2x Unimax 500 w akwa 250L czy to ma sens ?
Dobór filtra do wymiarów akwarium, opinie o sprzęcie i sposoby na wydajne wkłady.
Witam. Mam zamiar podłączyć dwa unimaxy szeregowo jeden będzie filtrem mechanicznym , a drugi biologicznym. Tylko czy to nie będzie zbyt przesadzone ? Próbował ktoś z was takiej konfiguracji ? Jakie mogą być plusy i minusy takiej filtracji ? Pozdrawiam Rafał
-
morelos4
●
- Ranga: Początkujący
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
pytanie masz 2 filtry czy chcesz kupić Dopiero?
-

a_rek
●
- Ranga: Aktywny użytkownik
Na szczęście mam. Jeden dostałem od teścia a drugi był mój.
-
morelos4
●
a oba będą procować czy tylko jeden będzie na zasilaniu?
-
Przepol
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
Bedą podłączone dwa do sieci. Chyba, że mechaniczny da radę popchać wodę też przez bio. Tylko nie wiem czy się czy ten pierwszy sie nie zmęczy.
-
morelos4
●
Minusów takiej konfiguracji ja nie widzę chyba że przepływ spadnie za bardzo ale nie przekonasz się jeśli nie spróbujesz a z plusów to doskonała filtracja mechaniczna i praktycznie brak potrzeby grzebania w filtrze biologicznym.
Gąbki i włóknina rulezz  Ceramika do piachu 
-
kaboom
●
Jeden unimax to już za dużo do tego zbiornika. Dla mnie kompletnie bez sensu, tylko rupieciarnię się robi przy zbiorniku, że już nie wspomnę o tych ośmiu "pięknych" rurkach w zbiorniku.
-

maslo_82
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Miasto: Poznań
Kolego filtry będą podłączone jeden do drugiego więc rurki i tak będa cztery, a mam zamiar je połącyć ze sobą więc finalnie zostaną dwie. Co do wydajności unimaxa to nie ma szału. Miałem ten filtr w akwarium 200L i nie było pralki, z resztą unimax ma regulację przepływu.
-
morelos4
●
Ja do zbiornika 240L używam JBLa 900, podłączenie jakiegokolwiek mocniejszego filtra powoduje że ucieka więcej CO2
-

maslo_82
●
maslo_82 napisał(a):Ja do zbiornika 240L używam JBLa 900, podłączenie jakiegokolwiek mocniejszego filtra powoduje że ucieka więcej CO2
Dobre, dobre ... jakaś nowa teoria ?
A ja bym się założył że praktycznie każda kaskada wybije więcej CO2 z akwarium od mocnego kubła od którego wylot nie będzie skierowany na powierzchnię wody oczywiście nie mówimy o ekstremach typu kostka 30l i filtr 1500 l/h.
-
kaboom
●
To może wytłumacz w jaki sposób będzie Co2 uciekało bo ja coś nie kumam. Mi się wydaje, że skoro nie ma dużego falowania "natleniania" wody to filtracja nie będzie miała wpływu na stężenie Co2. Szkoda, że nie wypowiada się ktoś kto miał lub ma podłączone filtry szeregowo.
-
morelos4
●
morelos4 napisał(a):To może wytłumacz w jaki sposób będzie Co2 uciekało bo ja coś nie kumam. Mi się wydaje, że skoro nie ma dużego falowania "natleniania" wody to filtracja nie będzie miała wpływu na stężenie Co2. Szkoda, że nie wypowiada się ktoś kto miał lub ma podłączone filtry szeregowo.
W azji sporo akwarystów stosuje szeregowe połączenie filtrów, czasami nawet po kilka. Były jakies fotki z połączonymi filtrami ADA ale zabij mnie nie mam linka.
A CO2 się nie przejmuj, jak Cie nie będzie bulgotało na powierzchni to wybijanie będzie pomijalne.
