Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
No ciekawa sprawa. Może powinien sprzedający (maslo_82) się wypowiedzieć czy dać jakieś fotki poglądowe jak wygląda to w porównaniu z OW, np. 2 tafle szkła sfotografowane od krawędzi (OW i to sprzedawane).
112l arka noego czyli towarzyskie i 15l krewetkarium nano kostka. W przygotowaniu 30l dla stadka Boraras Brigittae.
-

derfalon
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: Konin
Myśle że to będzie naprawde dobrze sklejone szkło, firma Natural Aquario chce konkurować z ADA, wystarczy popatrzeć na osprzęt jaki oferują.
-
lukilak1994
●
- Ranga: Zaawansowany użytkownik
- Miasto: Gliwice
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
lukilak1994 napisał(a): firma Natural Aquario chce konkurować z ADA, wystarczy popatrzeć na osprzęt jaki oferują.
Sądzę, że bardziej zgodne ze stanem faktycznym jest stwierdzenie "kopiować" lub "mocno wzorować się" na ADA, a nie konkurować.
Nie mniej jednak, fajni by było jak by nie tylko akwaria tej marki zostały wprowadzone do sprzedaży w Polsce, bo jak dla mnie w temacie zbiorników pozostał chyba jeszcze tylko akryl do spopularyzowania w słodkowodnych.
Wg mnie akwaria OW są teraz tak dostępne i relatywnie tanie, że szukanie czegoś ekstra to już przerost formy nad treścią, a nadmiar środków finansowych lepiej przeznaczyć na doposażenie i jakość składowych wewnątrz zbiornika - podłoże, nawożenie itp. 
-

droser
●
- Ranga: Aktywny użytkownik
Wpis aukcyjny o treści...
Nasze akwaria wykonane są ze szkła Super Crystal, które jest szkłem o najwyższej przejrzystości jakie kiedykolwiek weszło do seryjnej produkcji,
znacznie lepsze od szkła OptiWhite.
W dużych zbiornikach o szybach 8mm i więcej, różnica pomiędzy szkłem Super Crystal,
a OptiWhite jest taka jak pomiędzy OptiWhite, a float.
... jest suchy jak pieprz.
Aby pokryć tą treść jakąś wartością wypadałoby przedstawić wyniki laboratoryjne przenikliwości światła między oryginalnym szkłem opti white,a ''Super Crystal''.
-

lukiki
●
- Miasto: Łódź
derfalon napisał(a):No ciekawa sprawa. Może powinien sprzedający (maslo_82) się wypowiedzieć czy dać jakieś fotki poglądowe jak wygląda to w porównaniu z OW, np. 2 tafle szkła sfotografowane od krawędzi (OW i to sprzedawane).
Kolega masło jak się wypowie, to nam wszystkim w pięty pójdzie. Kolega masło przeprowadził badania spektrograficzne i wie, że SC ma się do OW tak, jak OW do Float. A jeśli to ktoś zakwestionuje, to zostanie posądzony o rasizm, ksenofobię i heteroseksualna przemoc.
Cena z kosmosu, argumentacja odnośnie szlifu i klejenia z przedszkola...
-
3promile
●
ROTFL Masło spamuje a rytcher jego narzędziem jest w tym dziele: http://www.na-un.com/?page_id=3567
Już widzę te tłumy przed sklepem RA i transparenty - 'dajcie nam takie szkło,jakie daje nam masło'!
-
3promile
●
Swoją drogą bardzo się ciesze że kolega masło jest przedstawicielem tej firmy na Polske, jest dużą konkurencją dla ada. Mi osobiście bardzo przypadły do gustu produkty tej firmy i nie moge się doczekać kiedy ich cały asortyment na stałe zagości na naszym rynku.
Ich produkty jak i midori mogą być tak samo popularne w europie, jak ada w Azji
-
lukilak1994
●
Najbardziej ciekawią mnie żarniki tej firmy.
-
ZielonyAmator
●
Panowie, jak już piszecie, to piszcie tak żebym nie musiał sam pisać do redakcji RA o kasowanie linków
Ze względu na poszanowanie właścicieli forum, zadawajcie pytania przez allegro.
Żarnik NA nie jest porównywalny z ADA Green i prawdopodobnie nigdy nie będzie,
ADA to ADA, NA to NA.
-

