Microbe Lift Gravel & Substrate Cleaner - mętna woda. - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Microbe Lift Gravel & Substrate Cleaner - mętna woda.

Liczba wyświetleń: 2364·Odpowiedzi: 5
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Jakiś czas temu walczyłem z pyłem w wodzie i błoną na powierzchni. Problem bardzo skutecznie rozwiązał prefiltr narurowy z wkładem 20 mikronów i ograniczenie kamienia rybek. Pozostało trochę zanieczyszczeń między roślinami w substracie i pojedyncze drobinki zanieczyszczeń w wodzie. Postanowiłem sprawdzić czy może być jeszcze lepiej :-)

Zachęcony dobrymi opiniami odmulacza firmy Microbe Lif postanowiłem go przetestować. Cztery dni temu wlałem dawkę zalecaną przez producenta. Woda zrobiła się brązowa, bardzo mętna coś jak czarne wody, nie widać tylnej szybki. To ponoć normalny objaw więc się nie przejąłem i postanowiłem cierpliwie czekać aż się wyklaruje a zanieczyszczenia widoczne na substracie choć częściowo znikną:-) Nie oczekiwałem cudów po pierwszej dawce ale liczyłem na choć niewielką poprawę.

Tymczasem woda jest mętna do dziś, na roślinach zaczęły pojawiać się okrzemki, po substracie nie widać poprawy, w miarę jak odparowuje woda pozostawia na szybce jakiś brązowy osad...

Wczoraj wlałem jeszcze Microbe Lift Special Blend dla przyśpieszenia efektu. Nigdy wcześniej nie używałem chemii poza paroma dawkami Ada Phyton Git. Mam nadzieję, że się nie rozczaruje na środkach Microbe.

Czy ktoś z Was miał podobne doświadczenia? Zaczynam się niepokoić, że czeka mnie kilka tygodni czekania aż woda się wyklaruje poprzez podmiany wody. Jeśli do połowy przyszłego tygodnia woda się nie wyklaruje zacznę rozważać możliwość użycia Purigenu ale to kolejna chemia.... :roll:

Forrel
Ranga: Poznaje temat

Polecamy zakupy w sklepie forumowym

29 wrz 2012, 21:57   (#2)  

U mnie woda wyklarowała się dopiero po tygodniu. Z tym ,że żadnego pozytywnego skutku "odmulania podłoża" nie zanotowałem - nie było go, oprócz tego widocznego na obrazku buteleczki.

maarek72

29 wrz 2012, 22:16   (#3)  

Pocieszające :-) Dzięki. Wolałbym żeby jednak jakiś efekt był ale fajnie wiedzieć, że jest nadzieja na wyklarowanie wody.

Forrel

29 wrz 2012, 22:36   (#4)  

U mnie zmętnienie trwało 4 dni. Efektów za dużych nie było. Ożywiło co prawda podłoże bo zaobserwowałem po podaniu dużo częstsze wydobywanie się jakiegoś gazu z substratu ale takiego efektu jak na reklamach nie było. Ilość detrytusu zmniejszył się widocznie ale nieznacznie. Żeby uniknąć tak mocnego zmącenia można nabrać preparat do strzykawki, wyłączyć filtry, poczekać aż woda się uspokoi i wtedy strzykawką nad dnem równomiernie rozprowadzić preparat i odczekać paręnaście minut aż opadnie.
Bakterie to nie chemia, purigen to też nie chemia to sorbent (chyba tak to się pisze) i nie wyłapuje zmętnień a między innymi barwniki co daje efekt tzw. krystalicznej wody.

steehead
Ranga: Aktywny użytkownik

29 wrz 2012, 22:49   (#5)  

Z tego co wiem preparaty Microbe Lift to nie chemia.

ZielonyAmator
Ranga: Aktywny użytkownik

30 wrz 2012, 00:58   (#6)  

OK, źle się wyraziłem. To nie chemia tylko przetrwalniki bakterii :-)

Forrel

Powrót do Nawożenie

Powiązane tematy

YouTube

Woda RO czy kranówka? Porównanie identycznych akwariów

Piotr Baszucki w Nawożenie · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 8245
Zapraszam do obejrzenia. Przypominam o możliwości automatycznego tłumaczenia napisów na j.polski.
YouTube

Ciekawostka dlaczego woda...

Jacek Pawłowski w Nawożenie · Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 4077
Cześć Ciekawostka dlaczego woda różni się parametrami od tych podanych w wodociągach. To ma też przełożenie dla naszych zbiorników.
5119881B-8152-4153-90D2-10F912E6E7D3.png

Woda kranowa do akwarium

mateusz gawroński w Nawożenie · Odpowiedzi: 13 · Wyświetlenia: 6060
Witam chciałbym przejść z wody Ro do wody kranowej czy takie parametry odpowiadały by roślina ma być to HT Dodam ze kiedyś lalem ta wodę i był wysyp zielenic na szybach i kamieniach jeżeliby się nadaw...
Screenshot_20220108-134332_Office.jpg

Nawozenie akwarium z srednio twardą wodą

wojtekszuminski w Nawożenie · Odpowiedzi: 238 · Wyświetlenia: 77997
Witam chce sie zapytac jak nawozic akwarium z ca 83 ppm zeby to roslo. Wiem ze chodza akwarium z taka woda bez ro. Chce dowiedziec sie wszystkiego co bedzie potrzebne aby to dobrze chulalo.... na razi...
Screenshot_71.jpg

Pałeczki glony i metna woda

slv_slv w Nawożenie · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 4952
Witam Pisze do Was liczac na pomoc spolecznosci. Bez Was grozi mi likwidacja akwarium...Zona juz traci cierpliwosc ;) a wiec do rzeczy: PO przeczytaniu kilku watkow nt uzywania paleczek nawozowych z...

Woda z kranu

slaw1313 w Nawożenie · Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 5038
Witam serdecznie. Proszę o pomoc na tym forum po raz pierwszy chociaż czytam i korzystam z porad od kilkunastu lat. Miałem przerwę w akwarystyce ok 10 lat w tym czasie nastąpił postęp i praktycznie uc...

Woda RO a zmiękczacz

CcxcC w Nawożenie · Odpowiedzi: 11 · Wyświetlenia: 4892
Witam , pytanie odnośnie montażu filtra RO , mam zastosowany zmiękczacz i zamontować filtr przed zmiekczaczem czy za?

Dolewki wodą RO

guzi75 w Nawożenie · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 3650
Witam, chciałbym się dowiedzieć czy odparowaną wodę w akwarium (UF UPAŁY :D) dolewkę wody RO, uzupełniać czystą czy zmineralizowaną

Miękka woda vs podłoże aktywne

Piotr Baszucki w Nawożenie · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1244
Zapraszam do udziału w ankiecie

Woda RO ph 8,2

Glonowaty w Nawożenie · Odpowiedzi: 17 · Wyświetlenia: 7951
Jak w temacie mam już około roku filtr kupiłem nowe wkłady i membranę. TDS 21 a ph 8,2 i tu lekkie zdziwienie. Czy coś należy już wymienić? Czytałem że mebrana 2 lata srednio trzyma i jak nie ma TDS 5...

Statystyki

Ten temat przegląda 327 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571609
 •  Liczba wątków: 49480
 •  Użytkownicy: 36914

•  Najnowszy użytkownik: amelia_g

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 327 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.