjaśnia.
Czy stare podłoże aktywne należy wyrzucić? Mam podłoże Amazonia, które ma prawie dwa lata. Czy przy restarcie powinienem zakupić nowe, a obecne skierować na zasłużony odpoczynek do osiedlowego kubła n...
Witam,
Przystawiam się do założenia nowego zbiornika 90l na ADA amazonii II. Mam też akurat pod ręką 1l power sand special, wersję L. Stąd też moje pytanie, czy power sand L przy wysokości akwarium 30...
Czesc .
Potrzebuje pomocy w sprawie tego podłoża (ADA AMAZONIA). Podłoże to leżało około 4 lat w piwnicy warunki suche ,opakowanie nie otwarte .
Czy te podłoże po takim okresie nadaje się do użytku ...
Witam, mam problem z amazonia ver2.
Akwarium ma 17 dni nic nie rośnie rośliny się rozpadaja.
Zbiornik 300l oświetlenie led 153w
Filtracja 2 filtry Jbl 901
Co2 z butli 24h kolor wskaźnika zielony.
...
Cześć,
Patrząc na opis Aqua Soil Amazonia, która ma w moje małej kostce, można wyczytać o jej własnościach zmiekczajacych.
Przez to, że posiadam male akwarium i dostęp do twardej i bardzo miękkiej wod...
|
|