Odpowiedz z Aqua Art... - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Odpowiedz z Aqua Art...

Liczba wyświetleń: 2349·Odpowiedzi: 6
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
KUBEK188 Mazury

02 paź 2012, 18:40 Odpowiedz z Aqua Art...  (#1)  

Witam.
Niedawno wyslalem email do firmy aqua art z pytaniami o sklad produktu Macro Green oraz czy nie moga na opakowaniu zamieszczac danych o ile ppm daje 1 nacisniecie dozownika np Ferro+ itp. Dostalem odpowiedz z biura w postaci tego linka :
komercyjna witryna

KUBEK188
Ranga: Zainteresowany tematem

Miasto: Mazury

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
maslo_82 Poznań

02 paź 2012, 18:55   (#2)  

Bardzo dobra odpowiedź, bo ideaologia substratu czy granulatu, stężenia w wodzie, trzyma się na poziomie zerowym. Bezsensowne jest określanie, czy dany nawóz jest dobry czy nie, na podstawie tego jakie ma stężenia.

Ferka, ADA majapraktycznie niemierzalne stężenia a działają wyśmienicie.

maslo_82
Ranga: Z dużym doświadczeniem

Miasto: Poznań

markus383 Otwock Mały

02 paź 2012, 19:06   (#3)  

Mi też to się podoba. Chyba zależy nam na rozwoju polskich firm? W 100% zgadzam sie z ogólna myślą zawartą w odpowiedzi. Po ujawinieniu składu pojawiłoby się dziesiątki aukcji z nawozami o takim składzie i z pewnością firma nie wytrzymałaby takiej "konkurencji".

markus383
Ranga: Stały bywalec

Miasto: Otwock Mały

02 paź 2012, 19:12   (#4)  

Jak mowa wyborcza.

RockoSilento
Ranga: Poznaje temat

tao

02 paź 2012, 19:20   (#5)  

maslo_82 napisał(a):Bardzo dobra odpowiedź, bo ideaologia substratu czy granulatu, stężenia w wodzie, trzyma się na poziomie zerowym. Bezsensowne jest określanie, czy dany nawóz jest dobry czy nie, na podstawie tego jakie ma stężenia.

Ferka, ADA majapraktycznie niemierzalne stężenia a działają wyśmienicie.

Patrząc na wyniki wody mniej więcej tak to wygląda.
markus383 napisał(a):Mi też to się podoba. Chyba zależy nam na rozwoju polskich firm? W 100% zgadzam sie z ogólna myślą zawartą w odpowiedzi. Po ujawinieniu składu pojawiłoby się dziesiątki aukcji z nawozami o takim składzie i z pewnością firma nie wytrzymałaby takiej "konkurencji".

Jakoś nie widzę wielkiego zainteresowania zamiennikami.Może dlatego że są prostsze sposoby na sukces w akwarium, jak podorabianie nawozów.
Żaden system nawożenia nie gwarantuje sukcesu ,wszystko zależy od twojej wiedzy.
tao.

tao
Ranga: Znający temat

02 paź 2012, 19:34   (#6)  

Ja też uważam, że odpowiedz jak najbardziej trafiona.

Tylko zastanawia mnie dlaczego o wiele częściej atakowano z podobnego powodu firmę ADA ? a użycie podobnej odpowiedzi wywołałoby wielki lament, fajnie że przynajmniej do produktu krajowego występuje taka jedność i zrozumienie :wink:

Dla mnie nie ma żadnego znaczenia czym się nawozi, ważnym jest jakie daje to wymierne efekty i przekłada się na "poprawność" prowadzenia zbiornika przy użyciu danego systemu obojętnie którego producenta.

Jeżeli ktoś bardzo chce mieć wgląd w skład danego produktu, to i takie rozwiązania też znajdzie, przykładem niech będzie Seachem itp..

pozdrawiam

aquamateo
Ranga: Z dużym doświadczeniem

Wspieram stronę kontem Premium

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
gabriel Kraków

03 lip 2016, 20:40 Re: Odpowiedz z Aqua Art...  (#7)  

