Dlaczego tak mało się uśmiechamy?
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Tak sobie oglądam relację na żywo z NAParty:
https://roslinyakwariowe.pl/recenzje ... z28wKPnr2M
i zauważyłem pewną ciekawą rzecz.
Niemal wszyscy akwaryści z Azji ciągle się uśmiechają.
Potrafią się cieszyć z każdej błahostki czy drobnej wygranej w mini konkursie i są dla siebie mili i życzliwi.
Porównując do nich naszych rodzimych akwarystów, mam czasem wrażenie że jedynie co potrafimy, to zazdrościć, ścigać się kto jest lepszy (szkoda że nie idzie za tym praca a jedynie puste słowa) i plotkować jeden na drugiego, podkładać świnie, wytykać błędy i ciągnąć tylko w swoją stronę.
Patrząc na nas i azjatyckich kolegów mam wrażenie, że Polacy są w wiecznej depresji a Azjaci są z innej planety.
Zresztą zobaczcie sami:
Azjatycki akwarysta po wygraniu mini konkursu "iwagumi challenge"
Polscy akwaryści po wygraniu w konkursie NANO akwarium
[to tylko przykład, proszę nie odnosić się do konkretnych osób ze zdjęcia]
Przyznam szczerze, że można się przerazić
Wszystkim kolegom po fachu dedykuję ten kawałek:
http://www.youtube.com/watch?feature=pl ... XYRkp2HZto
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=[/youtube]
i życzę sukcesów! 
--
Tomek
-
Tomasz
●
- Ranga: Konto firmowe (sponsor forum)
- Miasto: Opolskie
-
Coś w tym jest. Oprócz zazdrości, chęci dowartościowania to wychodzi tu nasz narodowy charakter. Może aż tak depresyjni nie jesteśmy jak Węgrzy (największy współczynnik), ale niedalekimi kuzynami ich w tym jesteśmy. Patrząc na naszą historię (zrywy powstańcze i szybkie zapominanie po co walczyliśmy) to powiedziałbym, że jesteśmy takimi trochę sangwinikami: "churraaa...! albo chodźmy z powrotem..."
Dlatego warto przyglądnąć się jak żyją inni, by popracować nad sobą, co przełożenie będzie miało i na Forum. Nawiasem mówiąc to nasze Forum i nasze dyskusje jeszcze nie są najgorsze, myślę, że jest to i tak jedno z bardziej spokojnych i kulturalnych for, mimo pewnych epizodów. Wiele różnic w zdaniu przebiega mimo wszystko w kulturalnych dyskusjach, porównując inne fora.
-

Godween
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
-
Tomasz- tym tematem strzeliłeś w samą 10-tkę .
Nikt chyba nie ujął by tego lepiej.
Jedno jest pewne - musimy zacząć się zmieniać, bo zero w nas radości a z małych rzeczy i z małych radości składa się nasze szczęście.
Wielkie chwile oczywiści też się zdarzają jednak to te mniejsze budują całość.
Najwyższy czas je dostrzegać.
-

aquamateo
●
- Wspieram stronę kontem Premium
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
a ja mysle chlopaki ze nie tylko polacy sa tacy nie usmiechnieci, ja mysle ze zalezy to tez od klimatu, wiem glupie nie?
np. azja w wiekszosci egzotyczna
europa szara zimno pogoda do d>>>
no i TUSK
takie moje spostrzezenie
-
Anonim 16408
●
Norwegowie do rozpieszczanych pogodowo nie należą, a potrafią cieszyć się tym co mają.
Klimat nie jest istotny, prawdziwy "klimat" tworzymy MY sami.
-

