Będę kupować filtr wewnętrzny do mojego 60l baniaka. W kwestii producenta już podjąłem decyzję - teraz mam dylemat: Eheim biopower 160 czy aquaball 130. Który z nich lepszy do akwarium roślinnego z niewielką liczbą małych rybek - powiedzmy 12 neonków. A może to nie ma żadnego znaczenia przy tak niewielkim udziale "masy" rybnej?
niby ten biopower jest do większych zbiorników. Niby dodatkowo łączy funkcjonalność filtra zewnętrznego z wewnętrznym ale czy to nie byłby bajer w moim przypadku? Czy ma znaczenie fakt, że wodę z kranu mam dosc zasadowa (ph okolo i musze zbijac ja chemicznie do poniżej 7 dla neonków? Moze w tym biopowerze moglbym stosowac jakies wklady specjalne do obnizania ph a moze to nie tedy droga. Dodam, ze podaje CO2 jedynie w plynie i poki co nie bede bawic sie w butle. Nie mam tez odwroconej osmozy - proste akwarium 6 tygodni po starcie. Co poradzicie? Acha - jeszcze jedno - nie wiem czy to ma jakikolwiek zwiazek ale mam 2 zarowki po 24W kazda wiec owe 60l jest calkiem niezle doswietlone. Relanie to jest okolo 50l bo mam sporo ziemi i skal.
A ja odpowiem pytaniem na pytanie: a czemu nie kubełek czy choćby kaskada
1. Nie zaśmiecasz sobie wnętrza akwa
2. masz znacznie większe pojemności filtrów
Może i eheimy są funkcjonalne, ale estetyką nie grzeszą. Nawet jeśli uda ci sie upakować jakiś wkład obniżający ph to będziesz miał mało miejsca na resztę wkładów. Nie wiem czemu zdecydowałeś się na filtr węwnętrzny, ale jeśli tylko możesz to w tej cenie kupisz porządną kaskadę lub porządny chiński kubełek (np HW). No ale jeśli jesteś zdecydowany na właśnie te eheimy to w zasadzie różnicy nie ma, no chyba że jakieś szczegóły w budowie głowicy.
Proste są dla szybkich samochodów, zakręty dla szybkich kierowców - CMr
Ja bym zastanowił się nad filtrem typowo gąbkowym, wiem że to niby przeszłość ale ich właściwości mechanicznej filtracji są naprawdę niezłe, moim zdaniem znacznie lepsze niż niby wypasionych filtrów wewnętrznych które podałeś. Poszukaj na allegro czegoś takiego "E-Jet 103" do tego jakis napęd i wystarczy. Żeby nie było że nie lubię Eheima to sam używam kubełka 2224 i jest OK ale "jaj nie urywa"
PS> Jeśli nie zdecydujesz się na podawanie CO2 dodatkowo to kaskada odpada bo wybije za dużo go z wody i rośliny będą marnieć bo oświetlenia masz sporo, ja bym nawet zaryzykował zmniejszenie go o połowę.
kaboom napisał(a):PS> Jeśli nie zdecydujesz się na podawanie CO2 dodatkowo to kaskada odpada bo wybije za dużo go z wody i rośliny będą marnieć bo oświetlenia masz sporo, ja bym nawet zaryzykował zmniejszenie go o połowę.
A co ma piernik do wiatraka. Wybijanie CO2 z wody (a i to pewnie w znikomym stopniu) miałoby miejsce przy kaskadzie jeśli podawane byłoby gazowe CO2 z butli (ponieważ woda byłaby wysycona CO2 bardziej niż wynikałoby to ze stężenia CO2 w powietrzu). Przy podawaniu preparatów typu "węgiel w płynie" nic się nie wybije bo tam węgiel związany jest w postaci aldehydu glutarowego i nie ma możliwości wytrącenia go do atmosfery przez ruch powierzchni. Oczywiście przy oświetleniu prawie 1W/l podawanie CO2 z butli i dobranych odpowiednio nawozów jak najbardziej wskazane o ile nie niezbędne.