A moim zdaniem powinno być napisane o ile ppm dany nawóz podwyższa jakich pierwiastków.
Kwestia jakie sole fizycznie są użyte i jakie chelaty czy inne dodatki to kwestia firmowa (tak - wiem, wybór soli i chelatów nie jest gigantyczny, ale jest - ten sam pierwiastek można dozować zwykle z więcej niż jednej soli). Nie jestem tu przeciwko polskim firmom bynajmniej. Po prostu skoro w każdym kranie woda jest trochę inna i pomysły na jej wzbogacanie też, no i oczywiście zużycie przez rośliny w przeciągu tygodnia - to i tak nie da się zrobić jednego nawozu uniwersalnego.
Poza tym, wiedza na temat pierwiastków, soli, zapotrzebowania na nie przez rośliny nie należy do żadnej z firm produkujących nawozy... zatem "darmo otrzymaliście - darmo dawajcie". Przemysłowe metody produkcji nawozów i tak dają wiele możliwości na zarobienie na nawozie.
Reasumując uważam, że niepodawanie na opakowaniach takiej informacji jak projektowane stężenie ppm poszczególnych składników odżywczych nie ma nic wspólnego realną ochroną dorobku indywidualnego danej firmy.
To trochę tak jakby nie podawać na częściach elektronicznych istotnych parametrów ich pracy zasłaniając się sformułowaniami typu "nadaje się do zasilacza 2W". Na szczęście w branży elektronicznej tak nie jest.
Gabriel

gabriel
Ranga: Poznaje temat

Miasto: Kraków

Powrót do Nawożenie

Powiązane tematy

YouTube

PH-BOT Aqua-Trend - dziwne zachowanie sondy pH

NatsuEND w Nawożenie · Odpowiedzi: 16 · Wyświetlenia: 7613
Hej, Od kilku dni w akwarium mam kontroler pH: PH-BOT Aqua-Trend zestaw MIDI Odczyt z sondy nie jest stały i zmienia się w ciągu jednej sekundy kilkukrotnie - pH skacze np między 6.60 a 6.63. Skutk...
6-280921.jpg

Nawozy GT AQUA - nowość

roslinyakwariowe.pl w Nawożenie · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 6134
6-280921.jpg Do oferty sklepu dołączyły nowe nawozy marki GT Aqua. Są one przeznaczone dla roślin wodnych hodowanych w akwariach dekoracyjnych. Nawozy zawierają kluczowe składniki dla rozwoju zdrowy...
YouTube

Czym nawożą w Green Aqua? Tajemnica rozwiązana

Piotr Baszucki w Nawożenie · Odpowiedzi: 29 · Wyświetlenia: 12145
Zapraszam do obejrzenia :)
YouTube

Automatyzacja nawożenia (Green Aqua)

Piotr Baszucki w Nawożenie · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1797
Zapraszam do obejrzenia fajnie zmontowanego filmu. Dla osób nie posługujących się językiem angielskim jest opcja włączenia automatycznego tłumaczenia napisów.

Zmiana mineralizatora wody ro na Aqua art hydro mineral

Anonim 59529 w Nawożenie · Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 3187
Witam Posiadam akwarium 112 litrów i co tydzień podmieniam wode w akwarium wodą ro. Dodaje oczywiście do wody ro mineralizator Qualdrop GH+ One plant. Musze stosować mineralizator bo nie rozcieńczam ...

Aqua Art Hydro Mineral

slawekmokwa1 w Nawożenie · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1776
Witam Czy ktoś zna skład Aqua Art HYDRO MINERAL lminerały do RO osmozy?

Które nawozy wybrać? (Green Aqua, Aqua Forest, Seachem)

salava8 w Nawożenie · Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 4985
Cześć, do dyspozycji mam następujące linie nawozowe: Green Aqua, Aqua Forest, Seachem. Mam dylemat. Może ktoś z Was ma doświadczenie z tymi nawozami? Godne polecenia czy raczej odradzacie? :) Dane ak...

GREEN AQUA

darek8585 w Nawożenie · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1934
Witam,mam pytanie czy na polskim rynku można gdzieś kupić nawozy Węgierskiej firmy GREEN AQUA.

Aqua Rebell Mikro - sprzeczne informacje o potasie ??

DarekSlim w Nawożenie · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1927
Witam. mam pytanie. Kupilem Aqua Rebell Eisenvolldunger (Mikro Basic), na stronie producenta napisane jest że 10 ml/100l wody podniesie steżenie K - 0,06 mg/l, a Mg - 0,40 mg/l, a na polskich stronach...

Nawożenie aqua art pierwsze oznaki niedoborów?

lud3ik w Nawożenie · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 2017
Witam posiadam akwarium 240l (200l netto) dość mocno obsadzone roślinami. Światło to 100W power led (8800lumenów)(10000k 8000k 6500k fws oraz red i blue) Filtracja eheim 2275 i simer 350. Woda ro z mi...

Statystyki

Ten temat przegląda 532 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571603
 •  Liczba wątków: 49479
 •  Użytkownicy: 36913

•  Najnowszy użytkownik: veronika_lot

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 532 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.