Witam.
Dokładnie taką szafkę wymyśliłem i zrealizowałem parę lat temu (150x60x78).. Tutaj zdjęcie sprzed chyba 4 laty, o ile się nie mylę:
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/55a ... d2757.html
Szafka wykonana prawie w całości z 38 mm MDF (to prawie jak Twoje 2 x 18 mm). Napisałem prawie bo tylnia ścianka jest ze zwykłej pilśniówki 5 mm. A dlaczego? A dlatego, że tego typu konstrukcja nie potrzebuje "grubych pleców". Można by spokojnie zrobić to z 3mm. Powie Ci to każdy kumaty stolarz. Chodzi tylko o to, żeby się nie przekosiła a nie o to że na plecach też ciąży jakiś ciężar. Koledzy u góry z tymi plecami to trochę nad wyrost. Oczywiście można dać plecy takie jakie chcesz tylko po co? i po co zwiększać jeszcze wagę szafki, która i tak będzie bardzo cięzka.. moja z drzwiczkami waży około 120 kg o ile dobrze pamiętam.. Jeśli będzie dobrze skecona i sklejona to nie ma bata aby coś poszło nie tak. Moja była kręcona na 90 mm wkręty do MDF i sklejana na bardzo mocny klej do drewna.
Np w moim mniemaniu jeśli chodzi o stelaż metalowy.. można tylko w przypadku metalowych profili może dojść do tzw. zmęczenia materiału, którego możemy nie zauważyć i może być po prostu "wielkie trach", ( mam na myśli to, że w drewnopodobnej konstrukcji jesteś w stanie szybko zareagować jeśli zobaczysz, że szafka się rozjeżdża a przy metalowej może być za późno) ale to też chyba nie na miejscu przy takim małym obciążeniu.. Więc decyzja należy do Ciebie.
MDF to wdzięczny materiał.. Moja szafka podróżowała już wiele razy w bardzo długich trasach i nadal jest bardzo sztywa i masywna.. Właśnie 2 dni temu ją odmalowałem i wygląda jak nowa..

Niebawem zaczynam po 4 letniej przerwie z 540 litrów
Właśnie teraz czytam, że nie napisałeś jaka to płyta? Wiórowa ( meblowa ) czy MDF jak moja? Jeśli ta pierwsza to ja bym sie nie pokusił.. dlatego, że łatwo przemoczyć niechcący taka szafkę a klejenie rantów okleiną to także wątpliwa sprawa.. Po jakimś czasie wiadomo co będzie się z nią działo. A tak MDF jest łatwy do obróbki ale i też czasochłonny w przygotowaniu gotowego produktu: Ja użyłem najpierw szpachli dwuskładnikowej, poźniej grunt do Mdf, podkład i lakier koloru białego. W między czasie po podkładzie akryl w spoiny.
Mam nadzieję, że trochę pomogłem.
edit:
Wysokość zwiększona o 20 cm względem standardu nie będzie miała znaczenia