Dlaczego tak mało się uśmiechamy? - Forum roslinyakwariowe.pl P1 Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Dlaczego tak mało się uśmiechamy?

Liczba wyświetleń: 3802·Odpowiedzi: 24
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Zaloguj się, aby zmienić widok
Tomasz Opolskie
Tak sobie oglądam relację na żywo z NAParty:
https://roslinyakwariowe.pl/recenzje ... z28wKPnr2M

i zauważyłem pewną ciekawą rzecz.
Niemal wszyscy akwaryści z Azji ciągle się uśmiechają.
Potrafią się cieszyć z każdej błahostki czy drobnej wygranej w mini konkursie i są dla siebie mili i życzliwi.

Porównując do nich naszych rodzimych akwarystów, mam czasem wrażenie że jedynie co potrafimy, to zazdrościć, ścigać się kto jest lepszy (szkoda że nie idzie za tym praca a jedynie puste słowa) i plotkować jeden na drugiego, podkładać świnie, wytykać błędy i ciągnąć tylko w swoją stronę.

Patrząc na nas i azjatyckich kolegów mam wrażenie, że Polacy są w wiecznej depresji a Azjaci są z innej planety.

Zresztą zobaczcie sami:

Azjatycki akwarysta po wygraniu mini konkursu "iwagumi challenge"

Obrazek

Polscy akwaryści po wygraniu w konkursie NANO akwarium

Obrazek
[to tylko przykład, proszę nie odnosić się do konkretnych osób ze zdjęcia]

Przyznam szczerze, że można się przerazić ;)

Wszystkim kolegom po fachu dedykuję ten kawałek:
http://www.youtube.com/watch?feature=pl ... XYRkp2HZto

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=[/youtube]

i życzę sukcesów! :)
--
Tomek

Tomasz
Ranga: Konto firmowe (sponsor forum)

Miasto: Opolskie

27 paź 2012, 14:01   (#2)  

Coś w tym jest. Oprócz zazdrości, chęci dowartościowania to wychodzi tu nasz narodowy charakter. Może aż tak depresyjni nie jesteśmy jak Węgrzy (największy współczynnik), ale niedalekimi kuzynami ich w tym jesteśmy. Patrząc na naszą historię (zrywy powstańcze i szybkie zapominanie po co walczyliśmy) to powiedziałbym, że jesteśmy takimi trochę sangwinikami: "churraaa...! albo chodźmy z powrotem..."

Dlatego warto przyglądnąć się jak żyją inni, by popracować nad sobą, co przełożenie będzie miało i na Forum. Nawiasem mówiąc to nasze Forum i nasze dyskusje jeszcze nie są najgorsze, myślę, że jest to i tak jedno z bardziej spokojnych i kulturalnych for, mimo pewnych epizodów. Wiele różnic w zdaniu przebiega mimo wszystko w kulturalnych dyskusjach, porównując inne fora.

Godween
Ranga: Z dużym doświadczeniem

29 paź 2012, 22:31   (#3)  

Tomasz- tym tematem strzeliłeś w samą 10-tkę .

Nikt chyba nie ujął by tego lepiej.

Jedno jest pewne - musimy zacząć się zmieniać, bo zero w nas radości a z małych rzeczy i z małych radości składa się nasze szczęście.
Wielkie chwile oczywiści też się zdarzają jednak to te mniejsze budują całość.

Najwyższy czas je dostrzegać.

aquamateo

Wspieram stronę kontem Premium

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Anonim 16408

30 paź 2012, 00:09   (#4)  

a ja mysle chlopaki ze nie tylko polacy sa tacy nie usmiechnieci, ja mysle ze zalezy to tez od klimatu, wiem glupie nie?
np. azja w wiekszosci egzotyczna
europa szara zimno pogoda do d>>>
no i TUSK :D :D :D

takie moje spostrzezenie

Anonim 16408

30 paź 2012, 00:12   (#5)  

Norwegowie do rozpieszczanych pogodowo nie należą, a potrafią cieszyć się tym co mają.