maslo_82
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Miasto: Poznań
-
lukilak1994
●
To nie to szkło 
-

maslo_82
●
Typowa marketingowa ściema  . Samo słowo Super Crystal (zabrakło jeszcze Ultra, Hiper, Mega... )powoduję, że zamykam kartę, mimo że szkło może być równe, bądź lepsze od ow.
Masło daj lepiej real foty na normalnym tle, nie oświetlone kilowatami mocy 
-

a_rek
●
a_rek napisał(a):Typowa marketingowa ściema  . Samo słowo Super Crystal (zabrakło jeszcze Ultra, Hiper, Mega... )powoduję, że zamykam kartę, mimo że szkło może być równe, bądź lepsze od ow.
Ciekawostką jest to, że to szkło ma w nazwie właśnie "Ultra"  Producent Starphire, produkt UltraClear
Szkoda, że w aukcji nie napisano, że rysuje się łatwiej nawet niż OW...
"Nie zgadzam się z Twoimi poglądami, ale po kres moich dni będę bronił Twego prawa do ich głoszenia." - Voltaire
-

Kadazan
●
- Miasto: Toruń / Bydgoszcz
-
lukiki napisał(a): ... jest suchy jak pieprz. Aby pokryć tą treść jakąś wartością wypadałoby przedstawić wyniki laboratoryjne przenikliwości światła między oryginalnym szkłem opti white,a ''Super Crystal''.
Wystarczy zdjęcie trzech tafli na stronie producenta  Nie zmienia to faktu że wymiary tych akwarii są jakieś "dziwne"...
Szkło samo w sobie z potencjałem
Pozdrawiam
Pozdrawiam - Michał
-

mykkk
●
- Ranga: Początkujący
- Miasto: SZCZECIN
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Porównanie tafli,to nic specjalnego.
Z tego co mi wiadomo,to wszystkie nazwy typu:Ultra,clear są nazwami szkła charakteryzujących się lepszą przejrzystością od wyjściowej formy floata.
Co nie ulega wątpliwości,że właśnie ultra,clear, itp,to właśnie ''polepszony'' Float.
Opti white,jest zupełnie czymś odrębnym.
Można zapoznać się z poniższymi linkami.
http://www.pilkington.com/Europe/Poland ... efault.htm
Pod tym linkiem na dole do pobrania broszura ze specyfikacją:
http://www.guardian-czestochowa.com/con ... ntentId=63
-

lukiki
●
Kadazan napisał(a):a_rek napisał(a):Typowa marketingowa ściema  . Samo słowo Super Crystal (zabrakło jeszcze Ultra, Hiper, Mega... )powoduję, że zamykam kartę, mimo że szkło może być równe, bądź lepsze od ow.
Ciekawostką jest to, że to szkło ma w nazwie właśnie "Ultra"  Producent Starphire, produkt UltraClear  Szkoda, że w aukcji nie napisano, że rysuje się łatwiej nawet niż OW...
To nie to szkło o którym piszesz.
Porównywanie małych tafli jest bezsensowne, bo przy taflach wielkości 15-20cm każde szkło o niskiej zawartości żelaza będzie wyglądało jak idealnie bezbarwne, ale jak się weźmie już taflę 40-50cm to różnica jest od razu zauważalna.
Super Crystal to nazwa handlowa, wcześniej producent zbiorników miał w ofercie akwaria z trzech rodzajów szkła: float, OptiWhite i Super Crystal. Została podjęta decyzja o pozostawieniu w sprzedaży tylko najlepszej opcji w możliwie najniższej cenie.
Żeby nie było złudzeń, samo szkło Super Crystal pod kątem obserwowania tego co jest w akwarium, nie różni się jakoś zauważalnie od OptiWhite, jest to tak na prawdę kwestia samej estetyki zbiornika.
-