A co do filtra to jeśli jest tylko opcja z kaskadą albo kubełkiem to wogóle nie zawracaj sobie głowy wewnętrznymi. Ja polecam kubełek (jaki to kwestia budżetu) bo zmieścisz do środka i mechanikę (gąbki, włókniny), biologię (ceramika) i modyfikację ph (np wkłady torfowe). No i zaglądasz tam tylko jak naprawdę się zapcha (zakładając prefiltr na ssanie to raz na 6 miesięcy otwierasz filtr).
112l arka noego czyli towarzyskie i 15l krewetkarium nano kostka. W przygotowaniu 30l dla stadka Boraras Brigittae.
derfalon napisał(a):A co ma piernik do wiatraka. Wybijanie CO2 z wody (a i to pewnie w znikomym stopniu) miałoby miejsce przy kaskadzie jeśli podawane byłoby gazowe CO2 z butli (ponieważ woda byłaby wysycona CO2 bardziej niż wynikałoby to ze stężenia CO2 w powietrzu). Przy podawaniu preparatów typu "węgiel w płynie" nic się nie wybije bo tam węgiel związany jest w postaci aldehydu glutarowego i nie ma możliwości wytrącenia go do atmosfery przez ruch powierzchni. Oczywiście przy oświetleniu prawie 1W/l podawanie CO2 z butli i dobranych odpowiednio nawozów jak najbardziej wskazane o ile nie niezbędne.
Czy sie to komuś podoba czy nie to CO2 jest rozpuszczone w wodzie w w akwarium, nawet jak ktoś go nie podaje (około 4 mg/l) szkoda i tak tracić coś czego się ma mało, a "węglem w płynie" to może glony wykańczać a nie opierać na nim akwarium roślinne jeśli myśli o jakiejkolwiek wymagającej roślinie.
derfalon napisał(a):A co ma piernik do wiatraka. Wybijanie CO2 z wody (a i to pewnie w znikomym stopniu) miałoby miejsce przy kaskadzie jeśli podawane byłoby gazowe CO2 z butli (ponieważ woda byłaby wysycona CO2 bardziej niż wynikałoby to ze stężenia CO2 w powietrzu). Przy podawaniu preparatów typu "węgiel w płynie" nic się nie wybije bo tam węgiel związany jest w postaci aldehydu glutarowego i nie ma możliwości wytrącenia go do atmosfery przez ruch powierzchni. Oczywiście przy oświetleniu prawie 1W/l podawanie CO2 z butli i dobranych odpowiednio nawozów jak najbardziej wskazane o ile nie niezbędne.
Czy sie to komuś podoba czy nie to CO2 jest rozpuszczone w wodzie w w akwarium, nawet jak ktoś go nie podaje (około 4 mg/l) szkoda i tak tracić coś czego się ma mało, a "węglem w płynie" to może glony wykańczać a nie opierać na nim akwarium roślinne jeśli myśli o jakiejkolwiek wymagającej roślinie.
Moja wypowiedz wzięła się stąd że odrzucenie kaskady z względu na CO2 rozpuszczone w wodzie jest błędne logicznie. To że CO2 jest w wodzie jest jasną sprawą ponieważ gaz ten jest stosunkowo dobrze rozpuszczalny i znajduje się w powietrzu atmosferycznym. Ilość tego gazu w wodzie bez dodawania go sztucznie wynika z jego zawartości w powietrzu atmosferycznym stąd nawet silne wzburzenie tafli wody nic nie zmieni. A nie zmieni ponieważ ruch wody zwiększy tylko wymianę gazową woda-powietrze ( a w tym przypadku jest to stan równowagi wynikający z rozpuszczalności gazu w danej temp i zawartości gazu w powietrzu). mieszanie wody zwiększy wytrącanie zawartego w niej co2 i jednocześnie ułatwi kontakt wody z co2 w powietrzu więc nic się nie zmieni. Kaskada może mieć negatywny wpływ na zawartość co2 w wodzie tylko przy sztucznym podawaniu gazu, ponieważ wtedy ilość rozpuszczonego co2 w wodzie jest wyższa niż wynikałoby to z zawartości w atmosferze. wtedy mieszanie wody powoduje w znacznie wyższym stopniu wytrącanie "nadmiaru" z wody i stąd powszechny pogląd o szkodliwości silnego wzburzania wody w akwariach nawożonych gazowym CO2. A co do niemożności prowadzenia przyzwoitego roślinniaka na Carbo to pogląd mocno przesadzony. Jest to dobre źródło węgla dla roślin ale jednak od co2 trudniej przyswajalny, stąd popularność butli (ze względu na skuteczność i koszt "węgla")
Myślę że jednak jest to spory OT bo pytanie było o filtry. Według mnie jeśli nie ma przeszkód to kubełek, na drugim miejscu kaskada. Sam używam JBL e900 i Aquael Multikani.