Klimat nie jest istotny, prawdziwy "klimat" tworzymy MY sami.

aquamateo

chorda Opole

30 paź 2012, 08:59   (#6)  

A czemu się dziwicie
Na 1 zdjęciu jest jest jedna osoba, na drugim 9, krótko mówiąc na każdego Polaka spada 1/9 splendoru, radości i nagrody jaka spadłą na tą Azjatkę. No chyba że jest to drużyna, ale jakoś sobie nie potrafię wyobrazić 18'mnastu rąk w nano kostce, pewnie przy czynnościach pielęgnacyjnych przy takiej ilości rąk ktoś komu stanął na palcach, więc ciężko jest się cieszyć mając zdruzgotane kości sródstopia.
Proste są dla szybkich samochodów, zakręty dla szybkich kierowców - CMr

chorda
Ranga: Poznaje temat

Miasto: Opole

abstract middle of nowhere
Tomasz napisał(a):mam czasem wrażenie że jedynie co potrafimy, to

Nie bądźmy jednak zbyt surowi dla siebie. Negatywne cechy dot. wszystkich narodowości. A to, że się mniej uśmiechamy, jest wg mnie "zasługa" systemu, głownie edukacji, ale oczywiście i zaszłości historycznych. Przez wiele lat żyliśmy w szarej, brudniej i okupowanej Polsce. Ludzie zapomnieli, ze można się z czegoś cieszyć. Nie było z czego się cieszyć, a jak było, to lepiej tego nie okazywać publicznie. Geny nam chyba zmutowały.
Moim zdaniem b.dobrze pokazuje to Ziemkiewicz w "Polactwo" (tu się nie zgadzam z watkami politycznymi) i Koterski w "Dniu świra" (kiedy włączę ten film, to jakbym TVN24 oglądał)
Najbardziej szkoda mi jednak młodego pokolenia, które niedawno rozpoczęło edukacje. Zamiast uczyć się mówić po angielsku, szukać własnej drogi, dyskutować, wypełniać PIT-y czy prowadzić biznes, zarzucani są historią i patosem na każdym kroku. Do tego jeszcze obowiązkowe wycofanie - nie wysuwanie się przed szereg, pozostawienie niewygodnych rzeczy nieopowiedzianych/niedopowiedzianych, zabobony, tabu czy kościelne kary za masturbację. Każdego by to zdołowało.
I oczywiście, widać zmiany. Coraz więcej ludzi jest otwartych, wyjeżdża na zachód i uczy się innego stylu życia, jednak jeszcze musi jeszcze wiele podmian w Sumidzie minąć, żeby IMHO rogal pojawiał się częściej.
Pi silnia równa się przeciwprostokątnej promienia
czuj duch, Paweł

abstract
Ranga: Stały bywalec

Miasto: middle of nowhere

Akwamaniak01 Lublin

30 paź 2012, 12:55   (#8)  

Niestety Polak to z reguły gbur i cham narzekający na wszystko ...

Polacy potrafią się śmiać tylko z cudzego nie szczęścia...

Taki to zawistny i nie zadowolony naród....

Przykro to pisać ale tak jest....

(Nie wszyscy ale większość)
240L Zieleniak

Akwamaniak01
Ranga: Zainteresowany tematem

Miasto: Lublin

Kadazan Toruń / Bydgoszcz

30 paź 2012, 14:00   (#9)  

Ponuractwo to cecha narodowa, typowa dla Polaków :) Podejrzewam, że z czasem nastąpi zmiana mentalności, ale póki co jesteśmy na tym etapie:

http://www.youtube.com/watch?v=wk6sZirAZ9o

Na studiach mieszkałem przez pół roku w Hiszpanii (Erazmus). Gdy wróciłem, ludzie patrzyli na mnie jak na idiotę i nie wiedziałem o co chodzi. W końcu kumpel powiedział: "Ej, a wiesz, że się uśmiechasz do ludzi na ulicy?"
Robiłem to bezwiednie - bo tak robią w Hiszpanii. I przestałem, żeby przechodnie nie patrzyli wrogo na "uśmiechniętego głupka".
"Nie zgadzam się z Twoimi poglądami, ale po kres moich dni będę bronił Twego prawa do ich głoszenia." - Voltaire

Kadazan

Miasto: Toruń / Bydgoszcz

abstract napisał(a): Najbardziej szkoda mi jednak młodego pokolenia, które niedawno rozpoczęło edukacje. Zamiast uczyć się mówić po angielsku, szukać własnej drogi, dyskutować, wypełniać PIT-y czy prowadzić biznes, zarzucani są historią i patosem na każdym kroku. Do tego jeszcze obowiązkowe wycofanie - nie wysuwanie się przed szereg, pozostawienie niewygodnych rzeczy nieopowiedzianych/niedopowiedzianych, zabobony, tabu czy kościelne kary za masturbację. Każdego by to zdołowało.
I oczywiście, widać zmiany. Coraz więcej ludzi jest otwartych, wyjeżdża na zachód i uczy się innego stylu życia, jednak jeszcze musi jeszcze wiele podmian w Sumidzie minąć, żeby IMHO rogal pojawiał się częściej.