maslo_82
●
Maslo nie odbierz tego za atak z mojej strony,bo nie mam interesu w tym,ale,to co przed chwila napisales jest zupelnie sprzeczne z tym co deklaruje opis na aukcji.
Z pewnych wzgledow producent postanowil robic akwaria z tego szkla,a same zbiorniki pewnie sa na niebywale wysokim poziomie wykonania,ale pisanie,ze jest lepsze od OW tym bardziej przy wiekszych grubosciach jest hmm...
Podobnie jest z oryginalnym guardianem wzgledem OW.
Na sucho prawie nie ma roznicy.
Roznica pojawia sie po obsadzeniu zbiornika i jego zalaniu.
-

lukiki
●
Tak wiec po prostu... MASŁO MAŚLANE... i tyle szkoda się wywodzić 
-
andrew1-a1
●
- Ranga: Poznaje temat
lukiki napisał(a):Roznica pojawia sie po obsadzeniu zbiornika i jego zalaniu.
Szczególnie gdy szkło będzie miało ten centymetr grubości 
[b]Ten post wyraża moją opinię w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko mnie w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez podania przyczyny!
-

Prospero
●
- Ranga: Znający temat
- Wspieram stronę kontem Premium
Powiązane tematy
Witam szanownych zielarzy.Ostatnio na kilku forach zauważyłem coraz częściej zamiast HQI czy t5 ,t8 zaczyna być stosowane oświetlenie dzienne LED
Czy ktoś z was to już stosuje ? Jaki efekt wzrostu ro...
Witam
Niedawno zauważyłem w akwarium półcentymetrowe różowe robaki o średnicy około milimetra.Występują one na powierzchni podłoża i roślin trawnikowych. Gdy zostaną porwane przez prąd wody mocno się...
Cześć, szukam informacji na temat oświetlenia roślin nad akwarium (filodendron itp) czy ktoś może się podzielić zdjęciem, nazwa lampy info gdzie mogę coś takiego zakupić? Dziękuję i pozdrawiam serdecz...
Witam szanowne grono tego forum.
Jako że to mój pierwszy post więc się przedstawię.
Jestem Mirosław i mieszkam w Radomiu.
Pierwsze rybki do domu przyniosłem w wieku 13 lat w słoiku po ogórkach kiszon...
Akwarium wymaga jakiś przycinek i poprawek ale powiem szczerze nie przeszkadza mi to
Wodę podmieniam tylko wtedy jak skończą mi się zapasy wody RO na dolewki
CO2 - podaje ale nie mierzę ile tego jest...
Witam, w rogu akwarium zauważyłem dziwne pęknięcie. Nie wiem co to może być i czy to groźne i może nagle skończyć się tym że wszystko wyląduje na podłodze, czy może mi od ma to wpływu na nic... Nie wi...
20260606_164644.jpg Czy ktoś z Szanownych próbował prowadzić akwarium Juwela jako otwarte?
Mam na myśli zdjęcie klapek oraz oryginalnej belki i zamontowanie mocniejszej belki. Np Skylight Entriq.
Czy ...
Witam mam dylemat do akwarium 96l 60x40x40 ktory filtr byście mi doradzili czy kupić aquael ultramax 1500 czy aquael ultramax 1000. Z góry dziękuję za pomoc
Witam ,powoli nadchodzi czas wymiany mojej szafki pod akwarium 270l kiepsko wykonanej i już z trochę zawilgoconym blatem .Wymyśliłem że najlepiej stelaż lub szafka z stelażem i koniecznie nóżki bo pod...
|