Pytania ogolne...(dlugie ) :P - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Pytania ogolne...(dlugie ) :P

Liczba wyświetleń: 3638·Odpowiedzi: 4
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.

18 wrz 2003, 20:37 Pytania ogolne...(dlugie ) :P  (#1)  

Witkam :D

Akwarysta zostałem bo zafascynowały mnie pielegnice natomiast ze zbiegiem czasu przekonałem ,iż obecność i zdrowie moich roślin również jest bardzo ważne. Z wiasku z tym chciałbym stworzyć im jak najlepzre warunki bytu ,jednak chciałbym to uczynić metodą „chałupniczą” czyli bez pomocy żadnych preparatów i tu moje pierwsze pytanie czy to jest możliwe ? Bo zdaje sobie sprawę iż do dokładnego kontrolowania np. ph, azotanow itd. potrzebne są preparaty jednak ja chciałbym to zrobić w ten sposób :

1)Podmiana wody mam ( jako ze mam 113 l wiec ) 10 litrów na tydzień

2)Pod rośliny chciałbym dać glinę zmieszana z torfem – co wy na to ?

3)Założyć bimbrownie z tym ,że mam tu tez pytanie bo napowietrzam mój zbiornik jedynie przez prąd powietrza tzn. mam wyłączone bąbelki i czy jak np. będę dozował Co2 to czy przez to nie zmniejszy mi się ilość tlenu ????

Z tego postu chciałbym się dowiedzieć czy jestem w stanie w ten sposób stworzyć moim rośliną w miarę dobre warunki rozwoju ?

Ps: oświetlenie mam – świetlówki 2x18 W , wysokosc zbiornika 42 , a z roslin
same kryptokoryny i mech jawajski zrestsza mozna to zobaczyc na stronce www.mojeakwa.prv.pl.

Z gory dziekuje za rady.

ToR

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Marcin Baranowski Białystok

18 wrz 2003, 21:23   (#2)  

Przede wszystkim musisz nam powiedzieć, jakie masz plany względem tego akwarium. Czy chodzi ci jedynie o uprawę tylko tych roślin, które wymieniłeś czy też chciałbyś zmienić ten zbiornik w typowo roślinny.

Marcin Baranowski
Ranga: Moderator

Miasto: Białystok

18 wrz 2003, 22:33   (#3)  

Witka.

Tak chodzi mi głównie o uprawę tych roślin ,tzn aby mi się w miarę dobrze rozwijały.

Akurat te co posiadam to są mało światłolubne wiec zastanawiam się nad sensownością bimbrowni....Ale co powiecie o moim pomyśle odnośnie nawozu z gliny i torfu i co by można jeszcze dodawać aby zoptymalizować warunki ?

Z góry dziękuję za inf’o. 8)

ToR

Marcin Baranowski Białystok

19 wrz 2003, 00:22   (#4)  

Piszesz "zoptymalizować", pozwala to przypuszczać, że obecnie twoje rośliny wyglądają zdrowo i rosną dobrze. Jeżeli tak jest to moim zdaniem nie ma co kombinować. W przypadku kryptokoryn i mchu raczej nie uzyskasz większych efektów.

Marcin Baranowski
Ranga: Moderator

Miasto: Białystok

K_era Gdańsk

22 wrz 2003, 01:00   (#5)  

Bimbrownia zawsze się przyda, bo przecież od nadmiaru roślinek głowa nie boli, a dla nich CO2 jest jak dla auta wysokooktanowa benzyna :wink: Przy dawkowaniu musisz posłużyć się wyczuciem - to czy ilość tlenu się nie zmniejszy zależy jedynie od tego jak dużo i w jakiej kondycji są rośliny no i od obsady rybami baniaka(możesz robić to na oko).
Co do warunków jakie masz w swoim baniaku, z doświadczenia wiem, że odpowiednie dawki nawozów, systematyczne podmiany wody, dozowanie CO2 oraz podstawowa wiedza nt. wegetacji roślin nawet przy braku pełnego oświetlenia działają cuda.

