|
|
Zestawy dozujące dwutlenek węgla oraz akcesoria. Metody dyfuzji i pomiar stężenia w wodzie.
Witajcie. Mam pytanie. Odnoście CO2. Posiadam system CO2(butla wysokociśnieniowa) i dozuje 24/h. Dlaczego? A no dlatego żeby utrzymać stały poziom pH. nie mam profesjonalnego podłoża i próbuje sobie jakoś radzić przy pomocy CO2. Już około4 mies używam CO2 całą dobę. I nic się nie dzieje złego. I tu moje pytanie. Czy mogę sobie na takie coś pozwalać czy wyłączać na noc i pozwalać na skoki pH?
Preferencje: krewetki
-

master2322
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: Kolbuszowa
Możesz sobie na to pozwolić.
Ja też dozuję CO2 przez całą dobę i wszystko jest ok.
-
Anonim 22456
●
jak dla mnie skoki ph zawszę będą. Chyba że, zrobisz system dawkujący inaczej w dzień i nocy.
-

a_rek
●
- Ranga: Aktywny użytkownik
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
master2322 napisał(a): A no dlatego żeby utrzymać stały poziom pH.
Ciekawe jak tego dokonujesz?
W nocy rośliny produkują CO2, więc pH spada, w dzień zużywają CO2 i pH rośnie. Dokładając w nocy CO2 z butli powodujesz jeszcze większy spadek pH.
Sprostujcie jeżeli się mylę.
-

mirek5566
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Miasto: okolice Lublina
mirek5566 napisał(a):master2322 napisał(a): A no dlatego żeby utrzymać stały poziom pH.
Ciekawe jak tego dokonujesz? W nocy rośliny produkują CO2, więc pH spada, w dzień zużywają CO2 i pH rośnie. Dokładając w nocy CO2 z butli powodujesz jeszcze większy spadek pH. Sprostujcie jeżeli się mylę.
Chodzi o utrzymanie w ciagu doby takiego stężenia CO2 które spowoduje, że to czy rośliny zużywają co2, czy same go produkują, nie bezie miało większego znaczenia względem ilości co2 w wodzie.
Jeśli będziesz utrzymywał co2 wodzie na poziomie 120-150 ppm to nie ma żadnego znaczenia czy rośliny pobierają co2, bo pobrać mogą go może ze 30 ppm na dobę, czy też produkują go w nocy 3 ppm na dobę. mniej wiecej o to chodzi przy całodobowym podawaniu co2.
-

maslo_82
●
- Miasto: Poznań
Rozumiem, dzięki za wyjaśnienie.
-

mirek5566
●
- Miasto: okolice Lublina
Powiązane tematy
https://roslinyakwariowe.pl/images/stories/articles/nowe-reduktory-co2-aqua-art-v2-jeden-lub-dwa-manometry_1_intro.jpg
Druga generacja reduktorów Aqua-Art. Polska marka Aqua-Art wprowadz...
Glass bent tube set fluid 1080x1080.jpg
Qualdrop rozszerza linię akcesoriów CO2. Polska marka Qualdrop wprowadza do oferty serię nowych indykatorów dwutlenku węgla przeznaczonych do akwariów roślinn...
Witam
Ktoś używa tego reaktora ?
Obejrzałem kilka filmów na YT i wygląda to solidnie i spełnia swoje zadanie ,ale cena zabija .
Jednak poszukałem ,poszperałem i zakupiłem na chinskim portalu za po...
Chciałam kupić sobie wszytko do zestawu co2 tylko wystąpił problem nie doczytałam i kupiłam reduktor firmy magnum z zaworkiem precyzyjnym i licznik bąbelków i aqua Nova. I czy jeśli odkręciłam tą końc...
Cześć
Od razu pisze aby się nie śmiać. Mam 300 litrowe akwarium i mam dozowanie co2 z sodastream. Jest butla sodastream, reduktor aquaartu, licznik bąbelków aqua artu, elektrozawór też aquaartu. Dzia...
Pytanie czy początkujący akwarysta z wodą gh10 kh 5 i dawkowaniem co2 z butli powinien bać się skoków ph przy zamykaniu co2 na noc czy bezpieczniej puszczać mniej stałe. Dziekuje
Witam serdecznie,
Akwarium wystartowałem 3 tygodnie temu. Podmiankę robię co tydzień 50% kranówka (dodaje Denitrol lub Nitrivec). Po podmiance następnego dnia rano woda prawie kryształ. W ciągu 2 d...
Witam
Zamierzam kupić sobie cały system co2 z Soda stream. Już pisze dlaczego ten a nie butle wysokociśnieniowa, ponieważ nie miałbym gdzie nabić taką butle a samochodu nie mam aby pojechać gdzieś da...
Dzień dobry Drodzy Forumowicze,
Trafiłem tu teoretycznie z ogólnie niepowiązanym tematem ale technika podobna. A przeszukując internety zauważyłem na tym forum bardzo duże zagęszczenie wiedzy w temac...
Sam stanalem przed decyzja zakupienia butli CO2 (poza wakacjami rzadko bywam w domu a przygotowanie 10l mieszaniny rekacyjnej jak by nie bylo zajmuje troche cennego czasu).
Pomyslalem przy okazji o ...
|
|