Ale pesymizmem zawiało... :twisted: czyżby lekarstwem na te bolączki byłyby wyjazdy za granicę? Nie sądzę. Sam spędziłem jakiś czas za oceanem i nie zmienia to wiele, wszystko zależy od woli i chęci.

Jednak ciekawe jest jak nas tam właśnie postrzegają. Mam przyjaciół w Meksyku i oni np. uważają, że oprócz dobrej wódki i pięknych kobiet to słyniemy z zabawy i dowcipu, niekoniecznie zakrapianych alkoholem, tak więc wszystko zależy...

Godween

Godween napisał(a):Jednak ciekawe jest jak nas tam właśnie postrzegają.

Wbrew naszej własnej opinii o nas samych za granicami naszego kraju postrzegają nas bardzo dobrze i nie różnimy się od innych nacji.
Polacy są operatywni, pracowici, pomysłowi i potrafimy radzić sobie nadzwyczaj dobrze w trudnych sytuacjach.

Będąc za granicą upodabniamy się do stylu bycia miejscowych, stajemy się tak samo radośni jak i oni, problem polega na tym że po powrocie do kraju zapominamy o dobrym humorze i poddajemy się aurze ogólnego narzekania i spuszczonego nosa na kwintę.

Optymizmem jednak napawa fakt że z coraz większym trudem stare zachowania starszego pokolenia przechodzą na młodych rodaków.
To pokazuje że powoli ale jednak się zmieniamy a to że mamy większą możliwości by gdzieś teraz wyjechać i zobaczyć że można inaczej daje dobre rokowanie na przyszłość.

p.s
Zdjęcia dodane przez Tomasza dla porównania radości z udziału w konkursie bawią mnie do tej pory. :lol:
Porównanie idealne: wesoły i radosny Azjata i posępna "drużyna pierścienia" :wink:

aquamateo

30 paź 2012, 14:53   (#12)  

Bo może pierścień się okazał rodem z jarmarku...? :wink:

A w ogóle to Chińczycy i Japończycy, czy się śmieją czy płaczą to tak naprawdę tak samo wyglądają... he he he

Godween

30 paź 2012, 17:56   (#13)  

A ja wszystkim życzę, aby w ich otoczeniu byli sami przyjaźni i uśmiechnięci ludzie.

Don't Worry Be Happy
http://www.youtube.com/watch?v=d-diB65scQU

8)

przemo-lukas
Ranga: Początkujący

02 lis 2012, 23:13   (#14)  

ja tam się uśmiecham cały czas:P
Jeżeli nie wyszło Ci za pierwszym razem, to znaczy że spadochroniarstwo nie jest sportem dla Ciebie.

johny115

03 lis 2012, 15:05   (#15)  

johny115 napisał(a):ja tam się uśmiecham cały czas:P

ja również :D

ale tak to już jest w naszym kraju, często jak jadę autobusem lub tramwajem i przyglądam się ludziom to widzę tylko zmęczone skrzywione twarze, mało kto się uśmiecha...

ropuch

Polecamy zakupy w sklepie forumowym

03 lis 2012, 21:03   (#16)  

johny115, Twój tekst w podpisie mnie doprawdy rozbawił he he he :lol:

Godween

10 lis 2012, 14:01   (#17)  

Dokładnie, grunt to myśleć pozytywnie i cieszyć się z życia :)

jagoda

ADreamboatsReel

10 lis 2012, 15:31   (#18)  

Taka polska mentalność ;) Trzeba przełamywać <uśmiech>

ADreamboatsReel

11 lis 2012, 21:31   (#19)  

ja uśmiecham się cały czas i staram się innych zarażać swoim uśmiechem. bardzo nie lubię ponuraków :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D
Śmiech to zdrowie :!:

aniasa83

rafau Gdańsk

11 lis 2012, 22:20   (#20)  