K_era
Ranga: Początkujący

Miasto: Gdańsk

Powrót do Nawożenie

Powiązane tematy

IMG_0330.JPG

K2SO4 - 3 pytania

kristofer w Nawożenie · Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 2150
Szanowni forumowicze, Czy nadmiar siarki z K2SO4 może być odpowiedzialny za: a) palenie stożków u niektórych roślin b) długie zielone nitki c) mniejszy rozmiar blaszki liściowej ? Najbardziej drę...

Aquavitro - pytania i odpowiedzi

Piotr Baszucki w Nawożenie · Odpowiedzi: 10 · Wyświetlenia: 8073
aquavitro.jpg Podrzucam najczęściej padające pytania i odpowiedzi przedstawicieli firmy Seachem, może komuś się przyda. 1. Co to jest linia Aquavitro? Jest to linia nawozów , mikro i makroeleme...

Świeżynka 250L Pytania

AquaPrime w Nawożenie · Odpowiedzi: 25 · Wyświetlenia: 7172
Witam, z tej strony Tomek na wstępie opiszę akwarium: Pojemność - 240L (120x40x50) Podłoże - żwir + biogrunt Oświetlenie - 2 x belka 32W aquael Slim Leddy (sunny i plant) Filtracja - HW 303B z lampą...

3 pytania o GH/KH

berkel w Nawożenie · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1057
Witam, jeśli: - zamierzam stosować wyłącznie wodę RO-3 uzdatnianą solą JBL Aquadur - nawożenie EI (+ ewentualnie pałeczki nawozowe Substral/Biopon pod konkretne rośliny w małych dawkach) - nawożenie C...

ADA amazonia II pytania o nawozenie.

Aquaril69 w Nawożenie · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 3531
Witam. Przymierzam sie do restartu akwa 54l swiatla 24W 6500K + 15W 10000K. Planowane akwarium iwagumi mam zamair zakupic podloze ada amazonia II. Mam kilka pytan odnosnie startu na tym podlozu. 1.kie...

Ogólne wytyczne co do nawożenia

Jan Poświata w Nawożenie · Odpowiedzi: 35 · Wyświetlenia: 36205
Witajcie :D Pozwoliłem sobie :oops: zacytować w osobnym poscie wypowiedź Marcina Baranowskiego, która IMHO jest kwintesencją tego co powinien na początku dowiedzić sie początkujący adept nawozenia (c...

Ogolne nawozenie Easy life

Tribal Hunter w Nawożenie · Odpowiedzi: 10 · Wyświetlenia: 3119
Pisze do was z prośba o pomoc w nawozeniu. Zauwazylem ze od pewnego czasu cos brakuje moim roslinkom. Z PH i KH wynika ze mam nie dobor co2 podawalem wczesniej 1ml codziennie carbo firmy easy life mam...

Pytania dot. reagowania PO4 z Fe i Mg

JakubS w Nawożenie · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 1513
Witam młodych chemików, Jadę sobie na EI od jakiegoś czasu, ale coraz bardziej zastanawiam się nad stabilnością roztworów, które tworzę (zazwyczaj jedna butelka z makro, jedna z mikro). Do tej por...

Nurtujące pytania na temat odzwierzęcych makroelementów

moonrider w Nawożenie · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 1254
Kto pyta nie błądzi. Nie spotkałem się z rozważaniami na ten temat na forum. Co mnie nurtuje? Czy ktoś wie ile mg azotu wydala dziennie statystyczny gram ryby akwariowej?Wydaje mi się że będzie zależa...

Zeolit - właściwości, wątpliwości i pytania

Miedziany w Nawożenie · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 3711
Chciałbym, żeby ktoś obeznany i doświadczony wypowiedział się na temat zeolitu jako wkładu w filtrze do usuwania jonów amonowych i azotanów. Dokładnie rzecz biorąc, potrzebuję informacji, czy rzecz...

Statystyki

Ten temat przegląda 354 użytkowników w tym 1 zalogowany
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571616
 •  Liczba wątków: 49482
 •  Użytkownicy: 36915

•  Najnowszy użytkownik: lupus1

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 353 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.