Recykling podloza ? - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Recykling podloza ?

Liczba wyświetleń: 1168·Odpowiedzi: 5
Podłoża aktywne, żwiry, piaski, substraty i podsypki pod korzenie.
Zaloguj się, aby zmienić widok

23 paź 2012, 22:24 Recykling podloza ?  (#1)  

Witam

Mam w akwarium Aqua Substrate II+ uzywane ok. jednego roku. Jednak po kupieniu roslin na allegro dopladla mnie plaga slimakow. Zdecydowalem sie na restart i pytanie jest takie: czy obecnie uzywane podloze mozna ponownie wykorzystac ? Moge usunac rosliny, starannie odmulic, plykanie raczej nie wchodzi w gre ale co ze slimakami ? Podloze mozna wysuszyc wiec slimaka i jajka powinny pasc tylko czy takie podloze nie zniszczy potem nowego akwarium ?

Pozdrawiam
Xiant

Xiant
Ranga: Zainteresowany tematem

maslo_82 Poznań

23 paź 2012, 22:32   (#2)  

Jeśli jeszcze nie skasowałeś zbiornika to wpuść trochę ramirezów to zredukują populację ślimaków do zera.

maslo_82
Ranga: Z dużym doświadczeniem

Miasto: Poznań

Anonim 22456

24 paź 2012, 01:25   (#3)  

Ramirez zjadających ślimaki to jeszcze nie widziałem.
Prędzej jakieś Apisto.
Na ślimaki skuteczne są Helenki.
Kilka sztuk w miesiąc wytępi plagę zatoczków i innych ślimaków.
A jak nie będą miały co jeść to same będą kontrolować swoją populację.

Anonim 22456

Polecamy zakupy w sklepie forumowym

24 paź 2012, 10:54   (#4)  

locdog napisał(a):Ramirez zjadających ślimaki to jeszcze nie widziałem.
Prędzej jakieś Apisto.
Na ślimaki skuteczne są Helenki.
Kilka sztuk w miesiąc wytępi plagę zatoczków i innych ślimaków.
A jak nie będą miały co jeść to same będą kontrolować swoją populację.

Wiam

Helenek mam 8 sztuk i nie radza sobie, mialem bocje tak samo, jedyne co mi zostaje to wlac chemie ale wtedy zabije tez heleneki :( Mam pytanie czy jaja tych slimakow (male, plaskie, ze spiralnie zakrecona skorupka) dadza sie zmyc woda z roslin czy tez wszystko co zielone do kosza ?

Pozdrawiam
Xiant

Xiant

24 paź 2012, 14:16   (#5)  

Bocje karłowate w każdym z moich akwariów dbają o to by populacja ślimaków nie była zbyt wielka - przynajmniej na tyle, żeby nie były widoczne. Zanim je wpuszcze, czekam tylko po starcie akwarium na moment, kiedy podłoże jest już dobrze związane przez korzenie i rośliny trawnikowe.

Marcin Wnuk
Ranga: Stały bywalec

HWojciech Ząbkowice Śląskie

25 paź 2012, 10:32   (#6)  

Miałem dwie bocje siatkowane jak kolega wyżej napisał kontrolowana ilość populacji w taki sposób że nie było ich widać ale są tego minusy ryby kopały w podłożu i wiecznie zielone szyby kiedy się same zgładziły wyskakując z akwa ślimaki powróciły i chyba je pokocham :P bo ręce opadają.....w kolekcji mam także pijawki:D......może komuś? ;)

HWojciech

Miasto: Ząbkowice Śląskie

Powrót do Podłoże

Powiązane tematy

YouTube

Alternatywna metoda aplikacji podloża.

spider72 w Podłoże · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 2521
Wygląda ciekawie, ale co do zdolności utrzymania podloża razem z roślinami w pozycji "do góry nogami" to jestem trochę sceptyczny. &t=?si=SSzpWRBu3XJPwpe4
834A6586-109F-4E72-9976-3CBED2864F2E.jpeg

Pył z podloza

Dominog3 w Podłoże · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1849
Cześć, Jakiś czas temu chciałem trochę odmulić akwarium plus dodać nowe rośliny. Po tej czynności nagle moje podłoże zaczęło strasznie pyli i opada na dno na roślinach w postaci małych szarych nitecz...
YouTube

Jakie rodzaj podloza najlepiej dobrac dla roslin jak i ryb

Maciej23 w Podłoże · Odpowiedzi: 23 · Wyświetlenia: 6766
Witam mam problem co do doboru nowego podloza do w akwarium 400l wiele o tym czytalem ze sa gotowe podlorza bogate w substancje odrzywcze dla roslin i wogule ale nic konkretnego, obecnie mam zwkle kam...

Wykorzystanie używanego podloża

HarveyDent w Podłoże · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1666
Zabieram się do przesiadki na większe akwa. W obecnym mam 8 litrów 4-miesięcznego podłoźa aktywnego MasterSoil od Qualdropa. Czy można je wykorzystać? Pomyślałem że po wyciągnięciu roślin odessam muł,...

Dodanie podloza

Malysebus w Podłoże · Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 3948
Witam mam takie podłoże w akwarium chciałbym o coś zapytam w sensie będę posiadał sadzonki roślin. Myślę że na tych samych kamieniach nic nie przetrwa co mam dodać jakie podłoże najlepiej bez wymiany ...

Czesciowa podmiana podloza

Gargi21 w Podłoże · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 3762
Witam serdecznie mam pytanie chodzi mi o podloze do akwarium chcialbym go czesciowo podmienic to znaczy polowe podloza wywalic z akwarium i dosypac swiezego.Obecnie w akwarium posiadam amazonie ktora ...

Jaka mieszanka podloza do akwarium "ogolnego"

bercow w Podłoże · Odpowiedzi: 14 · Wyświetlenia: 6349
Witam. Jaka mieszanke podloza zastosowac do akwarium 112l (80x35x40), chcial bym uzyskac efekt jak z linka klik . Tzn. akwarium przeciete w pol drobnym piaskiem, ofc. wiem, ze tak idealnie jak an zdj...

Przeprowadzka podloza

littlemax2005 w Podłoże · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 1855
Witam mam pytanko wkrotce bede przenosił moje akwa do wiekszego zbiornika z 325 na 475 litrów moje pytanie jest czy moge uzyc tego samego podloza ktore obecnie jest porosnięte henkiem I poniklem ( roz...

Zapytanie odnosnie podloza

kocio10_2006 w Podłoże · Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 2745
Chcialem sie was zapytac sądzicie o moim podłozu w akwarium 240l ,czy wogole sie nadaje??Trzymam raczej podstawowe (zbytnio niewymagajace) rosliny.Chodzi mi glownie czy frakcja zwiru jest dobra czy po...

Mozna mieszac podloza ?

MarekG w Podłoże · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1094
Witam Robie zbiornik na ADA Amazonii i troche jej zostalo, z drugiego zbiornika zostalo troche Aqua Substrate II+, wiec mysle by w kolejnym zmieszac te dwa podloza ... Amazonni zostalo jakies 1,5L a ...

Statystyki

Ten temat przegląda 301 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570969
 •  Liczba wątków: 48800
 •  Użytkownicy: 36928

•  Najnowszy użytkownik: ewa mądraszek

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 301 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.