@tomasz: juz kiedys byla sonda w tv. Dowoesz sie dla czego tak malo sie usmiechamynogladajac to http://m.youtube.com/watch?v=GFt8BYpzsdc

rafau
Ranga: Znający temat

Miasto: Gdańsk

Powrót do Forum ogólne

Powiązane tematy

hygrophila-lancea-chai-in-vitro-aqua-art-i-46914-5-2000-665da2af40a83.jpg

Hygrophila lancea Chai - czy komuś się przyjęła?

Piotr Baszucki w Rośliny · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 3681
hygrophila-lancea-chai-in-vitro-aqua-art-i-46914-5-2000-665da2af40a83.jpg Klienci zgłaszają nam problem z przyjmowaniem się Hygrophila lancea Chai z Aqua-Artu. Nam również nie udało się jej utrzymać,...
nalot na roślinach.jpg

Pojawiajacy się nalot na roślinach

Deore w Rośliny · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 2061
Witam wszystkich. Mam problem z pojawiającymi się wykwitami glonów na liściach roślin. Akwarium stoi przy oknie ,ale jest zasłonięte z tyłu ,nie mam możliwości przeniesienia akwarium w inne miejsce. A...
YouTube

Tak wygląda ławica w akwarium

Totik w Zwierzęta · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1753
Miłego oglądania &t=&t=
IMG_20250805_143746.jpg

Co się dzieje z bojownikiem...?

Valeska w Zwierzęta · Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 5854
Witam wszystkich, od 3 tygodni jestem szczęśliwą posiadaczką bojownika hmkp gigant. Od tygodnia mniej szczęśliwą, bo zaczęła go toczyć jakaś choroba, której nie za bardzo jestem w stanie zidentyfikowa...
1.jpg

Świeży zbiornik - rośliny się rozpuszczają

hyniks w Rośliny · Odpowiedzi: 25 · Wyświetlenia: 25755
Witajcie Przychodzę z prośbą o pomoc bo lekko nie ogarniam zaistniałej sytuacji. Akwarium to 200l 100x40x50 . Na dnie 27l podłoża aktywnego Chihiros aqua soil, do tego aranżacja czyli dragony + korz...
IMG20250322163422.jpg

Co z tymi roślinami się dzieje proszę o pomoc

Robcio12 w Rośliny · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 3109
Witam wczoraj zaobserwowałem coś takiego co dzieje się z lisciami np u althernatwry rosanerving co to może być ? Wyskoczyło to raczej nagle.

Oświetlenie po pozbyciu się zielenic

przemogasior w Glony · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 2436
Cześć. Pozbyłem się zielenic z akwarium (algin+carbo+ograniecznie oświetlenia do jednej z dwóch belek aquael) - nie było ich dużo, ale na tyle, że psuły efekt wizualny (dopadły bucki, starsze liście a...

Co jest nie tak?

Łoś w Rośliny · Odpowiedzi: 13 · Wyświetlenia: 6270
Witam Pisałem w innym dziale o moim akwarium i oświetleniu. Okazało się tak że mam 2x30 watt led tuby aquastel(plant i power) oraz mam 46 watt belke Fluval Plant 3.0 które ponoć daje około 3000 lumen...

Krasnorosty dlaczego powstają i jak temu zapobiec

Zybi76 w Glony · Odpowiedzi: 37 · Wyświetlenia: 23621
Witam Wiem było już wałkowane o tym wiele razy ale po dosłownie 2 latach walki z tymi glonami i przeczytaniu masy artykułów sprawa została rozwiązana postaram się wszystko wyjaśnić w poniższym poście...

Zebry zrobiły się płochliwe

densen w Zwierzęta · Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 4815
Witam, przepraszam z góry że zakładam kolejny wątek ale jest on o innym problemie, Otóż mam 300 litrowe akwarium a w nim stadko pielęgnic zebra. Jako światło miałem do tej pory belke led 46 watt. Obe...

Statystyki

Ten temat przegląda 316 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570983
 •  Liczba wątków: 48800
 •  Użytkownicy: 36929

•  Najnowszy użytkownik: maciej_domaszka

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 316 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.