aquamateo
●
A czemu się dziwicie
Na 1 zdjęciu jest jest jedna osoba, na drugim 9, krótko mówiąc na każdego Polaka spada 1/9 splendoru, radości i nagrody jaka spadłą na tą Azjatkę. No chyba że jest to drużyna, ale jakoś sobie nie potrafię wyobrazić 18'mnastu rąk w nano kostce, pewnie przy czynnościach pielęgnacyjnych przy takiej ilości rąk ktoś komu stanął na palcach, więc ciężko jest się cieszyć mając zdruzgotane kości sródstopia.
Proste są dla szybkich samochodów, zakręty dla szybkich kierowców - CMr
-
chorda
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: Opole
Tomasz napisał(a):mam czasem wrażenie że jedynie co potrafimy, to
Nie bądźmy jednak zbyt surowi dla siebie. Negatywne cechy dot. wszystkich narodowości. A to, że się mniej uśmiechamy, jest wg mnie "zasługa" systemu, głownie edukacji, ale oczywiście i zaszłości historycznych. Przez wiele lat żyliśmy w szarej, brudniej i okupowanej Polsce. Ludzie zapomnieli, ze można się z czegoś cieszyć. Nie było z czego się cieszyć, a jak było, to lepiej tego nie okazywać publicznie. Geny nam chyba zmutowały.
Moim zdaniem b.dobrze pokazuje to Ziemkiewicz w "Polactwo" (tu się nie zgadzam z watkami politycznymi) i Koterski w "Dniu świra" (kiedy włączę ten film, to jakbym TVN24 oglądał)
Najbardziej szkoda mi jednak młodego pokolenia, które niedawno rozpoczęło edukacje. Zamiast uczyć się mówić po angielsku, szukać własnej drogi, dyskutować, wypełniać PIT-y czy prowadzić biznes, zarzucani są historią i patosem na każdym kroku. Do tego jeszcze obowiązkowe wycofanie - nie wysuwanie się przed szereg, pozostawienie niewygodnych rzeczy nieopowiedzianych/niedopowiedzianych, zabobony, tabu czy kościelne kary za masturbację. Każdego by to zdołowało.
I oczywiście, widać zmiany. Coraz więcej ludzi jest otwartych, wyjeżdża na zachód i uczy się innego stylu życia, jednak jeszcze musi jeszcze wiele podmian w Sumidzie minąć, żeby IMHO rogal pojawiał się częściej.
Pi silnia równa się przeciwprostokątnej promienia czuj duch, Paweł
-

abstract
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: middle of nowhere
Niestety Polak to z reguły gbur i cham narzekający na wszystko ...
Polacy potrafią się śmiać tylko z cudzego nie szczęścia...
Taki to zawistny i nie zadowolony naród....
Przykro to pisać ale tak jest....
(Nie wszyscy ale większość)
240L Zieleniak
-

Akwamaniak01
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: Lublin
Ponuractwo to cecha narodowa, typowa dla Polaków  Podejrzewam, że z czasem nastąpi zmiana mentalności, ale póki co jesteśmy na tym etapie:
http://www.youtube.com/watch?v=wk6sZirAZ9o
Na studiach mieszkałem przez pół roku w Hiszpanii (Erazmus). Gdy wróciłem, ludzie patrzyli na mnie jak na idiotę i nie wiedziałem o co chodzi. W końcu kumpel powiedział: "Ej, a wiesz, że się uśmiechasz do ludzi na ulicy?"
Robiłem to bezwiednie - bo tak robią w Hiszpanii. I przestałem, żeby przechodnie nie patrzyli wrogo na "uśmiechniętego głupka".
"Nie zgadzam się z Twoimi poglądami, ale po kres moich dni będę bronił Twego prawa do ich głoszenia." - Voltaire
-

Kadazan
●
- Miasto: Toruń / Bydgoszcz
-
abstract napisał(a): Najbardziej szkoda mi jednak młodego pokolenia, które niedawno rozpoczęło edukacje. Zamiast uczyć się mówić po angielsku, szukać własnej drogi, dyskutować, wypełniać PIT-y czy prowadzić biznes, zarzucani są historią i patosem na każdym kroku. Do tego jeszcze obowiązkowe wycofanie - nie wysuwanie się przed szereg, pozostawienie niewygodnych rzeczy nieopowiedzianych/niedopowiedzianych, zabobony, tabu czy kościelne kary za masturbację. Każdego by to zdołowało. I oczywiście, widać zmiany. Coraz więcej ludzi jest otwartych, wyjeżdża na zachód i uczy się innego stylu życia, jednak jeszcze musi jeszcze wiele podmian w Sumidzie minąć, żeby IMHO rogal pojawiał się częściej.
Ale pesymizmem zawiało...  czyżby lekarstwem na te bolączki byłyby wyjazdy za granicę? Nie sądzę. Sam spędziłem jakiś czas za oceanem i nie zmienia to wiele, wszystko zależy od woli i chęci.
Jednak ciekawe jest jak nas tam właśnie postrzegają. Mam przyjaciół w Meksyku i oni np. uważają, że oprócz dobrej wódki i pięknych kobiet to słyniemy z zabawy i dowcipu, niekoniecznie zakrapianych alkoholem, tak więc wszystko zależy...
-