112l arka noego czyli towarzyskie i 15l krewetkarium nano kostka. W przygotowaniu 30l dla stadka Boraras Brigittae.
chłopaki dzieki za odpowiedzi. Po tym wszystkim jednak aktualnie rozważam kubełkowy. Jedynym "ale" jest fakt, iż mam pokrywe na moim baniaku - nie mam opcji na bezpokrywowe akwa (mam małe dziecko w domu) wiec baniak musi byc zakryty. Pokrywa ktora mam do srodka i tak ma juz wprowadzony zwoj kabli (od filtra, grzalki oraz 2 zarowek) wiec wiele miejsca nie ma na dodatkowe dwie rury. Z drugiej strony kurcze zewnetrzny kusi. Ot dylemat. Czy ktos z Was ma zasadowa wode w kranie (powyzej 7. i uzywa kubelkowego rowniez do zakwaszania wody? Powiedzmy sobie bowiem szczerze - na grzyba mi wydajny filtr jesli jak juz wspomnialem masy rybnej bedzie niewiele. Roslinom w 60l baniaku zas zapewne wydajnosc filtra nie jest zanadto potrzebna - chyba ze sie myle? Jesli mam racje to w zasadzie kazdy filtr bylby dobry i znaczenie zaczynaja miec inne parametry: np wlasnie mozlwosc permanentnego zakwaszenia wody, cicha i bezawaryjna praca, wymiary. Zwracam uwage ze bede mial max 7-8 malutkich rybek (neony) + moze 3 bocje wspaniale na slimaki + moze 2-3 male glonojady. To wszystko - zatem problemu z produktami przemiany materii po rybach (azotanami bodajrze) duzego miec nie bede przy duzym udziale roslin. Wrecz przeciwnie - rybki dadza roslinom to czego potrzebuja. Ot dylemat. Dla utrudniednia dodam ze budzet na filtr mam wzdlednie duzy tzn mysle do 350pln
Jak dla mnie filtr nie jest po to bo są ryby. Tylko za pomocą jego stabilizować mógł bym zbiornik. Mój kubełek stoi już bez otwierania 4 miesiace i postoi jeszcze drugie tyle. W pokrywie wytnij otwory na rurki i po sprawie. Jak dla mnie tylko kubełek i nic więcej. Największa wygoda i nie ma brzydkiego widoku w akwarium.
znalazlem cos takiego: http://www.roslinyakwariowe.pl/azoo-wate ... -2932.html - czy to da sie latwo wcisnac np w biopowera eheim wewnetrznego? albo zewnetrznego by stale zakwaszal mi wode pod neony czerwone? Tak teraz po malu krystalizuja mi sie wymagania. Chcialbym by filtr:
1) mial mozliwosc dopchania do niego jakiegos wkladu dostepnego na rynku - np zakwaszajacego wode
2) mial umiarkowane rozmiary
3) byl cichy i bezawaryjny
4) renomowanej firmy z dostepnymi czesciami wymiennymi i powaznym podejsciem do kwestii serwisu i gwarancji - nienawidze nie moc naprawiac rzeczy i byc zmuszonym do kupowania nowego urzadzania z powodu trudnosci w naprawie starego
5) wydajnosc w sensie przeplywu na godzine chyba ma mniejsze znaczenie wobec akwarium roslinnego z symboliczna liczba malych ryb
6) byl mozliwy do zamontowania na akwarium z plastikowa pokrywa z dzurka o wymiarach
7) akwarium 60l, swiatlo na poziomie 0.8W/l + 2 odblysnikami ponoc zwiekszajacymi strumien o 100%, podaje dziennie 1-2ml CO2 w plynie. Roslinki zaczely mi ostatnio szybko rosnac. Niestety glony tez...
