|
|
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Witam,
mam kilka pytań odnośnie roślin. Chodzi o blyxę i pogestemon. W przeciągu minionych dwóch tygodni obie rośliny niemal w całości zniknęły z mojego akwa. Wodę mam miękką, a nawet b. miękką. Ph wynosi 7,2 o ile dobrze pamiętam. Do słupa wody dodaję wszystkie nawozy linii EL. Podłoże to stabilizujący parametry wody shrimp sand bez nawozów, za to wzbogacone o jbl kuglen. Nie dodaję CO2 - chodzi o 20 l kostkę. Inne rośliny tj. lobelia, microsorium, anubias i hydrocotyle rosną znakomicie. Czy ktoś wie gdzie może leżeć przyczyna takiego pogorszenia kondycji roślin? Czy jbl kuglen ma jakiś sens? Pogestemon rósł perfekcyjnie gdy w podłożu znajdowała się pałeczka ada multi bottom. Przy kuglen nie widzę efektów. A może jedna kulka na podłoże 25x25 cm to za mało? W ostatnim czasie przytkał mi się filtr, jego wydajność spadła niemal do 0, w tej chwili oczywiście filtracja działa już jak należy.
-
Anonim 23494
●
Witam napisz coś o oświetleniu rośliny o których piszesz lubią światło i co2 jeśli światła jest dużo może wystąpić deficyt co2.
-
slawek:{)
●
- Ranga: Początkujący
- Miasto: Głogów
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Chyba zależy też gdzie te roślinki rosną. Powinny być posadzone bezpośrednio pod źródłem światła, bo jak rosną na boku akwarium, to mogą być niedoświetlone. Poza tym 0,5 W/l to chyba trochę mało jednak...
-

mirek5566
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Miasto: okolice Lublina
Jak długo świecisz ? optimum to 12h/doba byxa lubi żelazo mierzysz?
-
slawek:{)
●
- Ranga: Początkujący
- Miasto: Głogów
przy braku CO2 oswietlenie 0,5 w/ l jest maxem - inaczej występuje glon. Wiem z doswiadczenia, eksperymentowałam z 22W przy pojemnosci akwa 20 l.
Odnosnie żelaza - jak mówiłam, pod rosliną jbl kugeln + ferro do słupa - nie mierzę.
Z tego, co wiem heniek też lubi żelazo, a rośnie od zawsze jak szalony - nawet bez kulek nawozowych. Dodałam jeszcze więcej kulek, zobaczymy.
-
Anonim 23494
●
Powiązane tematy
.Opis zbiornika: Witam przedstawiam wam mój spontanicznie założony zbiornik 60l na samym piasku. Większość roślin z rzeki soły i 2 gatunki z jeziora Mucharskiego. Zbiornik ma juz około 3 tygodnie
Ak...
W akwariach trzymamy wiele różnych roślin i zwierząt ze stref tropikalnych Azji Ameryk Afryki czy Australii nie zdając sobie sprawy z tego że obok nas istnieje równie ciekawy ekosystem (Piękna mi wysz...
zbiornicek ze szkła opti 120x40x50 240l
podłoże Aqua substrate 2 powder Aqua Art
filtracja gąbka wewnętrzna brak możliwości kubełka
co2 płyn brak możliwości zamontowania zestawu
dekoracje dragon ...
Witam. Zrobiłem u siebie bimbrownie na zelatynie. Produkuje pięknie co2 1 babelek na sekundę . Mam do tego dyfuzor narurowy jbla , ale bombelki lecą z niego bardzo duże i wpadaja przez wylot filtra do...
Witam,
Planuje zalozyc krewetkarium. Moim celem jest, aby byl to zbiornik wymagajacy jak najmniej opieki. W ogole nie planowalem nawozenia, CO2 itp.
Zbiornik: Aquael Shrimp Set Smart 30L, 29x29x35
O...
Zastanawiam się nad zakupem zestawu testów Zooleka, zawierającego testy m.in. na - PO4, Fe, K, Ca, Mg. Jaka jest Wasza opinia na skuteczność tych testów i ich przydatność?
hej jestem początkującym akwarystom i mam akwarium 45l
sprzet to:
:arrow: filtr kaskadowy aqua clear50
:arrow: grzałka 50w
:arrow: pokrywa a w niej 2 świetlówki 15w
:arrow: podłoże AQUA SUBST...
Witam.
Myślę że dla osób szukających informacji na temat azjatyckiej fauny i flory,
bardzo dużo fotek krewetek, rybek, roślinek .....
ciekawe podejście tematu http://www.ibanorum.netf...
Witam Wszystkich,
zamierzam wymienić świetlówkę Leuci DayLight na inną np. Flora-glo lub Aquarelle jako podstawowe żródło światła. Zależy mi na prawidlowym rozwoju roślin, ale niekoniecznie na ich sz...
witam
Mam pytanie !
Mam swietlowki aqua i flora glo, ktora ma isc do przodu, a ktora do tyłu :?:
Od moderatora - Jacek Pawłowski
Nastepnym razem taki post zostanie usuniety !!!!!!!
Naucz się ...
|
|