Żelazo w kranówce - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Żelazo w kranówce

Liczba wyświetleń: 943·Odpowiedzi: 5
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Zaloguj się, aby zmienić widok

30 wrz 2012, 23:58 Żelazo w kranówce  (#1)  

Witam i proszę o radę. Mam wodę o twardości dh 21, pH 7.5 i żelazo 0.187 mg/l, która pokrywa wszystko brązowym nalotem. Czy taki płyn nadaje się do akwarium? Jak odfiltrować żelazo, bo twardość/pH zmniejszę łatwo mieszając z RO. Czy może w ogóle nie zawracać sobie głowy kranówką i uzdatniać minerałami RO?

Janina
Ranga: Początkujący

01 paź 2012, 09:16   (#2)  

A jakie akwarium chcesz na tej wodzie prowadzić. Bo jeśli rośliny to twardość wody nie jest jakaś bardzo straszna co do ph to zbijesz co2 a żelazo rośliny zjedzą :)

speed_k
Ranga: Stały bywalec

01 paź 2012, 14:42   (#3)  

No nie wiem, czy żelazo jest w tej postaci przyswajalne dla roślin. Przypuszczam że nie.

Janina

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Praxius Biala Podlaska/Londyn

01 paź 2012, 15:10   (#4)  

Swego czasu mialem podobna wode w kranie. Wytracaly sie z niej jakies zwiazki zelaza.Rosliny,skaly,sprzet,wszystko wygladalo jak pokryte jakims g... :). Ja wtedy myslalem ze to sa okrzemki. Zaczalem wiec kombinowac ze swiatlem (ze niby za malo) az rosliny pokryly sie zielonym futrem :). Potem wklady do filtra redukujace krzem w wodzie i nic.
Na koniec zainwestowalem w filtr RO i AquaDur plus. Problem znikl jak sen jaki zloty :D
Od tamtej pory stosuje tylko RO+mineralizator. Wiem co mam w wodzie a to wspaniale hobby przynosi mi satysfakcje zamiast frustrowac.
Moje zdanie jest takie ze w twardej wodzie wiekszosc roslin bedzie rosla lecz niektore substancje w niej zawarte potrafia bardzo uprzykrzyc zycie :) . Na twoim miejscu sklonil bym sie raczej w strone RO

pozdrawiam.
Maciej

Praxius

Miasto: Biala Podlaska/Londyn

01 paź 2012, 21:24 Re: Żelazo w kranówce  (#5)  

Janina napisał(a):Witam i proszę o radę. Mam wodę o twardości dh 21, pH 7.5 i żelazo 0.187 mg/l, która pokrywa wszystko brązowym nalotem. Czy taki płyn nadaje się do akwarium? Jak odfiltrować żelazo, bo twardość/pH zmniejszę łatwo mieszając z RO. Czy może w ogóle nie zawracać sobie głowy kranówką i uzdatniać minerałami RO?

http://www.technologia-wody.pl/index.ph ... ia&id=1206
Brzęczyk i beczka 60 litrów...24 godziny napowietrzania i 24 na sendymentację. Potem można lać. "To z góry", to z dołu do kibla.

maarek72

01 paź 2012, 23:44   (#6)  

maarek72
Brzęczyk i beczka 60 litrów...24 godziny napowietrzania i 24 na sendymentację. Potem można lać. "To z góry", to z dołu do kibla.

:o :shock: :lol: Genialne i proste DZIĘKI

Janina

Powrót do Forum ogólne

Powiązane tematy

Fe.png

Znikające żelazo

Hultaj w Nawożenie · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 3015
Zainspirowany podobnym tematem aby rozwiać moje wątpliwości ad nie tyle dozowania żelaza ile jego kontroli(pomiarów) zaplanowałem sobie taki amatorski eksperyment który ma odpowiedzieć na pytanie jak ...
YouTube

Wymagające krewetki na kranówce?

Piotr Baszucki w Zwierzęta · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 4117

Nawożenie mikro, a żelazo

GP w Nawożenie · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1849
Witajcie 😉 Pytanie odnośnie nawozów mikro. Od lat z powodzeniem używam Profito Easy Life. Na akwarium 375 litrów ok. 40 ml/tydzień. Jaką max dawkę stosujecie oraz czy wspomagacie się dodatkowym żelaze...

Start 240L na kranówce i przechodzenie na RO

DamianS w Nawożenie · Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 4539
Witam wszystkich. Nie mam jak wystartować od razu na RO więc pomyślałem sobie ze wystartuje na kranówce a każda podmianę będę już robił wodą RO. Wodę w kranie mam 22dh. I tu mam pytanie zawsze jak rob...

Ca-Mg-K w kranówce a filtr Aquaphor

Agamemnon w Nawożenie · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 3051
Witam, Dziś zakupiłem test Zooleka Ca-Mg i zrobiłem test na wodzie kranowej, której używam w akwarium 25l. Wiem, że mam twardą wodę, ale wyniki trochę mnie zmartwiły. W kranówce mam 175mg/l Ca oraz...

Żelazo a dozowanie mikro

Rozrabiak w Nawożenie · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1845
Cześć. Mam Fe 0mg/l. Dozować samo żelazo czy dawać całe mikro? Jak uważacie? Pozdrawiam, R.

Zelazo zelazu nierowne?

radh w Nawożenie · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 1533
Uzywam nawozów na bazie soli. Makro sam mieszam, mikro kupuje wymieszane w sklepie akwarystycznym. Zastanawiam sie czy nad jakoscia swojego nawozu mikro, niby testy pokazuja ze Fe jest sporo ok 0,25 ...

Akwarium na kranówce

Monte Pablo w Nawożenie · Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 3151
Witam. Niedawno założyłem swoje (któreś z kolei) akwa roślinne. Baniak ma 20l, żyje w nim tylko bojownik i kilka krewetek red cherry. Moje poprzednie zbiorniki to w większości Low techy. Teraz mam zam...

Neon simulans na twardej kranowce ?

akwa_mielec w Zwierzęta · Odpowiedzi: 21 · Wyświetlenia: 7896
Witam, czy ktoś z was forumowicze trzyma simulans na twarde kranowce ? Mam wielką ochotę na spore stadko tych rybek ale moja woda ma gh 17 i kh 7-8. W RO nie zamierzam się bawić. Jest więc sens próbow...

Znikające żelazo - czy to jest normalne?

maciek rusznica w Nawożenie · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 1904
Czesc mam akwarium na podlozu ADA NEW AMAZONIA +power sand + powder,oswietlenie 4x80w 2 filtry zewnetrzne.Zbiornik jest bardzo gesto obsadzony mozna go obejrzec na tym forum (the simple one).Jako zro...

Statystyki

Ten temat przegląda 393 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570996
 •  Liczba wątków: 48803
 •  Użytkownicy: 36934

•  Najnowszy użytkownik: Laura

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 393 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.