Godween
●
-
Godween napisał(a):Jednak ciekawe jest jak nas tam właśnie postrzegają.
Wbrew naszej własnej opinii o nas samych za granicami naszego kraju postrzegają nas bardzo dobrze i nie różnimy się od innych nacji.
Polacy są operatywni, pracowici, pomysłowi i potrafimy radzić sobie nadzwyczaj dobrze w trudnych sytuacjach.
Będąc za granicą upodabniamy się do stylu bycia miejscowych, stajemy się tak samo radośni jak i oni, problem polega na tym że po powrocie do kraju zapominamy o dobrym humorze i poddajemy się aurze ogólnego narzekania i spuszczonego nosa na kwintę.
Optymizmem jednak napawa fakt że z coraz większym trudem stare zachowania starszego pokolenia przechodzą na młodych rodaków.
To pokazuje że powoli ale jednak się zmieniamy a to że mamy większą możliwości by gdzieś teraz wyjechać i zobaczyć że można inaczej daje dobre rokowanie na przyszłość.
p.s
Zdjęcia dodane przez Tomasza dla porównania radości z udziału w konkursie bawią mnie do tej pory.
Porównanie idealne: wesoły i radosny Azjata i posępna "drużyna pierścienia" 
-

aquamateo
●
Bo może pierścień się okazał rodem z jarmarku...?
A w ogóle to Chińczycy i Japończycy, czy się śmieją czy płaczą to tak naprawdę tak samo wyglądają... he he he
-

Godween
●
-
ja tam się uśmiecham cały czas:P
Jeżeli nie wyszło Ci za pierwszym razem, to znaczy że spadochroniarstwo nie jest sportem dla Ciebie.
-
johny115
●
- Ranga: Początkujący
johny115 napisał(a):ja tam się uśmiecham cały czas:P
ja również
ale tak to już jest w naszym kraju, często jak jadę autobusem lub tramwajem i przyglądam się ludziom to widzę tylko zmęczone skrzywione twarze, mało kto się uśmiecha...
-
ropuch
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
johny115, Twój tekst w podpisie mnie doprawdy rozbawił he he he 
-

Godween
●
-
Dokładnie, grunt to myśleć pozytywnie i cieszyć się z życia 
-
jagoda
●
Taka polska mentalność  Trzeba przełamywać <uśmiech>
-
ADreamboatsReel
●
Powiązane tematy
hygrophila-lancea-chai-in-vitro-aqua-art-i-46914-5-2000-665da2af40a83.jpg
Klienci zgłaszają nam problem z przyjmowaniem się Hygrophila lancea Chai z Aqua-Artu.
Nam również nie udało się jej utrzymać,...
Witam wszystkich.
Mam problem z pojawiającymi się wykwitami glonów na liściach roślin.
Akwarium stoi przy oknie ,ale jest zasłonięte z tyłu ,nie mam możliwości przeniesienia akwarium w inne miejsce.
A...
Witam wszystkich,
od 3 tygodni jestem szczęśliwą posiadaczką bojownika hmkp gigant. Od tygodnia mniej szczęśliwą, bo zaczęła go toczyć jakaś choroba, której nie za bardzo jestem w stanie zidentyfikowa...
Witajcie
Przychodzę z prośbą o pomoc bo lekko nie ogarniam zaistniałej sytuacji.
Akwarium to 200l 100x40x50 . Na dnie 27l podłoża aktywnego Chihiros aqua soil, do tego aranżacja czyli dragony + korz...
Witam wczoraj zaobserwowałem coś takiego co dzieje się z lisciami np u althernatwry rosanerving co to może być ?
Wyskoczyło to raczej nagle.
Cześć.
Pozbyłem się zielenic z akwarium (algin+carbo+ograniecznie oświetlenia do jednej z dwóch belek aquael) - nie było ich dużo, ale na tyle, że psuły efekt wizualny (dopadły bucki, starsze liście a...
Witam
Pisałem w innym dziale o moim akwarium i oświetleniu. Okazało się tak że mam 2x30 watt led tuby aquastel(plant i power) oraz mam 46 watt belke Fluval Plant 3.0 które ponoć daje około 3000 lumen...
Witam
Wiem było już wałkowane o tym wiele razy ale po dosłownie 2 latach walki z tymi glonami i przeczytaniu masy artykułów sprawa została rozwiązana postaram się wszystko wyjaśnić w poniższym poście...
Witam, przepraszam z góry że zakładam kolejny wątek ale jest on o innym problemie,
Otóż mam 300 litrowe akwarium a w nim stadko pielęgnic zebra. Jako światło miałem do tej pory belke led 46 watt. Obe...
|