-
kaboom
●
No nie jakaś nowa teoria, tylko doświadczenie. Im większy ruch wody tym więcej gazu ulatnia się z wody. Zdziwiony byłem ale tak jest i sprawdziłem to kilka razy, jeśli dyfuzor jest dobry a zbiornik dostatecznie wysoki to pH najniżej schodzi kiedy ruch wody prawie wcale nie występuje.
No a kaskada to już zupełnie tragiczna teoria, bo tak się skłaada że kiedy woda się wylewa z niej to wypłukuje największe ilości gazu.
Dlatego Amano stosuje pojedyncze filtry o wydajności pompy 600L/h na zbiornik 200/250L bo jest to w zupełności wystarczające i pozwala uzyskać dobre stężenia CO2.
-

maslo_82
●
maslo_82 napisał(a):Dlatego Amano stosuje pojedyncze filtry o wydajności pompy 600L/h na zbiornik 200/250L bo jest to w zupełności wystarczające i pozwala uzyskać dobre stężenia CO2.
A mi się wydawało że na taki baniak stosuje filtry z przepływem około 900l/h
-
speed_k
●
- Ranga: Stały bywalec
maslo_82 napisał(a):No nie jakaś nowa teoria, tylko doświadczenie. Im większy ruch wody tym więcej gazu ulatnia się z wody. Zdziwiony byłem ale tak jest i sprawdziłem to kilka razy, jeśli dyfuzor jest dobry a zbiornik dostatecznie wysoki to pH najniżej schodzi kiedy ruch wody prawie wcale nie występuje.
No a kaskada to już zupełnie tragiczna teoria, bo tak się skłaada że kiedy woda się wylewa z niej to wypłukuje największe ilości gazu.
Dlatego Amano stosuje pojedyncze filtry o wydajności pompy 600L/h na zbiornik 200/250L bo jest to w zupełności wystarczające i pozwala uzyskać dobre stężenia CO2.
Czytaj ze zrozumieniem, napisałem wcześniej że to nie przepływ wody przez filtr wybija CO2 co sugerowałeś w swoim poście ale ruch powierzchni wody a odnośnie kaskady to przeczytaj jeszcze raz powoli.
Do do Amano to co by on nie stosował to nie ma co porównywać filtrów ADA do naszych popierdółek, tamte filtry jak mają mieć przepływ 600, 900 l/h to taki będa miały nawet po dłuższym działaniu natomiast to co większość z nas używa w swoich zbiornikach w zaleznosci od wkładów zapycha się i przepływ spada drastycznie więc myślę że nawet początkowe wartości w przypadku połączenia szeregowego Unimaxów nie będą przeszkadzały, ja bym się prędzej obawiał że będzie za mało 
-
kaboom
●
maslo_82 napisał(a):No nie jakaś nowa teoria, tylko doświadczenie. Im większy ruch wody tym więcej gazu ulatnia się z wody. Zdziwiony byłem ale tak jest i sprawdziłem to kilka razy, jeśli dyfuzor jest dobry a zbiornik dostatecznie wysoki to pH najniżej schodzi kiedy ruch wody prawie wcale nie występuje.
Ale jak woda się nie rusza, to nie ma sposobu, aby CO2 dotarło do roślin (stąd obserwowany spadek pH - gaz nie jest zużywany). Dzieje się tak ze względu na cienką warstwę nieruchomej wody tuż przy powierzchni liścia. Dlatego w akwariach roślinnych powinna być dobra cyrkulacja. Dlatego Amano stosuje pojedyncze filtry o wydajności pompy 600L/h na zbiornik 200/250L bo jest to w zupełności wystarczające i pozwala uzyskać dobre stężenia CO2.
Obawiam się, że te filtry mają rzeczywisty przepływ 600l/h, czyli taki jak np. Tetra EX1200. Czy EX1200 nie wystarczy na akwarium 250l? Myślę, że spokojnie.