No wlasnie - walczyl z glonami.
9) dziurke w pokrywie akwariowej mam niewielka i trudno powiekszalna o wymiarach 1.5cm X 7cm z czego okolo 30% juz zajmuja kable - ergo jesli zewnetrzny to na pewno nie jakies szklane czy plastikowe sztywne rurzyska tylko niewielkie i elastyczne rurki plastikowe - to tez stawia pod znakiem zapytania filtr zewnetrzny w ogole...
Eheim Classic 2213 nawet używke możesz zakupić. A jak nie to Tetra (bardzo cicha i podobno juz poprawiona) Jaką ja nie miałem kwaśna wode to mi żyły neonki (ph od 6.7 do max 8 podchodziło czasem jak był brak co2)
Piotr Baszucki w Filtracja· Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 834
wkladka.jpg
Czy wiecie, że aktualnie w opakowaniach Skimmerów Eheim Skim 350 producent dodaje do zestawu zabezpieczenie wlotu pływaka?
To odpowiedź na zapotrzebowanie akwarystów, którzy szybko dost...
Łoś w Filtracja· Odpowiedzi: 11 · Wyświetlenia: 4963
Witam
Mam akwarium i do niego filtr kubełkowy Eheim Professional 4+ 600. Filtr chodzi od niedawna. Ogólnie jestem zadowolony tylko jedna rzecz mnie martwi. Chodzi mi o mocowanie węży na króćcach przy...
rawracer w Filtracja· Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 510
Witam.
Czy przerabiał ktoś temat ze zmianą zaworów w Eheim experience 250 na zawory z 350 ?
Czy wielkosciowo to to samo ? Czy cala głowica jest większa ?
W środku średnice ładne jednak dusi go pewni...
pk77 w Filtracja· Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 1678
U mnie przygotowania do usprawnienia akwarium ruszyły pełną parą. Właśnie rozpakowałem Eheima (model w temacie), i planuję go jutro podłączyć pod moje akwarium "z robakami" :D
Jest jeden pr...
pk77 w Filtracja· Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 1631
Czy systemy high tech potrzebują innej filtracji niż low tech przy tych samych wymiarach akwarium? Moje pytanie wynika stąd, że widziałem wiele zbiorników low tech, które były prowadzone niemal bez fi...
Badman w Filtracja· Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 8224
Od czwartku mam filtr Aquael Ultramax 1500 kupiony w pewnym sklepie za okazyjną cenę 594 zł. Niby to miała być nowa wersja lecz z tego co wyczytałem kosz zasysający powinien być innego kształtu.
Jak ...
Łoś w Filtracja· Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 3919
Cześć
Zastanawiam się nad drugim filtrem do moich 300 litrów jako biolog i znalazłem takie coś SUNSUN HW-704A ,z oczywistych względów zainteresowała mnie wersja bez UV i ogólnie nie najgorzej one wyg...
Badman w Filtracja· Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 4751
Filtr Aquael Unimax 250 od 14 miesięcy nie czyszczony, zauważalny znaczny spadek przepływu. Jest w nim ceramika:
- 8 letnia Aquael Biocermax 600, jeszcze przerzucona z wcześniejszegi Unimax'a 150
- 3 ...
bleiddze w Filtracja· Odpowiedzi: 13 · Wyświetlenia: 3891
Cześć wszystkim.
Zacznę od tego że lekko ponad dwa tygodnie założyłem akwarium 72l. Akwarium jest na etapie dojrzewania i niestety swoje już przeżyło - mocny atak glonów w tym ciemnych, nitkowatych i...
Statystyki
Ten temat przegląda 153 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
• Liczba postów: 571027
• Liczba wątków: 48816
• Użytkownicy: 36939
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 153 gości
Newsletter
Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji.
Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.
Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości
marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej