|
|
Podłoża aktywne, żwiry, piaski, substraty i podsypki pod korzenie.
Witam zakładam akwarium małymi kroczkami i mam pytanie takie
Czy dobrym rozwiązaniem będzie jak dam w akwarium 216l na podłoże ? :
JBL AQUABASIS PLUS 5L
na to
JBL MANDO 5L
na to potem zasypię 26l żwiru granulacja od 1 - 7
czy dodać jeszcze 3l tetra substrate na dół ?
Chcę hodować w akwarium rośliny i ryby do tego będzie zamontowane CO2 butla ciśnieniowa
-
DRE
●
strasznie kombinujesz (normalne na początku) Ja stawiam akwaria na tetra complette substrate i przysypuję to żwirkiem 1-3mm (możesz zamiast tetry daś aquabasis a zamiast żwirku manado ale nie wszystko naraz.
-

moonrider
●
- Ranga: Znający temat
Polecam Ci zwykła ziemie ogrodnicza. Jak dla mnie taki sam efekt a sporo taniej wychodzi. I możesz podjechać na skład kamienia (tam gdzie maja kostke granitową) Tam za 10zł kupisz 30kg żwiru bazaltowego czarnego.
-
rytcher
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
miałem na myśli żeby wykorzystać te podłoże mando pod żwir zamiast substratu wymieszać to z aqua basic plus i na to żwir 
-
DRE
●
Ale co ma dać te podłoże manado??
-
rytcher
●
użyźnić ? 
-
DRE
●
Jak sie nie myle to wąśnie to podłoże ma prawie same minusy zaczynając od tego że jest lekki i podnoszący twardość wody. Już lepiej dodać kermezytu (25zł za worek chyba 25kg)
Przynajmniej jest porowaty i szybciej bakterie by mogły sie zasiedlić.
Ostatnio edytowano 27 wrz 2012, 18:58 przez rytcher, łącznie edytowano 1 raz
-
rytcher
●
Manado jest jałowe. Do tego jest z tego co słyszałem bardzo lekkie. Więc nie kombinuj 
"Kto pyta, nie błądzi"...
<a href="/dyskusje/topic.html?t=41094&highlight=">Kliknij aby zobaczyć!</a>
-

Mortis
●
- Ranga: Aktywny użytkownik
Z tego co mi wiadomo to podloze JBL jest kompletnie jalowe wiec lepiej zakupic tetra substrate albo jakis inny substrat ktory bedzie bogatszy w skladniki odpowiednie dla wzrostu roslin.
Ale to tylko moja opinia,ja narazie w dwoch baniakach mam fluval sustrate narazie nie moge nazekac.
-
jacekwit
●
Ostatnio czytałem dobre opinie o starym dnia rataja. I nad nim bym sie zastanowił. Ale ziemia jak dla mnie lepszy wybór.
-
rytcher
●
Sugerowałem się opiniami że w mando dobrze rośliny się ukorzeniają, a jakbym przykrył te dziesięć litrów łącznie mando + aqua basic plus 26 litrami żwiru to by mogło wypływać mando ?
-
DRE
●
Nie nie wypływał oby nawet bez przykrycia.
-
rytcher
●
No tak nie powinno wyplywac ale w kazdym podlozu rosliny powinny dobrze sie ukorzenic.
-
jacekwit
●
Pomyślę na d tą ziemią chyba 
-
DRE
●
Jak dla mnie to rozmyślał bym nad ziemia albo substratem.
-
rytcher
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Ja polecę ci jedno, poczytaj i sam zdecyduj http://sklep.aquakris.pl/ wielu akwarystów już sprawdziło podłoże Pana Mariana i jeszcze mi się nie zdarzyło usłyszeć złej opinii na jego temat.
-

obione81
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: Głogów
-
Powiązane tematy
Hej
Film po niemiecku.
Stefan wyjaśnia jak długo wytrzyma podłoże aktywne w akwarium, oraz czym jest podłoże aktywne i jakie ma właściwości. &t=?si=gwXjdWEc5W9LvtRy
Hej
Pięć błędów jakie najczęściej popełniasz przy doborze podłoża do akwarium. Film niestety po niemiecku 😑 ?si=k91iDplkH2m0I2RL
Cześć,
Planuję wymienić piasek, który tworzy plażę w moim akwarium, na aktywne podłoże H.E.L.P Advanced Soil. Chciałbym to zrobić bez większego stresu dla ryb i krewetek oraz bez negatywnego wpływu n...
Zapraszam na film.
Uprzedzam, po niemiecku ;-)
Jest zamysł założenia kostki na podłożu aktywnym. Nigdy nie prowadziłem zbiornika na podłożu aktywnym, a wodę ma GH=24. Mogę zejść poprzez dolanie wody RO powiedzmy do GH=18 lecz nie mam ochoty zabawy...
Pisałem o tym w swoim wątku, ale może zapytam jeszcze tutaj. Pytanie bardziej do osób które to wykonały a nie dla teoretyków. Chodzi mi o o podłoże aktywne w wersji super powder 1-2mm pod spód a na to...
Cześć, chce założyć małe akwarium żeby trzymać tam bystrzyki Amandy plus jakieś krewetki. Chce utrzymać ph w okolicy 6,5 ale bez co2. Jakie podłoże aktywne byście polecili? Nie chcę podłoża aktywnego ...
Cześć, mam małe krewetkarium na podłożu aqua art shrimp sand założone miesiąc temu. Po miesiącu kh zbija mi ciągle do 0. A chce trzymać na nim neocaridina więc KH chce na poziomie 3. Jak długo takie p...
Mam 10kg podloża Yokuchi Jiban soil. Czy tego typu podłoże nadaje się do paludarium? A może trzymać się typowo akwarystycznych zastosowań?
Cześć, czy wedlug was zastosowanie żwirku i pod niego jakiegoś rodzaju kapsułek nawozowych może dać podobny efekt jak podłoże aktywne? Pytanie takie dlatego ze chce wystartować akwarium ale bez co2 i ...
|
|