"Nie zgadzam się z Twoimi poglądami, ale po kres moich dni będę bronił Twego prawa do ich głoszenia." - Voltaire
-

Kadazan
●
- Miasto: Toruń / Bydgoszcz
-
Obawiam się, że to nie obawa tylko fakt
Masło, oglądasz czasem ADAview? To powiedz, czy to co widzimy na przykład tu: http://www.youtube.com/watch?v=m0USvVzz ... demail-new - choćby ~3:28 to jest mały czy duży przepływ i jak się to ma do Twojej teorii?
Pozdrawiam,
Tomek
Nawożenie to nie kwestia wiary, tylko wiedzy.
-
tmaciak
●
Na moje oko przepływ Unimaxa jest dużo mniejszy niż mogło by się wydawać, dlatego nie boje się zbyt dużego falowania. W planie mam zastosowanie szklanych rurek. Tylko nie wiem jakie zastosować.
Co do filtrów ADY to wydaje mi się, że wydajność jest uzależniona od wypełnienia filtra. Wiadome jest to, że Bio Rio będzie dużo bardziej stawiało opór wodzie niż jakaś Gąbka.
-
morelos4
●
tmaciak napisał(a):Obawiam się, że to nie obawa tylko fakt  Masło, oglądasz czasem ADAview? To powiedz, czy to co widzimy na przykład tu: http://www.youtube.com/watch?v=m0USvVzz ... demail-new - choćby ~3:28 to jest mały czy duży przepływ i jak się to ma do Twojej teorii?
No oczywiście że to mały przepływ, powiedziałbym znikomy.
Czasem jak co niektórzy zaczynają polemizować oczywistymi obserwacjami, to mam wrażenie, że w życiu sami baniaka nie założyli.
Zwiększenie przepływu filtra zawsze ciągnie za sobą zwiekszenie ruchu tafli wody. U siebie jak tylko dołożyłem niewielką turbiną w połowie wysokości baniaka (90x45x60 zbiornika), to od razu pH poszło w górę o pół stopnia.
No ale jak ludzie po chińsku montują dyfuzory czyli pod wylotami filtrów, albo używają kiepskich dyfuzorów to później tak jest że im przy większym przepływie lepiej spada pH bo dopiero wtedy gaz ma czas na rozpuszczenie. Że nie wspomnę o używaniu deszczowni w raz z dyfuzorem wewnętrznym, to już jest kompletna porażka.
Normalnie montuje się dyfuzor tak, że jeśli wylot jest po prawej stronie z przodu, to dyfuzor montuje się z lewej strony z tyłu zbiornika. W takiej sytuacji jest największa rozpuszczalność gazu że spieku ceramicznego, bo po drodze strumień wody rozbija się o dwie ściany, co powoduje że woda w miejscu gdzie jest dyfuzor, jest wtłaczana w dół.
W takiej sytuacji wystarczy dosłownie delikatny ruch wody, żeby CO2 rozpuszcało się świetnie. Rośliny bąblują w każdym miejscu zbiornika, zresztą kwestia rozprowadzania rozpuszczonego co2 po zbiorniku po wszystkich zakamarkach to jedna z wiekszych bredni internetowych. Jeśli co2 jest rozpuszczone w wodzie to nawet przy delikatnym ruchu wody dotrze wszędzie, no chyba że mam zbiornik ze 2 metry to moze być problem.
Kadazan
Zbiornik który aktualnie prowadzę, jest zaprzeczeniem każdej jednej z Twoich teorii, niedługo będziesz mógł go zobaczyć na forum. Tak jak już napisałem mimo bardzo delikatnego ruchu wody, rośliny bąblują w całym zbiorniku i rosną w takim tępie że większosć ludzi na EI nie ma takich przyrostów. Żeby było weselej podłoże na granulacie, nawożenie czymś w rodzaju Stepów ADA zbiornik ma prawie trzy miesiące, NH4=0, NO3=0, PO4=0, Fe=0  Co więcej mogę skręcić gaz, rośliny rosną wolniej jakieś 3 razy, żadnych negatywnych efektów nie ma, bez wzgledu na to czy podaję 1 b/s czy 4 b/s, przy stałym dawkowaniu potasu i mikro do wody. Obstawiam że mógłbym odstawić nawozy na tydzień i też by się nic wielkiego nie stało  Może niedługo tego spróbuję 
-

maslo_82
●
maslo_82 napisał(a):No oczywiście że to mały przepływ, powiedziałbym znikomy.
No to może zdecyduj, co dla ciebie jest znikome, bo dla mnie ten przepływ jest na poziomie zbiornika prowadzonego na EI.
A tu od 2:01 świeżutki przykład "znikomego" przepływu w zbiorniku w galerii w Niagacie: http://www.youtube.com/watch?v=dAJEzxCO ... demail-new
Z własnego doświadczenia wiem, że na zwyczajowo zapchanym ceramiką Classicu miesiąc po czyszczeniu to mam tak przy 2215 do akwarium 65L.
Pozdrawiam,
Tomek
Nawożenie to nie kwestia wiary, tylko wiedzy.
-
tmaciak
●
Dalsza część dyskusji jest dostępna po zalogowaniu
Ten wątek zawiera 30 odpowiedzi...
i dołącz do nas — to bezpłatne i zajmuje minutę.
Powiązane tematy
eheim5.jpg
Najnowsza seria filtrów Eheim 5e z wifi - hit czy kit?
Zapraszam użytkowników filtra do podzielenia się swoimi spostrzeżeniami.
Szukam rurek przelewowych jak na dołączonym zdjęciu ? Kilka dni temu kupiłem Aquael Ultramax 1500 lecz dla mnie te standardowe rurki to porażka, chcę zastosować sprawdzone z Unimax'a lecz jeśli znajdę...
Czy grzałkę pokrytą "rosą" od środka, tak jak na zdjęciu wymienić jak najszybciej czy może zostać? Zauważyłem to w czasie prac porządkowych w akwarium, więc nie wiem od kiedy jest ta "r...
Czy systemy high tech potrzebują innej filtracji niż low tech przy tych samych wymiarach akwarium? Moje pytanie wynika stąd, że widziałem wiele zbiorników low tech, które były prowadzone niemal bez fi...
Od czwartku mam filtr Aquael Ultramax 1500 kupiony w pewnym sklepie za okazyjną cenę 594 zł. Niby to miała być nowa wersja lecz z tego co wyczytałem kosz zasysający powinien być innego kształtu.
Jak ...
Cześć
Zastanawiam się nad drugim filtrem do moich 300 litrów jako biolog i znalazłem takie coś SUNSUN HW-704A ,z oczywistych względów zainteresowała mnie wersja bez UV i ogólnie nie najgorzej one wyg...
Filtr Aquael Unimax 250 od 14 miesięcy nie czyszczony, zauważalny znaczny spadek przepływu. Jest w nim ceramika:
- 8 letnia Aquael Biocermax 600, jeszcze przerzucona z wcześniejszegi Unimax'a 150
- 3 ...
Cześć wszystkim.
Zacznę od tego że lekko ponad dwa tygodnie założyłem akwarium 72l. Akwarium jest na etapie dojrzewania i niestety swoje już przeżyło - mocny atak glonów w tym ciemnych, nitkowatych i...
Witam,
po zlikwidowaniu ostatniego akwarium o pojemności 630L przymierzam się do projektu akwarium około 900L. Dokładne wymiary nie są jeszcze znane ale na pewno będzie to około 900L i mam pytanie odn...
Witajcie, od pewnego czasu zastanawiam się nad zakupem kubełka, co prowokuje rozważania na temat sensem nadfiltracji.
Póki co w moim akwarium 200l działa wewnętrzny Aquael Turbo 1000 z gąbką i watą ...
|
|