Kolego @swider, napisz czy poradziłeś sobie z tym problemem.
Kilka dni temu identyczną sytuację zauważyłem u swojego Pogestemona, najpierw prawie nie miał przyrostów, a teraz widzę wyrastające białe liście.
Nie mogę znaleźć powodów takiej sytuacji.
Zbiornik
72L brutto,
światło 15W T8+odbłyśnik , 24W T5 (10 h/dobę),
CO2 z butli 2 b/s (24h/dobę),
podłoże - żwirek kwarcowy 2-4 mm
filtracja - JBL e701
nawożenie:
Potas z soli 16 ppm/tydz.
Fe+ z PG 0,5 ppm/tydz
Carbo PG 1 ml/dzień
Fosfor z soli 1 ppm/tydz. ale po dzisiejszych pomiarach zaprzestanę go podawać
Dzisiejsze pomiary na dzień przed podmianą 35%
pH ok.7
kH 14
gH 17
Fe 0,2 mg/l
NO3 ok.30 mg/l w kranie 20mg/l
PO4 4,0 mg/l w kranie 1,0 mg/l
Glony: tylko niewielkie ilości zielenic punktowych, był jeszcze pył na szybach ale odkąd zacząłem podawać żelazo po zgaszeniu światła problem znikł.
Co może być przyczyną białych przyrostów u Pogestemona ?
Wymiany robię co tydzień.
Nie mam pojęcia skąd taki poziom PO4 ?
Pomijając fakt że od jakiegoś czasu dawkuje Fosfor w ilości 1 ppm/tydzień -tak mi doradzono, by wyrównać stosunek N do P- to wcześniej PO4 miałem na poziomie 1,5 -2,0 mg/l, a NO3 30-40 mg/l.
Skąd takie poziomy ???
Obsada raczej skromna: kardynałek chiński 5 szt, otosek - 1szt , krewetki babautli i redki ze 100 szt., parka Pielęgniczek Ramireza w celu ograniczenia populacji krewetek.
Karmione skromnie raz dziennie 1/4 kostki mrożonek + 2 tabletki Tetra wafer mix lub inne w podobnej ilości ( tabletki znikają max. w ciągu godziny).i
Sawiol w Nawożenie· Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 4863
Witam.
Zbiornik na 2 tygodnie w zasadzie od kilku dni zacząłem zauważać białe i przezroczyste listki na początku na Monte Carlo , teraz również na innych roślinach którym towarzyszy białe nitki .
Nie...
Tomaszewski w Nawożenie· Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 2074
Witam drogich forumowiczów :) ostatnimi czasy mam mały problem z Pogostemonem którego liście na niektórych sadzonkach zaczęły robić się białe i nie wiem z której strony ugryźć sprawę. Z racji tego że ...
uszy w Nawożenie· Odpowiedzi: 30 · Wyświetlenia: 19400
Słuchajcie,
co jest przyczyną wyrastania białych (dosłownie) liści u Heterantery?
Już nie mam z nią siły... Inne rośliny rosną (w miarę) w porządku. Trochę mają nienaturalnie powykręcane liście (z...
puszek225 w Nawożenie· Odpowiedzi: 37 · Wyświetlenia: 13148
Witam serdecznie, niestety nie jestem mocny w nawozeniu akwarium mam od 2 tyg.
Oświetlenie 2x 24w Grolux i 6500K od 14-20
Podloze Platinium Soil
Ponizej załaczam zdjęcia z roślinami którym liscie na...
domenicos w Nawożenie· Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1493
mam akwarium 375l od prawie dwóch lat. Bardzo długo udawało mi się utrzymywać rośliny w świetnej kondycji. Nawożę osobno solami:
- dwiodofosforan potasu dawkuję głównie ze względu na fosfor, którego z...
gintur w Nawożenie· Odpowiedzi: 13 · Wyświetlenia: 3792
Witam.
Problem dotyczy kilku gatunków roślin .Górne partie roślin takich jak Aromatica,Pogostemon helferii,Micrantherum umbrosum robią się po prostu białe a Staurogyne ma chloroze oraz dziurki bardzo ...
zdzisio w Nawożenie· Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 1835
Witam. Od jakiegoś czasu zaobserwowałem ze u większości roślin górne części roślin są białe lub białawe, choć dolne partie mają łądny kolor. Moje pytanie czym to może być spowodowane
Josh w Nawożenie· Odpowiedzi: 20 · Wyświetlenia: 4605
Dużo było tematów na forum odnośnie bielenia roślin i starałem się dostosować do rad forumowiczów.
Podnosiłem Mg o około 10 ppm, K o około 20 ppm, zmniejszałem Mg, K, podkręcałem gaz, podnosiłem mikro...
Litor w Nawożenie· Odpowiedzi: 17 · Wyświetlenia: 2535
Witam, mam pytanko, co może, być powodem, wypuszczania mi nowych liści, ale w kolorze czysto białym, chodzi tu o nowe listki, no niby objawy braku Fe, ale dozuje Fe dawkę dzienną,aqua art., ferro+ 1ml...
Statystyki
Ten temat przegląda 296 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
• Liczba postów: 571011
• Liczba wątków: 48808
• Użytkownicy: 36936
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 296 gości
Newsletter
Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji.
Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.
Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości
marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej